Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.12, 18:11
    Witam mam następujące pytanie czy pełna prawa do wykonywania zawodu tapicer można jakoś obejść żeby nie trzeba było zapisywać się do szkoły o tym samym kierunku tylko skończone jakieś praktyki ?? moja sytuacja jest nie typowa ponieważ jestem teraz w 2 klasie liceum ogólno kształcącego miałem zamiar skończyć tą szkołę i zdać maturę ale teraz mam dobrą propozycję prazy jako tapicer tylko musze mieć papie na to że mam pełne prawa do wykonywania zawodu czyli dyplom czeladniczy lub coś w tym stylu ... ;/ prosze was o pomoc plz. !!!!!
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Tapicer 22.12.12, 21:56
        Gość portalu: Anonim napisał(a):

> Witam mam następujące pytanie czy pełna prawa do wykonywania zawodu tapicer moż
        > na jakoś obejść żeby nie trzeba było zapisywać się do szkoły o tym samym kierun
        > ku tylko skończone jakieś praktyki ?? moja sytuacja jest nie typowa ponieważ je
        > stem teraz w 2 klasie liceum ogólno kształcącego miałem zamiar skończyć tą szko
        > łę i zdać maturę ale teraz mam dobrą propozycję prazy jako tapicer tylko musze
        > mieć papie na to że mam pełne prawa do wykonywania zawodu czyli dyplom czeladni
        > czy lub coś w tym stylu ... ;/ prosze was o pomoc plz. !!!!!

Przecież możesz pracować jako tapicer bez zdanego egzaminu czeladniczego. Możesz też podpisać z pracodawcą umowę o naukę zawodu. Są też organizowane kursy przygotowujące do egzaminu czeladniczego.
        Tu masz tabelkę co musisz mieć aby do egzaminu czeladniczego przystąpić. Ale napisze jeszcze raz - nie musisz być czeladnikiem, aby pracować jako tapicer.

www.frdl.lublin.pl/strona,Dokumenty%20wymagane%20do%20egzaminu%20czeladniczego%20i%20mistrzowskiego

S.
        • Gość: Anonim Re: Tapicer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.12, 18:56
          Tego właśnie nie wiem dokładnie ale raczej tak ... ale dzięki za ten link :)
          • snajper55 Re: Tapicer 23.12.12, 19:15
            Gość portalu: Anonim napisał(a):

> Tego właśnie nie wiem dokładnie ale raczej tak ... ale dzięki za ten link :)

Z tego co podlinkowane jasno wynika, że nie trzeba być czeladnikiem, aby pracować jako tapicer.

Skoro do egzaminu czeladniczego może przystąpić osoba spełniająca warunki:

"świadectwo ukończenia gimnazjum albo ośmioletniej szkoły podstawowej oraz co najmniej dwuletni lub trzyletni staż pracy w zawodzie, w którym zdaje egzamin"

to taka osoba przez te dwa lub trzy lata pracowała jako tapicer nie będąc czeladnikiem.

S.
      • Gość: kier Re: Tapicer IP: *.tvk.torun.pl 16.03.13, 00:03
        tapicer itp. zawody to nie kśięgowy czy sekretarka do ktorych wystarcza byle papier bo po wiekszych lub mniejszych trudach KAŻDY tego się nauczy....Do tapicerki trzeba mieć ''to coś''-głownie w rekach,no i oczywiście też troche w głowie....Znajomy wlaściciel fabryki mebli tapicerowanych jak roni nabór to ostatnie co go interesuje to papiery....Zgłasza sie np.100osób to dzieli ich na 5-10 osobowe grupy i kazdy dostaje coś(np.fotel) do do zrobienia...Koleś siedzi w fachu 20lat ,przewinęlo sie przez fabryke z 5000 tapicerów(zatrudnia od 10 do 50--zalezy od zamówień)i np.facet CZELADNIK,z 5 letnim doswiadczeniem zaczyna robic,''zrobił''pół fotelu i ten mu dziękuje i do widzenia --NIENADAJE SIE''(robi za wolno lub nie dokładnie--mimo doswiadczenia)...Kiedyś przyszedłem do niego z znajomym Chińczykiem--robilem za tlumacza bo Chinol nic po polsku czy angielsku ,ale w Chinach z prawdziwych skór obszywał fotele i inne rzeczy(nawet z skór psich ;))Jak''zrobił''fotel to właściciel odrazu go wziął--oczywiście jak wiekszość na czarno za 1000zł do reki...po miechu Chińczyk mówi ze daje mu 2000 albo odchodzi gdyż w Chinach dostawał 500 DOLARÓW za to samo---a że tu był najlepszy to dostał 2000,potem nawet 2500 ale cały czas na czarno...
        • Gość: Zuzza Re: Tapicer IP: *.opera-mini.net 16.03.13, 14:33
          Najpierw niech zacznie zatrudniać na umowę. A potem pogadamy. Nic dziwnego ze zgłasza się 100 a tylko 2 się nadaje, bo ci co robia super to otwierają swoje zakłady albo wyjezdzają żeby mu żaden szef nie brzęczał nad głowa za głodową wypłatę bez praw pracowniczych.
          Lepiej mieć u siebie 1500 niz u kogoś się zacharowywać a potem właściciel do Egyptu pojedzie i dzieciom nową korwette kupi a ty człowieku ledwo opłać rachunki, ubierz sie w lumpie i zjedz kaszankę za 6 zł.pa.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka