Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wymiar urlopu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 08.05.04, 10:48
    Przeczytałam na forum wcześniej wątek o stażu
    pracy i urlopie i jak zaczełam liczyć to u mnie tez coś pokręcili. Podaję
    moje lata pracy i proszę napiszcie od kiedy nalezy mi się 26 dni urlopu?

4 lata liceum (01.09.1988 - 06.1992)
    1.09.1997 - 15.09.2000- pierwsze zatrudnienie
    15.09.2000 - do teraz

Czy jeśli miałam prawo w ubiegłym roku 26 a nie wykorzystałam to mogę
    wykorzystac teraz???

Serdeczne dzięki
    Obserwuj wątek
      • Gość: Ania Re: Wymiar urlopu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.150.115.* 08.05.04, 11:23
        Prawo do 26 dni nabyłaś 30 września 2003 r. Jesli nie wykorzystałas tych
        dodatkowych dni to możesz to zrobić w tym roku.
        • Gość: Ania poprawka IP: 195.150.115.* 08.05.04, 19:55
          31 sierpnia 2003 r.... przepraszam za pomyłkę
      • Gość: aga Re: Wymiar urlopu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 08.05.04, 13:17
        Dzięki. Ale czy napewno?? Może wiecej opini na ten temat.
        • Gość: niutka Re: Wymiar urlopu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.04, 21:08
          juz ci sie naleza 26 dni urlopu musisz tylko dokładnie policzyc od którego dnia
          bo tego juz mi sie nie chciało zrobic
      • kpawel17 Re: Wymiar urlopu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.05.04, 18:26
        Po 10 latach pracy należy ci się 26 dni, za ogólniak masz 4lata, urlop możesz
        wykorzystać do końca pierwszego kwartału roku nastepnego.
        • Gość: Ania Re: Wymiar urlopu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 195.150.115.* 16.05.04, 21:31
          rlop możesz
          > wykorzystać do końca pierwszego kwartału roku nastepnego.

Bzdura! Urlop POWINNO się wykorzystać do końca kwartału następnego roku, ale
          jak Ci się to nie uda to możesz go wykorzystać w ciągu następnych 3 lat, bo
          dopiero wtedy się przedawnia.
      • kpawel17 Re: Wymiar urlopu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 16.05.04, 18:31
        to dodatek do mojego poprzedniego postu :
        Art. 154. § 1. Wymiar urlopu wynosi:
        1) 18 dni roboczych - po roku pracy,
        2) 20 dni roboczych - po 6 latach pracy,
        3) 26 dni roboczych - po 10 latach pracy.
        § 2. Za dni robocze uważa się wszystkie dni, z wyjątkiem niedziel oraz świąt
        określonych w odrębnych przepisach.
        § 3. (28) Dni wolnych od pracy, wynikających z rozkładu czasu pracy w
        pięciodniowym tygodniu pracy, nie wlicza się do urlopu.
        orzeczenia sądów
        tezy z piśmiennictwa
        projekty ustaw
        Art. 1541. Do okresu zatrudnienia, od którego zależy prawo do urlopu i wymiar
        urlopu, wlicza się okresy poprzedniego zatrudnienia, bez względu na przerwy w
        zatrudnieniu oraz sposób ustania stosunku pracy.
        orzeczenia sądów
        tezy z piśmiennictwa
        Art. 155. § 1. Do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się z
        tytułu ukończenia:
        1) zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej -
        przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 3
        lata,
        2) średniej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania
        czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 5 lat,
        3) średniej szkoły zawodowej dla absolwentów zasadniczych
        (równorzędnych) szkół zawodowych - 5 lat,
        4) średniej szkoły ogólnokształcącej - 4 lata,
        5) szkoły policealnej - 6 lat,
        6) szkoły wyższej - 8 lat.
        Okresy nauki, o których mowa w pkt 1-6, nie podlegają sumowaniu.
        § 2. Jeżeli pracownik pobierał naukę w czasie zatrudnienia, do okresu pracy, od
        którego zależy wymiar urlopu, wlicza się bądź okres zatrudnienia, w którym była
        pobierana nauka, bądź okres nauki, zależnie od tego, co jest korzystniejsze dla
        pracownika.
        tezy z piśmiennictwa
        • Gość: ola Re: Wymiar urlopu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 16.05.04, 21:47
          Czy szkoły w systemie zaocznym tez wliczają sie do stażu?
          • Gość: Pitt Dzienne czy zaoczne - bez różnicy IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.04, 23:36
            Przepisy KP mówią, że z tyt. ukończenia szkoły wyższej można wliczyć do stażu
            pracy 8 lat. Jednakże wtedy nie możesz zaliczać do stażu pracy tego okresu
            (pracy), w kórym się uczyłaś. Wliczasz tylko te 8 lat. A wiadomo, że studia
            trwają max. 5 lat (a licencjacik 3 lata) - to jasne jest ze odpuszczasz
            wliczanie pracy - wliczasz 8 lat z tyt. ukonczenia szkoły wyższej (czyli nawet
            licencjata). I nie jest ważne w jakim systemie pobierałaś naukę - dziennym czy
            zaocznym - ważne jest ze ukończyłas te szkołę ;)
        • Gość: Pitt Kup nowy KP ;) IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.04, 23:29
          Albo znajdz jakis aktualny, bo juz od jakiegos czasu nie ma 18 dni urlopu.
          Albo ma się 20 dni przy przepracowanych < 10 lat, albo 26 dni > 10 lat.

A zresztą masz tu linka i studiuj kadrowcu ;)
          www.msp.money.pl/firma/zbior/k_pracy/sec=0701

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka