Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

praca w urzędach..

IP: *.adsl.inetia.pl 14.08.11, 20:27
    Mam pytanie i proszę o szczerą , normalną odpowiedź osób które mają coś do powiedzenia w tej sprawie-czy warto wysyłać swoje aplikacje , gdy są ogłoszone konkursy do urzędów itp? Czy to z góry już wszystko jest ustawione?????
    Obserwuj wątek
      • Gość: gość Re: praca w urzędach.. IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.08.11, 12:11
        forum.gazeta.pl/forum/w,23,127876896,127876896,nabor_na_stanowisko_urzednicze_po_znajomosci_.html
        poczytaj sobie, kilka dni wcześniej założono ten temat - ale pamiętaj, że próbować zawsze warto :)
      • Gość: 3 Re: praca w urzędach.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 13:16
        Warto, kilku moich znajomych (i ja) pracuje w urzędach. Ot tak po prostu, "z ulicy". Z tym, że z zasady "z ulicy" dostać się najłatwiej na stanowiska, na które jest oferowana "umowa na zastępstwo". Taka umowa to początek. Zastępstwa mogą być przedłużane przez wiele miesięcy (jeśli się sprawdzisz, a osoba którą zastępujesz przedłuża nieobecność). Aby dostać etat trzeba być cierpliwym i czekać na ogłoszenie "na czas nieokreślony". Wtedy aplikujesz, jest to rekrutacja zewnętrzna - ale szanse masz spore, bo już jesteś pracownikiem.
      • Gość: Gość Re: praca w urzędach.. IP: *.dynamic.mm.pl 15.08.11, 22:25
        Nie zawracaj sobie głowy pracą w urzędzie. Te nabory w większości są ustawione. Poza tym nawet jak dostaniesz się do urzędu, to szkoda Twojego czasu i nerwów. Sam pracuję w jednym z urzędów i coraz poważniej myślę o zmianie pracy. Wbrew obiegowym opiniom jest to jeden, wielki stres ,słabe pieniądze, presja ze strony przełożonych, zerowe perspektywy zawodowe. Oczywiście niektórzy urzędnicy mają jak u "Pana Boga za piecem", ale są to tylko wyjątki, a ewentualny awans uzależniony jest niekoniecznie od kwestii merytorycznych.
        • Gość: d Re: praca w urzędach.. IP: *.dynamic.chello.pl 15.08.11, 22:42
          90% naborów jest ustawionych ale może trafisz akurat na te 10%
        • Gość: 3 Re: praca w urzędach.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.11, 16:53
          Z tym się zgadzam. W urzędach z własnej woli zazwyczaj pracują osoby z bogatymi "drugimi połówkami". Tak poza tym to kasa jest marna, stres (presja na wyniki), straszna biurokracja, presja by zostawać na nadgodziny. Dla młodych i ambitnych urząd to zazwyczaj tymczasowe rozwiązanie.
      • Gość: ANTY-SOCJALISTA Re: praca w urzędach.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 23:07
        Jeżeli jesteś kobietą, gejem lub nieudacznikiem to tak.
      • Gość: odradzam Re: praca w urzędach.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 23:08
        Nie warto - strasznie marne zarobki.
      • Gość: gość Re: praca w urzędach.. IP: *.waldex.3s.pl 16.08.11, 19:55
        Znam osoby, które nie były "z polecenia", próbuj!Sama też tak pracowałam:-)
      • Gość: ita Re: praca w urzędach.. IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.11, 20:32
        Trudno powiedzieć jaka część konkursów jest "ustawiona", ale pewnie jest to częsta praktyka. Ze swojej strony napiszę że dwukrotnie "wygrałam" taki konkurs nie mając żadnych układów.
        Urząd urzędowi nierówny. Dane mi było przez pewien czas pracować w takim, gdzie pensje były bardzo niezłe, atmosfera "lajowta", fajne kierownictwo i dość szybkie awanse. Dziś pracuję w takim, gdzie zarobki są marne, istnieje presja na osiąganie wyników i konkurencja do awansów ogromna. Ogólnie-nadal szukam i to raczej w urzędzie niż w prywatnym przedsiębiorstwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka