Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Urlop ojcowski na dłużej

27.08.11, 13:43
    bardzo dobry pomysł, mój mąż mówił, ze skorzysta i na pewno ucieszy się, że będzie mu przysługiwało 2 tygodnie
    ale mam pytanie, czy ten "tacierzyński" może być wykorzystany podczas mojego macierzyńskiego, czy po jego zakończeniu?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Alex pomysł kretyński i populistyczny, IP: *.flash-net.pl 27.08.11, 14:27
        za dziecioroba ktoś w czasie urlopu musi pracować.
        Jak zawsze łaskawi politycy rozdają to co do nich nie należy.

Dla wszystkich równe prawa !!! to podstawa dobrobytu i demokracji.
        • okradany_przez_wladze zamniast matki jełopie 27.08.11, 15:06
        • Gość: rts Re: pomysł kretyński i populistyczny, IP: *.wroclaw.vectranet.pl 27.08.11, 22:21
          Dziecioroba? Na Twoją emeryturę też ktoś będzie musiał popracować, płatników ZUS i podatków nigdy dosyć... A swoją drogą to akurat ten tydzień dla kogoś, kto pracuje, to chyba nie tak dużo? Patologia dzieje się tam, gdzie jest zupełne bezrobocie i życie na garnuszku opieki społecznej (choć to też pewne uproszczenie).
        • Gość: nicetas Re: pomysł kretyński i populistyczny, IP: *.aster.pl 03.09.11, 15:24
          Prawa są równe: każdy może skorzystać z urlopu, podobnie jak ze wspólnego rozliczenia PIT-a z z żoną, w pierwszym przypadku trzeba mieć dziecko (co jest dziś dobrodziejstwem społecznym), w drugim żonę.

Podobnie jest z urlopami okolicznościowymi - rozumiem, że ich nie kwestionujesz? A może w ogóle prawo do 26-dniowego urlopu wypoczynkowego uważasz też za lewacki populizm?
      • okradany_przez_wladze 29 lat temu też ojciec dziecka mógł pójść 27.08.11, 15:05
        na dwuletni urlop wychowawczy zamiast matki, wiec żadna to nowość
        • yola13 Re: 29 lat temu też ojciec dziecka mógł pójść 27.08.11, 20:13
          urlop wychowawczy to nie to samo co urlop tacierzyński czy macierzyński, ale co single mogą wiedziec na ten temat
          • okradany_przez_wladze Re: 29 lat temu też ojciec dziecka mógł pójść 28.08.11, 08:43
            wiedzą dużo a jaka to różnica? ojciec siedzi w domu zamiast matki, rusz mózgiem
        • Gość: gemius Re: 29 lat temu też ojciec dziecka mógł pójść IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.11, 23:11
          Teraz tez ojciec może pójść na urlop wychowawczy. Nawet na trzy lata.
          Tyle że urlop wychowawczy jest bezpłatny. A macierzyński i ojcowski są pełnopłatne.

Co więcej, ojciec może wykorzystać nie tylko urlop wychowawczy (bezpłatny) i ojcowski (płatny 100%), ale też część urlopu macierzyńskiego (płatnego 100%). Warto o tym pamiętać i korzystać.

• okradany_przez_wladze Re: 29 lat temu też ojciec dziecka mógł pójść 28.08.11, 08:43
            wówczas był płatny
      • Gość: zadowolony Wreszcie normalne słownictwo IP: *.dynamic.chello.pl 27.08.11, 22:58
        i odeszliście od wpajania ludziom na siłę tego "tacierzyństwa". Urlop ojcowski - tak powinno być od początku.
      • Gość: obywatel Warto przypomnieć że te urlopy zawdzięczmy PiS. IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.11, 23:31
        Podobnie jak obniżkę podatków PIT do 18 i 32 % (przegłsowany projekt zgłoszony przez min. Gilowską) a także obniżkę składki rentowej na ZUS.
        • Gość: antyliberał Re: Warto przypomnieć że te urlopy zawdzięczmy Pi IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.11, 02:00
          > Podobnie jak obniżkę podatków PIT do 18 i 32 % (przegłsowany projekt zgłoszony
          > przez min. Gilowską)

Te mendy z partii Pomyleńców i Szumowin, tylko by sobie podatki obniżały kosztem ludzi pracy!
      • Gość: ja Urlop ojcowski na dłużej IP: 95.108.85.* 02.09.11, 08:59
        mój brat mieszka w Londynie...od stycznia idzie na 6 MIESIĘCZNY urlop "tacierzyński". Polska to beznadziejne miejsce dla ojców wychowujących dzieci...w dwa tyg. faktycznie można spędzić troszkę czasu z dzieckiem, ale bez przesady...2 tyg. to NIC w życiu dziecka...i miedzy innymi przez takie zacofanie polskich ustawodawców, tyle młodych matek ma problem z powrotem do pracy...bo jeśli ojcowie mieliby również choćby te pół roku wychowawczego to matki mogłyby w tym czasie wrócić do pracy...a w dwa tyg.?! no, ja was prosze...ustawa bezandziejna i nie ma czym się chwalić.
        • Gość: Heinz Re: Urlop ojcowski na dłużej IP: *.e-wro.net.pl 03.09.11, 13:21
          jestem Niemcem z Wrocławia/Breslau!
          U nas w Niemczech, taki urlop to minimum 1 rok i jeszcze płacą ci co miesiąc 1200 euro! A u was w tej "irlandii" Tuskolandii...to jedna bieda z nędzą!!!!
      • Gość: Marlena Urlop ojcowski na dłużej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.11, 23:14
        Co niektórych "tatusiów"należałoby sprawdzać jak wykorzystują ten urlop ! Zamiast przy żonie i dziecku szczęście swe odnajdują przy barze z kumplami!!! Takim od razu dałabym dyscyplinarkę i .....rozwód !!! Pa
        • monalizza11 Re: Urlop ojcowski na dłużej 04.10.11, 11:28
          O warunkach korzystania z urlopu ojcowskiego polecam poczytać tutaj: www.urlopojcowski.info
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka