Dodaj do ulubionych

Winobranie

25.04.14, 21:58
Witam. Dwa tygodnie września 2013 spędziłam w przepięknym Charentay w środkowo-wschodniej części Francji ,oczywiście na winobraniu. W tym roku z chęcią wybrałabym się gdzieś na dłużej, brakuje mi jednak kontaktów i kilku osób która wybrałaby sie ze mną i moimi znajomymi zasmakować francuskich specjałów oraz albo przede wszystkim coś zarobić, by nie być już takim biednym studentem. Jeśli ktoś coś słyszał, wie, che jechać lub podzielić się informacją bardzo proszę!!!
Obserwuj wątek
    • seqik Re: Winobranie 30.04.14, 22:32
      Ja szukałam zawsze na: pole-emploi.fr, jeszcze nie żałowałam. Teraz mam już swoją stałą ekipę i miejsce, ale Tobie polecam ten portal :)
      • jestextra Cueilleur de fruits et vendange 2014 06.05.14, 18:03
        Też mogę polecić Pole Emploi, ale z drugiej strony trzeba sporo się nastarać, aby coś z tego wyszło.

Zapewne w tym roku tez wyjadę do Francji, w tej chwili jest sporo ogłoszeń do pracy przy zbiorach owoców, może uda mi się już w czerwcu/lipcu, a kto wie może zostanę do września/października, właśnie na winobraniu, bo najłatwiej wtedy o pracę. W zeszłym roku pracowałem parę tygodni i warto było. :-)
        Jak by ktoś był zainteresowany, a znał język francuski to zapraszam do kontaktu. :-)
      • blonderebelion Re: Winobranie 15.05.14, 08:40
        Ja znam francuski na A2/B1.
        Jestem z koleżanką gotowa wyjechać teraz, pracować przy zbiorach owoców i chcemy wrócić pod koniec czerwca (ok. 22), a potem chcemy sierpień-wrzesień jechać na winobranie.
    • anul8 Re: Winobranie 20.05.14, 22:16
      Hej :) nie mam doświadczenia w zbiorach, ale z chęcią pojechałabym na winobranie w tym roku. Wiem ze to ciężka praca, ale to mnie nie zraża. Problemem jest jednak brak osób, które mogłyby się ze mną wybrać i kontaktów w winnicach. Z chęcią dołączyłabym się do kogoś, kto jest już bardziej doświadczony, ma sprawdzone miejsca, albo większą ekipę.
      Znam francuski na poziomie A2/B1, ale przede wszystkim oferuje miłe towarzystwo :)
    • albinsz Re: Winobranie 23.05.14, 13:53
      Chciałbym pojechać po raz pierwszy na winobranie (albo jakiekolwiek inne zbiory) od końca sierpnia do końca września. Mówię płynnie po francusku (poziom C1). Gdyby ktoś miał jakieś miejsce już i potrzebował kogoś to serdecznie się polecam.
      • weelinaa Re: Winobranie 13.06.14, 01:44
        A możesz dać jakiś namiar na siebie (np mail?)
        • albinsz Re: Winobranie 26.06.14, 14:41
          szymkowiak.krzysztof@gmail.com
      • silver1906 Re: Winobranie 27.08.14, 17:42
        Szukamy jednej osoby najlepiej znającej Język na wyjazd do francji wyjazd 0809-2014 praca na około 2 tygodnie osoby zainteresowane prosze pisac na meila silver13@o2.pl
    • jestextra Operation Vendanges 29.05.14, 18:12
      Oto przydatne dla osób szukających pracy strony z ogłoszeniami we Francji:
      www.pole-emploi.fr/accueil/
      www.leboncoin.fr/
      www.paruvendu.fr/
      www.petites-annonces.fr/
      www.pagesjaunes.fr/
      Trzeba jednak znać w wystarczającym stopniu francuski. :-)
      Ogłoszenia na zbiory są i to zarówno na lipiec, sierpień (np. morele, gruszki, jabłka) jak i na winobranie we wrześniu i październiku.

Kontakt: jestextra@gazeta.pl
    • debcia13 Re: Winobranie 17.06.14, 19:51
      Wiam. wraz z chłopakiem chcielibysmy sie dołacyzc do kogos kto juz był na winobraniu gdziekolwiek i w tym roku tez chce jechac. oboje jestesmy studentami i chcemy zarobic poprostu na studia.
      mariab23 jesli nadal brakuje wam te pare osob to bardzo prosze o kontakt. niestety ani ja ani moj chłopak nie znamy francuskiego:( jedynie angielski.
      Bede bardzo wdzieczna jesli ktos nas przygarnie .Pozdrawaim:)

• szuetam1985 Re: Winobranie 26.06.14, 15:00
      Witam, mogę zabrać kogoś na winobranie w fajne miejsce(miejsce pewne od lat). Dobrze by było żeby ktoś znał dosyć dobrze francuski i miał kontakty na wcześniejsze zbiory lipiec/sierpień innych owoców. Ja organizuję winobranie a ktoś np. sierpniową pracę przy zbiorach innych owoców, tak ażeby być tam 1,5-2 miesiące i zarobić więcej pieniędzy. Po mojej stronie jest winobranie, które trwa w tym regionie 3-4 tygodnie. Jest to jedna winnica która udostępnia bardzo dobre warunki lokalowe i częściowo wyżywienie. Nie trzeba jeździć z miejsca na miejsce. Jeżeli ktoś czuje się na siłach (zna na tyle francuski) załatwić pracę na sierpień to zapraszam do współpracy. Co do metody dojazdu do dogadania. Najwygodniej samochód(jeżeli ktoś posiada). zapraszam do kontaktu:)
      • jestextra Re: Winobranie 27.06.14, 14:33
        Nie podałeś maila do kontaktu :-)
        Powoli zbieram własną ekipę na wyjazd sierpień-październik, może idea, owoce, a potem winobranie, a może potem jeszcze raz owoce się uda. :-) Ogłoszeń nie brakuje, jest ich coraz więcej, nawet takie, które oferują miesiąc winobrania lub zbiorów np. jabłek, chociaż najczęściej kolidują czasowo, większość dotyczy września. Wśród owoców dominują jabłka, gruszki, morele.

___
        jestextra@gazeta.pl
        • mariab23 Re: Winobranie 29.06.14, 23:36
          Witaj czy jesteś chętna zabrać ze sobą dwie osoby z doświadczeniem w zbieraniu?! prosze o kontakt mariabartkowska@gmail.com
        • 2mmonikaa Re: Winobranie 21.08.14, 19:39
          m zainteresowana pracą nawet od zaraz mój numer 79666047
          • klaudiapolly1492 Re: Winobranie 21.08.14, 23:25
            i my dalej zainteresowane :) dwie dziewczyny z warszawy !C-:
      • mariab23 Re: Winobranie 29.06.14, 23:37
        proszę o kontakt, byłam juz na winobraniu kilka razy znam sie na zbieraniu jak nikt !!! mariabartkowska@gmail.com
    • klaudiapolly1492 Re: Winobranie 18.08.14, 05:31
      Hej razem z kumpela szukamy pracy przy winobraniu 2014 :) jesteśmy gotowe dojechac w miejsce zbioru na własna reke - autostopem :) szukamy tylko pewnego miejsca w które możemy się udać. Z góry dzięki za każda informacje! :) klaudia14_92@op.pl
      • jestextra Re: Winobranie, czyli wyjazd autostopem :-) 18.08.14, 12:52
        Dawno, dawno temu... :-) jeździłem autostopem, a przy okazji byłem i na winobraniu w Langwedocji :-) Rzeczywiście trzeba znać miejsca, gdzie warto się udać, ale na stopie poznaje się ludzi i oni podpowiadają. W zależności od czasu wyjazdu warto udać się albo na południe czyli byłaby to Langwedocja i Prowansja i to jest koniec sierpnia lub początek września, lub do środkowo-wschodniej na przykład Burgundii i Szampanii i to jest pierwsza połowa września albo w drugiej połowie września do Alzacji czy Lotaryngii. To tak mniej więcej, bo w zeszłym roku, zbiory rozpoczeły się w wielu regionach w drugiej połowie września, również na południu Francji. W tym roku, ma być jak zazwyczaj, bo pogoda sprzyja. :-) Każdy choć trochę rezolutny powinien spojrzeć na francuskie strony ogłoszeniowe i sprawdzić gdzie szukają i na kiedy. Wszystko jest tam podane, (dla nie znających języka, są translatory) i tam się wybrać, a jeszcze lepiej zadzwonić i zaklepać sobie miejsce.

Z drugiej strony nie jest łatwo, pamiętam jak wiele osób i jak długo musiało w zeszłym roku szukać, niektórzy zniechęceni wracali, ale reszta ostatecznie zawsze coś znajdowała. Zdecydowana większość język francuski znała.

____
        jestextra@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka