Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

prosze o poradę

09.09.11, 23:22
    Witam.U mnie w pracy bedą zwolnienia na koniec września,z zachowaniem okresu wypowiedzenia nie wiem czy miesiecznym czy 3-miesiecznym.Jezeli okres wypowiedzenia bedzie miesieczny tzn:Podpisuje wypowiedzenie z koncem września a okres wypowiedzenia konczy sie 30 .10. (z wszystkimi świadczeniami) to kiedy moge iśc na zwolnienie we wrzesniu czy przed koncem pazdziernika i czy przepadną mi swiadczenia czy normalnie dostanę odprawe.Zbliża sie koniec roku wiec nie licze na to ze cokolwiek znajde bo jest to sezon martwy.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Toxic Re: prosze o poradę IP: *.toya.net.pl 10.09.11, 13:01
        Witam.U mnie w pracy bedą zwolnienia na koniec września,z zachowaniem okresu wypowiedzenia nie wiem czy miesiecznym czy 3-miesiecznym.Jezeli okres wypowiedzenia bedzie miesieczny tzn:Podpisuje wypowiedzenie z koncem września a okres wypowiedzenia konczy sie 30 .10. (z wszystkimi świadczeniami) to kiedy moge iśc na zwolnienie we wrzesniu czy przed koncem pazdziernika i czy przepadną mi swiadczenia czy normalnie dostanę odprawe.Zbliża sie koniec roku wiec nie licze na to ze cokolwiek znajde bo jest to sezon martwy.

po 1: bez względu na datę podpisania wypowiedzenia nalicza się ono od pierwszej (najbliższej) soboty tygodnia.
        po 2: nie wiem o jaką odprawę Ci chodzi? Masz kontrakt menagerski? Podlegasz ustawie o zwolnieniach grupowych? Chronią Cię związki zawodowe? Jaśniej i dokładniej proszę. Na każdą okoliczność masz przecież odrębne przepisy.
        po 3: możesz iść na zwolnienie lekarskie kiedy tylko chcesz, weź pod uwagę następujące fakty:
        a) na ile chcesz iść?
        b) po 30-u dniach obowiązują Cię ustawowe badania lekarskie i orzeczenie o zdolności i przywróceniu do pracy, po czym jest bardzo pewne że wezwie Cię na kontrolę ZUS
        po 4: jesień i wiosna to dwa najlepsze okresy na szukanie pracy. Do końca roku jeszcze daleko. W tych okresach jest największa aktywność pracodawców i o pracę (przynajmniej teoretycznie) najłatwiej.
        • snajper55 Re: prosze o poradę 10.09.11, 15:16
          Gość portalu: Toxic napisał(a):

> po 1: bez względu na datę podpisania wypowiedzenia nalicza się ono od pierwszej
          > (najbliższej) soboty tygodnia.

Miesięczne i trzymiesięczne??? Bredzisz.

> po 2: nie wiem o jaką odprawę Ci chodzi? Masz kontrakt menagerski? Podlegasz us
          > tawie o zwolnieniach grupowych? Chronią Cię związki zawodowe? Jaśniej i dokładn
          > iej proszę. Na każdą okoliczność masz przecież odrębne przepisy.

Co mają związki zawodowe do odprawy??? O jaką odprawę chodzi wynika z treści postu. Nie rozumiesz pytania, to nie odpowiadaj.

> po 3: możesz iść na zwolnienie lekarskie kiedy tylko chcesz, weź pod uwagę nast
          > ępujące fakty:
          > a) na ile chcesz iść?

A jakie to ma znaczenie? Żadnego.

> b) po 30-u dniach obowiązują Cię ustawowe badania lekarskie i orzeczenie o zdol
          > ności i przywróceniu do pracy, po czym jest bardzo pewne że wezwie Cię na kontr
          > olę ZUS

Żadne badania w czasie zwolnienia jej nie obowiązują. Zmyślasz.

> po 4: jesień i wiosna to dwa najlepsze okresy na szukanie pracy. Do końca roku
          > jeszcze daleko. W tych okresach jest największa aktywność pracodawców i o pracę
          > (przynajmniej teoretycznie) najłatwiej.

Aktywność pracodawców zależy od branży, w jakiej działają. Nie wiesz w jakiej branży pracuje autorka wątku, więc się nie wymądrzaj.

S.
          • natka979 Re: prosze o poradę 13.09.11, 22:26
            Jesli chodz o mnie to są zwolnienia grupowe.Jestem w zwiazkach zawodowych.Moja branża to produkcja jestem liderem lini produkcyjnej.Jesli chodzi o aktywność pracodawców to tak ale na wyższe stanowiska .Pozatym ja jestem też ograniczona jesli chodz o dojazd,wiec nie moge szukać za daleko
      • snajper55 Re: prosze o poradę 10.09.11, 15:22
        natka979 napisała:

> Witam.U mnie w pracy bedą zwolnienia na koniec września,z zachowaniem okresu wy
        > powiedzenia nie wiem czy miesiecznym czy 3-miesiecznym.Jezeli okres wypowiedzen
        > ia bedzie miesieczny tzn:Podpisuje wypowiedzenie z koncem września a okres wypo
        > wiedzenia konczy sie 30 .10. (z wszystkimi świadczeniami) to kiedy moge iśc na
        > zwolnienie we wrzesniu czy przed koncem pazdziernika i czy przepadną mi swiadc
        > zenia czy normalnie dostanę odprawe.Zbliża sie koniec roku wiec nie licze na to
        > ze cokolwiek znajde bo jest to sezon martwy.

Świadczenia i odprawa nie zależą od tego, czy w momencie zakończenia umowy o pracę będziesz na zwolnieniu chorobowym, czy nie będziesz.

Do korzystania z płatnych zwolnień chorobowych masz prawo korzystać i we wrześniu, i w październiku - po prostu aż do rozwiązania umowy. Masz do tego prawo także przez 14 dni po ustaniu zatrudnienia, jeśli choroba będzie trwać co najmniej 30 dni.

Więcej:
        praca.gazetaprawna.pl/porady/21820,kiedy_przysluguje_zasilek_chorobowy_po_utracie_zatrudnienia.html

S.
        • Gość: Toxic Re: prosze o poradę IP: *.toya.net.pl 14.09.11, 16:14
          Do snajper55 - człowieku, zachowaj więcej rozumu, rozsądku i dobrych manier.

> po 1: bez względu na datę podpisania wypowiedzenia nalicza się ono od pierwszej
          > (najbliższej) soboty tygodnia.

Miesięczne i trzymiesięczne??? Bredzisz.

--> Owszem, mogłem doprecyzować że w 3-msiesięcznym chodzi o najbliższy miesiąc, ale pierwotny post był tak niejasno skonstruowany, że bez dodatkowych wyjaśnień nie da się wszystkiego określić i wyjaśnić.

> po 2: nie wiem o jaką odprawę Ci chodzi? Masz kontrakt menagerski? Podlegasz us
          > tawie o zwolnieniach grupowych? Chronią Cię związki zawodowe? Jaśniej i dokładn
          > iej proszę. Na każdą okoliczność masz przecież odrębne przepisy.

Co mają związki zawodowe do odprawy???
          --> Oj chłopie, zastanów się najpierw i postaw o jeden znak zapytania mniej. Masz całą i szeroką ustawę o zwolnieniach grupowych z dnia 13 marca 2003r.
          ---> dodatkowo radzę Ci najpierw się zastanowić a potem cokolwiek napisać. Związki zawodowe do odpraw mają bowiem z punktu widzenia prawnego bardzo dużo, i jak już wspomniałem zanim palniesz jakąś bzdurę zajrzyj, poczytaj, a potem komentuj. Krótko i zwięźle masz choćby tutaj wytłumaczone to zagadnienie: kadry.infor.pl/kadry/zbiorowe_prawo_pracy/zwolnienia_grupowe/artykuly/82523,odprawy_z_ustawy_o_zwolnieniach_grupowych.html

O jaką odprawę chodzi wynika z treści postu. Nie rozumiesz pytania, to nie odpowiadaj.
          ---> Czytaj ze zrozumieniem. Z treści postu wynika niewiele, bo brak jest określenia, czy autora postu chroni ustawa o zwolnieniach grupowych czy nie. Brak także szczegółowy odnośnie okresu wypowiedzenia. Słowem o wszystko musisz się dopytać.

> po 3: możesz iść na zwolnienie lekarskie kiedy tylko chcesz, weź pod uwagę nast
          > ępujące fakty:
          > a) na ile chcesz iść?

A jakie to ma znaczenie? Żadnego.
          --> czas zwolnienia ma KOLOSALNE znaczenie!!! choćby ze względu na komisję kwalifikacyjną w ZUS i konieczność stawienia się po 30-u dniach (gdy bierzemy "fikcyjne" zwolnienie często okazuje się że nie będzie przedłużone), często oznacza to także konieczność dodatkowych badań, po 30-u dniach to już ZUS a nie pracodawca płaci Ci składki co też jest istotne.

> b) po 30-u dniach obowiązują Cię ustawowe badania lekarskie i orzeczenie o zdol
          > ności i przywróceniu do pracy, po czym jest bardzo pewne że wezwie Cię na kontr
          > olę ZUS

Żadne badania w czasie zwolnienia jej nie obowiązują. Zmyślasz.
          ---> Bredzisz po raz kolejny. Po 30-u dniach niezdolności do pracy, chory musi zgłosić się do lekarza - orzecznika który decyduje o skierowaniu na dodatkowe badania lekarskie. ZAWSZE ma to miejsce w przypadku odbytego leczenia szpitalnego.

> po 4: jesień i wiosna to dwa najlepsze okresy na szukanie pracy. Do końca roku
          > jeszcze daleko. W tych okresach jest największa aktywność pracodawców i o pracę
          > (przynajmniej teoretycznie) najłatwiej.

Aktywność pracodawców zależy od branży, w jakiej działają. Nie wiesz w jakiej branży pracuje autorka wątku, więc się nie wymądrzaj.
          Słuchaj, odbyłem w życiu wiele rekrutacji w różnych sektorach gospodarki i branżach, rozmawiam z ludźmi, znajomymi, korzystam z forum i fachowych porad agencji rekrutacyjnych. Okres marzec-czerwiec i październik-grudzień to najlepsze okresy na szukanie pracy i OGÓLNIE największa ilość ogłoszeń ze wszystkich branż co łatwo możesz zobaczyć nawet na typowych portalach pracuj.pl, jobpilot, infopraca.

Na przyszłość radzę Ci najpierw zastanowić się zanim cokolwiek napiszesz i zaserwujesz nam kolejnego posta-babola.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka