Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

portfolio copywriter

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 23:09
    Witajcie, za kilka dni czeka mnie rozmowa o pracę w agencji reklamowej jako copywriter. Niestety nie mam doświadczenia w tej dziedzinie (ale cieszę się, że mimo to mnie zaprosili!), w związku z tym nie wiem co zamieścić w portfolio. Nie pracowałam dla nikogo, nikomu swoich tekstów nie sprzedawałam. Do swoich aplikacji miałam dołączyć krótki tekst na wybrany przez firmę temat. Ok, w takim razie co ja powinnam im przynieść dodatkowo?
    Obserwuj wątek
      • brown_aurelia Re: portfolio copywriter 26.01.12, 11:50
        zrób sobie portfolio z tekstów, które masz w szufladzie.
        warto też czasem popisać do jakiś portali, nawet za darmo, i podesłać linka do swojego artykułu.
        a jakie masz doświadczenie w ogóle?
        • Gość: mala-mi1990 Re: portfolio copywriter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 14:03
          jeśli chodzi o pisanie to żadne, oprócz tego, że dla siebie coś pisałam, kiedyś prowadziłam bloga, na którym opisywałam różne sytuacje społeczne ze swojego punktu widzenia (już go w sieci nie ma). Teraz znalazłam ogłoszenie o pracę, kazali wysłać oprócz aplikacji wysłać, krótki tekst, który napisałam w kilka minut. Nigdy nie było dla mnie trudnością "wymyślić" coś na poczekaniu. Doświadczenie zawodowe to jedynie pół roku obsługi klienta operatorów komórkowych, więc chyba nijak się to ma do pracy copywritera. Mam kilka dłuższych artykułów, które chcę wrzucić, kilka krótkich tekstów, tak żeby ktoś, kto mnie rekrutował poznał mój styl.
          • brown_aurelia Re: portfolio copywriter 26.01.12, 16:45
            powiem szczerze, że jestem zaskoczona - rzadko zapraszają na rozmowę copywritera, który nie ma żadnego doświadczenia.
            co nie zmienia faktu, że możesz dobrze pisać.
            a jaka to agencja?
            • Gość: mala-mi1990 Re: portfolio copywriter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 18:04
              jedna z agencji reklamowej w Bielsku-Białej ;) i nie wiem co dokładnie zabrać ze sobą czy wziąć artykuły, które pisałam w ostatnich czasach o tematyce społecznościowej, dotyczącej promocji mojego regionu, czy też przygotować jeszcze coś innego?
              • brown_aurelia Re: portfolio copywriter 26.01.12, 19:55
                weź wszystko, co jest dobre :)
                • Gość: Guest Re: portfolio copywriter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 22:11
                  Dodaj teksty, które będą najlepiej odzwierciedlać Twój styl :) I skoro Bielsko, to może napisz coś o włoskie motoryzacji ;)
                  Również jestem dość zaskoczona ofertą pracy - ostatnio nawet na juniora ciężko się załapać.
                  Sama mam dość mocne portfolio (teksty, hasła, kilka nazw [chociaż w tym nie czuję się za mocno] i kilka wygranych konkursów na hasła), ale pracy w agencji niestety na razie nie dostałam. Szukam możliwości rozwoju, ale chyba najciężej właśnie znaleźć tę pierwszą agencję - potem z górki :) Może po prostu źle szukam :)
                  Powodzenia życzę! Napisz jak poszło :)
                  • Gość: Guest Re: portfolio copywriter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 22:18
                    *Sama mam dość mocne portfolio --> na opcję "junior copy" oczywiście :) Szczerze podziwiam dobrych copywriterów. Mogę tylko się domyślać, ile pracy i wysiłku wkłada się w ten fach.
                    Pozdrawiam i trzymam kciuki :)
                    • Gość: mala-mi1990 Re: portfolio copywriter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 22:23
                      cały czas nurtuje mnie, czemu zaprosili mnie - osobę bez żadnego doświadczenia... może nie ma co się martwić na zapas. Ciekawi mnie czy to będzie praca w biurze czy może w domu mam sklecać teksty...
                      • Gość: Guest Re: portfolio copywriter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 22:42
                        Może szukają freelancera, może studenta do pisania precli, a może kogoś na bezpłatny staż... Nie ma co gdybać - możliwości multum :)
                        Jeśli dobrze piszesz i masz zapał - to pierwsze oznaki, że winno być dobrze :)
                        Jakiś czas temu byłam na rozmowie w dużej firmie kosmetycznej. Szukali copy. Rozmowa - super. Atmosfera w firmie - wspaniała. Ale... Miałam zbyt małe doświadczenie na copy. Gdyby szukali wtedy juniora, to na pewno zasiliłabym szeregi. Zatrudnili kogoś z kilkuletnim doświadczeniem i dobrze się stało. Dla mnie za wcześnie na copy, więc szukam dobrego miejsca, z mądrymi ludźmi, od których to mogłabym się uczyć :)
                        • Gość: mala-mi1990 Re: portfolio copywriter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 22:46
                          dodatkowo mnie stresuje, że na spotkanie przyjdą wszyscy zaproszeni kandydaci, więc.. cudownie! :p
                          • Gość: Guest Re: portfolio copywriter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 23:06
                            Czyli czeka Cię Assessment Center :)
                            www.kariera.com.pl/Twoja-Kariera/Jak-aplikowac/2010-02/Czym-jest-Assessment-Center
                            • Gość: mala-mi1990 Re: portfolio copywriter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 23:21
                              brzmi groźnie, ale miałam już kilka rozmów prowadzonych w ten sposób ;) tak w ogóle - coś czuję, że będę tam najmłodsza...
                          • brown_aurelia Re: portfolio copywriter 27.01.12, 09:37
                            AC na stanowisko copy?
                            Czego to ludzie nie wymyślą :)
                            Moim zdaniem - z tego co piszesz- może się okazać, że to nie będzie praca dla copywritera.
      • Gość: mała-mi1990 Re: portfolio copywriter IP: *.wroclaw.mm.pl 28.01.12, 10:08
        zobaczymy ;) wszystkiego dowiem się w poniedziałek, liczę na jakąś pracę, bo zawsze by się przydała.. ;)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka