Gość: Truth IP: *.b-ras1.bdt.dublin.eircom.net 10.09.12, 12:37 Niech pracodawcy zaczną płacić, to skończa sie problemy ze znalezieniem odpowiednich pracowników. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chamski_post Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu 10.09.12, 13:21 Chcesz mieć fachowca to mu zapłać, nie chcesz płacić to sobie go wychowaj. "Problem" polskich pracodawców polega na tym, że nie chcą płacić dobrze fachowcom i ani myślą sobie fachowców samemu wychowywać. W takim razie bardzo mi przykro - lamentujcie sobie dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.ipartners.pl 10.09.12, 15:17 Jest nawet gorzej. Jeśli się nie chce płacić na dzień dobry i idzie się w wariant "wychowywanie" (szkolenia pracownika), to problem jest z jego utrzymaniem. Pracownik rozwijający się, zdobywający nowe umiejętności przydatne w pracy na własną rękę, zdobywający wartościowe certyfikacje nie otrzymuje podwyżek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f 4r chuj wam w dupe pracodawcy IP: 87.207.76.* 10.09.12, 21:41 idzie sie na rozmowe słyszysz ze potrzebuja takiego ku...kiego specjaliste ze japie... i placa 1500 na reke to juz chyba lepiej nie robic 1500 to na dojazdy, zuzycie ubran wyjdzie i kanapki pie...ie sie nie robie Odpowiedz Link Zgłoś
noducks Re: ch... wam w dupe pracodawcy 11.09.12, 06:08 wystarczy otworzyc pierwsza lepsza strone z ogloszeniami o prace zeby zobaczyc, ze 90% to akwizycja i/lub oferty na tzw. staz studencki (wynalazek kliki tuska dzieki ktorej mozna czlowiekowi do 26 roku zycia nie placic nic lub placic wg. uznania na umowe-zlecenie bez odprowadzania jakichkolwiek skladek). nie kazdy jest misio tuskiem zeby "pracowa" na lotnisku po socjologii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r-mi[off] Re: Naprawdę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 20:49 To nie potrafisz nawet szukać. Ja bym raczej napisał "ch... w dupę moim nauczycielom", bo nie nauczyli cię niczego pożytecznego. Do tego nawet odpowiedzialności i kultury. > wynalazek kliki tuska dzieki ktorej mozna czlowiekowi do 26 roku zycia nie placic nic ... Gdyby nie to, to perspektywą większości ludzi po studiach byłaby pierwsza praca w UK albo wcale. Chociaż zgadzam się, że to wina kliki tuska że osobie która zarobi marne 1500 brutto kradną ponad 1000 PLN w podatkach i składkach, tak że nie ma za co żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: ch... wam w dupe pracodawcy IP: *.clienti.tiscali.it 01.01.13, 21:41 W polsce GUS liczy średnią od zaledwie 5mln osób, 70 % pracuje na umowie smieciowej lub na czrno. Przy tym miliony bezrobotnych uciekły właśnie do takiej Grecji nadal są tam setki tysięcy Polaków jak i Hiszpanii gdzie uciekali przed nędzą. FAKTY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alla Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: 78.9.156.* 12.11.12, 21:10 Mądrze piszesz polać mu!! Wszystko składnie jasno i na temat jednak widać ,że co poniektórzy są ograniczeni umysłowo mają problemy z matematyką i nie przyswaja.Każdą firme tworzą ludzie jak nie pracują to nie zarabiają na siebie i kółko się zamyka. Żadna filozofia .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: >>> kim sa "osoby odpowiedzialne za utrzymanie ruchu"? IP: *.sme.bredbandsbolaget.se 10.09.12, 13:53 Chodzi o kierowcow, policjantow drogowych ??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek proszę bardzo :) IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.12, 21:09 SRE (service reliability engineer), np. Nie, to nie policjant, to ktoś, kto ma... utrzymać serwis w ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nick Re: proszę bardzo :) IP: *.ip.netia.com.pl 11.09.12, 11:56 bzdura, utrzymanie ruchu jest w fabrykach. To elektrycy, mechanicy, automatycy odpowiedzialni za usuwanie awarii w fabrykach. Za ang. maintenance Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notak No i znowu Rodacy GW wam mówi IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.09.12, 14:09 że to nie bezrobocie winne jest waszej biedy ale wy, bo nie umiecie tego czego pracodawcy akurat sobie życzą ! czyli jesteście lenie i nieuki a gospodarka pędzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ok Re: No i znowu Rodacy GW wam mówi IP: 94.42.160.* 10.09.12, 14:39 cos w tym jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moneytalks Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: 94.42.160.* 10.09.12, 14:38 ...show me the money Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.home.aster.pl 10.09.12, 15:19 To proste . POszukiwali frajerów. Odpowiedz Link Zgłoś
jagger2009 Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu 10.09.12, 15:28 "SRALI MUCHY IDZIE WIOSNA BEDZIE TRAWA LEPIEJ ROSLA" chyba kazdy zna to powiedzenie kotre wlasciwie sensu nie ma tak jak to co jest napisanae a pracodawcy aby tak ladnie wygladac to tak ladnie mowia, zacznijmy od tego ze szukaja z wysokimi kwalifikacjami, a ktoz moze wiedziec jakie ma sie kwalifikacje jezeli sie nie zatrudni tej osoby i da jej szanse na wykazanie lub nawet na nauczenie bo nie kazdy umie wszystko a jak tak mowi to klamie wiec? farsa a bezrobocie jest duze i wliczcie tych co za chlebem jada za granice bo w kraju nie chca ich zatrudnic bo nie maja KWALIFIKACJI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sadddyy Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.12, 16:12 No to niech szukają - skoro mi (wykwalifikowanemu specjaliście w dziedzinie z pogranicza finansów i informatyki, których praktycznie na rynku nie ma!) pracodawca oferuje stawkę pomiędzy 3-5 k do ręki i mam: - zasuwać po 14h - weekendy po 10h - w ogóle nie brać urlopu - absolutnie nie sprzeciwiać się wrzucaniu nowych obowiązków (co najlepsze pozostałych biurowych, bo szkoda zatrudnić studenta na zlecenie...) - w ogóle być wiecznie na telefon i wiecznie dostępny - podpisać lojalki za niepotrzebne szkolenia interpersonalne - podpisać umowę o braku konkurencji Jeszcze trochę i każą podpisać odpowiedzialność materialną.... Umiejętności, które posiadam wymagały ogromnego wysiłku + dwa języki... Nie mam więc sił...a za granicą praca prostsza od mojej w mojej dziedzinie 10 k na miesiac w Europie i 15 k w USA... No więc drodzy pracodawcy nie nakrzekajcie później... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdsa Quantitative developer lub analyst? IP: *.sme.bredbandsbolaget.se 10.09.12, 16:38 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NRW Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.unitymediagroup.de 10.09.12, 17:42 5 tys. zł netto to zarabia tu w Niemczech cieć nocny! jego główne zadanie: nie zasnąć w stróżówce od 23 do 7 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.12, 21:10 Naprawdę sądzisz że podał pensję w złotówkach? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sadddyy Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.12, 23:47 Niestety pln ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.09.12, 23:50 To w przeliczeniu, ale potwierdzam: w Niemczech facet bez jakichkolwiek kwalifikacji cieciujacy w nocy moze bez problemu wyciagnac 1300 euro netto czyli ponad 5 tys. zl W PRZELICZENIU liczac 1 euro = 4 zl. Dlatego post wyzej jest dla nas tu Niemczech rozwalajacy. oto jakis specjalista ds. finansow i to jeszcze w waskiej specjalizacji moze przy nadgodzinach dostac 3 do 5 tys. zl czyli mniej niz kompletny debil ze strozowki w Niemczech. Nie macie jaj i honoru w tej Polsce, ze godzicie sie na taka jalmuzne. Dacie soba pomiatac totalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sadddyy Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.12, 00:51 > tac 3 do 5 tys. zl czyli mniej niz kompletny debil ze strozowki w Niemczech. > Nie macie jaj i honoru w tej Polsce, ze godzicie sie na taka jalmuzne. Dacie so > ba pomiatac totalnie. To co proponujesz? Najlepsze jest to, że na 5k kręcą głową i ledwo się godzą. Czasami widuję oferty dla sobie po pół roku, rok w agencjach HR....widać pracodawca może poczekać...niby rok przetrzymać pracodawcę? Jaką masz gwarancję, że inny desperat sie nie zdecyduje... Myślę, że wyjazd pozostaje, bo kasa jeszcze jak kasa, szczerze mówiąc mogę pracować za 3k pln, nie ma problemu, ale w normalnych warunkach po 8h....a tak gdzie nie wejdziesz to wszędzie nadgodziny i nadmiar obowiązków (z teamu 10 osób robi się 5, ale pracy jest tyle ile dla 10 - i co się dzieje? Zwalnia się jedna osoba zostaja 4 i zgadnijcie co dzieje się z pracą? A no dalej jest dzielona....) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenek Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.globalintech.pl 11.09.12, 08:00 to czemu z roboty nie wychodzisz po 8 godzinach ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saaaady Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.12, 11:34 Ok wyjdę i co dalej? Nie dostarczę danych, narzędzia czy czegokolwiek innego czas. Czym się to skończy? Za pierwszym razem pewnie tylko ustną reprymendą. No ale mamy kolejne dni i ten sam problem i co tym razem? Dyscyplilanarka? albo o prostu szef będzie mi stał nad głową do północy. Tak naprawdę zgłaszanie przełożonemu nadmiaru obowiązków nie ma sensu, bo pracodawcy tak przyzwyczaili się do wysokiego bezrobocia, bierności innych pracowników, że takie normalne (umowa o pracę to kontrakt od 8-16 zwyczajowo) zachowanie i rozmowy (typu szefie jest późno, albo mam nadmiar) jest po prostu traktowany odrazu z agresją...niestety. Jedyną rzeczą która można zrobić jest zwolnienie. Najlepsze jeszcze jest to, że jak rozmawiam z ludzmi pracujacymi nie tylko umyslowo ale i fizycznie czy pol-fizycznie to wyglada to dokladnie tak samo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r-mi[off] To trzeba wyjść IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 21:00 Jak szefowi nie odpowiada - się zwolnić. Agresja - od tego jest policja. Chyba, że mówisz o agresji słownej. To trzeba się zwolnić. Bo jak nie wyjdziesz to ZAWSZE będziesz traktowany jako darmowy niewolnik. I jak ci raz na pół roku dziecko się rozchoruje i będziesz chciał skończyć o czasie to będzie zwolnienie albo pretensje. Nie rozumiem po co chcesz pracować w takich warunkach. Ja jako Senior Dev mam ~15k PLN nett /m za granicą, od 3 lat zero nadgodzin (raz posiedziałem 2h przez weekend jak już na prawdę ostro jebnęło w serwerowni i trzeba było usługi przywracać). Co roku pochwały, podwyżka, nikt nie "goni" bo ma być zrobione dobrze a nie na szybko, chu*wo a później rób od nowa albo poprawiaj. Szefowi powiedziałem, żeby tym pode mną też dał podwyżkę to dostali (procentowo większą, ale oni dużo mniej zarabiają). Polacy się nie nadają do rządzenia firmami po prostu. Przeciętny szef prezentuje poziom niewiele wyższy od szeregowego pracownika a w firmach panuje atmosfera jakiejś wojny klasowej, rodem z bolszewizmu. Zamiast pracować każdy patrzy jedynie jak by drugiemu zaszkodzić, albo ile inny zarabia. To pewnie skutek biedy, że przeciętny polski pracownik/szef zachowuje się jak jakieś bezrozumne bydło. Wiecznie źle, wiecznie pretensje, wiecznie za mało. I zawsze to wina wszystkich w około, tylko nie samego siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (x)(x) Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.12, 18:43 dawac 1000ejro netto :P jak nie to se sam zasuwaj panie kapitalisto pejsaty 24/24 haha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podatnik Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.uznam.net.pl 10.09.12, 21:27 A na ciebie, niepejsatego katolika ktoś inny będzie musiał zasuwać, żebyś swoją rentkę dostał? Ładnie to tak? Przecież katole niszczyli państwo robotnicze, księża szczuli po kościołach, śpiewano "Ojczyznę wolną racz nam..." i co? Teraz kapitalizm się nie podoba? Przecież o to walczyliście. Nikt wam nie powiedział, że polska wersja kapitalizmu to zawsze był wyzysk? Uważaliście że to "komunistyczna propaganda"? Banda bezmózgich naiwniaków... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezrobotny Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.12, 19:46 Mnie rozśmiesza twierdzenie że pracodawcy szukają pracowników bo ja jestem bezrobotny ale ja nie szukam pracy tylko pieniędzy za pracę. Nie będę pracował za marne grosze. W dzisiejszych czasach zarobek poniżej 2500 mnie nie interesuje. Jeśli pracodawcy chcą płacić mniej to niech sobie sami pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.12, 21:08 najtrudniej osoby odpowiedzialne za utrzymania ruchu oraz - co może dziwić, z branży IT. - otóż to - kasa, misiu, kasa - polscy pracodawcy chcą mieć najwyższej klasy specjalistę i płacić mu, powiedzmy, 4500 brutto - podczas gdy takie samo 4500 brutto bez problemu dostanie - tyle że w innej walucie - w Irlandii czy Wielkiej Brytanii. W Polsce płaci się specjalistom za mało (wskutek tego, że Polska, jako offshore country "podbiera" pracę dojrzałym rynkom zachodnim, więc musi byc nie tylko równie dobra, ale i znacznie tańsza), więc mając do dyspozycji drogą Warszawę, w któej płaci się nieco lepiej niż w pozostałych miejscach, a zagranicę (do wyboru jest kilka równie dobrych kierunków - Niemcy, jeśli ktoś lubi, wspomniana, Irlandia czy Wielka Brytania, nawet Belgia czy Holandia, o dalszych kierunkach, jak Kanada, Australia czy Nowa Zelandia nie wspominając - specjalista IT bez trudu spełni kryterium punktowe). Zatem - my, ludzie pracujący od wielu lat w IT, wiemy, że jest w Polsce taka praca, wiemy, że bywają nawet ciekawe wyzwania, wiemy którzy pracodawcy (w Trójmieście, Wrocławiu czy Bydgoszczy) szukają od bardzo dawna, którzy (w Krakowie czy Warszawie) właśnie się uaktywnili, ale... za mało płacicie - i nie tylko w pensji zasadniczej. Odpowiedz Link Zgłoś
strefas Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu 10.09.12, 21:42 Dziś bezrobotny ma problem jak dostanie w PUP ofertę do "pracodawcy" który znany jest z ,niewypłacalności ,braku szacunku do roboli, że nie wspomnę o zainteresowaniu "pracodawcy" życiem rodzinnym potencjalnego pracownika ,nie ważne ,że dziecko chore ale trzeba przyjąć ofertę i być na czas ...może o północy w pracy ? .Bezrobotny jest kojarzony z menelem który będzie za-pie-rda-lać za 5zł na dzień,bez prawa do kodeksu pracy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.neanet.pl 11.09.12, 10:15 Parobków!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nkab Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.toya.net.pl 11.09.12, 11:08 Dla mnie kodeks pracy to płaca za pracę. Inne kodeksy mnie nie interesują. Kodeksy pracy potrzebne są w krajach niewolniczych. Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
carlsbergit Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu 10.09.12, 21:42 Dla pracodawców liczy się tylko zysk! Przecież to on ma zarabiać krocie, a reszta niech zapieprza za marne grosze, które w wielu przypadkach wystarczają jedynie na pokrycie kosztów wynajęcia kawalerki/mieszkania. Pozdrawiam serdecznie kasiastych "biznesmenów". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość A może tak konkretnie kto poszukuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.12, 22:17 Wszystko się zgadza poza tym, że pracy nie ma. Znam osoby bezrobotne o wysokich kwalifikacjach i bez wygórowanych żądań finansowych, którzy wg GW z łatwością dostaliby pracę, tylko konkretnie gdzie?!!!!! Tej pracy po prostu nie ma. Te wyliczanki o wysokokwalifikowanych specjalistach, to najczęściej pisane zamówienia pod osoby w celu usprawiedliwienia nepotyzmu. Są również tacy pracodawcy, którzy z góry zakładają, że nie zapłacą, może po 2 miesiącach dadzą jakąś zaliczkę, aż przeciągną do pół roku i człowieka postawią pod ścianą. Bez pieniędzy, pracy, prawa do zasiłku i komornikiem u drzwi. Gdzie ta praca, o której czytam także w komentarzach za 2 tys. zł.? Czy to komentarze na zamówienie? Czy pisali je na pewno Polacy? Coś takiego utrwala tylko wizerunek Polaka odnoszącego się z pogardą do pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reliasta praca jest w dużych miastach IP: 77.252.177.* 11.09.12, 08:32 wsie i małe miasteczka są skazane na wyludnienie - tak jak w każdym rozwiniętym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nkab Re: praca jest w dużych miastach IP: *.toya.net.pl 11.09.12, 11:12 W dużych też nie ma pracy. Te statystyki to manipulacja pracodawców. Robią do siebie perskie oko i niech wyjdzie, że pracy jest od groma. Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku "dla pracodawców liczy sie zysk", o, naprawdę?? 10.09.12, 23:13 a niby co się ma liczyć dla kogoś kto zakłada firmę??? straty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r-mi[off] Według lewaków... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 21:06 Najpierw powinieneś popłacić daniny, podatki, ogromne składki (stanowiące ok. 50% końcowych płac). A później jeszcze prowadzić firmę na wzór opieki społecznej (opieką nad ludźmi, ich leczeniem, etc. powinno się zajmować państwo, jeśli na ten cel płacisz pieniądze) Bo jesteś "prywaciarz" więc pewnie masz za dużo. Połowę wrzuć do budżetu państwa a drugą połowę rozdaj pracownikom. Jak już stracisz wszystko będziesz doskonałym wyborcą tych rządowych idiotów, bo wylądujesz na ich utrzymaniu. Najśmieszniejsze są te roszczeniowe postawy "płać godnie". Żeby "godnie żyć" to pracownik oddaje miesięcznie 50% pensji na które idą na rozmaite rządowe "wynalazki", więc do rządu pretensje, że Polacy płacą za socjal coraz więcej i są coraz większymi dziadami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frowyz Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: 94.42.133.* 11.09.12, 10:56 Skoro to takie proste i tak grubo kasiorka leci to zakładaj własną firmę i kupuj te wille i mercedesy... Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku "bezrobocie" w PL polega na braku ludzi do roboty 10.09.12, 23:13 musiałem się sporo naszukać by znaleźć kogoś nadającego się do pracy.... (miałem szczęście i znalazłem ale to inna bajka:-) Odpowiedz Link Zgłoś
big.ot Re: "bezrobocie" w PL polega na braku ludzi do ro 11.09.12, 00:48 Wszystko zależy od zależności wymagania-oferta. Jeżeli wymagania są wysokie, a oferta (nie tylko finansowa) biedna to nie ma się co dziwić, że trudno znaleźć pracę. Oświeć mnie proszę jeżeli się mylę. Napisz jakie miałeś wymagania i co za to oferowałeś, bo bez tego Twoje słowa są puste jak nowiutka muszla klozetowa... Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku jakbym latał po internecie 11.09.12, 07:52 i rozpowiadał ile i komu płacę to bym .. dalej tak latał i nikomu nie miał okazji ani płacić ani mieć firmy;-) Płacę nieźle - ludzie są zadowoleni i wiedzą że ich słucham gdy coś wymyślają nowego - i to wprowadzamy w zasadzie trochę ich psuję;-) ale wymagam pracowitości, otrzaskania z komputerem, siecią, oraz najważniejszego: 1. samodzielności i.... 2. inteligencji - żebym nie musiał 3 razy powtarzać do obraza a obraz i tak ani raza -- a znaleźć kogoś kto sam z siebie będzie wymyślał jak tu lepiej coś zrobić to jak szukać diamentów -- jaka moja rada dla narzekających? TO się nie rodzi z większej wypłaty - to się ma najpierw a z tego się robi większa wypłata w tej kolejności skąd wiem - bo ja to robię a Ty? Zatrudniłeś choć jednego człowieka i mu płacisz? Bo jeśli nie - to nie zjadę zrozumienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y jakbys kmiotku w ogloszeniu podal dobrą stawkę IP: 87.207.76.* 11.09.12, 07:20 to bys nie musial sie naszukac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r-mi Ja podałem w ogłoszeniu stawkę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 20:45 Programista, 5-7k netto. Zatrudniliśmy gościa z Czech zdalnie, bo żaden co się zgłosił do niczego się nie nadawał. A jak mu się chciało pracować to i tak był sukces, nie żadne nadgodziny 8h dziennie. Najlepiej gdybyś zapłacił te 7k totalnemu gamoniowi za "przyjemność szkolenia go. Najśmieszniejsi są ci wielcy, ważni studenci, którzy zarabiają 1500 PLN. Minimum 3k - za sam papierek. A jak trzeba coś zrobić "to on tego nie ma w zakresie obowiązków". Zwolniliśmy takiego jednego, po pierwszym tygodniu przyszedł do szefa i stwierdził, że head uprawia mobbing, bo mówi mu jak praca ma być zrobiona i jest niezadowolony (?!). Zawsze można pogadać ale to zawsze osoba decyzyjna ma ostatnie słowo i jest ku temu powód. A w Polsce są ludzie którzy bardzo dobrze zarabiają, bez "układów", "znajomości" i innych takich. Jak ktoś dostaje 1500 to winien jest... jedynie on sam. Po części rząd, bo zabiera mu 1000 PLN zanim jeszcze zobaczy wypłatę, gdyby najniższe płace zwolnić z opodatkowania i składek ci ludzie zarabialiby na poziomie 4k brutto. Problem jest taki, że w Polsce niskie podatki to temat bardzo niepopularny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwwweeeeph Kogo szukali? Akwizytorów! IP: 89.73.147.* 11.09.12, 08:38 Ogłoszenia pojawiają się w 90% na różnego rodzaju przedstawicieli czytaj akwizytorów w nowoczesnej formie. Ale jeszcze trochę i tego nie będzie, coraz więcej firm np. w FMCG negocjuje stawki centralnie a nie z lokalnymi PH. Wystarczy niech wejdzie jeszcze trochę śieciówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r-mi[off] Re: taa wszyscy są poszykiwania za 2500brutto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 20:09 O to, że podatki wysokie - pretensje do rządu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.xdsl.centertel.pl 11.09.12, 12:22 tak , firmy szukają wykształconych frajerów z językami i doświadczeniem za 2000 pln netto , taka prawda . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ITG Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.jmdi.pl 11.09.12, 12:41 Potwierdzam jeśli chodzi o IT. Nawet stawki nie są jakieś dramatyczne ( 7k - 9k). Ale znalezienie dobrego pracownika jest bardzo trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konsultant Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.warszawa.mm.pl 13.09.12, 23:04 Ja pracuję w call center, zajmuję się windykacją, praca jest parszywa i niewdzięczna, wiele firm prowadzi rekrutację na takie stanowiska, nie muszę pracować po godzinach, mam prawo do urlopu i do przerw pracy zgodnych z kodeksem pracy, zarabiam 2-2,5tys na rękę. Szukałam innej pracy, takiej, gdzie nie będę musiała cały dzień rozmawiać z kretynami przez telefon, ale wszędzie propozycje wynagrodzenia to 1200-1500zł... Więc wolę już siedzieć w pracy, której nienawidzę, ale przynajmniej mam z czego żyć. Co z tego, że jestem po studiach o profilu informatycznym, jak pracodawcy nawet nie chcą dać szansy osobie bez mega-doświadczenia, cóż z tego, że mam chęci doszkalać się, uczyć i dać z siebie na prawdę wiele. Pracodawcy mają w dupie. A praca w call center jest beznadziejna jak sam skur....., ale da się tu zarobić jako tako. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: look Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.chomiczowka.waw.pl 14.09.12, 18:11 ..a mnie wkurza jak skreślaja od razu osobę ze średnim wykształceniem. Niektorzy mają rózna sytuacje rodzinna i finansową i nie mogą iść na studia. Nie czuję się gorsza tylko dlatego,że mam tylko średnie wykształcenie, nikt już z pracodawców nie zauważa szczerości i pracowitości jako zaletę, tylko wykorzystują równo. A cwaniaków i obłudników wyróżniają, bo kabluja na innych pracowników. Czy lojalność to wada?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wagl Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: 79.162.106.* 14.09.12, 18:55 Na studia nigdy nie jest za późno niby, ale ci po studiach też mają problemy, wszystko zależy od zaradności... szkola.wp.pl/kat,121276,title,Jaki-kierunek-studiow-gwarantuje-zatrudnienie,wid,14926864,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
massaker Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu 26.09.12, 23:08 Ciekawe, czy kiedykolwiek przyszło wam do głowy pomyśleć, skąd w ogóle pracodawca bierze pieniądze na wynagrodzenia. Weźmy prosty przykład. Firma robi obrót 250 tys. zł rocznie netto (tzn. bez VAT). Zatrudnia trzech pracowników, którzy na rękę dostają po 2100zł miesięcznie (25.200zł rocznie). Jednak dla pracodawcy koszt zatrudnienia jednego pracownika to 42.000zł (resztę zabierają podatki - ZUS, NFZ i PIT), zatem rocznie kosztują oni firmę 126 tys. zł. Doliczmy do tego dla równego rachunku 49.000zł rocznie kosztów firmy (biuro, sprzęt, telefony, Internet, bhp/ppoż, paliwo, materiały eksploatacyjne, usługi zewnętrzne itp.). Zostaje 75 tys.zł. Kupa szmalu! Naprawdę. Po odjęciu podatków ZUS (ok. 12000zł rocznie) i PIT (ok. 9500zł rocznie) zostaje ok. 53000zł, czyli 4400zł miesięcznie. Gdyby przy tym samym obrocie (ćwierć miliona) pracodawca miał zapłacić "godziwie", tj. np. po 3000zł na rękę, to jemu samemu zostanie netto... niecałe 2800zł, czyli mniej niż jego pracownikom. Rozjaśniło się już trochę w główkach? Odpowiedz Link Zgłoś
tyfus666 Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu 23.10.12, 12:16 rozplacze sie zaraz, podoba mi sie twoje poczucie humoru, proporcje sa takie, 6.6 tys . pracownicy po 1500 zl. Tylko co by zrobil pracodawca bez pracownikow? moze zatrudnic innych co nie nazekaja. I dlatego kolego juz 7 lat ciesze sie zyciem w UK. Tutaj szef zarabia £2000 a ja £1500, tak jest w cywilizowanych krajach a nie ja w republikach bananowych takich jak Polska. pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
jenbo Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu 02.12.12, 20:02 Mój szef zarabia £2000 na tydzień a pracownik £1500 na miesiàc, więc nie wiem gdzie pracujesz. Pozdro - 14 lat w UK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 06.11.12, 23:33 A może Ci się rozjaśni jak przeliczysz podobną sytuację z tym, że pracownicy w danej firmie (Wawa) zarabiają 450 zł brutto/miesięcznie - umowa zlecenie (praca 5 dni w tyg. po 9 h dziennie). Ile wtedy pracodawcy zostaje, a za co pracownicy żyć mają? Pozdrawiam (sytuacja z życia wzięta - zarobki pracowników rzeczywiste; obroty firmy kilka razy większe niż w Twoim przykładzie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xymox Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.12, 19:46 dobra rada jak cię nie stać na pracowników to uch nie zatrudniaj tylko zap.....laj sam, albo zwiń firmę; pracodawca łachy nie robi jego zysk wypracowują ludzie więc im trzeba zapłacić, obciążenia które podajesz są i tak małe w porównaniu do reszty Europy a tam jakoś się opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
annx78 To troche inaczej wygląda.. 04.11.12, 12:37 Pracodawca może i deklaruje chęci pozyskania kogoś do utrzymania ruchu - ale wszystko ma działać przez miesiąc a chciałby płacić za tydzień. Tak samo napisanie skryptu bez przygotowania algorytmu... Administracja wiadomo - ma siedzieć - wiec siedzi. Powinni pytać - kogo faktycznie zatrudnili. Deklaracjami to ja moge w kominku rozpalić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Igorex Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.centertel.pl 26.11.12, 15:39 Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu? - chińczyków pracujących za miskę ryżu ------------ gazetamedialna.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.12, 16:36 w pl nikogo nie szukali Odpowiedz Link Zgłoś
annx78 Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu 26.11.12, 17:23 pytanie kiedy?? :)) albo za ile?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Re: Kogo szukali pracodawcy w ostatnim półroczu IP: *.dynamic.chello.pl 26.11.12, 17:40 w ostatnim półroczu pracodawcy szukali powodów do zwolnień . Napewno nie szukali pracowników jak juz to niewolników Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r-mi[off] Szukali np. informatyków za 5-6k netto na start IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.12, 20:06 Budowlańców, administratorów, dobrych sprzedawców... Pewnie jeszcze sporo fachowców którzy mogą zarobić przynajmniej 4k netto miesięcznie. Ale jak się całe studia "zakuwało po nocach", czyli nie robiło totalnie NIC, to później wygląda to tak, że taki były student może jedynie dodawać kolumny w excelu. Podobno studia poszerzają horyzonty, to dlaczego ci studenci przez 5 lat życia nie potrafili ani razu pomyśleć "co będzie potem", "gdzie iść na staż", "co spróbować zrobić", etc. Horyzonty to te studia tak im "poszerzyły", że nie zauważyli nawet że to czego się uczą jest gó... warte. Gadanie, że za granicą "jest inaczej" to populizm. Taki student będzie pracował na zmywaku, zarobi dużo więcej, ale stosunek płacy do osoby dobrze wykształconej będzie taki sam. Bo tak jest na całym świecie. Nie ma kraju gdzie sprzątaczka czy pomywacz zarabia więcej niż lekarz, cieśla czy spawacz. Na prawdę. Niektórzy przez miesiąc wakacji idą do pracy, próbują założyć jakąś firmę w inkubatorze, czegoś się na prawdę nauczyć... tacy nie mają problemu. Po części to wina naszego systemu edukacji i rządu. W żadnym razie pracodawców. Informatyk który w Polsce zarobi 8k na czysto za granicą zarobi 30k. Takie różnice wynikają jedynie z kwalifikacji, tak jest na całym świecie. A że mamy bardzo słabą gospodarkę, którą nasz rząd nieudaczników potrafi jedynie jeszcze bardziej dobijać kolejnymi podatkami... to zarobki najbiedniejszych są jakie są. Sorry ale 70% podatkami to można sobie obciążać przedsiębiorców z bogatej Szwecji czy Norwegii gdzie dodatkowo jest niskie bezrobocie. U nas koszty tych wysokich podatków zawsze ponoszą pracownicy najniżej wykwalifikowani (i zdaje się, że to oni najbardziej krzyczą - podnieść podatki). Cóż, ironia losu. Pozostaje tylko wyjechać za granicę bo dla ludzi o niskich kwalifikacjach nie ma w tym kraju żadnej przyszłości. I trochę pohamować zawiść, bo jak biedni powyjeżdżają i będą za granicą prezentować taką samą mentalność to znowu doprowadzą do sytuacji, że pracownicy nisko wykwalifikowani będą ledwo wiązać koniec z końcem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Propagando zajmijcie się realiami IP: *.clienti.tiscali.it 01.01.13, 21:38 W polsce GUS liczy średnią od zaledwie 5mln osób, 70 % pracuje na umowie smieciowej lub na czrno. Przy tym miliony bezrobotnych uciekłyy, w takiej Grecji nadal są setki tysięcy Polaków jak i Hiszpanii gdzie uciekali przed nędzą. FAKTY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Propagando zajmijcie się realiami IP: *.clienti.tiscali.it 01.01.13, 21:39 W polsce GUS liczy średnią od zaledwie 5mln osób, 70 % pracuje na umowie smieciowej lub na czrno. Przy tym miliony bezrobotnych uciekły właśnie do takiej Grecji nadal są tam setki tysięcy Polaków jak i Hiszpanii gdzie uciekali przed nędzą. FAKTY Odpowiedz Link Zgłoś