becia40gno nowa umowa 30.08.13, 16:34 Tytuł: Umowa Pytanie: witam czy mogę się dowiedzie czy jak jestem na zwolnieniu lekarskim i mam umowę do czerwca przyszłego roku a pracodawca zmienił mi umowę z całego etatu na pól czy świadczenia chorobowe będę miała płacone z poprzedniej umowy chce zaznaczyć ze jej jeszcze nie podpisałam bo obecnie jestem na chorobowym zwolnienie przyniosłam od 30 sierpnia a nowa umowa ma obowiązywać od września proszę o odpowiedz pozdrawiam Beata prosze o odpowiedz jak to możliwe na e-mail Odpowiedz Link Zgłoś
baul80 Pytanie prawnikowi: bez zgody pobierane pieniądze 13.09.13, 09:29 Witam serdecznie. Ponad rok temu się zarejestrowałem na portalu randkowym. Zapłaciłem jednorazową opłatę za aktywację konta. Od razu zauważyłem, że konta nie są prawdziwe i nie korzystałem z tego portalu. Teraz nei wiem jak usunąc konto z sexkontakty.com. Proszę o pomoc, bo zauważyłem portal ściąga co 3 miesiące kasę z mego konta bankowego, przedłużając tym samym umowę, chociaż nie ma takiego punktu w regulaminie, że bez przysłania wypowiedzenia konto jest automatycznie aktywowane na następny okres. Dzwoniłem do call center (numer podany w regulaminie) - tam podają mi tylko numer spółki, która jest zarejestrowana w Czechach. Operatorka w call center oznajmiła "że chyba powinien pan sie zwracać na adres pocztowy do Czech i chyba tak można to konto zawiesić". Maksymalnie denerwująca sytuacja. Żadnych mejli i numerów telefonu nie podaje się. Podam link do regulaminu strony: www.sexkontakty.com/agb.php Serdecznie dziękuje za każdą otrzymaną informację na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re: Pytanie prawnikowi: bez zgody pobierane pieni IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.09.13, 15:55 Bardzo slusznie ze pobieraja panu kase z konta to bedzie figurowalop przez conajmniej 10 lat beda pobierac maja takie prawo jest regulamin tylko pan klamie oszukuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re: Pytanie prawnikowi: bez zgody pobierane pieni IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.09.13, 16:04 Napisze krotko zawarl pan z nimi regulamin na art/894.kpae 72 miesiace kwote jako panu beda pobierac z konta to 235,70 zl znalezalemm podobny regulamin jest ich bardzo duzo ludzie on klamie robi tak zeby kase z nich pobrac to kretacz jeden Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re: Pytanie prawnikowi: bez zgody pobierane pieni IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 13.09.13, 16:06 781188913 jestem pod telefonem Odpowiedz Link Zgłoś
baul80 Re: Pytanie prawnikowi: bez zgody pobierane pieni 13.09.13, 17:22 W regulaminie nie ma nic podobnego o przedłużaniu umowy bez zgody lub przedłużaniu umowy, jeśli klient nie wystąpił z prośbą rezygnacji. Dziękuję za każdą sugestię. Odpowiedz Link Zgłoś
7marek82 Re: Pytanie prawnikowi: bez zgody pobierane pieni 06.04.15, 23:14 jeśli udało ci się usunąć konto z sexkontakty.com napisz jak, gdyż mam ten sam problem Odpowiedz Link Zgłoś
slash69 Re: Pytanie prawnikowi: bez zgody pobierane pieni 29.07.16, 07:38 witajcie mi chyba tez po roku sciągli abonament za to kurestwo dajcie jakies propozycje jak z tego wyjsc plizzz... Odpowiedz Link Zgłoś
baul80 Re: Pytanie prawnikowi: bez zgody pobierane pieni 26.08.16, 08:10 Rzeczywiście jedyna opcja to napisanie listu i wysłanie go pocztą, list napisałem w dwóch językach polskim i angielskim, wysłałem i chyba po 2 tygodniach konto zostało zawieszone. Odpowiedz Link Zgłoś
oszukany102 Re: Pytanie prawnikowi: bez zgody pobierane pieni 12.03.17, 13:29 Jakie informacje zawarłeś w liście? Właśnie chcę to samo uczynić, tylko nie wiem jakie info o mnie załączyć żeby nie było za mało, ale i by nie było za dużo (nie wiadomo do czego mogą wykorzystać). Wysyłałeś go na adres szwajcarski czy czeski? Byłbym bardzo wdzięczny za udzielone wskazóki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mama Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.12.13, 12:46 Jestem sprzątaczką w urzędzie gminy,20grudnia2012 roku poszłam na urlop macierzyński i byłam na nim do czerwca 2013roku potem do sierpnia na urlopie wypoczynkowym i do końca roku na wychowawczym czy należy mi się trzynastka za 2013rok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Małgorzata Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.opole.hypnet.pl 06.01.14, 22:45 Dzień dobry, W listopadzie 2013 moje dziecko skończyło 4 lata. Do tego czasu wykorzystałam 30 miesięcy urlopu wychowawczego, podzielonego na 3 różne części, Od września 2013 wróciłam do pracy. Niedawno dowiedziałam się o zmianie przepisów dotyczących uprawnień rodzicielskich, i zastanawiam się, czy w związku z tym mogę jeszcze złożyć podanie o udzieleniu urlopu wychowawczego na 5 miesięcy. Mam różne sprzeczne informacje na ten temat, a jeszcze nie pytałam w kadrach. Przez telefon pan z Państwowej Inspekcji Pracy powiedział, ze gdybym 1 października była w trakcie tego urlopu to tak, w innym razie nie przysługuje mi. Dla mnie to dziwna interpretacja, w końcu 1 października 2013 miałam jeszcze uprawnienia do urlopu wychowawczego nawet na starych zasadach. Z góry dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
tina1616 Zadaj pytanie prawnikowi 15.03.14, 13:54 Dzień dobry. Mam pytanie w sprawie urlopu.Jestem zatrudniona na pół etatu, ale pracuje około 120h miesięcznie. ZUS mam odprowadzany z pół etatu z 4h dziennie. Pracuje poniżej 10 lat. Ile należy mi się urlopy na rok. Z góry dziękuje za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.swidnica.mm.pl 27.03.14, 17:17 za pół etatu przysługuje Ci 10 dni urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
jakubzol Zadaj pytanie prawnikowi 17.03.14, 18:50 Dobry wieczór, na samym wstępie chciałbym z góry przeprosić, jeśli okaże się, że moje pytanie tak na prawdę nie tutaj winno trafić, albowiem tyczy się czegoś zupełnie nie na temat. Przechodząc jednak do rzeczy: aktualnie pracuję na umowę zlecenie, gdzie (spotkałem się z tym po raz pierwszy, zazwyczaj płaca była podawana wg stawki za miesiąc pracy, bądź też jednorazowo - w zalezności od tego ile trwała umowa) płaca uzależnona jest od ilości wypracowanych godzin - stawka za godzinę X ilość godzin w miesiącu. W zeszłym miesiącu zdarzyło się tak, ze wypracowałem 116,5 h x 12,00 zł (brutto) za godzinę. Pozwolę sobie dodać, że umowa zlecenia jest jedynym zatrudnieniem (albowiem nie jest to, o ile wiem, bez znaczenia). Aby oszczędzić rozmiar postu pozwolę sobie napisac tylko, że za ów miesiąc otrzymałem (po wszelkich potrąceniach) wynagrodzenie netto w wysokości 1046,94 PLN. Wszystkie inne stawki wyszczególnione w otrzymanym do podpisu rachunku są dla mnie jasne (albo umiałem sam wyliczyć skąd się wzięły, albo też znalazłem odpowiednie artykuły fachowe w sieci), zastanawia mnie jedynie kwestia, jak to opiewa rachunek "zaliczki na podatek dochodowy wpłaconej do Urzędu Skarbowego" - wedle umowy jest to kwota 82,00 PLN. Ja jednak chciałbym wiedzieć, jeśli to możliwe, jak się ją wylicza. Nie ukrywam, ze samemu próbowałem znaleźć odpowiedź w sieci, ale bez rezultatu. Czy mógłbym zatem uprzejmie prosić o wskazówkę i informację w jaki sposób wylicza się zaliczkę na podatek, wpłacaną do US ? Chciałbym po prostu wiedzieć, w jaki sposób została wyliczona na ta kwota - jeśli się da oczywiście. Czy jest to prosty sposób wyliczeń, czy też musiałbym znać wiele różnych kryteriów, niuansów i jako osoba niezaznajomiona z przepisami, nie będąca "w temacie" - osobą zajmującą się kadrami, podatkami, a jedynie szarym laikiem nie uda mi się tego wyliczyć, zważywszy, że nie będę znał miechanizmu wyliczeń. Zależałoby mi po prostu na tym, by spróbować sobie za ten miesiąc policzyć samemu, zanim dostanę rachunek do podpisu i by móc sprawdzić, czy dobrze policzyłem. Pozwolę sobie również dodać (jako, że może ma to znaczenie), że jestem osobą mającą więcej, niż 26 lat, nie będącą studentem, ani uczniem. Za wszelką ewentualnie udzieloną pomoc i zawarte w niej informacje bardzo serdecznie dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.swidnica.mm.pl 27.03.14, 17:05 Pracuję w firmie "A" , zatrudniony zostałem u przedstawiciela tej firmy, ale to już firma "AB", w firmie "AB" mam umowę o pracę, a firma "A" dała mi do podpisania umowy zlecenia, ja tej umowy nie podpisałem, firma "A" zmusza mnie do pracy w nadgodzinach (strasząc że firma "AB" rozwiąże umowę o pracę ), zgłoszony zostałem do ubezpieczenia zdrowotnego w ZUS (jak ja nawet nie podpisałem umowy zlecenia) . Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.centertel.pl 09.05.14, 11:21 Witam.. Nie wiem co mam zrobić Pracowałam w 2011 na umowo zlecenie lecz pracodawca mówił ze nie muszę tego zgłaszać, teraz po tych trzech latach się dopatrzyli ze pracowałam i nie wy rejestrowali mnie tylko ubezpieczenia nie miałam musiałam sama się wyrejestrować . Wychodzi z tego że nie miałam ubezpieczenia przez trzy lata czy ja jakoś mogę temu zapobieć zeby nie oddawać pieniędzy Zusowi ? i by mieć w tamtym okresie status bezrobotnego ? z góry dziękuję za szybką odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Zadaj pytanie prawnikowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.14, 11:18 Mam pytanie pracownik ma umowę do 29.08.2014 a od 07.07.2014 do nadal jest na zwolnieniu lekarskim. A z dniem 30.07.2014 jest zatrudniony na pół etatu i ma umowę do 30.11.2014. Czy jest taka możliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paula Czy należy mi się umowa na czas nieokreślony? IP: *.wolomin.net 31.07.14, 16:18 Witam. Posiadam umowę o pracę na czas określony. Podpisałam już trzy umowy na czas określony ( nie było w nich żadnej umowy na okres próbny ) ostatnią 13.01.2014 do 13.08.2014. W lutym 2014 roku poszłam na zwolnienie lekarskie z powodu ciąży. I mam pytanie, czy ta trzecia umowa z mocy prawa jest już umową na czas nieokreślony ? Czy mój pracodawca z dniem 13.08.2014 (będzie to juz 4 umowa ) da mi umowę tylko do dnia porodu ? Bardzo proszę o odpowiedź. Z góry bardzo dziękuję, Paulina P Odpowiedz Link Zgłoś