Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca czy dotacja

IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 00:16
    Mam dosyć nietypowy jak na obecne czasy problem. Mianowicie - jestem na etapie starania sie o dotację na otwarcie firmy 40 tyś zł. Przede mną ostatni etap i jeśli się dostanę to mam 75% szans, że dotacje otrzymam. Niestety ( lub stety), tydzień temu dostałam niespodziewaną ofertę pracy w fajnej firmie, pieniądze nie kokosy ok 2100zł na rękę z gwarantowaną podwyżką na przyszłość ale po niewielkiej przerwie w pracy to i tak ok. No i pojawił sie problem, bo jedno wyklucza drugie :( i co ja mam zrobić??? Generalnie pomysł na firmę mam dobry ale "tyrać" w niej będzie mąż, a ja zajmę się tylko formalościami, więc nie ma tu rozwoju dla mnie i z perspektywistycznego punktu widzenia powinnam olać dotacje i zająć się powrotem do swojej "kariery" ale jak tu olać 40 tyś zł, przecież to nierozsądne ( mąż obecnie nie może się starać, zresztą dotacje są tylko raz do roku).

Wiem, że i tak ostateczna decyzja zależy odemnie ale doradźcie coś. Co byście zrobili w takiej sytuacji?
    Obserwuj wątek
      • Gość: gość Re: Praca czy dotacja IP: *.205.0.57.dsl.dynamic.t-mobile.pl 05.11.12, 02:16
        Czy fajna firma może Cię zatrudnić na umowę o dzieło albo na własną działalność?
      • nchyb Re: Praca czy dotacja 05.11.12, 07:03
        a co stoi na przeszkodzie by dotację otrzymać, a nastepnie przyjąć ofertę pracy, skoro w waszej firmie i tak ma tyrać twój mąż?
        • Gość: Niezdecydowana Re: Praca czy dotacja IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 11:17
          Sęk w tym, że praca jest od grudnia a umowę o dotację będę podpisywać na przełomie marca/kwietnia 2013 i dopiero wtedy moge podjąć pracę. Umowy zlecienie nie chcę bo jeśli już mam pracować to z prawem do urlopów i innych benefitów wynikających z pracy na etat, poza tym ta firma nie bawi się w takie śmieciowe umowy, chcą pracownika, w którego będą inwestować. Nic, jutro może będę wiedzieć więcej.
          • Gość: Ole! Re: Praca czy dotacja IP: *.30.11.223.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.11.12, 13:20
            Gość portalu: Niezdecydowana napisał(a):

> Sęk w tym, że praca jest od grudnia a umowę o dotację będę podpisywać na przeło
            > mie marca/kwietnia 2013 i dopiero wtedy moge podjąć pracę.

Czy bezpośrednio po wzięciu dotacji możesz podpisać umowę o pracę?
            Przy wielu tego typu dotacjach nie możesz podpisywać umowy o pracę przez co najmniej rok. Sprawdź, jak jest w tej Twojej.
            • Gość: Niezdecydowana Re: Praca czy dotacja IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 13:28
              Napiszę tak - nigdzie w regulaminie nie jest napisane, że nie mogę podjąć pracy. Jedynym warunkiem jest utrzymanie firmy przez 12 mcy i uczciwe wydanie pieniędzy z dotacji ( w innych regaluaminach z innych dotacji, które czytałam na pierwszym miejscu jest uwzględnione, że pracy na etat podjąć nie wolno). Oczywiście jak już przejdę do kolejnego etapu zapytam sie jak to jest, teraz jest za wcześnie, żeby im w głowach mieszać, bo jeszcze to na mojej punktacji zaważy.
              • nchyb Re: Praca czy dotacja 05.11.12, 17:25
                czy dotacja jest dla osób bezrobotnych? dla osób nigdzie nie zatrudnionych itp?
                ok. 75% szansy za ok. pół roku to mimo wszystko żadna rewelacja, może korzystniej podjąć pracę, zakładać równolegle działalność i na jej rozwój później wziąć kredyt? Dotacje bywają też przyznawane tzw. początkującym przedsiębiorcom, których firmy od niedawna istnieją, może to będzie korzystne?
                • Gość: Niezdecydowana Re: Praca czy dotacja IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 17:47
                  Tak, dotacja jest dla osób bezrobotnych ( obecnie jestem zarejestrowana jako bezrobotna), dlatego pracę mogę podjąć dopiero po podpisaniu umowy o dotację.
      • Gość: JanKran Re: Praca czy dotacja IP: *.opole.hypnet.pl 05.11.12, 16:57
        Prawdopodobieństwo zatrudnienia = 1
        Prawdopodobieństwo dotacji < 0,75

Termin zatrudnienia: teraz
        Termin otrzymania dotacji: za 5 m-cy (5*2100=11500)

Kto korzysta na zatrudnieniu: TY
        Kto korzysta na dotacji: mąż

Ja tu nie widzę dylematów
        • nchyb Re: Praca czy dotacja 05.11.12, 17:21
          mam podobne odczucia co Jankran, dla ciebie na tu i teraz korzystniejsze będzie podjęcie pracy.

Dodatkowo rozważyłabym czy istnieje możliwość założenia tej działalności bez dotacji. Czy bez tych 40tys masz szansę działać w tym, co wymyśliłaś i co dałoby zajęcie mężowi? Jeżeli tak, to ja przyjęłabym ofertę pracy, wkrótce potem założyła swoją działalność. Podczas zatrudnienia z tytułu działalności masz do opłacenia podatku na zus nie prawie 1000zł, (w wersji ulgowej przez dwa lata mniej), ale tylko składkę zdrowotną.
          Czy bez dotacji jesteś w stanie mieć tę swoją firmę? To najważniejsze pytanie na teraz.
          • Gość: Niezdecydowana Re: Praca czy dotacja IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 17:31
            Mój mąż już tą firmę prowadzi ale za granicą i czeka go tzw update sprzętu i oprogramowania. Jemu to zbyt wiele nie zmienia ale tak jak mówię, kiedys bedziemy musieli zarówno w ten sprzęt jak i oprogramowanie zainwestować, a to koszt ok 40tyś. Dziekuje bardzo za opinie, bo to naprawdę bardzo trudna decyzja i wszelkie za i przeciw są rozważane :)
        • Gość: Niezdecydowana Re: Praca czy dotacja IP: *.adsl.inetia.pl 05.11.12, 17:26
          Mądre porównanie ale zawsze jest jakieś ALE

1. I tak to 40 tyś bedziemy kiedys musieli zainwestować ( taki typ dzialalnosci) i jak nie wydamy tego z dotacji to kasa pojdzie z naszych oszczędności lub kupimy sprzęt na kredyt ( kasę zawsze mielismy wspólną, więc u nas panuje reguła co moje to twoje) .

2. Z tych 2100 trzeba odjąć 300zł na benzynę i ok 400zł za opiekę dla 1,5 rocznego dziecka więc zostaje 1400zl

Zresztą nie o kasę tu chodzi, bo bez tych pieniędzy obejdziemy się przez najbliższe 5 mcy. Chodzi bardziej o to, że taka okazja może je już mi nie przytrafić ( w sumie zarówno pierwsza, jak i ta druga)

Najbardziej optymalnie byłoby dostać dotację, a potam odrazu pracę...

Zdarzyć sie może również, że zarówno to jak i to mi przejdą koło nosa...

Chyba nic więcej mądrego nie wymyślę, więc pokieruję się własną intuicja i dam znać za jakiś czas czy było waro ;)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka