Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie do rekruterow

24.07.12, 15:15
    Witam.
    Mam takie pytanie a w zasadzie to kilka pytan dotyczacych pracy rekrutera. Pewnie wielu moje pytania wydadza sie trywialne, ale moze znajdzie sie ktos chetny zeby na moje pytania odpowiedziec.
    Nigdy wczesniej nie mialem doczynienia z praca rekrutera i jakos tak wyszlo, ze nie szukajac pracy w tym zawodzie wlasnie oferte takiej pracy otrzymalem. Wyksztalcenie, ktore posiadam dotyczy zupelnie innej dziedziny, wiec niestety nie jest mi w zaden sposob pomocne, ale wydaje mi sie, ze nie ja jeden nie posiadam wyksztalcenia zwiazanego z HR, mysle ze jest sporo osob ktore zajmuja sie rekrutacja nie majac wyksztalcenia w tym kierunku.
    Tak jak pisalem wczesniej nigdy nie mialem zadnej stycznosci z praca w tym zawodzie, a zostala mi zaproponowana praca w takim wlasnie zawodzie. Zeby bylo smieszniej to mialbym poprowadzic przedstawicielstwo dla jednej z niemieckich firm, ktora chce zaczac dzialac na terenie naszego kraju. To dlaczego chca zebym to ja robil i czemu postanowili powierzyc takie zadanie osobie bez zadnego doswiadczenia to juz zupelnie inna sprawa. Skoro dostalem taka propozycje postanowilem z niej skorzystac. naturalnie firma jest dopiero na etapie tworzenia calej infrastruktury w Polsce wiec moze troche to jeszcze potrwa. Moim zadaniem byloby poszukiwanie ludzi chetnych do wyjazdu do pracy do Niemiec, na roznych stanowiskach pracy, poczawszy od spawaczy , slusarzy a konczac na informatykach, mechatronikach i konstruktorach roznych maszyn.Oczywiscie prace legalna na niemieckich warunkach. Poniewaz nie mam zadnego doswiadczenia w tym temacie, wiem ze bedzie mi bardzo ciezko, bo musze wszystkiego sie nauczyc co zwiazane jest z tym tematem. Mam byc odpowiedzialny nie tylko za samo rekrutowanie ale takze za poszukiwanie tych pracownikow czyli ogloszenia w internecie, prasie, urzedach pracy itd. Skoro juz podjolem sie tego zadania, to chcialbym sie przy tej okazji jak najwiecej nauczyc. Moze byc tak ze bardzo szybko mi podziekuja, ale zawsze bede mial okazje sprobowac czegos nowego i zdobyc jakies doswiadczenia. Nie chcialbym zmarnowac tego czasu i chcialbym jak najwiecej sie dowiedziec o pracy rekruterow, byc moze spodoba mi sie to na tyle, ze bede chial to kontynuowac. Chcialbym sie dowiedziec od was Drodzy rekruterzy, od czego powinienem zaczac, jak zdobywac wiedze dotaczaca tego zagadnienia, na co szczegolnie warto zwrocic uwage, jakie predyspozycje powinna miec osoba wykonujaca ten zawod, gdzie moge znalec jakies materialy, z ktorych moglbym sie czegos nauczyc?
    WIem, ze zaden z Was nie urodzil sie rekruterem, i ze nauka tego zawodu opiera sie glownie na zbiraniu doswiadczenia, ale wydaje mi sie ze warto jakies podstawy teoretyczne tez miec. Wiec gdyby mial ktos ochote mi pomoc to bede bardzo wdzieczny. Moze dzieki temu unikne wielu bledow, a kazda wskazowka dotyczaca tego jak i gdze warto zamieszczac ogloszenia o prace, jak prowadzic rozmowy z potencjalnymi pracownikami, beda dla mnie bezcenne i z gory za nie dziekuje.
    Wiem, ze nie jest to latwy zawod, ale postanowilem sprobowac swoich sil i dlatego Was pytam. Nie ukrywam ze nie mam zadnego doswiadczenia wiec prosze nie linczowac mnie na starcie ze czegos nie wiem.
    Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka