Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Autobusem do pracy

IP: *.171.32.42.static.crowley.pl 16.08.11, 10:23
    Ciekawe, że w badaniach nie trafiono na nikogo, kto dojeżdżałby samochodem służbowym (niekoniecznie dyrektor, wystarczy przedstawiciel handlowy) albo był telepracownikiem (czyli nie dojeżdżał wcale).
    Chyba mało wiarygodne te badania. Albo robiono je na przystankach autobusowych...
    Obserwuj wątek
      • rafikius Autobusem do pracy 09.09.11, 10:35
        A czy ktoś przeprowadził badania: "o ile częściej człowiek dojeżdżający komunikacją choruje"?

Przecież taki zatłoczony bus jesienią czy też wiosną to koszmar - na moje oko 80 % pazażerów ludzi prycha, kicha, smarka, kaszle.. brrr...
        • nchyb Re: Autobusem do pracy 09.09.11, 14:11
          smarkają też w sklepach, kinach, barach, pracy itp itd. Jak odróżnic tych zarażonych w autobusie od tych w barze lub sklepie?
          • rafikius Re: Autobusem do pracy 13.09.11, 00:18
            Nu ... ale w tych miejscach mogę bywać, lub nie (i wpływać na czas kontaktu).

A przebywanie w tak małej przestrzeni jak autobus, z "parchającym stadkiem" dość znacznie zawyża prawdopodobieństwo zarażenia.
            A średnia Ci to przyjemność, gdy we własnym pojeździe brak cuchnącego (potem, tanimi perfumami, dopalanymi w drzwiach papierosami) zaduchu.
            • nchyb Re: Autobusem do pracy 13.09.11, 06:30
              > Nu ... ale w tych miejscach mogę bywać, lub nie (i wpływać na czas kontaktu).

tak tak, w szkole, w pracy masz wpływ na to, czy tam bywasz i ile... :-)
              • rafikius Re: Autobusem do pracy 14.09.11, 09:41
                Ilość ludzi którą spotykam w pracy jest wielkością zaniedbywalnie małą w porównaniu do ilości osób przewalających się przez autobus, którym miałbym do niej dojeżdżać.

Nie jestem paranoikiem widzącym wszędzie czyhające niebezpieczeństwa,
                ale staram się minimalizować ryzyko.

po 40 minutach jazdy w takim zaduchu autobusu zaczyna mnie boleć głowa.
                Kiepski początek dnia, musisz przyznać.

Kolejnym przeciw jest zbyt długi czas dojazdu i ...
                te "rozmowy" na cały głos..brrrr
                Wypluwanie słów dla samego ich wypluwania, a nie dla rozmowy..

Nie! Stanowczo dziękuję za autobus w godzinach szczytu porannego.

Jeśli państwo by pozwoliło (nie karało), to sam jestem sobie wstanie wyprodukować niezbędną mi ilość eko-diesla)
      • Gość: Toxic Re: Autobusem do pracy IP: *.toya.net.pl 09.09.11, 14:19
        Ciekawe, że w badaniach nie trafiono na nikogo, kto dojeżdżałby samochodem służbowym (niekoniecznie dyrektor, wystarczy przedstawiciel handlowy) albo był telepracownikiem (czyli nie dojeżdżał wcale).
        Chyba mało wiarygodne te badania.

Dokładnie tak. Nie wzięto także po uwagę:
        1) środku transportu pracodawcy który dowozi pracowników na miejsce pracy
        2) "zrzutki" kilka pracowników na paliwo i dojazdu wspólnym samochodem, w celu ograniczenia kosztów.

Ten drugi przypadek był mi kiedyś bliski, kiedy miałem do firmy prawie 50 km i jeśli jedna osoba robiła by w dwie strony prawie 100 km, to na przestrzeni miesiąca sporo by to kosztowało...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka