Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Lekarze wyjeżdżają za granicę

• Gość: siker Fantazjowanie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 15:02
        To,co wypisuje się na tym forum zdumiewa-fantazjowanie nie zastąpi
        realistycznego myślenia.Jednostkowe przypadki nie stanowią o skali zjawiska a
        tylko duża skala sie liczy.Z naiwnościa graniczy wiara,że remedium na polskie
        kłopoty oznacza wyjazd.Ciągle pokutuje pogląd ,że zachód to przysłowiowa
        kanada.Czasy masowych migracji już minęły.Wychodzi więc na to,że jesteśmy
        świadkami infantylnego straszenia społeczeństwa bajkami o żelaznym wilku.
        • Gość: observatorka Re: Fantazjowanie!!! IP: *.hfx.eastlink.ca 27.05.04, 15:28
          mysle, ze za duzo kolega nie wie, co w trawie piszczy..otoz, wlasnie obecne
          czasy sa sprzyjajace dla polskich lekarzy np. w kanadzie. Brakuje tu lekarzy i
          kto tylko zna jezyk angielski, na tyle, zeby zdac Msat ma otwarta droge....
          a w mojej prowincji mieszka nie caly milion ludzi, i jest tu ponad 100 polskich
          lekarzy, przybylych po '80 roku, nieliczac tych ze starej emigracji.

Warto, tez nawiazac kontakt z polskimi organizacjami i dostac dokladniejsze
          dane, a dla mlodych ludzi to napewno lepszy start zyciowy..powodzenia zycze:-)))
      • Gość: StanislawMackowiak ReA kto będzie nas leczył IP: *.icpnet.pl 27.05.04, 15:18
        Pozostałym w kraju Polakom zostaje tylko dać kasę na bezpłatne studia...
        • Gość: Mimi Re: Ale Polacy nie chcą byc leczeni przez IP: *.elknet.pl / 213.76.169.* 27.05.04, 16:43
          rodzimych lekarzy wolą ruskojęzycznych.
      • Gość: MaciekS No to teraz popracuja... IP: *.gs.com 27.05.04, 15:37
        80-120 godzin tygodniowo. Poza tym nie jestem pewien czy w innych krajach tak
        latwo i od razu uznaja kompetencje lekarskie z Polski jako, ze obowiazuja nieco
        odmienne przepisy prawne i system leczenia. Zupelnie podobnie ma sie to jak w
        stosunku do zawodow prawniczych.
        • Gość: Mimi Re: Maciusiu tyle to w Polsce się pracuje IP: *.elknet.pl / 213.76.169.* 27.05.04, 16:41
          w ramach zawodu z tzw. powołania. Jak dotychczas to naszych lekarzy na
          tzw. "zachodzie" cenią i chwalą.
        • cypherll Re: No to teraz popracuja... 28.05.04, 00:02
          czlowieku, jaki inny system leczenia? twoja ignorancja siega zenitu! czesciej
          sie tu stosuje pewne metody ktore w kraju sa rzadkoscia, ale nie ma innych
          strategii terapeutycznych$
          skad ci omnibusi i krytycy medyczni sie biora?
          samoobrona czy co?
          podzrawiam kolegow w bialych fartuchach
          • Gość: wenowejta Każdy Polak zna się na leczeniu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.04, 01:01
            Przecież wiadomo, że Polacy mają w domach dwutomowe Encyklopedie Zdrowia i do
            lekarzy chodzą najczęściej, żeby sprawdzić własną diagnozę.
        • Gość: marek Re: No to teraz popracuja... IP: *.chello.pl 02.06.04, 10:58
          czlowieku najpierw poczytaj przepisy...bo albo jestes polmozgiem albo celowo
          bajki opowiadasz...rece opadaja......
      • Gość: Zdegustowany Jedz, jedz- ja za to bede robil na twoich rodzicow IP: *.w80-14.abo.wanadoo.fr 27.05.04, 15:47
        Bo w tym kraju jest coraz mniej tych co odprowadzaja skladki a coraz wiecej
        emerytow i rencistow. Ty jedziesz szukac lepszego zycia w Anglii a ja zostaje w
        polsce by utrzymywac swoich i twoich rodzicow
        • Gość: Mimi Re: Zdegustowany, ależ Polska nie chce takich IP: *.elknet.pl / 213.76.169.* 27.05.04, 16:35
          jak oni. Polacy z utęsknieniem czekają na ruskojęzycznych.
        • jedruch Re: Jedz, jedz- ja za to bede robil na twoich rod 27.05.04, 16:37
          moi rodzice pracowali po 40 lat, odprowadzali składki na ZUS - nie mów, że
          ktokolwiek będzie utrzymywał rencistow i emerytów, bo to po prostu niegodziwość
      • Gość: Homer J NO TAK A W ANGLII TO NIE TRZEBA ZAPIER....C.... IP: 208.247.54.* 27.05.04, 16:16
        ....dadza panu lekazowi stanowisko i nic nie bedzie musial robic. Zeby sie nie
        zdziwili, benda harowac jak konie, ile tam placa nie wiem, mam nadzieje ze duzo.
        Ale czy lekarz nie powinien najpierw dbac o pacjentow (lekarz z powolania) a
        potem o pieniadze?
        • Gość: Mimi Re:Homer masz rację, że lekarz nie powinien IP: *.elknet.pl / 213.76.169.* 27.05.04, 16:32
          dostawać żadnych gratyfikacji za zawód, który jest jego powołaniem. On
          powołaniem też powinien się odżywiać, ubierać i mieszkać w nim.
          • Gość: Homer J Re:Homer masz rację, że lekarz nie powinien IP: 208.247.54.* 27.05.04, 16:43
            Chyba zle zrozumialas chodzi o to ze narzekaja na dlugie godziny itd itp.
            • Gość: Mimi Re:Homer dobrze Ciebie zrozumiałam. IP: *.elknet.pl / 213.76.169.* 27.05.04, 16:49
              W Polsce z tego co wiem lekarze pracują dużo i długo. Myślę, że siedząc w
              szpitalach mogą się dobrze odżywiać (pacjenci przecież wszystkiego nie
              zjadają), mają również dach nad głową, a szpital zapwenia im odież ochronna.
              • Gość: Homer J Re:Homer dobrze Ciebie zrozumiałam. IP: 208.247.54.* 27.05.04, 17:10
                W Anglii tez nie bedzie latwo. Napewno benda wiecej zarabiac ale robic tez
                trzeba: dlugo i ciezko.
                • Gość: Mimi Re:Homer dobrze Ciebie zrozumiałam. IP: *.elknet.pl / 213.76.169.* 27.05.04, 17:35
                  Homer, dlatego nic nie tracą a tylko zyskują. Może i przychylność społeczna
                  sprawi, że ciężka praca będzie bardziej znośna. Bo Polacy nienawidzą lekarzy i
                  nie wiedzą ile z tego powodu tracą.
                • cypherll Holmer Simpson 28.05.04, 00:06
                  co za brednie czlowieku wygadujesz, w europie teraz weszly przepisy o SKROCENIU
                  TYGODNIA PRACY ponizej 50 godzin na tydzien, wiec dlatego miedzy innymi rynek
                  sie otworzyl
                  a przy okazji mam wrazenie ze ty znasz nasza prace z artykulow superexpressu,
                  GW oraz sensacji w TV
                  Mimi, co to za ludzie???
                  • Gość: Alexos Re: Holmer Simpson IP: *.pool.mediaWays.net 28.05.04, 13:11
                    Dokładnie 48 godzin tygodniowo może lekarz pracować w Unii, ten przepis
                    obowiązuje już w niektórych krajach, a musi być wprowadzony najpóźniej do
                    września 2004. Nie wiem czy dotyczy to też nowych krajów Unii. Jeśli tak, to
                    współczuję wszystkim którzy zostali... Były to marne grosze, ale przynajmniej
                    można było w ogóle przeżyć. Teraz moja żona nie musi brać dyżuru bo potrzebuje
                    pieniędzy, po prostu każdy lekaż musi wziąć co najmniej 4 dyżury w miesiącu, bo
                    ktoś musi być w szpitalu. A jedna godzina dyżuru tutaj to cały mój w pogotowiu,
                    16-nasto godzinny w moim ukochanym mieście akademickim. Szerze mówiąc szkoda mi
                    pisać, bo ten cały pokomunistyczny motłoch i tak nie zrozumie, ale też warto,
                    dla takich jak ty Cyphrell, Mimi, Jendrych i kilku innych lekarzy, lub
                    rozsądnych ludzi.
                    • Gość: Alexos Re: Holmer Simpson IP: *.pool.mediaWays.net 28.05.04, 13:14
                      Sorry za błą. Każdy lekarzmusi MAX wziąć 4 dyżury w miesiącu.
              • Gość: krt Re:Homer dobrze Ciebie zrozumiałam. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.04, 01:25
                Dobrze odżywiać - po tym jak zlikwidowano posiłki dla dyżurnych? Fakt, zawsze
                można coś ukraść pacjentowi z talerza albo z szafki, że nie leczymy po gołym
                niebem (i pacjenci pod tym-ż nie leżą) nawet się cieszę, a o odzieży ochronnej
                już zdążyłem zapomnieć kilka lat temu. Nie wqiesz dziecinko - nie zabieraj
                głosu; ja nie mówię inżynierowi jak ma budować, naprawiać, blablabla
      • Gość: refleksyjny Re: Jak zwykle pelno zazdrosnych IP: 195.252.14.* 27.05.04, 16:18
        To juz chyba tradycyjny temat, kolejny raz Gazeta opisuje mozliwosci wyjazdu
        dla lekarzy chyba po to zeby cala zgraja zazdrosnych kazala im oddawac
        pieniadze za studia oraz inne tzw. psy na potencjalnych kandydatach wieszala.
        Nalezy wywnioskowac ze te kilka tys euro musi byc dla niektorych niebotyczna
        suma co mnie martwi.Zamiast wiec biadolic nalezy skonczyc te bezplatne studia,
        ktore oferuje Panstwo i droga wydaje sie byc wolna tylko ze tak naprawde nie
        jest i nie jest tak lekko.Kazda dobrze platna praca wymaga wysilku i wyrzeczen
        i stresow. (wyjatek politycy).Polecam tez innym wyjazdy zagraniczne przeciez
        sprzataczka tez zarobi 1,5 tys EU niech oddaja za podstawowke lub budowlanke.
        Niestety samo siedzenie na czacie tych pieniedzy nie da.
        • Gość: Phasis Re: Jak zwykle pelno zazdrosnych IP: 157.25.131.* 27.05.04, 20:19
          W istocie masz rację.
          Nie siedzę na d..
          Zrobiłem 2 specjalizacje (zabiegową i nie zabiegową ), robię- kończę
          podspecjalizację.
          Już po obejrzeniu CV powiedzieli mi , na interview ,że mogę liczyć na 5000
          funtów netto.
          A angielski właśnie zdawałem , aby pracodawca znał na ile umiem język.
          Ale w sytuacji jeśli oni daja mi na wstepie 5000 tzn. = że jestem wart więcej ,
          więc będę negocjował.
      • Gość: optymista Re: Lekarze wyjeżdżają za granicę IP: *.comarch.pl 27.05.04, 17:56
        Kolejny pesymista !!!, Jak wygra Samoobrona ale bedzie w Polsce wesolo !!! Ja
        zostaje :)
      • Gość: Roman [...] IP: *.dpn.deere.com 27.05.04, 18:52
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Lekarz z Francji. Potrzebujemy "ophtalmos"!!! IP: *.proxy.aol.com 28.05.04, 10:25
          Brak lekarzy-okulistow. Mozecie przyjechac. Nowy "ophtalmo" ma zapewniona
          kolejke na 5-6 miesiecy. Natomiast, prywatnie, trzeba zakupic "matériel
          médical". Cena = Porsche Carrera (nowy!!). Dla odwaznych.
      • Gość: as Re: Lekarze wyjeżdżają za granicę IP: 212.85.4.* 15.06.04, 17:57
        Ty durniu, bedziesz leczyl ejcowatych tez za grosze, nie bedziesz kims a i tak
        ci nie starczy do 1-go. Frajeze ze wsi, myslisz, ze ci dadza za darmo.
      • Gość: as Re: Lekarze wyjeżdżają za granicę IP: 212.85.4.* 15.06.04, 18:00
        Faktem jest, ze wyjezdzaja najgorsi i ze wsi. Ja sie z tego ciesze.
        • Gość: gość Re: Lekarze wyjeżdżają za granicę IP: *.medycyna.luc.lodz.arges.net.pl 21.08.04, 14:14
          To ze mozna wyjechac i lekarze wyjada jest dobre dla wszystkich. Ci co wyjada
          będą mieli na pewno nie gorzej, a Ci co zostaną tez. Przeciez Pacjentów nie
          ubędzie, a to z nich (bezpośrednio lub pośrednio) lekarze żyją. Jeśli częś
          wyjedzie na tych co zostaną będzie większy popyt i będą mogli stawiać większe
          wymagania pracodawcy. Napewno nie będzie tak od razu ale po pewnym czasie
          powinno się pod tym względem polepszyć. Ja jestem 6 lat po studiach i mama
          zamiar wyjechać na próbę. Są organizowane wyjazdy na zastępstwa. Pojadę na 1-2
          miesięcy. Jak wrócę to napiszę jak było. Przecież zawsze można wrócić i nadal
          lizać zadek polski profesorom.:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka