Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Start w Polsce

18.10.12, 00:40
    Witam,
    Ciekaw jestem mozliwosci znalezienia pracy w Warszawie dla kogos kto przez ostatnie 10 lat uczyl sie w Angli. Mam 21 lat skonczylem BEng (hons) Civil Engineering - Inzynieria Ladowa. Angielski na lepiej niz bardzo dobrym poziomie tyle ze brak w sumie doswiadczenia w pracy. Bardzo pracowity, przyjazny i wogole ale to zostawie na CV :)

Nie szukam akurat w tym momencie koniecznie pracy w moim kierunku. Dokladniej interesuje sie tym gdzie polecacie szukac, jakich zajec i ile powinienem oczekiwac za takie prace? Takze chcialbym wiedziec ile z tego tak naprawde zostaje mniejwiecej dla mnie? ( czyli po podatku itp.) Mam niestety bardzo male rozeznanie w tym wiec bylbym bardzo wdzieczny za jakiekolwiek dodatkowe sugestie i podpowiedzi.

(watek w tamtym dziale juz zaznaczylem o usuniecie)
    Obserwuj wątek
      • Gość: heartz Re: Start w Polsce IP: 192.250.56.* 18.10.12, 16:00
        Dobra rada: zostan w Angli.
        • Gość: Jako Re: Start w Polsce IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 18.10.12, 16:02
          Nie o taka rade prosilem.
      • jamesonwhiskey Re: Start w Polsce 18.10.12, 16:41
        > Dokladniej interesuje sie tym gdzie polecacie szukac, jakich zajec i ile powinienem oczekiw
        > ac za takie prace? Takze chcialbym wiedziec ile z tego tak naprawde zostaje mni
        > ejwiecej dla mnie? ( czyli po podatku itp.)

biedronka, jakies kelnerowanie w sezonie (tu przyda ci sie jezyk)
        no i chyba tyle
        co do zarobkow dla ciebie powinno zostac 300£-500£ tyle ze na miesiac

• korkix78 Re: Start w Polsce 19.10.12, 22:01
        10 lat, a teraz masz 32. Czyli majac 11 lat byles juz w Anglii, zgadza sie?
        Jesli tak, moge spytac co powoduje, ze chcesz zaczac zyc w Polsce?

Przezyles polowe zycia (i to te doroslejsza polowe) w UK. Tam dorstales, tam masz znajomych, przyjaciol, przypuszczam, ze rodzine (albo duza jej czesc, tak domniemuje, choc tu pewnosci nie ma).
        Co Toba kieruje?
        uprzedzam, ze nastawiam sie na ciekawa wypowiedz, nie zbywaj jednym zdaniem ;)
        • korkix78 Re: Start w Polsce 19.10.12, 22:03
          Znaczy sie masz lat 21, nie 32 ;) stad zrodlo obliczen
        • jako13 Re: Start w Polsce 19.10.12, 22:36
          Ostatnie lata slyszalem od nauczycieli, rodziny i ludzi wokol; musisz isc na studia bo inaczej nie moze sie udac w zyciu. College zmuszajacy cie do studiow dla ich wlasnych statysk. Nikogo w sumie nie obchodzi co robisz byle by byla z tego kasa. Plan byl skonczyc studia i siedziec w biurze/na budowie po latach z tytulem inzyniera i zarabiac kilkakrotna srednia krajowa. Oczywiscie pieniadze jest miec bardzo milo bo mozna wiecej zrobic ale takie zarabianie codziennie pieniedzy z jakims tam nudnym, nijakim i bezpolciowym charakterem. O wlasnie... bezplciowosc to cos z czym mam za duzo wokol doczynienia wiec potrzebuje zmian.

Narazie nienadaje sie do moich planow ;) Majac 21 lat chce przezyc rzeczy rozne. Albo w ten sposob znajde ciekawe zajecie, pasje cokolwiek albo nie. Moze skoncze gdzies zwiedzajac pare krajow a moze otworze najlepsza siec barow w Polsce, nie wiem :)

Ludzie ktorych poznalem na studiach to glownie osoby starsze odemnie o 5 a czasem i 10 lat. Wiekszosc swoje przezyla i w tym momencie probuje ustawic sobie zycie. Jeden irlandczyk od 16 roku zycia byl chwilowo lub mieszkal w wielu krajach, w tym pracowal na Wyspach Kanaryjskich 2 lata w barze. W Hiszpani poznalem Szweda ktory mieszkal w Barcelonie. Zapytawszy dlaczego odpowiedzial "Mieszkalem w wiosce w Szwecji, plynela tam rzeczka i bylo wyku...scie nudno".

Nie jest to moze prosta odpowiedz (a moze jest) ale jaki ja i moje zycie musialoby byc nudne gdybym zostal do konca zycia w tej Angli obliczajac wyboczenia kolumny. Nie wykluczam jednak ze nigdy nie wroce do proby zostania inzynierem kiedys. :)
          • jako13 Re: Start w Polsce 19.10.12, 22:45
            Dodam tylko ze rzecz z ktora jest najciezej walczyc to wjazd "starych" na myslenie. Strasznie ciezko wiec jak beda daleko to moze wpadne na jakies genialne pomysly na zycie.
            • Gość: ds Re: Start w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 23:07
              faktycznie . przyjedz do pl nie będziesz narzekał na nude . pytanie czy tylko 1500 netto bedzie dla ciebie wystarczające na początek? polcy tez jadą popracować do anglii z nudów
              • jako13 Re: Start w Polsce 19.10.12, 23:11
                Jak mi sie nie bedzie podobac to pojade gdzies dalej w druga strone. Proste.
                • Gość: ds Re: Start w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 19.10.12, 23:53
                  wierz mi nie będzie ci się podobać . to wyjątkowo nieprzyjazne państwo
                  • Gość: heartz Re: Start w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.12, 00:38
                    No za te pieniądze zarobione w pl to rzeczywiście będziesz mógł poszaleć :D co miesiąc wakacje, a raz w roku podróż dookoła świata murowane! jeszcze zostanie Ci kasy na inwestycje...
                    • Gość: qqqq Re: Start w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 20.10.12, 00:43
                      A jaK stracisz prace to państwo sie do ciebie wypnie .Najczesciej nie dostaniesz ani grosza albo zenujace grosze bo tu nie ma w ogóle socjalu są za to podatki . Rynek pracy jest taki jak w twojej 19 wiecznej anglii . Pracowca jest tak ważny że chodzi prawie po chmurach a płaci ci jak niewolnikowi ale ma na twoje miejsce zawsze mon 100 chętnych . Dam ci dobrą radę szukasz mocnych wrażen skocz sobie na bungie i przejdzie
      • Gość: olekas Re: Start w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.12, 20:13
        ogolnie ciężko jest znaleźć pracę.
      • Gość: LP Re: Start w Polsce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.12, 21:27
        Jeśli lubisz wyzwania i nie jesteś mięczakiem jak większość młodych w Polsce to zapraszam do Centrum Techniki Laserowej ctl.com.pl
        • Gość: dsda Re: Start w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 29.10.12, 22:49
          "ogolnie ciężko jest znaleźć pracę."

tatwo w Polsce jest tylko o jedno o wyższe wykształcenie bo można go sobie kupić za małe pieniadze niemal na każdym rogu -tylko ,ze jest ono warte dokładnie tyle co rynek pracy w PL ....bardzo niewiele .

Jak chcecie Anglicy przylatujcie tu wam zrobią magistra dowolnego kierunku (narazie oprócz technicznych bo nie ma na sale) w weekend za 100 funtów polscy dr i profesory największe sprzedawczyki w Europie
      • corett Re: Start w Polsce 30.10.12, 12:36
        Trzymaj się z daleka od tego kraju.

Tutaj ludzie są wredni, zawistni, mało życzliwi, jak to kiedyś śpiewał Kazik:
        "pomieszanie katolika z manią postkomunistyczną, ci modlący się co rano i chodzący do kościoła chętnie by zabili ciebie tylko za kształt twego nosa, już ruszyły wody z góry do jeziora zatrutego, do jeziora nienawiści, domu smoka pradawnego".

Słyszałeś kiedyś określenie "polskie piekiełko?". Słyszałeś powiedzenie, że za granicę prędzej oszuka ciebie drugi Polak niż obcokrajowiec? Słyszałeś, że u nas cwaniactwo i kombinowanie nazywa się zaradnością?

Niestety, ta cała polaczkowatość rzutuje na wszystko - od zwykłych relacji społecznych po politykę i rynek pracy.

Polskę możesz zobaczyć, ale tylko na zasadzie ciekawostki. Ot, po prostu taki dziki kraj. Dziki nie w sensi, że niedźwiedzie biegają po ulicach a internet ludzie noszą w wiadrach. Dziki w sensie mentalności, standardu życia.
        • Gość: fd Re: Start w Polsce IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.12, 15:24
          niedzwiedzie też biegają po ulicah np w Zakopanem

a co dotego ,ze sa wredni i zawistni -na całym swiecie są tacy i tacy . wiadomo ,ze np w szwajcarii bedzie znacznie mniej osob niezadowolonych niz w pl

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka