Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kiedy firma nie płaci

IP: *.washdc.fios.verizon.net 30.07.12, 17:48
    Jak to mozliwe ? My przeciez mamy Tuska !!!
    Obserwuj wątek
      • eduardo70 Re: Kiedy firma nie płaci 30.07.12, 18:38
        Donald powie głupim Lemingom że zawsze może być gorzej :)
        • Gość: PO Re: Kiedy firma nie płaci IP: *.washdc.fios.verizon.net 30.07.12, 18:49
          Ale jakto sie stalo , ze jeszcze kilka tygodni temu bylismy lokomotywa napedzajaca gospodarke Europy , a dzis ludzie pracuja za darmo , bo nie ma pieniedzy na wyplaty ?
          • Gość: mo Re: Kiedy firma nie płaci IP: *.homenett.pl 31.07.12, 08:36

"Wczoraj był dzień ,dzisiaj jest noc"
            Złota myśl Tuska .

• Gość: tramp Za kilka miesięcy będą złote czasy, a nie kryzys. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.12, 08:45
              Firmy budowlane kryzys mają teraz. Za kilka miesięcy to klient najpierw zapłaci 100%, a potem firma łaskawie wykona inwestycję. Żyć nie umierać.
              • Gość: polish-crap Re: Za kilka miesięcy będą złote czasy, a nie kry IP: *.fbx.proxad.net 31.07.12, 19:31
                Dziwicie sie. Ten kraj przypadkowo znalazl sie w Europie choc powinien lezec w Azji i graniczyc z Turkistanem - genetycznie. Od Konina Azja sie zaczyna. Narod skatolowanych niewolnikow zyjacy w "demokracji" typu feudalnego. Pan ,wojt i pleban dalej dziela wladze nad tym pospolstwem.
      • snajper55 Re: Kiedy firma nie płaci 30.07.12, 18:57
        Gość portalu: PO napisał(a):

> Jak to mozliwe ? My przeciez mamy Tuska !!!

Tak, tak. To wina Tuska. JaroZbaw by tupnął nogą, obraził się i od razu firmy by płaciły.

S.
        • Gość: PO Re: Kiedy firma nie płaci IP: *.washdc.fios.verizon.net 30.07.12, 19:07
          Masz racje , ze to nie wina Tuska , ale dlaczego Wyborcza jatrzy , amiast napisac , ze gospodarka upadla , bo Kaczynski bruzdzil !
      • Gość: poszkodowny Re: Kiedy firma nie płaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.12, 22:24
        Na podanej stronie przez Gazetę www.fgsp.gov.pl pobranie wniosku o wypłatę jest zablokowane.
        Proszę pana Redaktora o interwencje.
        Tak na marginesie
        PISiory i POwcy uspokujcie się
      • Gość: cin1977 Kiedy firma nie płaci IP: *.centertel.pl 30.07.12, 22:55
        "Kazimierz Sedlak, dyrektor firmy doradztwa personalnego Sedlak & Sedlak. - Jednak zakładam, że w większości sytuacji, o których mówimy, pracodawcy nie płacą, bo zmusza ich do tego trudna sytuacja gospodarcza. Do takiego zachowania zmuszają ich problemy płatnicze."

O, dobre! Teraz jak szef mnie zapyta, dlaczego się opie...m zostając na bezpłatnych nadgodzinach, odpowiem że zmusza mnie do tego sytuacja gospodarcza...
      • r0b0l i co dalej? 30.07.12, 23:12
        jedyna pociecha to fakt że to państwo z braku wpływów podatkowych nareszcie szlag trafi.
        Zagranica przyjdzie do nas prędzej czy później, rynek nie znosi prózni
        • magisterzmywak Re: i co dalej? 30.07.12, 23:35
          r0b0l napisał:

> jedyna pociecha to fakt że to państwo z braku wpływów podatkowych nareszcie sz
          > lag trafi.
          > Zagranica przyjdzie do nas prędzej czy później, rynek nie znosi prózni

Zagranica poczeka az skoncza sie panstwu pieniadze na splate dlugow i przejmie za bezcen to co jeszcze zostalo w tym kraiku do przejecia.

Widze po artykulach z ostatnich kilku tygodni ze Wyborcza w koncu dostrzegla ze idzie w slepy zaulek beczac od lat w kolko jedno "bee bee PO dobrze PiS zle" i postanowila rozpoczac dzialania reformatorskie.. Too little, too late.
          • r0b0l Re: i co dalej? 30.07.12, 23:53
            niech biorą za darmo nawet. Tu, pod władzą tej parodii państwa i tak wszystko się zmarnuje.

Ja mogę choćby od zaraz zacząć nauke nowego języka urzędowego.
            po 22 latach tzw niepodległości ( a dokładnie to juz kilka lat temu ) zdefekowałem cały tzw patriotyzm

I chce normalnie żyć, na swojej ziemi.
            komu płacę podatki to drugorzedne, pierwszorzedne to co ja z tego mam
      • 2harald2 Kiedy firma nie płaci 30.07.12, 23:16
        Sadząc po tych komentarzach to ten artykuł czytaja niepelnosprawni umysłowo.
        Stawiam takie pytanie dlaczego zwiazek Zawodowy "Solidarnosc" ktory podobno dba o pracownika i jego interes nie wystapil z inicjatywa ustawodawcza w sprawie niepłacenia ludziom za wykonana prace? Przecież to nie jest trudne. Gdyby nieuczciwy pracodawca wiedzal że za przeciagniecie płatnosci pracownikowi, to sąd w trybie dorażnym powinien dać prawo komornikowi zlicytować Merca ML czy jego rezydencje to natychmiast poprawiła by sie wypłacalnośc. A obecnie nieuczciwy pracowawda wie że nikt mu niczego nie zrobi wiec pracownik jest na końcu.
        ALe Zwiazek woli zajmować sie polityką to daje rozgłos sławe i możliwosci dalszej kariery politycznej
        • r0b0l a Ty skąd sie urwałeś??? 30.07.12, 23:22
          chyba nie mieszkasz w tym kraju.
          Rozwiązania które proponujesz są dobre, tyle że w tym porabanym państwie do takich nie dojdzie
          Tu rozum dawno zaniknął, rozsądek uciekł, zostali tylko mali wredni i głupi ludkowie
        • Gość: Gosc Re:firma nie płaci bo nie musi IP: *.play-internet.pl 30.07.12, 23:26
          Teraz związek będzie zamawiał msze u ojca biznesmena w intencji terminowych wypłat
        • Gość: Mariusz Re: Kiedy firma nie płaci IP: *.u.wavenet.pl 31.07.12, 11:02
          Mam wrażenie, że to 2harald2 nie rozumie co czyta. To Państwo, Administracja Samorządowa i duże firmy inwestorskie są winne tym zatorom. Ciężar finansowania inwestycji przerzucają na wykonawców i podwykonawców, a sami jako inwestor trzymają kasę na koncie lub jej nie mają.
          Kuriozalne są przetargi, w których jedyna płatność następuje po 2 latach od rozpoczęcia inwestycji, patrz ITS Białystok, operatorzy telekomunikacyjni, itd. W budowlance jest podobnie i dlatego ginie.
          • 2harald2 Re: Kiedy firma nie płaci 31.07.12, 15:55
            ależ ja nie tylko czytam ale pracuje w takim miejscu ze widze sprawe jak w soczewce.
            Co by pan powiedział na takie zdarzenie. Tuz przed świetami Bożgo narodzenia pracodawca wzyw brygade zyczy wesołych i oswiadcz ze wypłaty nie będzie bo musiał żonie pod choinke kupic nowe auto za 300 tys. Powiem że gosciu byl odwzny, bo sie dziwie że ktorys nie chwycił szpadla i lba nie ropłatał. Teraz pan Mariusz rozumie?
            A co do dutkania to po co firmy budowlane wchodzą w kontrakty a pózniej musza jesc własny ogon?
      • Gość: Gość Tylko dlaczego pracownik musi płacić IP: *.play-internet.pl 30.07.12, 23:37
        za prąd wodę mieszkanie a jak w terminie nie zapłaci to ma odsetki za zwłokę albo komornika i pod most a pracodawca jeżdzi dalej X6 i się śmieje a jak wydyma ludzi na 3 miliony to dostanie trochę w zawieszeniu a jak pracownik jedzie po pijaku na rowerze to idzie siedzieć.
      • Gość: tomasz20 Kiedy firma nie płaci IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.12, 00:09
        O co cały ten szum.Przecież niewolnikom nie płaci się pensji.Chcieli kapitalizmu to mają.Komuna be kapitalizm cacy.Wałęsa na prezydenta...itd...głupi naród nigdy nie zmądrzeje.
      • mignik Kiedy firma nie płaci 31.07.12, 08:34
        Zielona Wyspa. A poza tym: zawsze można: a) dostać forsę za nic nierobienie, wystarczy być kolesiem polityka z rządzących partii; b) wyjechać za granicę. Tusk z narodem, naród z Tuskiem.
      • okobar79 Kiedy firma nie płaci 31.07.12, 09:45
        "...prawie 43 mln zł pensji, państwu - 26 mld zł podatków."

26 mld? to prawie połowa dziury budżetowej
        może by tak ściągnąć z niepłacących a nie wyyślać nowe podatki dla płacacych?
      • Gość: tr_ Kiedy firma nie płaci IP: 91.231.117.* 31.07.12, 09:50
        Niech się teraz odezwą ci od wolnego rynku, może najlepiej PIP jeszcze zamknąć.
      • Gość: DOC Panie Sedlak ! IP: *.syrion.pl 31.07.12, 12:08
        Omijanie prawa pracy w aspekcie dyżurów lekarskich to nie jest "typowe działanie lekarzy" ale działanie PAŃSTWA, które umożliwiło taka patologię . Wynika to z kilku przyczyn. Po pierwsze - niedoboru lekarzy , po drugie gó...anych stawek wynagrodzenia etatowego w tej grupie zawodowej . Żeby zapewnić pacjentom pardon - świadczeniobiorcom- opiekę medyczną powstał mechanizm zatrudniania kontraktowego na dyżury za stawki od 30 do 60 zł za godzinę pracy dyżurowej w szpitalu. Przy wynagrodzeniach zasadniczych (brutto na pełnym etacie ) 2800zł (pensja specjalisty w szpitalu w Zawierciu) do 3400 (pensja specjalisty z doktoratem w szpitalu klinicznym) dorobienie dyżurami do zarobków umożliwiających normalne funkcjonowanie z jednej strony zatyka gębę doktorom, że mało zarabiają , z drugiej umożliwia różnej maści pismakom wieszanie psów na "pazernych doktorach, którzy zagrażają zdrowiu świadczeniobiorców po 3 dniach dyżuru" .
        Zgadzam się, taki lekarz po 3 dniach dyżuru jest równie niebezpieczny jak kierowca po pół litrze za kółkiem.
        Jak zmienić tą sytuacje?
        Arłukowicz parę dni temu w wywiadzie dla GW mówił , że wynagrodzenia lekarzy będą "godne" a dziennikarka dopisał , że "skończy się chałturzenie". Rozumiem, że w końcu lekarz na pełnym etacie będzie miał wynagrodzenie etatowe ( z pełnym socjalem , średnią urlopową etc) na poziomie 12tys brutto? Wtedy nie będzie chałturzenia na dyżurach po 600zł za 16 godzinną pracę . Gwarantuję, że nikomu nie będzie się chciało chałturzyc po godzinach normalnej etatowej pracy w poradniach , gabinetach czy na dyżurach w szpitalu.
        Tylko kto, qrczaki , będzie wtedy pracował ? skąd nagle weźmie się circa 20 tys specjalistów do zapchania powstałych dziur?
      • Gość: Tenare Bezczelność pracowników przechodzi ludzkie granice IP: *.ip.netia.com.pl 31.07.12, 12:59
        Mało, że pozwala się im pracować, to jeszcze chcą za to pieniądze.
        Bezczelność.
      • Gość: karl franc Kiedy firma nie płaci IP: *.range86-136.btcentralplus.com 31.07.12, 14:01
        nic nowego, sam bylem w podobnej sytuacji jakies... 10 lat temu?
        pracodawca mowil ze nie ma, rachunki kredyty i malo klientow, tylko ze srednio co 1-2 dni bral dzienny utarg i szedl z zona na zakupy zamiast inwestowac w firme, marketing itp, a na koniec jak zamknal firme to sie okazalo ze firma byla po uszy w dlugach (niezaplacony czynsz, rachunki, no i oczywiscie wyplaty dla pracownikow)
      • rum11 Kiedy firma nie płaci 31.07.12, 15:51
        Tuskowe porządki.Jest żle a będzie jeszcze gorzej.Tusk z Pawlakiem działają na zasadzie -im gorzej tym lepiej-Cały okres trwania przy rządzie PO PSL to czas stracony dla kraju,czas w którym cwaniacy z rządu i swych partii myślą jak sie urządzić,sprawy kraju ich nie interesują.Złodziejstwo totalne,nepotryzm absolutny.Działają na zasadzie twierdzenia byłego prezydenta Wałęsy-na każdego trzeba mieć haka.Mają te haki na siebie i wytworzyli złodziejską rownowagę,nikt nikomu nic nie może zrobic.Najnowszy przykład z młodym Kalembą,nie chce odejść,co natychmiast wykorzystał młody Tusk,który stwierdził,że popiera młodego Kalembę i sam też nie odejdzie,choć tak naprawdę to szybciej powinien odejmmmmsc młody Tusk,bo dostał pracę terac niedawnogdy jego tatyś jek wiadomo jest premierem.Młody Kalemba pracuje już ok.10 lat i gdy rozpoczynał nikt nie przypuszczał,że ojciec kiedyś zostanie ministrem.Ciekawe jak minister Kalemba będzie czyscił resort z nepotyzmu.Nie wyczysci bo ma hamulec w postaci syna.Tak samo postąpi Pan Premier Tusk,nie musi się już martwić pracą syna,bo ma haka na Kalembę.I tak sie w tym rządzie wszyscy hakują,aż zahakają nasz kraj do końca.Zlodziejstwo,cwaniactwo,lekceważenie,bagatelizowanie,ośmieszanie,granie pozorów dzialania.Tak to sie kręci.Można mieć nadzieję,że ta banda cwanych nierobów tak długo będzie kraęcić aż się w końcu sami zakręcą i wykończą się.Oby tak sie stalo.
      • Gość: nemo Nie tylko w budownictwie! IP: *.play-internet.pl 31.07.12, 16:08
        Przez kilka lat pracowałam w prywatnej szkole jako nauczyciel. Wypłaty były nagminnie opóźnione o dwa, czasem trzy miesiąc miesiące i dotyczyło to wszystkich!
        Pracowaliśmy na umowy o dzieło; ostatniej należnej wypłaty nigdy nie dostałam. Taki to jest miód w prywatnym szkolnictwie!
      • neostrada72 Kiedy firma nie płaci 31.07.12, 17:02
        Mój syn ma firmę budowlaną,zatrudnia kilkunastu pracowników,jeżdzi codziennie po różnych swoich budowach ok.300 km,płaci ludziom niezłe pensje i na czas.Nigdy nie zalegal i nie zalega z wypłatami,a kiedy wygrał przetarg na większe roboty i chciał zatrudnić kilku pracowników,to niestety,przy takim bezrobociu nie było chętnych do pracy.I co o tym sądzić?Ludzie po prostu nie chcą pracować,wola iść do gminy po zasiłek,aby nie pracować,stoją przy budce z piwem i nic ich nie obchodzi.Przydałby się przymus pracy.Praca powinna być obowiązkiem,nie przywilejem-a tak w niektórych rejonach Polski jest-niestety.
        • Gość: gostek Re: Kiedy firma nie płaci IP: *.retsat1.com.pl 31.07.12, 19:04
          Fakt - moja znajoma zaraz po studiach niedawno - miała załatwioną pracę w zawodzie - miała tylko dostarczyć papiery. I co? Nawet tego się jej nie chciało. Ludziom się nie chce pracować - wolą narzekać, że państwo im nie daje.
      • Gość: prakowiec222 Kiedy firma nie płaci IP: *.play-internet.pl 01.08.12, 12:48
        co ma taki pracownik zrobic jak mu nie placa. musi sprobowac powalczyc o zalegla pensje i ewentualnie odejsc z firmy. nawet jesli nie chce pracowac daleko od swojego miejsca zamieszkania to może zawsze wejsc na strone Panoramy Firm gdzie jest wiele firm ktore reklamuja swoje uslugi. jest ich bardzo duzo wiec zawsze moze samemu isc i spytac czy nie szukaja akurat jakiegos pracownika
      • Gość: ktoś inny Zatory płatnicze można prosto zlikwidować IP: *.adsl.inetia.pl 10.08.12, 12:17
        Likwidacja zatorów płatniczych nie wymaga wielkiej filozofii. Nie wiem tylko dlaczego "nasz" premier i "nasi" parlamentarzyści nie potrafią na to wpaść.
        Wystarczy jedno rozporządzenie o braku możliwości odliczenia VAT i zaliczenia w koszty faktur, które nie zostały opłacone.
        Proste?
        Poza ewidentnymi przypadkami oszustów i kompletnych bankrutów zadziała w miesiąc.
        Ale jak wybieramy do rządzenia naszym stadkiem barany zamiast pasterzy to jest jak jest.

Tanie samochody z Chin
        • Gość: Taki sam jak inni. Re: Zatory płatnicze można prosto zlikwidować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.12, 10:30
          Nic nowego nie wymyśliłeś.
          O tym się mówi od wielu lat.
          Pamiętajmy tylko, że "kij ma dwa końce".
          Jak nie odliczę VAT-u to będę musiał wpłacić skarbówce,
          bo inaczej mnie zgnoją odsetkami i kontrolami.
          Wtedy dopiero wybór będzie prosty:
          PRACOWNIK CIERPLIWIE POCZEKA.
      • Gość: JanKarn Kiedy firma nie płaci IP: *.opole.hypnet.pl 11.08.12, 14:14
        Jeśli mam do wyboru zaleganie z podatkami i kary z tym związane a opóźnienie przy wypłatach dla pracowników, wybieram to drugie. Mam to szczęście, że osoby, które zatrudniam, rozumieją sytuację, w jakiej się znajduję i zgodziły się poczekać na pieniądze, nie skarżąc mnie do PIP Jeśli mam do wyboru zaleganie z podatkami i kary z tym związane a opóźnienie przy wypłatach dla pracowników, wybieram to drugie. Mam to szczęście, że osoby, które zatrudniam, rozumieją sytuację, w jakiej się znajduję i zgodziły się poczekać na pieniądze, nie skarżąc mnie do PIP

nie ma to jak darmowy kredyt u pracownika. w tym bandyckim kraju taka *urwa może się bez żenady przyznawać publicznie do okradania pracowników. za niepłacenie pracownikom nie ma kar, ani nawet odsetek wiec można ich olać.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka