GoĹÄ: Amberlight
IP: *.elpos.net
07.03.11, 13:30
.. w wieku 37 lat, kobieta, nauczyciel akademicki (wydział informatyki, politechnika), doktorat z informatyki (specjalność: sztuczna inteligencja, IPI PAN). Z pewnych powodów przenosimy się do Warszawy (mąż dostał dobrą pracę - branża IT), nosze się z zamiarem zrezygnowania z pracy na uczelni. Do tej decyzji przyczyniły się również inne czynniki, m.in. nowa ustawa o szkolnictwie wyższym, ale to nie temat na ten wątek. Nie mam doświadczenia w "przemyśle, korporacji", cała moja "kariera" to praca na uczelni. Czytając ogłoszenia o pracę widzę, że sporo musiałabym się nauczyć (myślałam o pracy programistki). Mam ponad 10 letnie doświadczenie w programowaniu algorytmów w języku C (głównie algorytmy sztucznej inteligencji), nie jest to jednak doświadczenie "korporacyjne" (głównie aplikacje do mojej pracy naukowej + prowadzenie aplikacji moich magistrantów). Czy mam szanse na znalezienie jakiejkolwiek pracy w IT? Zdaję sobie sprawę, że płeć + wiek doktorat + brak doświadczenia komercyjnego to kiepska sprawa, ale czy jest na tyle beznadziejnie, że powinnam szukać pracy gdzie indziej?
Czy ktoś mógłby mi pomóc/nakierunkować mnie, od czego zacząć?