Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

6 rzeczy, które odrzucają rekruterów

• Gość: gość gość Autora artkułu zatrudniał rekruter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.12, 17:28
        To niestety widać.
      • Gość: zxcv gazeta praca jak zwykle żenujący poziom IP: 195.82.180.* 07.12.12, 17:37
        Kolejny "artykuł" nie wiadomo czy nie podpisany ze wstydu wywołanego treścią, a właściwie jej brakiem, czy po prostu po chamsku zerżnięty z innego artykułu.
      • zezzem Najważniejsze to mieć znajomości. 07.12.12, 17:41
      • professional_scoffer 6 rzeczy, które odrzucają rekruterów 07.12.12, 19:03
        Rekruterzy w Polsce to chyba takie towarzystwo wzajemnej adoracji. Standardowo 'specjalistka hr' to dwudziestokilkuletnia dziamdziara po psychologii, koniecznie z podwójnym nazwiskiem, z kredytem we frankach (Białołęka o yeah!).

Sama nie wie czy szuka pracownika czy prezesa, uwielbia skróty myślowe oraz zabawę w skojarzenia. W porównaniu do UK to w Polsce jest jakaś paranoja.
      • rabbinhood cynk 17.12.12, 10:51
        Słuchaj Jarek we wtorek dostaniesz telefon z zaproszeniem na rozmowy, umów się na piątek, rozmowy będą z trzema kandydatami, jeden będzie chciał za dużo, trochę go podkręcimy i przyjedzie z drugiego końca kraju, więc nie będzie wyglądał na entuzjastycznego, drugi będzie się słabo orientował w jednym z ważnych obszarów, zrobimy tak żebyś był jedynym spełniającym wszystkie wymagania, jutro Ewa powie ci osobiście w jakich widełkach masz się zmieścić. na 80% wszystko wyjdzie.
        (Prawda czy fałsz?)/(Zasłyszane przy piwie).

Linux 5% źródło w3schools.com
      • Gość: gość 6 rzeczy, które odrzucają rekruterów IP: *.tvk.torun.pl 17.12.12, 14:19
        Obecnie jest wszędzie taki syf i mobbing, że można jedynie dla kasy pracować. Entuzjazm, zadowolenie, motywacja... k... gdzie wy żyjecie? Nie widzieliście jak syna Tuska wychwalali, że pracodawcy się o niego biją... i z taką hołotą później codzienie w firmie trzeba się użerać !!! Nic nie robią tylko są do odbierania nagród, bo "mają" plecy, popracie, albo są w partii...!!!

Wszystkie firmy i pracodawcy śmierdzą gównem z kilometra...!
      • Gość: ja Re: 6 rzeczy, które odrzucają rekruterów IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.12.12, 16:59
        Ja ostatnio uczestniczyłam w assesment centre. Trwało cały dzień, od rana do 17.00.
        W sumie było 20 kandydatów, każdy miał swoje 5 minut, każdy dostał szanse zaprezentowania się. Nie były to pierdoły typu jakie masz hobby, tylko 6 zadań do wykonania. Zadania były bezpośrednio związane ze stanowiskiem, na które rekrutowano, obserwowali nas nasi potencjalni przełożeni. No, tylko to była austriacka firma, polskie niestety idą na łatwiznę, zlecając rekrutację jakimś pożal się Boże rekruterom, którzy skreślą cię, bo nie masz ciekawego hobby ;/
      • Gość: orbita.blox.pl 6 rzeczy, które odrzucają rekruterów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.12, 17:11
        Wielce szanowni pracodawcy/ rekruterzy często w pizdu zakompleksieni odbijają sobie szkolne docinki, zamykanie w szatni i ucinanie sznurowadeł, ewentualnie zaczątki impotencji traktując kandydatów gorzej niż swoje ajfony. Czas jest pojęciem względnym, bo przecież jak już przyjechał te 200 km i tak bardzo chce u nas pracować, to nic się nie stanie, jak zaczeka te 40 min albo godzinę, przecież ja jestem zajęty, muszę jeszcze przelecieć sekretarkę, zrobić kupę, zjeść kanapki od żony i sfałszować fakturę...

orbita.blox.pl/2012/10/Czlowiek-rekruterowi-wilkiem-a-czasem-mrowkojadem.html
      • wycofany A mnie odrzucaja 17.12.12, 17:23
        "rekruterzy"
      • sselrats A co jak kandydat ma farta w czasie rozmowy? 17.12.12, 17:26
        ....
      • jagger2009 6 rzeczy, które odrzucają rekruterów 17.12.12, 19:52
        pieprzenie kotka za pomoca mlotka bo gdy ten co poszukuje pracy jest znajomym jak to nazywacie rekutera to nawet gdyb mial wszystkie te co niby sa negatywne cechy prace dostanie lub gdy ma mocne kontakty, pozytywna energia???? w co sie bawicie odczytywanie enrgii jak wydaje osoba???
      • wzornikieu To może ja odpowiem na te złoty myśli... 17.12.12, 20:29
        1.Brak energii
        -Czyli na każdej rozmowie masz się zachowywać jak małpa w zoo. Być na maxa podnieconym, ze łaskawie Cię zaprosili na rozmowę.
        2.Brak Hobby
        - Co ma wspólnego? W obecnych czasach po robocie moim jedynym hobby jest spanie i łóżko. W Polsce wyzysk pracownika na porządku dziennym. Czas wolny? Większość pracodawców jak usłyszy, ze masz czas wolny...sami wiecie
        3.Lenistwo
        -ciekawe jak to sprawdzić podczas rozmowy? A poza tym...."ja udaję że pracuję a Wy udajecie że mi płacicie"
        4.Brak przygotowania/research'u
        -Zawsze mnie zastanawiało po co za każdym razem mam badać firmę(zwłaszcza na I wstępnej rozmowie). Zawsze to mówię rekruterom. Czyżby oczekiwali, że znajdą taniego robola, który bez szkolenia przyjdzie im zarabiać kasę?
        5.Zmienianie pracy.
        -Relikt PRL. Najlepiej pół życia w jednej robocie. Co w tym złego że zmieniamy często pracę. Ja zmieniam często. Powód? Wyższa kasa gdzie indziej. Mam być lojalny wobec szefa(najczęściej debila i dusigrosza) który marnie płaci? Dają gdzie indziej trochę więcej to idę. I tak od lat. Gdyby uczciwie płacili to siedziałbym i do śmierci w jednym miejscu.
        6. On-line.
        Tu powiem tylko tyle, że trzeba być niedowartościowanym zerem żeby mieć profile w serwisach społecznościowych.

A co do rekruterów, to 90% z nich było gorzej wykształconych, bez żadnego doświadczenia,wiedzy,umiejętności , ode mnie.
        A wybiórcza niech nadal promuje korporacyjne wątki,wyścig szczurów i kredyty hipotyczne do emerytury.
      • Gość: kandydatka Re: 6 rzeczy, które odrzucają rekruterów IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.12.12, 22:07
        hahaha ale bzdety :D
        1. brak energii
        Zawsze mi się wydawało, że na rozmowie kwalifikacyjnej człowiek powinien się pokazac jako spokojny i zrównoważony. Myliłam się :D Tak się zastanawiam, czy osoba która nie ma objawów ADHD, musi od razu byc postrzegana jako osoba która do pracy zabiera się z bólem?
        2. brak hobby
        O ludzie :D Toż to moja sprawa, co robię po pracy :D Poza tym kto ocenia, czy moje hobby jest fajne, czy nie? Jesli np wolę gotować la znajomych, zamiast biegać na przeglądy filmów irańskich, jestem atrakcyjna dla pracodawcy, czy nie?
        3 lenistwo
        No tu nie rozumiem, jak po 15 minutach rozmowy z człowiekiem (tyle trwa przeciętna rozmowa), można ocenić tempo jego pracy... Jedyną sensowną rzeczą jest kazać kandydatowi wykonac jakieś zadanie np w 15 minut... No, ale na to rekruterzy są... zbyt leniwi :D
        4 brak przygotowania
        Jedyna rzecz, z którą się zgadzam. Pod warunkiem, że znamy firmę, do której aplikujemy... Zazwyczaj ogłoszenia wyglądają tak "znana firma poszukuje asystenta ds marketingu"... no i zgaduj, co to za znana firma...
        5 Job hopping
        No niestety, ale czasy PRL czyli siedzenie do emerytury na jednym stanowisku sie skończyły. Jesli nie odpowiada mi pracodawca, to co, mam siedzieć w tej pracy dłużej niż pół roku, bo panienka z rekrutacji pomyśli, że nie wiem czego chcę?
        Teraz są też takie czasy, że moga cię zwolnić z pracy za nic, lub podziękować komuś po okresie próbnym...
        Skakanie po branżach też jest dla mnie życiową sprawą. Bo jeśli ktoś nie może znaleźć pracy w swojej branży, próbuje swoich sił w innej. Dla mnie to normalne. Dla panienek z rekrutacji - nie.
        Teraz elastyczność jest dużym plusem. Jesli pracowałam 3 lata w handlu, to co, do końca życia muszę być handlowcem? Człowiek pracując odkrywa w sobie różne cechy charakteru. Np po dwóch latach pracy w handlu stwierdze, że byłabym świetnym copywriterem. No ale nie mogę, bo wg panienki z rekrutacji musze pracowac jako handlowiec do emerytury...
        6 aktywność na portalach internetowych
        No to mnie rozbroiło :D Jakim prawem rekruter sprawdza mój profil? Nie wolno mi wrzucać wakacyjnych zdjęć, bo rekruter mnie odrzuci, mimo że g... ją to powinno obchodzić gdzie byłam i co robiłam? jeśli jestem świetnym pracownikiem, nikomu nic do tego, co robię po pracy.

Cóż, wybitni sa ci nasi rekruterzy, bo w 15 minut (tyle trwa przeciętna rozmowa) potrafia ocenic kandydata na podstawie jego hobby i zdjęć na facebooku :D

• Gość: wstyduniemacie powtarzam i apeluję o opamiętanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.12, 22:19
          ludzie wstydu nie macie, że te bzdury wypisujecie. Gazeta zlikwidowała możliwość dawania ogłoszen o poszukiwaniu pracy (platne to było ale było w necie) a tu takie szmoncesy ktos pisze, ze niedobrze sie robi.

W wielu miastach ludzie chodza po domach, zebrza o jedzenie a tu tylko agent Tomek z brzuszkiem albo bzdety haerowcow, ktorzy jak sami straca robote to trzesa dupami, bo rytnek haerowcow jest najbardziej gowniany bo oni niewiele umieja.
          Wstydu nie macie. Media nie maja zadnej misji, nic, tylko komercha, bicie piany, tematy zastepcze narzucone z gory.
          Zebyscie wymyslili jakiss konkurs, cokolwiek gdzie czlowiek bez pracy cos by z tego mial, ale wy nawet do haeru zatrudniacie za darmo i ti twardego, gdzie trzeba miec jakas wiedze, bo tu jednak jest odpowiedzialnosc w przeciwienstwie do "procesu rekrutacji i selekcji" w ktorym o nic merytorycznego sie nie pyta.
          Dziekuje za uwage.

A tak w szczególe i wogóle to łatwiej stracić pracę za to, że się ją dostało w sitwie na chwilę niż stracić będąc w tej sitwie i robiąc numery, że głowa mała.
          Podsumowując z dedykacją dla rekrutujących g..wiedzących:
          pocałujta w ....wójta!
        • Gość: kartoffeln_inspeck Re: 6 rzeczy, które odrzucają rekruterów IP: 159.253.7.* 19.12.12, 05:42
          > Skakanie po branżach też jest dla mnie życiową sprawą. Bo jeśli ktoś nie może z
          > naleźć pracy w swojej branży, próbuje swoich sił w innej. Dla mnie to normalne.
          > Dla panienek z rekrutacji - nie.

Poczytaj sobie co ci sami, zapewne, fachowcy mówią i piszą o "ludziach sukcesu":
          Nie brną oni długo w coś co im nie przynosi pożądanych rezultatów.

Pełne rozdwojenie jaźni.
      • Gość: gosc 6 rzeczy, które odrzucają rekruterów IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.12, 01:31
        Hobby? :)

Ludzie czytaja takie bzdury i potem w CV przescigają się w hobbowaniu: jeździectwo, wspinaczka, rower górski, filmy amerykańskie, kajakarstwo, fotografowanie, podróże egzotyczne, floret itd.

Nikt nie ma odwagi napisac, ze lubi spacery po parku.
        • Gość: Inżynier Re: 6 rzeczy, które odrzucają rekruterów IP: *.wolv.cable.virginmedia.com 18.12.12, 21:30
          Albo, że lubi bzykać rekruterki/rekruterów.
      • Gość: gregap 6 rzeczy, które odrzucają rekruterów IP: *.broadband.unls.arctic.net 18.12.12, 03:24
        Jest jedno kryterium, ktore dominuje ponad wszystkimi innymi, a nie bylo wymienione. Powinno byc nielegalne, bo ma zwiazek z dyskryminacja, a jest powszechnie stosowane. Co wiecej, kandydat nie ma na to kryterium zadnego wplywu, a odpada w pierwszym rzucie. Tym kryterium jest w Polsce WIEK. Byc moze, ze artykul napisany zostal przez kogos stosunkowo mlodego, ktory tego nie doswiadzczyl. Mimo wszystko jest to chyba obowiazkiem dziennikarskim, aby podawac rzetelne fakty? Mozecie miec wiedze, energie, hobby i inne atrybuty, ale gdy przekroczycie jakies 50 lat w Polsce, a moze nawet mniej, to w wiekszosci zawodow nie macie szans. Chyba tylko w sluzbach ochrony. Ci, ktorzy dzisiaj stosuja to kryterium nie widza jeszcze siebie w tej sytuacji za kilkadziesiat lat... ale tez tego doswiadcza.
      • Gość: Lolo zdjęcia IP: *.home.aster.pl 18.12.12, 09:59
        zawsze jak jest mowa o rynku pracy towarzyszą tym złotym myślą zestawy debilnych amerykańskich zdjęć, uśmiechniętych idiotów - jest to przykre
      • Gość: Dyzma 6 rzeczy, które odrzucają rekruterów IP: *.icpnet.pl 18.12.12, 20:18
        a na koniec pokazać jeszcze że potrafimy zrobić szpagata albo salto mortale z podwójnym piruetem , sralismazgalis, tylko u nas takie duperele, za granicą musisz znać język ichny i tylko udowodnić że dajesz sobie rade na tym stanowisku to cie ozłoscą
      • minusujcie_mnie_lemingi 6 rzeczy, które odrzucają rekruterów 18.12.12, 21:54
        Co mnie odrzuca w rektuterach opiszę na przykładzie jednej firmy mieszczącej się w Warszawie przy jeziorku Czerniakowskim. Byłem u nich kilka lat temu, nie wiem czy tam dalej działają. Pani rekruterka tak mnie ubawiła że po spotkaniu aż sobie ją wygooglałem. Okazało się że całkiem młoda, lat dwadzieścia kilka, zdjęcie które zamieściła w GoldenLine bardziej nadawało się na portal randkowy, eufemistycznie rzecz ujmując. Otóż, jak każdy wytrawny rekruter, ta pani miała licencjat z psychologii, na pewno swoim przenikliwym umysłem potrafiła w mig ocenić czy jestem odpowiednim kandydatem, zapewne nawet gdybym się nie odezwał. Innymi fachowcami od rekrutacji niewątpliwie są filolodzy. Ale do tematu. Praca dla firmy rekrutacyjnej nie była jej pierwszą, po zrobieniu licencjatu pracowała jako nauczycielka języka w przedszkolu. A to już na pewno czyniło z niej fachowca pełną gębą, po spotkaniu jednak obawiałem się że mogła sobie o mnie wyrobić niepochlebną opinię. Faktycznie, jak na przedszkolaka na pewno wydawałem się zbyt wyrośnięty, no i ten głos po mutacji ….
        Pani nie miała kompletnie żadnego pojęcia o dziedzinie którą się zajmuję. Rozmowa polegała na zadawaniu pytań na podstawie mojego CV, właściwie pytała co się za tymi niezrozumiałymi dla niej zwrotami kryje. Pojawiło się tylko jedno pytanie które wymagało od niej wytężenia umysłu, ale równie dobrze mogła się zapytać głównej księgowej ile w ciągu miesiąca bierze segregatorów do ręki, albo zapytać zawodowego kierowcę ile razy skręca w lewo w ciągu jednego dnia. Taki był sens tego pytania. Potem radośnie oświadczyła że teraz ja mogę zadawać pytani. Na pierwsze nie potrafiła odpowiedzieć, na drugie nie potrafiła, na trzecie …… W końcu powiedziała że wie tyle ile zamieściła w ogłoszeniu bo takie dane dostała od potencjalnego pracodawcy. Porozmawialiśmy jeszcze chwilę o niczym i zaczęła zmierzać do standardowego zakończenia spotkania. Usłyszałem: czy ma pan jeszcze jakieś pytania. Z trudem powstrzymałem śmiech. I tak właśnie oceniam tą branżę w Polsce.
        • Gość: Szakal Re: 6 rzeczy, które odrzucają rekruterów IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.12.12, 22:21
          I tak właśnie wygląda większość spotkań z rekruterami : (.
      • Gość: JanKran 6 rzeczy, które odrzucają rekruterów IP: *.opole.hypnet.pl 19.12.12, 11:54
        w rekrutacji pracują trepy, które nie załapały się do żadnej przytomnie płatnej pracy i swoje frustracje przelewają na kandydatów
        • Gość: Gość Re: 6 rzeczy, które odrzucają rekruterów IP: *.31.118.253.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.01.13, 18:12
          Lansuj się, mów dużo o swoich osiągnięciach typu "zrobiłem raport na czas", rozdmuchaj je do wielkości balonu, nikt tego nie zweryfikuje przecież, poprzedni pracodawca raczej nie podłoży ci świni, skacz na krześle jakbyś miał owsiki - okażesz się energiczny, skoczyleś na bungee raz i omal nie umarłeś ze strachu? Opowiedz jakie fascynujące jest skakanie z wysokości, jaki power i radość Ci to daje. Pamiętaj nie wolno Ci być wycofanym neurotykiem, który najlepiej relaksuje się we własnym domu budjąc domki z kart, bo to kurna nie trendy i normalnie nie rokujesz, mimo, że w robocie odwalasz bezbłędnie za siebie i innych i masz IQ 160. Ludzie uwielbiają być oszukiwani, zatem gadaj, gadaj, gadaj....z uśmiechem nr 17 przyklejonym do ust. Niewykluczone, że przed rozmową przydadzą się kursy aktorskie.... Przecież w tak radosnym i demokratycznym świecie nie ma miejsca dla żadnej inności ...
          • Gość: sylwia Re: 6 rzeczy, które odrzucają rekruterów IP: *.chomiczowka.waw.pl 09.07.13, 19:07
            Głupi szuka głupszego
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka