Gość: komenciarz IP: 80.50.126.* 01.05.12, 14:39 ale się uśmiałem. 7,1 EUR / h w PL ? jaka to średnia ? to jakiś głupi żart biorąc pod uwagę aktualną średnią krajową... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sylwek Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.alfanet24.pl 01.05.12, 14:41 Polak może liczyć - średnio - na 7,1 euro za godzinę pracy. 30 zł na godzinę, uwielbiam ku... statystykę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komenciarz Re: uwielbiam statystykę IP: 80.50.126.* 01.05.12, 14:58 przecież to się z sufitu wzięło... to już nawet statystyka nie ma nic do rzeczy. to zakłamane dane są... nijak nawet brutto ze wszystkimi bonusami się taka średnia w tym kraju nie uzbiera... Odpowiedz Link Zgłoś
nannek 7,1 euro netto to zarabią 01.05.12, 16:27 Ale ci którzy uciekają z Polski do nisko płatnej płacy , tylko do Holandii w tym roku 200tys. Oni w Polsce nie mają wcale pracy a jak zarobią to 4x mniej netto od tych 7,1 euro. Co ta kłamliwa propaganda ma oznaczać 30zł na godzinę x 170 to jest 5100zł nawet jeśli to brutto to sporo powyzej kłamliwej średniej GUS 3500zł brutto 2500netto która dotyczy jedynie milionów pracujących w firmach zatrudniających ponad 9 osób. Tymczasem Eurostat pokazuje średnia netto w Polsce jako 2050zł srednią w kraju o największym rozwarstwieniu w europie i rekordzistą umów śmieciowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Może ja wyjasnię,skąd redaktor GW wziął tą stawkę IP: *.homenett.pl 01.05.12, 17:33 A więc ,prawdopodobnie od posłużył sie stawkami (cennikiem) branymi przez tak zwane lodziarki (w okresie letnim często zwane jagodziarkami). One za loda biorą około 50 -60 zł . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Przeczytaj ostatni akapit: to ze składkami, które IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.12, 12:04 Przeczytaj ostatni akapit: to całkowita kwota, łącznie z tą częścią składek, które płaci pracodawca, żadne netto. Odpowiedz Link Zgłoś
nannnek-bis Większość w polsce zarabia 2 euro netto na godzinę 01.05.12, 19:19 1,5 euro/h minimalna większość zarabia 2 euro na godzinę netto. Całe rzesz nawet minimalnej nie zarabia , niby 3/4 etatu i umowy śmieciowe ,1 euro netto na godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aspa Re: uwielbiam statystykę IP: 89.204.183.* 02.05.12, 11:05 No przeca jest napisane, że to jest koszt pracy, uwzględniający WSZYSTKIE podatki i składki. Zaś płaca brutto tego wszystkiego nie uwzględnia. Przecież w tym samym tekście masz napisane, że przeciętnie Niemiec może liczyć na 30 bodaj euro za godzinę, a nikt tyle przeciętnie za Odrą nie zarabia "na rękę" czy nawet brutto (czyli przed podatkiem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GTPRESS Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.c3-0.80w-ubr1.nyr-80w.ny.cable.rcn.com 01.05.12, 14:47 czytalem, ze stawki moga sie wyrownac za ....65 lat!!!!! tak wiec Raport POLSKA 2020 mozna miedzy bajeczki z fabryk kitu wlozyc...... Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 15:24 Zawsze będziemy murzynami, a ci, którzy z nas żyją, zawsze będą nas szczuć, że kogoś tam dogonimy za ileś tam lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: 173.233.205.* 01.05.12, 16:25 Przecie wazne, aby Polska byla katolicka... nie musi byc bogata! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.icpnet.pl 01.05.12, 22:04 I ja tak myślę,ważne żeby dzieci religię miały w szkołach i żeby ludzie dawali na tacę dużo,nie dla siebie-tak jak księża-wszystko co mają biednym oddać,katolicyzm to najszlachetniejsza religia a polsza to kraj szlachetny i piękny bo katolicki z wartościami Odpowiedz Link Zgłoś
rabieg Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 23:03 GW judzi i szczuje a polacy zaczynają na siebie warczeć . Odpowiedz Link Zgłoś
mecenas_misiura Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 02.05.12, 13:19 Mhm, a Gazeta Polska i Nasz Dziennik nie judzą i nie szczują. Odpowiedz Link Zgłoś
sinzapatos Nie judzą 02.05.12, 21:05 mecenas_misiura napisał: > Mhm, a Gazeta Polska i Nasz Dziennik nie judzą i nie szczują. Szczują i kłamią, ale nie "judzą" i nie "cyganią" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.uznam.net.pl 01.05.12, 16:38 xolaptop napisał: > Zawsze będziemy murzynami, a ci, którzy z nas żyją, zawsze będą nas szczuć (...) Zauważ, że jeżeli pracujesz w dochodowej branży (nie w rolnictwie, budżetówce czy górnictwie) to jesteś w mniejszości a tych, którzy z twojej pracy żyją jest ...trzydzieści milionów. Tylu ludzi więcej z budżetu wyciąga niż do niego wkłada, więc de facto żyje z zapomogi państwa. A skąd państwo bierze pieniądze? Głównie z pracy tych kilku milionów, którzy wypracowują prawdziwe, realne zyski - to jest głównie mały i średni biznes. Tak więc nie patrz źle na korporacje czy rząd. Ci, którzy ciebie traktują jak Murzyna są tuż obok: lewi renciści, emeryci górniczy i mundurowi, księża i zakonnicy, zasiłkobiorcy, uprawnieni do przywilejów, biorący dopłaty obszarowe... Odpowiedz Link Zgłoś
lokalny7 Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 17:08 "podatnik" jesteś idiotą czy tylko udajesz nierozgarniętego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.homenett.pl 01.05.12, 17:40 W przemyśle pracuje mniej niż 9 milionów ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bism Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.12, 18:51 Poproszę jaśniej, co w wypowiedzi przedmówcy jest nie tak. Tak merytorycznie, bez inwektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.uznam.net.pl 01.05.12, 22:08 lokalny7 napisał: > "podatnik" jesteś idiotą czy tylko udajesz nierozgarniętego? Statystycznie rzecz biorąc tego typu nienawistne inwektywy będą w większości. W końcu ludzi pasożytujących na tym układzie jest tak wielu. Niezorientowanych, nie zdających sobie sprawy z tego jak się sprawy mają może być nawet więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
sinzapatos co to za bzdety? 02.05.12, 21:10 Czyli pani nauczycielka, która nauczyła Cię pisać (niestety, bo piszesz bzdety) i pani pielęgniarka, która szczepiła Cię na ospę to nieroby i pasożyty? UPR - UPRaszczamy skomplikowane sprawy (bo nas przerastają). Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 19:59 trzymając się Twojej teorii państwo polskie najlepiej wychodzi na takich młotach jak np. prezesi - budowniczowie Stadionu "Narodowego" - zero wiedzy, zero pracy, wysokie apanaże a na koniec w sumie 2,5 mln premii z tytułu tajnej umowy i pomimo niezrealizowania zadań. No to k... mać idźmy na całość - niech RP III płaci taką kasę każdemu kto spierd.. swoją pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janisko Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.12, 13:24 Chcesz powiedzieć, że na dobrego inżyniera zarabiającego 6000zł brutto też pracują Ci z dołu? To niech k*** wykonają jego pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 02.05.12, 10:54 Dziecino, aż trudno skomentować twoje idiotyzmy. Dochód narodowy wytwarzają ci najmniej zarabiający i to jest zasada liberalizmu. Po to by Tesco miało zyski pracować musi kilkadziesiąt tysięcy ludzi na głodowe pensje. Od kiedy to agencje reklamowe, firmy ubezpieczeniowe, banki czy agencje rządowe cokolwiek wytwarzają? A tam zarabia się najlepiej. To są firmy żyjące z obrotu cudzymi pieniędzmi. Nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masz rację Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.connectic.pl 12.05.12, 21:24 wystarczy każde pseudo pośrednictwo pracy, gdzie z każdej godziny pracy zrekrutowanego biorą sobie nawet do 70% od roboczogodziny. Nalepsze jest to ,że dany pośrednik w "załatwieniu" pracy (czytaj agencja pracy tymczasowej) ma monopol na werbowanie do danej formy tylko przez nią,najczęściej z daną firmą defacto nie ma nic wspólnego, często "rekruterzy" ( czytaj pani oddzwaniające ludzi i przyjmujące cv) same niewiele wiedzą o pracy,na jakie stanowiska cv przyjmują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inteligentny Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.unitymediagroup.de 01.05.12, 17:45 taaa, a jak tam plany wyprowadzki do niemiec panie marudo xolaptop ? i ogolnie, juz miliony rodakow wyjechaly pewnie - dokladnie tak jak pan prognozowal, czyli "w zamiarach":) bo tak ach zle w Polsce jest:) Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 22:15 Przypomnę, że pisałem, że emigracja do Niemiec będzie stopniowa, w przeciwieństwie do tego, co twierdziło wielu dziennikarzy. Z wyjazdem się nie spieszę, ale za tym przemówiły inne względy. Czasami można zacisnąć zęby nawet na bardzo długo i zmusić się do pracy jako murzyn. Odpowiedz Link Zgłoś
xolaptop Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 22:18 Patrzę z innej perspektywy, Niemcy zawsze traktują mnie jak swojego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klm Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.play-internet.pl 01.05.12, 15:28 Mnie niedawno szczeka spadla, gdy zobaczylem "oferty" pracy w necie. Cale stada WYZYSKIWACZY maja czelnosc proponowac ludziom... 8zl za godzine! Brutto! Stawka 15 zl/godz jest tam traktowana jako super. K....urna za to nie da sie nawet wegetowac. Jakby tego bylo malo wiekszosc tych propozycji to umowy-zlecenia! Niech sobie szacowna redakcja oraz GUS przejrza prawdziwe oferty i na tej podstawie wylicza srednia. Okaze sie ze w Polsce realne stawki sa jak w Bulgarii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tr Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.206.251.212.customer.cdi.no 01.05.12, 18:19 Do mnie kiedyś zadzwoniła firma, która wygrała przetarg na kursy angielskiego dla żołnierzy, zaproponowała uwaga..... 16zł za godzinę brutto, myślałem, że się przesłyszałem, ta stawka była proponowana we Wrocławiu, na pewno znaleźli jakiego łosia, ale to się nazywa mieć tupet. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdaczasu 2 strony medalu 01.05.12, 20:01 Być może ,że znaleźli tak jak piszesz jakiegoś jelenia za stawkę 2 razy mniejszą niż student za godzinę korepetycji. Ale wiadomo,że poziom języka ang. tych żołnierzy nie będzie odbiegał od tego jak po angielsku mówili 40 lat temu żołnierze radzieccy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezsens Re: 2 strony medalu IP: 156.17.170.* 02.05.12, 11:37 nie pisz o czymś, czego nie wiesz - żołnierze byli sprawdzani w ambasadzie ze znajomości języka w pojęciach militarnych. Uczeni prostych komend i poleceń, ale również referowania i pisania raportów (szczegółowych raportów). Musieli umieć wyjaśnić mechanikowi, co się 'zepsuło' w pojeździe (i to nie w stylu 'pękła opona' albo 'broken-glass' tylko dużo bardziej zaawansowanej wiedzy od nich wymagano). Stawka była łosiowa, nie wiem dlaczego, bo ci żołnierze mieli profesjonalne, półroczne kursy. Wstyd powiedzieć, ale teraz potrafią lepiej rozmawiać po angielsku niż ja, a też jakieśtam certyfikaty (wcale niełatwe, specjalistyczne) posiadam. Ot i niewiedza. Mają parcie, bo chcą jechać na misje. Bez języka na misje dostać się trudno albo wręcz jest to niemożliwe. Biorą tylko do Iraku. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdaczasu Re: 2 strony medalu 02.05.12, 13:02 Ależ ja nie wątpie w wykształcenie niektórych żołnierzy i to jeszcze tych wyjeżdżających na misje zagraniczne. Baa, mało tego uważam ,że poziom wojskowych uczelni technicznych i medycznych jest bardzo wysoki. Tylko nie wiem jak to się ma do meritum,że dobry kurs za 16 zl BRUTTO dla prowadzącego przyprawia mnie o salwy śmiechu. Chyba... ,że mówimy o 16 zl OPŁATY na godzinę od uczestnika kursu. Wtedy to zupełnie normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 20:01 bo naturalny rozwój państwa w unii to - najpierw okres czerwonych brygad, potem rozsądek polityków i kapitału. No i właśnie na tym polega opóźnienie w rozwoju RP III. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 15:32 wiem że bywają stawki i 50eu za h ale 30zł/h to dobre stawki płacone głownie jakimś specjalistom i to zwykle na samozatrudnieniu. gro ludzi pracuje 5-7..zł! /h znowu jakiś dziennikarzyna urwał się z choinki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.uznam.net.pl 01.05.12, 16:40 truten.zenobi napisał: > wiem że bywają stawki i 50eu za h ale 30zł/h to dobre stawki płacone głownie ja > kimś specjalistom i to zwykle na samozatrudnieniu. > gro ludzi pracuje 5-7..zł! /h Cóż, dobrze płatne są prawdziwe, realne zawody. Twoje "gro ludzi" nie posiada żadnego zawodu i wykonują czynności, do których małpę można by przyuczyć w godzinę. Taka praca zawsze i wszędzie jest niewiele warta. Niech się uczą prawdziwych fachów, starają się z całych sił, wtedy coś osiągną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą! IP: 173.233.205.* 01.05.12, 17:14 "Cóż, dobrze płatne są prawdziwe, realne zawody. Twoje "gro ludzi" nie posiada żadnego zawodu i wykonują czynności, do których małpę można by przyuczyć w godzinę" "Realne zawody"? A nie np. "wirtualne"?? Coz, wydaje mi sie, iz osobnik podpisujacy sie "podatnik" to, po prostu, troll pospolity! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą! IP: *.uznam.net.pl 01.05.12, 22:10 Gość portalu: maxxx napisał(a): > "Realne zawody"? A nie np. "wirtualne"?? Coz, wydaje mi sie, iz osobnik podpisu > jacy sie "podatnik" to, po prostu, troll pospolity! To, że ci się coś głupio wydaje, zawiera w sobie część odpowiedzi na pytanie, dlaczego w POlsce jest tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.homenett.pl 01.05.12, 17:16 głupkowato piszesz koleś. Jeżeli zarabia właśnie taki ktoś jak ty ,to tylko ręce załamać . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.uznam.net.pl 01.05.12, 22:12 Gość portalu: moe napisał(a): > głupkowato piszesz koleś. > Jeżeli zarabia właśnie taki ktoś jak ty ,to tylko ręce załamać . Ależ właśnie twój prymitywizm, analfabetyzm są przyczynami dla których tobie jest źle. Taka osoba jak ty nie posiada żadnych pożądanych umiejętności, więc trudno aby zarabiała godziwie. Świadczy o tym także nizdolność do wyrażenia jakiejkolwiek sensownej myśli. Cóż, pogódź się z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tobik Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.dynamic.chello.pl 02.05.12, 07:31 dobrze powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 17:59 > Cóż, dobrze płatne są prawdziwe, realne zawody. no nie do końca, często problem się sprowadza do albo wiedzy unikatowej albo przynależności do jakiejś korporacji/ posiadania uprawnień/ itp. Twoje "gro ludzi" nie posiada ż > adnego zawodu i wykonują czynności, do których małpę można by przyuczyć w godzi > nę. też nie do końca się zgodzę, to raczej kwestia konkurencji. bycie wysoko kwalifikowanym specjalistą w zawodzie w którym nie ma pracy lub konkurencja jest wysoka raczej nie daje szans na dobre zarobki. a z drugiej strony czasem dobrze płatne są zawody "do których małpę można by przyuczyć w godzinę" bo nie ma konkurencji. Niech się uczą prawdziwyc > h fachów, starają się z całych sił, wtedy coś osiągną. a to już jest bzdurą! 80 % ludzi to jednostki przeciętne - choćby nie wiem jak się starały to ponad średnią "nie podskoczą". co jednak nie powinno przeszkadzać temu by zarobki były większe niż minimum socjalne, a poziom gospodarki taki by jeśli chcą pracować to nie były zagrożone bezrobociem. to jest do osiągnięcia! poza tym odnoszę się krytycznie do artykułu a nie do faktu że zarobki są takie niskie bo niby czemu ma służyć to kłamstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JanKran Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.opole.hypnet.pl 01.05.12, 18:36 68% to jednostki przeciętne :) zapomnałeś pewnie o tych kilkunastu % poniżej przeciętnej. oni też chcą żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 20:29 pamiętasz tą scenę: "man in black" - We're here because you want the best of the best of the best, sir! - What's so funny, Edwards? - Your boy, Captain America, here. ''The best of the best of the best, sir!'' ''With honors.'' He's just really excited, and he has no clue why we're here. That's very funny to me. tak mi się skojarzyło ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: djDrachulik Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.12, 22:06 Hi, So let's face it. Srednie zarobki w polsce z wykluczeniem budzetowki oraz branzy finansowej to ~4000PLN. 4000 / 160 = 25pln brutto Pytanie jaki jest rozklad ten sredniej, ile ludzi sie w niej miesci? Wiec liczmy dalej. Minimalne wynagrodzenie obecnie wynosi 1500pln / 160 = ~9.38pln za godzine. Jak to bylo z tym gross ludzi pracuje za 5-7pln? To chyba ze czytac nie umiemy i nie rozumiemy ze artykul byl o pensjach brutto. Przykladowo Holender zarabia 30 euro, a wiec 30 * 160 = 4800 euro, ale jak spytasz przecietnego holendra ile zarabia to czesto nawet nie dostaje 2000 euro. Jednak raz jeszcze, trzeba czytac ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 02.05.12, 08:45 To chyba ze czytac nie umiemy > i nie rozumiemy ze artykul byl o pensjach brutto. problem jednak w tym że ja piszę o tym co widzę w swoim otoczeniu. nie wiem czy wiesz ale kp nie chroni osób prowadzących dg - czyli na tak zwanym samozatrudnieniu. druga sprawa to umowy zlecenia i umowy o dzieło gdzie w zasadzie można wpisać co się chce. trzecia niepłatne nadgodziny... wiesz jak działa statystyka? jak chcesz się przekonać na własnej skórze? to włóż jedna rękę do wrzątku drugą obłóż suchym lodem - ale średnia będzie OK! Srednie zarobki w polsce z wykluczeniem budzetowki oraz branz > y finansowej to ~4000PLN. > > 4000 / 160 = 25pln brutto 1. ja bym był bardziej dokładny 3500 i 168 to daje około 20 2. eu to około 4,20 czyli około 6 eu (wg Twojej wersji i 5 wg mojej) a wiec nie tak jak było w artykule 30 i 7,1 3. a jaka jest mediana? Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi co do czytania ze zrozumieniem 02.05.12, 11:51 > Minimalne wynagrodzenie obecnie wynosi 1500pln To chyba ze czytac nie umiemy > i nie rozumiemy ze artykul byl o... .... 2011 - co do obliczeń to niewiele zmienia - ale wet za wet ;) poza tym jeśli chodzi o czytanie ze zrozumieniem to można się jeszcze pozastanawiać "co autor chciał powiedzieć mówiąc" "zarabiają średnio" - czy chodzi to co na rękę (bo nigdzie nie jest napisane że te 7,1eu to płaca brutto- tak jak Ty sugerujesz! ) czy chodzi o płacę brutto (bo tak się zwykle podaje) czy może jednak o koszty pracy bo takie są dalsze porównania (w treści chyba rozumiesz że płaca brutto to nie to samo co koszty pracy). czyli chyba tak nie do końca masz podstawy by się czepiać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.uznam.net.pl 01.05.12, 22:18 truten.zenobi napisał: Fakt, pominąłem dobre zarobki biorące się ze sztucznych uregulowań czy byciem rodziną Pana Polityka. Pominąłem też wiele innych. To post na forum, nie praca naukowa. > 80 % ludzi to jednostki przeciętne - choćby nie wiem jak się starały to ponad > średnią "nie podskoczą". Tak, ale to nie przeszkadza aby opanowały realny zawód wymagający realnych kwalifikacji (hydraulik, elektryk, stolarz). Nie muszą być wirtuozami, wystarczy że będą czymś więcej niż najczęściej spotykany model Ziutka-narzekacza: ma kwalifikacje do picia piwa i znakomicie obsługuje pilota. co jednak nie powinno przeszkadzać temu by zarobki był > y większe niż minimum socjalne, a poziom gospodarki taki by jeśli chcą pracować > to nie były zagrożone bezrobociem. > to jest do osiągnięcia! Z tą częścią się zgadzam, ale często powtarzam, że Polska ma całkiem dobrą gospodarkę jak na 10-cio miliionowy kraj. Tylko ludności jest tutaj stanowczo zbyt wiele do wykarmienia i stąd kłopoty :) Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 02.05.12, 09:09 > Tak, ale to nie przeszkadza aby opanowały realny zawód wymagający realnych kwal > ifikacji (hydraulik, elektryk, stolarz). Nie muszą być wirtuozami, pewnie racja tyle że należało by zacząć od tego by określić w jakim zawodzie jest szansa na pracę... i tutaj jest problem: najczęściej nie da się tego określić. głownie z dwóch powodów 1. nie wiadomo czy będzie praca i 2 nie wiadomo czy uda się przebić przez konkurencję (a tu często same kwalifikacje nie wystarczą). kolejna sprawa w większości prac wystarczy przeszkolenie i jakiś czas pracy z kimś doświadczonym - czyli to co podkreślam bardziej liczy się chęć do pracy a nie konkretne kwalifikacje - ale pracodawcy oczekują ludzi z kwalifikacjami- nie chcą szkolić. z kolei pracownicy nie mogą znać się na wszystkim bo nie wiadomo jakie będą w przyszłości wolne stanowiska. zresztą skąd mają mieć kasę na naukę, kursy, szkolenia, zdobywanie uprawnień? pracodawcy mogą sobie na to pozwolić gdyż jest spore bezrobocie i to oni dyktują warunki na rynku pracy... OK takie są realia ale to wcale nie oznacza ze taka sytuacja jest zdrowa! Polska ma całkiem dobrą gosp > odarkę jak na 10-cio miliionowy kraj. Tylko ludności jest tutaj stanowczo zbyt > wiele do wykarmienia i stąd kłopoty :) ja tam widzę dwa problemy ciągłą eskalację postaw roszczeniowych (opartą na oderwanej od rzeczywistości polityce) i rozpasaną biurokrację która skutecznie blokuje rozwój gospodarczy i tworzy różne patologie. tak czy inaczej trudno mieć do jednostek pretensje że nie radzą sobie w tym chorym systemie. masz rację czeto mamy tu Ziutka-narzekacza ale jest on tworem chorego systemu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiechu Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.e-wro.net.pl 01.05.12, 19:40 Tak np. Facebook, jest już warty 100 miliardów dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 20:08 pisząc o ludziach którzy nie znają swojej pracy i mogą być zastąpieni przez malpy masz na myśli - 90-letniego "prof" Bartoszewskiego, wybitnego specjalistę gospodarczego ratującego obecnie LOT? - prezesów 60 spółek powstałych po rozpierd.. PKP którzy są po prostu kolegami ministra Nowaka? - supergwiazdę, księżniczkę blogów "Kasię Tusk"? - syna premiera (też Tuska) specjalistę od kontaktów z Chinami? Odpowiedz Link Zgłoś
pilot.tv Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 20:49 Bardzo trafne spostrzeżenie. Lepiej nie mogłes tego napisać :) Dodałbym jeszcze Ole kwasniewska :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cichy Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.05.12, 21:05 A ja Martę Kaczyńską :) Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 02.05.12, 13:30 buzkównę, wałesównę, i wiele innych... lista osób które fachowość i wysokie kwalifikacje mają w genach jest bardzo długa... i może właśnie dlatego jest jak jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 02.05.12, 13:16 na zmywaku na zachodzie też się wykonuje prace do których małpę można przyuczyć a zarabia jakby więcej więc skończ gościu bzdury gadać :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.uznam.net.pl 09.05.12, 19:31 Gość portalu: zenek napisał(a): > na zmywaku na zachodzie też się wykonuje prace do których małpę można przyuczyć > a zarabia jakby więcej > więc skończ gościu bzdury gadać :) Drogi prostaczku, nie bierzesz pod uwagę faktu, że na tym "zachodzie" nie mają na utrzymaniu dwóch milionów rolników z rodzinami, górnictwa, lewych rencistów (wojny nie było a kalek u nas milion) i całej reszty żyjących acz nie pracujących. I ten na zmywanku musi na nich zarobić, więc dla niego już wiele nie zostaje. Musisz mniej pisać a baaardzo dużo się uczyć i zdobędziesz szansę na to, aby i tobie było lepiej. No i popraw swoje maniery, bo prostacy poza Sejmem mają niewielkie szanse na dobre zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dociekliwy Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.connectic.pl 12.05.12, 21:32 Tylko jedno ale. W Krakowie,mieście artystów,kafejek i małych gastornomii "idealną" pomocą kuchenną jest student.Zarobki są ( np. gruzińskie chaczapuri) 3.80zł i każdy ale to każdy liczy na tzw. tipy od turystów. Wskaż mi proszę,gdzie pracownik zarabiający 3,8 na umowę zlecenie utrzymuje całą zgraję uprzywilejowanych ( ale jego pracodawca, który albo wogóle nie daje umowy, albo te 3,8 jest na zlecnie i to dla osoby uczącej się). Także analogia do pomocy kuchennej za granicą jest wielce ale to wielce nieporównywalna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dk Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.connecta.pl 01.05.12, 21:12 30 zl to jest malo. W mojej branzy wychodzi sie po studiach od 30 a konczy na 100 i wiecej. Mam 6l doswiadczenia i 55zl/h brutto bez zadnych nadgodzin. Nadgodziny sa platne podwojnie i tak jestem tanszy o polowe od mojego odpowiednika w niemczech. Czyli generalnie w stosunku do cen to o okolo 40% mniej zarabiam. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tobik Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.dynamic.chello.pl 02.05.12, 07:29 na samozatrudnieniu? hahahaha człowieku żyjesz w jakimś pisowskim matriksie - w Warszawie w firmie francuskiej miałem 30 zł/h, ale odeszłem żeby założyć własną działalność i teraz nawet nie wiem ile mam na godzinę, bo nikt mi godzin nie liczy, ale kwartalnie wyciągam po 50-70 tys przychodu. Takich ludzi jest masa, wystarczy zobaczyć jakie samochody śmigają na trasie Gdańsk-Warszawa na przykład i ile ich jest Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 02.05.12, 13:55 OK ja wiem u was w stolicy to nawet stówa ma jedno zero więcej :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tobik Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 09:21 nie mieszkam w Warszawie, wyniosłem się stamtąd już dawno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samo--zatrudniony. Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.play-internet.pl 02.05.12, 08:20 @truten.zenobi Tylko, że większość na samozatrudnieniu zarabia grosze. 30 zł ? Dobre sobie. To chyba jacyś warszawscy super specjaliści. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 02.05.12, 13:54 nie twierdzę że wszyscy tylko że znam takie (niezbyt częste) przypadki znam tez przypadki ze płacone jest jakieś minimum i to przy założeniu że po założeniu dg facet nie musi płacić zusu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator.. jesteśmy kolonią, bo nie mamy polskich firm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.12, 15:38 Jakże mogłoby być inaczej, skoro w Polsce widać mnóstwo marek z całego świata, tylko jakoś niewiele polskich. Miażdżąca większość przemysłu, banków, handlu należy do zagranicznych koncernów. Jakimi samochodami jeździcie? Niemieckimi, japońskimi, francuskimi, włoskimi... W jakich bankach macie konta - we francuskich, hiszpańskich, niemieckich... Jaką prasę czytacie - niemiecką... W jakich sklepach kupujecie - w brytjskich, portugalskich (Biedronka), francuskich (większość hipermarketów)... jaki cukier jecie - z francuskich lub niemieckich cukrowni... z jakiego cementu zbudowane są wasze domy? - z francuskich cementowni... kto jest właścicielem sieci komórkowych w Polsce - Orange, T-mobile... i tak dalej, i tak dalej. Biedronka, Tesco, Obi, Decathlon, Toyota, Volkswagen, Renault, Samsung, Nokia, Apple, Auchan... Polskie wojsko używa amerykańskich F16, izraleskich rakiet przeciwpancernych, amerykańskich okrętów z demobilu, niemieckich czołgów z demobilu... A przejedźcie się do Paryża... Francuzi jeżdżą francuskimi samochodami (Citroen, Peugetot, Renault) , latają francuskimi samolotami (Airbus), francuskimi pociągami (Alstom), kupują we francuskich sklepach (Carrefur, Auchan), wojsko używa francuskiego sprzętu (samoloty Rafaele, czołgi Leclerc)... Pojedźcie do Niemiec - Niemcy jeżdżą niemieckimi samochodami (innymi jeżdżą w Niemczech Turcy albo Polacy), kupują w niemieckich hipermarketach, jeżdżą niemieckimi, wojsko ma niemiecki sprzęt, AGD niemieckie, itd... To skąd niby Polacy mają mieć wysokie zarobki, skoro niewiele jest polskich firm, polskich koncernów i jesteśmy tylko kolonią dla taniej siły roboczej. Nie mamy know-how, technologii, a jak zaczniemy zarabiać więcej - koncerny się stąd wyniosą i będzie OLBRZYMIE bezrobocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mogą mnie cmoknąć Re: jesteśmy kolonią, bo nie mamy polskich firm IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.12, 15:43 "a jak zaczniemy zarabiać więcej - koncerny się stąd wyniosą i będzie OLBRZYMIE bezrobocie." A cóż te biedaczyny koncerny poczną, jak ludzie pokażą im środkowy palec i sami się stąd wyniosą i przeniosą się tam, gdzie pracownikowi się płaci uczciwie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: jesteśmy kolonią, bo nie mamy polskich firm IP: *.uznam.net.pl 01.05.12, 16:43 Gość portalu: mogą mnie cmoknąć napisał(a): > A cóż te biedaczyny koncerny poczną, jak ludzie pokażą im środkowy palec i sami > się stąd wyniosą i przeniosą się tam, gdzie pracownikowi się płaci uczciwie? koncerny przeniosą się do krajów, gdzie będzie dostępna siła robocza. Ludzie zaś nie wyniosą się tam, "gdzie pracownikowi płaci się uczciwie", bo nie ma aż tylu miejsc pracy dla imigrantów bez kwalifikacji. A przecież czeka cały świat muzułmański i pół Afryki i miliardy z Azji. Za to za konkretną pracę w Polsce płaci się już dość dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Dobra praca w Polsce jest droższa niż dobe auto IP: *.homenett.pl 01.05.12, 17:24 Za pracę sie płaci ,taki to polski kraj Odpowiedz Link Zgłoś
jedwabnymajdanek trzeba dalej prywatyzować polskie firmy 01.05.12, 15:43 bo wtedy będziemy więcej zarabiadz jednoczesnie mniej pracujac, bedziemy jezdzic szybciej i lepszymi drogami i kolejami itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
jedwabnymajdanek Re: trzeba dalej prywatyzować polskie firmy 01.05.12, 15:43 zarabiać* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .p Re: jesteśmy kolonią, bo nie mamy polskich firm IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.12, 17:22 hau hau chyba. widać żeś poznaniak jak nic. wuchta pierdół tej ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: jesteśmy kolonią, bo nie mamy polskich firm IP: *.play-internet.pl 10.05.12, 09:20 polski samochód to była Syrena Odpowiedz Link Zgłoś
budrysat Co to za brednie? 01.05.12, 15:43 Jeżeli w Polsce średnia stawka za godzinę to 7,1 euro to znaczy że obecna przeciętna płaca to 1200 euro miesięcznie czyli po obecnym kursie złotego ponad 5000zł/mc. To po co ludzie emigrują do Irlandii czy Norwegii - może z nadmiaru dobrobytu? Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Co to za brednie? 01.05.12, 15:52 Niemcy sa w porownaniu z innymi na Zachodzie biedni.Mimo to 80 mln na 83 mln wyjezdza na urlop zagraniczny i samochody przez nich kupowane to najdrozsze zakupy na Zachodzie.Najwiecej MB,BMW,Audi,Porsche,Rolls-Royce kupowanych w Europie to w Niemczech.Nieieckie ceny w sklepach - jedne z najnizszych w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corett Re: Co to za brednie? IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.12, 16:03 caesar_pl napisał: > Niemcy sa w porownaniu z innymi na Zachodzie biedni A jakie to masz kryterium tej biedoty? Bo PKB Niemcy mają najwyższe w Europie, PKP per capita też w czołówce, bezrobocie i inflacja stosunkowo niskie. I to wszystko pomimo słabo rozwijających się wschodnich landów. Poza tym sam piszesz o tych samochodach, wycieczkach itp więc o co ci chodzi z tą rzekomą biedotą Niemców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moe Re: Co to za brednie? IP: *.homenett.pl 01.05.12, 17:26 Może chodzi o to ,że Niemcy nie maja rozwarstwienia płac zarabiają od 1200 do 2500 Euro . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lucip. Re: Co to za brednie? IP: *.dynamic.chello.pl 02.05.12, 11:35 Pewnie chodzi mu o fakt, że mieszkańcy kolejno: Luksemburga, Norwegii, Szwajcarii, Holandii, Austrii, Irlandii, Szwecji, Islandii, Danii, Belgii wytwarzają więcej per capita od Niemców. Nie jest to zresztą żadną tajemnicą, takie dane odnośnie PKB per capita są ogólnie dostępne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Co to za brednie? IP: *.internet.szczecin.pl 01.05.12, 19:19 to jest podany KOSZT jednej godziny pracy. Gdyby państwo nas nie okradało podatkami i ZUSem, to zarabiałbyś 5000 zł miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Co to za brednie? 09.05.12, 12:01 Ale sam byś musiał utrzymywać swoich rodziców i dziadków, opłacać ich leczenie i szpitale. Ubezpieczać siebie, opłacać policję, wojsko i nauczyciela. Więc wyjdzie na to samo. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Przeczytaj ostatni akapit: to ze składkami, które IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.12, 12:02 > Jeżeli w Polsce średnia stawka za godzinę to 7,1 euro to znaczy że obecna przec > iętna płaca to 1200 euro miesięcznie czyli po obecnym kursie złotego ponad 5000 > zł/mc. Przeczytaj ostatni akapit: to całkowita kwota, łącznie z tą częścią składek które płaci pracodawca, żadne netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kurczak_09 Re: Co to za brednie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.12, 20:33 Nie.Przed głupotą piszących te brednie.Bywa zaraźliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Polacy tanią siłą roboczą (bardzo tania) IP: 173.233.205.* 01.05.12, 16:30 7,1 EUR? To wyglada na ponad 5 tysiecy zl miesiecznie... Czy to jakies propagandowe bajki?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.leon.com.pl 01.05.12, 16:31 Nigdy bęcwały nie będziecie zarabiać przyzwoicie jak nie przyswoicie podstawowej wiedzy. Tu akurat kłania się czytanie ze zrozumieniem - "Raport Eurostatu przedstawia szacunkowe godzinowe koszty pracy w 2011 roku. Dane pochodzą z firm zatrudniających powyżej 10 pracowników; uwzględniają wysokość wynagrodzeń pracowniczych oraz składek, które płaci pracodawca." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bism Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.12, 18:56 10/10. Przyznam się że nie dotyczałem tej końcówki, dziękuję za zwrócenie uwagi w sposób odrobinę bezpośredni, ale wszakże sympatyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psi Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.12, 16:41 Dopiero pod koniec artykulu sprawa nieco sie klaruje. Nie chodzi tu o zarobki brutto, a o koszty zatrudnienia pracownika. Na tym polega ten raport Eurostatu. Pisanie wiec w artykule "Polak moze liczyc na 7,1 euro za godzine pracy" jest tu wiec kompletna bzdura, wynikajaca z braku zrozumienia tematu przez osobe zatrudniona na umowe zlecenie do pisania glupot w internecie (zdecydowanie potrzebujemy jakiegos alternatywnego slowa, bo "dziennikarz" tutaj nie bardzo pasuje). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: 173.233.205.* 01.05.12, 17:20 "Eurostat zbadał ile zarabiają (!) Europejczycy. Polak może liczyć - średnio - na 7,1 euro za godzinę pracy." Artykulik zostal napisany tak (patrz np. cytat powyzej), ze ewidentnie wprowadza czytelnikow w blad!!! Wyraz "zarabiac" to nie to samo co "koszty zatrudnienia"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komenciarz Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: 80.50.126.* 01.05.12, 17:22 popieram też się dałem nabrać... Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 18:34 Gdyby zamiast "zarabia" (co się kojarzy z różnymi rzeczami - jednym netto, innym brutto) napisano WYPRACOWUJE byłoby prawidłowo. Bo z tymi składkami "płaconymi przez pracodawcę" to zwykła ściema wprowadzona przez Balcerowicza dla zamącenia ludziom w głowach. Wypracowujesz (po odjęciu zysku pracodawcy) WIĘCEJ niż tzw. brutto. I z tego od razu odprowadzane jest szereg składek dających uprawnienia Tobie, a nie pracodawcy. Dużo więcej niż NIBY 10% emerytalnej i 2% rentowej i ileś tam chorobowej i 18% podatku i 1,5% składki zdrowotnej (nie zawartej w podatku) i DALSZE 10% emerytalnej i 4, czy 6% rentowej i fundusz pracy i wypadkowy. Ale to jak pracownik zostanie inwalidą, będzie miał do końca życia rentę, jak zachoruje będą go leczyć, etc. etc. To jest takie Brutto - brutto. I tyle zarabiamy, tyle, że nie dostajemy tego do ręki. Nie chce mi się liczyć, ale to pewnie jest 200% tego co dostajemy netto. Czyli ok. 5000pln JAK W MORDĘ STRZELIŁ. Taką samą metodologią liczone jest to gdzie indziej, a Duńczycy do ręki dostają pewnie 1/3 tego co WYPRACOWALI. Odpowiedz Link Zgłoś
rewolucja_wisi_w_powietrzu Jest gorzej! 01.05.12, 16:54 30 złotych za godzinę to mają nauczyciele, urzędnicy, policjanci... Reszta tyra za dychę! PO pod sąd!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Jest gorzej! IP: *.internet.szczecin.pl 01.05.12, 19:37 > 30 złotych za godzinę to mają nauczyciele, urzędnicy, policjanci... Reszta tyra > za dychę! PO pod sąd!!! Miałeś dwóje z matematyki i nie potrafisz wykonać prostych obliczeń. Dlatego pewnie też kiepsko zarabiasz. Nauczyciel otrzymuje znacznie więcej niż 30 zł za godzinę. A ile , to policz sobie ile tygodni w roku pracuje nauczyciel, pomnóż to przez pensum ( między bajki włóż sprawdzanie prac w domu przez panią od W-F czy plastyki). Następnie do rocznej pensji brutto dodaj do tego podwyższoną składkę na ZUS. I całość podziel przez liczbę godzin. Wychodzi dla nauczyciela dyplomowanego ponad dwa razy tyle co napisałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxxx Re: Jest gorzej! IP: 173.233.205.* 01.05.12, 20:37 "Nauczyciel otrzymuje znacznie więcej niż 30 zł za godzinę" Bzdury pan tu wypisuje, panie "misiek". Widac, ze szkole zna pan tylko i wylacznie z punktu widzenia przecietnego ucznia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Jest gorzej! IP: *.uznam.net.pl 01.05.12, 22:21 Gość portalu: maxxx napisał(a): > Bzdury pan tu wypisuje, panie "misiek". I znowu inwektywy i śladu argumentacji. Biedny sfrustrowany i niczego nie rozumiejący człowiek jakich wiele na forach. Smutne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: clapaucius Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.jmdi.pl 01.05.12, 17:36 Generalnie masz rację ale może to jest przeliczone na PPP (Purchasing Power Parity) to wtedy będzie z grubsza się zgadzać: za 5000zł pożyjesz w Paryżu tak jak za 2000 w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
annx78 jeśli szybko stawki nie podskoczą do 20-30 EUR 01.05.12, 18:04 brutto, to innowacyjności sie z pracodawców nie wyciśnie. przecież dokładnie z tym ma problem polski rząd a jednym pociągnięciem może go sobie rozwiązać........................ (qr** m*ć.. itd. itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berni Bernard Polska jest biedna bo ma asa w rękawie. IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.12, 18:14 Fakt że w tym badaniu zajmujemy od końca 5 miejsca na 27 nie powinien dziwić - jesteśmy po prostu obok Litwy, Rumunii czy Bułgarii jednym z najbiedniejszych krajów. I to właśnie stanowi nasz atut w Europie - Polska posiada hit eksportowy jakim jest tania siła robocza. Ludzie naiwni myślą, że w interesie współczesnej Polski jest podnoszenie płacy minimalnej i jednocześnie zawężanie rozwarstwienia ujętego wskażnikiem Giniego - ale to są iluzje. W interesie dzisiejszej Polski jest aby szkoła produkowała nie ludzi kreatywnych, ale tępaków - bo ktoś taki podejmie się zagranicą (lub na miejscu) pracy za niskie stawki. Bo zmuszają do tego okoliczności - te same które przysparzają Polsce koniunktury gospodarczej. To że Polsce nieustannie rośnie PKB i to, że bogatsi stają się bogatsi a biedniejsi biedniejsi to nie jest anomalia, ale zupełna zgodność. Tutaj nie wynajduje się nowych technologii, tylko pracują za a grosze na cudzych technologiach, albo wysyła ludzi do pracy w zagranicznych fabrykach. I tak będzie jeszcze bardzo długo - ponieważ ten system jest korzystny dla elit gospodarczych kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amb Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.braniewo.vectranet.pl 01.05.12, 18:22 ale bzdety... chyba nie 7,1 na godz, tylko 7 zlotych i to przy odrobinie szczescia oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: 2.107.82.* 01.05.12, 18:25 co to za artykul mieszkam w dani 25 lat i srednia stawka to raczej 20 euro ale po podatku trzeba sie cieszyc jak sie ma 12-14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Masa WYjasnienie stawek IP: *.pool.mediaWays.net 01.05.12, 18:43 Podane stawki to stawki za calkowita prace za godzine razem ze wszystkimi kosztami. W kazdym kraju pracodawca musi doliczyc koszty oplat skladek rentowych i ubezpiezen. Wtedy wyjda wam takie numery jak tutaj podaje statystyka. Jak sie pyta pracodawce jakie sa koszta za pracownika, to on nigdy nie podaje pensji brutto, tylko dodaje rowniez koszty socjalne bo musi je zaplacic. Czyli jak sami widzicie, w Polsce koszt na pracownika na miesiac wynosi okolo 1200 eur, co nie jest na skale europejska juz mala suma. To ze pracownicy widza tylko mala czesc tej sumy w postaci wyplaty netto, to pracodwcow nie interesuje. Tyle na ten temat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abecadlo BZDURA! W Szwecji 39euro/h IP: *.tn.glocalnet.net 01.05.12, 18:42 to daje 312euro za 8h pracy x 5dni tygodniowo= 1560euro. Przy przeliczniku ok. 8skr za 1 euro daje to 12400skr i pomnozone przez 4 tygodnie = 49900 miesiecznie! BZDURAAAAAAA!! Tyle zarabiaja szefowie, lekarze!! Odpowiedz Link Zgłoś
anbxl Re: Bajki n/t zarobkow w Belgii 01.05.12, 18:48 No wlasnie... Eurostat oblicza srednia i podaje,ze w Belgii srednia jest 39€/h biorac pod uwage zarobki "swiecznika" UE i NATO, lobbystow i dyrektorow w roznego rodzaju firmach miedzynarodowych. Tymczasem to w Belgii sa najwyzsze podatki i osoba "wolna" bez dzieci oddaje fiskusowi 55% swoich poborow. W uslugach i handlu zatrudnia sie ludzi na pol etatu.A na caly etat nawet w Parlamencie Europejskim szukaja super wyksztalconej osoby na belgijskich zasadach czyli prawie min 2654 € brutto (netto +-1400€) THE EUROPEAN PARLIAMENT FORMER MEMBERS ASSOCIATION seeks aFinance and Programme Assistant for its office at the European Parliament in Brussels .Requirements: Citizen of EU Member State Experience with the bookkeeping and basic accounting and related need of a Belgian ASBL. Fluent spoken and written English and French. Good command of another EU language would be an asset. Experience in the usage of office software packages (MS Word, Excel, PowerPoint, etc) and knowledge of spreadsheet and database packages. Excellent organisation, time-management, and administrative skills. Reliability and flexibility. Ability to work effectively and diplomatically in a multi-cultural team and under pressure. Good knowledge of the workings of the European Parliament would be an asset. Job description: Review and process of all financial transactions (invoices, bank deposits, time sheets, payroll, etc.) on a timely basis, ensuring accuracy, completeness and compliance with regulatory requirements. Databases management. Website administration. Administration of the EP to Campus Programme. Drafting letters and organising regular large mailings. The Association offers a Belgian full-time employee contract with gross monthly salary of €2.654,17€ brutto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eutor zaniżona wartość waluty IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.05.12, 19:07 dopóki jesteśmy w tej zakichanej ue - rząd robi wszystko by zaniżać wartość złotówki. tylko gdy złotówka jest tania - za 1 MLD euro dotacji można mieć 4,2 MLD a nie 3MLD jak pod koniec 2008 roku. mało kto pamięta że był jeden dzień w historii Polski że dolar kosztował 1,99 PLN. Wtedy za zarobki 5000pln można było mieć 2500 USD. Dzisiaj 5000PLN = 1500USD !!!!!!!! I O TO CHODZI. niestety - musimy wyjść spod dyktatu UE i szurnąć tych kupionych przez UE polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: zaniżona wartość waluty IP: *.uznam.net.pl 01.05.12, 22:24 Gość portalu: eutor napisał(a): > dopóki jesteśmy w tej zakichanej ue - rząd robi wszystko by zaniżać wartość zł Nie jest to związane z obecnością Polski w UE, tylko z faktem, że Polska gospodarka nie zarabia tyle, żeby wykarmić Polaków, więc pieniądze na jedzenie dla rolników/górników/emerytów/rencistów/urzędników trzeba pożyczać. A potem oddawać. Czy Unia zakazuje Polakom zarabiać na swoje jedzenie i wmusza im na siłę życie za pieniądze podatników z krajów Zachodu? Na czym polega ten Wielki Unijny Interes? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wacław L Bydło ma być tanie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.12, 19:18 To już dawno ustalono. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.internet.szczecin.pl 01.05.12, 19:22 widać, że jesteś niedouczonym bezrobotnym, bo inaczej umiałbyś mnożyć i dodawać. I oczywiście wiedział w jakiej wysokości płaci się podatki i inne daniny. Trzeba było zdawać matematykę na maturze, to nie miałbyś takich problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.play-internet.pl 10.05.12, 09:27 dokładnie. U nas tańśza jest benzyna, mieszkania ( spróbujcie w Paryżu kupić mieszkanie za 10 tys. zł/m2 a w Warszawie proszę bardzo), usługi ( spróbujcie wyrwać sobie ząb w Paryżu albo uczesać się za 200 zł), komunikacja ( spróbujcie przejechać się busem z Paryża do Lyonu za 50 zł a z Warszawy do Krakowa proszę bardzo) . Natomiast u nas droższa jest elektronika, komputery, niektóre produkty żywnościowe, internet itp. Tak że faktycznie te 7 euro to wychodzi że jest w przeliczeniu na koszty życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pete78 Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.superkabel.de 01.05.12, 19:23 Co za idiota to pisal?? Zarobek w Niemczech na poziomie 30 EUR/godzina nawet w kategoriach brutto oznaczalby ok. 5.000 EUR brutto/miesiac - zdecydowanie powyzej sredniej placy w gospodarce narodowej! Przecietny Niemiec moze sobie pomarzyc o 5.000 EUR brutto na miesiac... Juz nie wspominajac o tym, ze netto dostalby przy tej placy niewiele ponad 50% pensji brutto - w koncu arabska przyszlosc Niemiec z osmiorgiem dzieci per rodzina (tzw. Hartz IV) tez musi z czegos zyc! PS Komentarze "politycznie poprawnych" idiotow mam gdzies - w odroznieniu od was mowie to co mysle, a nie to co mi "media" w osobie pana Szechtera mowic kaza. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 19:58 sredni zarobek w Niemczech to ok.3300 euro na miesiac. www.pressemitteilungen-online.de/index.php/bruttoverdienst-2011-durchschnittlich-bei-3264-euro/ nie przytaczyj zarobkow roboli czy prcownikow czasowych.W Niemczech tylko 25% wszystkich pracujacych to robole,Polaki,Ruskie,Turki,itd...zarobki - 1200-1600 euro netto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pete78 Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.superkabel.de 01.05.12, 20:08 3.300 EUR BRUTTO na miesiac - czyli ok 2.000 EUR netto w tej kategorii placowej (Steuerklasse I) i znacznie mniej niz 5.000 brutto wg tow. Szechtera, nieprawdaz?? Nie wiem jakim typem ruskiego, turasa czy innego czegos jestes btw, ale jestes idiota! Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 20:44 bo palancie 3300 brutto nie zarabia robol w Niemczech.Moze jakis kierowca tira co jest tydzien w Swiecie.3300 euro to srednia nieosiagalna dla wiekszosci roboli Turasow,Poltoni czyWlochow.Grekow,Hiszpanow,Rosjan w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 21:03 Co trzeci pracujacy w pwlnym wymiarze godzin Niemiec nie moze utrzymac sie ze swojej pensji i korzystac musi z rzadowych zapomog. Juz piec lat temu co czwarta niemiecka rodzina zyla ponizej progu ubostwa, na dzien dzisiejszy ratio jest juz znacznie wyzsze. Niemcy przypominaja juz kraj nedznikow. "Jede vierte Familie in Deutschland ist arm" "Co czwarta niemiecka rodzina jest biedna". www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,548469,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 21:15 www.youtube.com/watch?v=Uad1Ma5DSMA&feature=related pomys chlopcze,jak inne europejskie kraje biednieja... Odpowiedz Link Zgłoś
porque Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą 01.05.12, 22:40 caesar_pl napisał: > pomys chlopcze,jak inne europejskie kraje biednieja.. Zaden kraj nie biednieje w takim tempie jak Niemcy. Niemcy maja najwieksza w Europie gospodarke i o to rozchodzilo sie w zamieszczonym tytule z programu w PBS a w przeliczeniu PKB na glowe niewiele odstaja od Grecji. www.spiegel.de/international/germany/0,1518,622965,00.html Gdyby nie rzadowa pomoc ponad 30% Niemcow wegetowaloby w nedzy i ubostwie a tak pomimo rzadowej pomocy 15,5% Niemcow nadal tkwi w ubostwie a odsetek ten z kazdym rokiem tylko sie zwieksza. Przy fakcie, ze przybysze z innych wschodnich krajow zarabiaja o 40% mniej anizeli rodowici Niemcy, statystycznie ponad 85% piszacych z Niemiec Polakow zyje w ubostwie, ktorzy na otarcie lez moga jedynie chelpic sie wysokoscia dostawanych zapomog i leczyc komleksy machajac kilkoma euro wiecej przezd Polakami czy innymi wschodnioeuropejskimi nacjami. Tak wiec oszczedz sobie czasu na serwowanie infantylnych filmikow. --- Z cyklu: "Mądrości" autorytetów Gazety. "Chińczycy mówiąc Amerykanom - NIE, uwolniliby sporo rezerw, może nawet odkupili od Amerykanów Alaskę" Jacek Tyszko z DM BOŚ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pete78 Re: Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.superkabel.de 02.05.12, 07:38 Jestes idiota i tyle. Mieszkam w Niemczech od lat (spojrz na IP jak wiesz co to jest), znam ten rynek pracy i wiem o czym mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędas Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.toya.net.pl 01.05.12, 19:51 Co ty człowieku wiesz o zarobkach w urzędach? Może w Warszawce i Ministerstwach. Normalnie stawki w urzędach są poniżej podanej kwoty za godzinę pracy, około 4,5 euro brutto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Zarobki: Polacy tanią siłą roboczą IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.12, 19:59 Wszyscy macie ch...owe pojęcie, ale jako typowi polacy zabieracie glos. Odpowiedz Link Zgłoś