Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

obniżenie pensji

23.05.04, 09:03
    Ten sam post zamiescilam na kobiecie, ale bez stalego nicka.. to dla wyjasnienia
    "Czy ktos z was spotkal sie z taka sytuacja? Obnizono mi pensje (o 1000 PLN),
    zmieniajac nazwe stanowiska. Wykonuje prace przynajmniej 3 osob (sprzedaz,
    logistyka, obsluga sekretarska, czasem tlumaczenia), mam wyzsze wyksztalcenie
    (niestety podobno nieprzydatne). Zostalam przesunieta na stanowisko sekretarki
    z dotychczasowymi obowiazkami i mniejsza pensja. Decyzja podobno nie ma nic
    wspolnego z moja ocena jako pracownika (wysoka , heheh), ani osobistym
    stosunkiem do mnie dyrektora ds. HR (nie lubi mnie od lat). Zasadniczo co 3
    miesiace od ponad 3 lat slysze o tym, ze maja moje biuro rozwiazac, a teraz
    taka decyzja. Czy ta sytuacja podpada pod mobbing? CO mam zrobic z tym fantem?
    Owszem, moge szukac innej pracy, co z pewnoscia zrobie, ale czy pracodwaca
    jest w porzadku i w prawie? Czy tez jestem calkowicie bezradna i moge ich
    pocalowac w d...? "
    Obserwuj wątek
      • Gość: Sabina Re: obniżenie pensji IP: 5.2.* / *.chello.pl 23.05.04, 14:24
        Co to znaczy, że Ci obniżono? Tak po prostu? Obniżenie pensji jest zmianą
        warunków pracy i jako takie musi być dkonane na piśmie. Jeśli się z ty nie
        godzisz, to wtedy komunikujesz to pracodawcy i jest to traktowane jako
        wypowiedzenie umowy o pracę.
        Jeśli w Twoim przypadku obniżenie pensji nastąpiło bez formy pisemnej- nie
        wywołuje to żadnych skutków prawnych!!
        • sklonowana40 Re: obniżenie pensji 23.05.04, 17:22
          Obnizono, to znaczy dano do wyboru - albo sie zgodze na to, albo dostane
          wypowiedzenie i zostanie zawarta nowa umowa. Nie chodzi o skutki prawne, tylko o
          fakt zmiany wynagrodzenia w dol, zmiany nazwy stanowiska z zachowaniem
          dotychczasowych obowiazkow. Czyli ta sama praca za mniejsza pensje i na dodatek
          w papierach kompletna nieudolnosc, bo zamiast awansu degradacja. CHce wiedziec,
          czy pracodawca - duzy koncern miedzynarodowy - ma do tego prawo. Czy
          przypadkiem nie jest to pewnego rodzaju dyskryminacja?
          • Gość: Lech Re: obniżenie pensji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.04, 17:49
            Moim zdaniem ( to co piszesz i jak to zrozumiałem ) z pkt. prawnego i etycznego
            zostałaś zrobiona w bambuko. Spraw etycznych sąd nie rozpatruje tylko prawne.
            Pozdrawiam.
      • altu Re: obniżenie pensji 24.05.04, 10:36
        Witam,
        pensja pracownicza jest jednym z warunków pracy (formułowanych przez umowę o
        prace). jeżeli jest zmieniana, oznacza to zmianę warunków pracy. i powinno być
        wcześniej do niej napisane wypowiedzenie warunków pracy przez pracodawcę.
        wiecej informacji tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=12319621&a=12319938
        wg mnie lepiej byłoby gdyby pracodawca rozwiązał z Tobą umowę o pracy. jako że
        jest to likwidacja stanowiska, to mogłabys dostać odprawe...
        a potem zawrzeć nową umowę o pracę na niższe stanowisko z niższą pensją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka