Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kawaler lub panna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 08:43
    Witam,

może ktoś z forumowiczów mnie oświeci, dlaczego protetyk słuchu ma być kawalerem lub panną?

www.infopraca.pl/praca/protetyk-sluchu/katowice-ochojec-rydultowy/2171462
    wymagana biegła znajomość niemieckiego lub angielskiego? Też nie mam pomysłu, a pracuję w tej profesji kilka lat
    Obserwuj wątek
      • Gość: as Re: kawaler lub panna IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 29.03.11, 12:05
        Czy takie ogłoszenia są legalne? Gdzie można to zgłosić?
      • kazjenka Re: kawaler lub panna 29.03.11, 19:09
        > wymagana biegła znajomość niemieckiego lub angielskiego? Też nie mam pomysłu, a
        > pracuję w tej profesji kilka lat

Może gabinet w Katowicach załatwia wyjazdy do Niemiec? Albo część klientów jest niemieckojęzyczna?

Ale wymagań odnośnie stanu cywilnego nie rozumiem.
        • Gość: Mate Re: kawaler lub panna IP: *.adsl.inetia.pl 29.03.11, 19:15
          Kto wie... może kluczem do zagadki jest wpisana w ogłoszeniu 'dyspozycyjność'.
          Ktoś kto nie ma rodziny być może otrzyma od firmy "darmowe wieczory i weekendy"...
        • Gość: protetyk Re: kawaler lub panna IP: *.146.81.62.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.03.11, 08:44
          Nie kupuje się aparatów za granicą, bo każdy kraj ma swoje dofinansownania z kasy chorych (Polska bardzo małe), nie ma wśród klientów cudoziemców. Programy do ustawiania aparatów też są po polsku. Ale może ktoś wie, gdzie zgłosić kawalera i pannę? Już nie pierwszy raz widzę takie ogłoszenie!
      • dodek-on-line Wiec tlumacze dlaczego: 31.03.11, 10:44
        Wiec tlumacze dlaczego: najprawdopodobniej wlasciciel firmy ma syna oraz corke na wydaniu. Poniewaz pociechy wlasciciela sa w wieku "poborowym" to wlasciciel jako dobry ojciec chce ich dobrze wydac za maz / ozenic. A gdzie znajdzie lepszego kandydata niz przez ogloszenie o prace? Nigdzie! A teraz dostanie wiele CV ludzi mlodych, inteligentnych, wyksztalconych. Do tego te C jeszcze mozna zweryfikowac. Wiec pchajcie sie do tej roboty, bo z reka coreczki czy syneczka wlasciciela to moze i udzialy w tej super firmie dostaniecie.
      • Gość: Tu 154 Re: kawaler lub panna IP: *.xdsl.centertel.pl 31.03.11, 19:40
        Ten pracodawca to w dodatku niezły analfabeta: Biegła znajomość języka angeilskiego, Prawo jazdy kategiriiB...Jakiś burak.
      • Gość: as Re: kawaler lub panna IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 31.03.11, 22:46
        Dzień czy dwa temu wysłałem zapytanie do ich centrali oraz do PIP, czy takie ogłoszenia nie łamią prawa (podałem art dyrektywy UE itd.). W obu przypadkach zero odzewu.
        • as-zalogowany Re: kawaler lub panna 05.04.11, 14:44
          Co nowego w temacie?
          Odpowiedzi od centrali firmy brak, ogłoszenie zostało zdjęte, za to odezwała się PIP - Inspektorat we Wrocławiu. Za wiele nie piszą, by "uniknąć rozbieżnych stanowisk" - na podst art. 21 i 231 Kodeksu postępowania administracyjnego skierowali moje zapytanie do rozpatrzenia przez Główny Inspektorat Pracy w Warszawie, departament prawny. Co powiedzą oni? Poinformuję, jeśli się odezwą.
      • Gość: protetyk Re: kawaler lub panna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.11, 22:28
        No i pięknie, forum działa!!!!!!! Pan Dub.......ski zlikwidował ogłoszenie !!!!!!!!!!
        Może i tak zatrudni kawalera lub pannę, ale przynajmniej się trochę przestraszył !!!!!!!!!!!
      • as-zalogowany Re: kawaler lub panna 13.05.11, 20:55
        Trochę potrwało, ale dostałem dziś odpowiedź. Niestety - lub "stety" bo nie pozwala na manipulowanie i zmiany - jest ona w zabezpieczonym przez zmianami pliku pdf, dla chętnych do sciągnięcia/podglądu:
        www.uploader.pl/?d=4DCD7DE12
        Tak więc ogłoszenia zawierające w treści zwroty typu "zatrudnię pannę/kawalera" są dyskryminujące oraz stanowią wykroczenie przeciw ustawie antydyskryminacyjnej i jako takie zagrożone karą grzywny nie niższą niż 3000zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka