Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pismo przedsądowe do pracodawcy

IP: *.204.115.120.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.01.13, 10:17
    A raczej byłego pracodawcy,który mimo umowy o pracę nie płacił za urlop,nie dawał urlopów wypoczynkowych,pod groźbą zwolnienia podpisywałam ze taki urlop odbyłam.chcę wystąpić do niego z pismem przedsądowym zeby oddał mi pieniądze,które jest mi winny.Nie wiem jak dokładnie takie pismo powinno wyglądać,mysle ze musi się odnieśc do tego pisma również pisemnie,gdyby zdecydował sie oddać mi pieniadze to musimy się osobiście spotkać?,czy może mi wysłać te pieniądze ?czy to tez musi być w tym piśmie napisane.Jaki czas mu dać?
    Może ktoś miał takie doświadczenia z pracodawca i może pomóc
    Obserwuj wątek
      • Gość: JanKran Re: Pismo przedsądowe do pracodawcy IP: *.opole.hypnet.pl 10.01.13, 12:32
        Jezeli podpisałaś, że odebrałaś urlop to zapomnij że cos ci odda.
        Zacznij od telefonu do PIP, ale na moj gust nic nie wskórasz.
        • Gość: Anna Re: Pismo przedsądowe do pracodawcy IP: *.30.136.5.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.01.13, 23:55
          dzwoniłam i mówili ze można spróbować,jak będę miała świadków,a z tym pismem przedsądowym myślę że może poprostu sie wystraszyc bo nie jest czysty pod wieloma względami,pracownicy pracują na czarno na pół etatu,a tak naprawde na cały etat.Spróbowac można,także jakby ktoś potrafił pomóc w takim piśmie byłabym wdzięczna.
          • Gość: mw Re: Pismo przedsądowe do pracodawcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 08:24
            obadaj wpierw czy masz jakieś dowody na okoliczność, że w dniach w których miałaś wypisany swój urlop faktycznie pozostawałaś w pracy - np. maile wysłane z komputera firmowego, spotkania z jakimiś zewnętrznymi gości, podpis na jakimś dokumencie ( nie wiem - magazynowym, faktura itp); jeśli masz takowe dowody to możesz próbować.
            • Gość: logika! Re: Pismo przedsądowe do pracodawcy IP: *.play-internet.pl 11.01.13, 09:43
              żadne dowody nie pomogą i tylko uznają ją za oszustkę!
              jak może ktoś podpisać własnoręcznie dokument że wykorzystał urlop i przedstawić dowody że pracował, to oznacza że jest jakimś oszustem i kombinatorem! i nikt takiej osobie nie uwierzy , nawet w sądzie traci wiarygodność! dokumenty podpisane są dokumentami wiarygodnymi!
              i nikt nie jest w stanie ich podważyć! woda została wylana!
              pozdrawiam
              • Gość: gośćówa Re: Pismo przedsądowe do pracodawcy IP: *.204.8.182.dsl.dynamic.t-mobile.pl 11.01.13, 19:17
                Uwierzą, uwierzą. Podpis złożony pod groźbą jest nieważny (wada oświadczenia woli). Tylko najlepiej mieć dowody.
          • Gość: logika! Re: Pismo przedsądowe do pracodawcy IP: *.play-internet.pl 11.01.13, 09:37
            to co piszesz to chyba jakaś fantazja! pip myśli że ty posiadasz dowody na ten przepracowany urlop! a ty ich nie posiadasz!!! to że poinformujesz pip że ludzie pracują na czarno to tylko twoja wersja! inni to zaprzeczą bo nie będą chcieli przez ciebie stracić pracy! ty masz świadków a pracodawca też w postaci pracowników! i w dodatku ma dowody z twoim podpisem!
            co powiesz w pip , że podpisałaś fałszywe dokumenty- to tobie będzie groził proces za nieuczciwość i kombinację!
            gwarantuję że nic nie zrobisz i tylko narobisz sobie problemów i innym którzy ciebie poprą!
            Radzę przeprosić pracodawcę i poprostu się z nim dogadać...jeżeli jest człowiekiem sumiennym to zwróci ci te pieniądze ! ale jeżeli się dowie o twoich wyczynach to zapomnij!
            pozdrawiam!
        • Gość: logika! Re: Pismo przedsądowe do pracodawcy IP: *.play-internet.pl 11.01.13, 09:27
          bzdury które wypisujesz!
          co ma z tym wspólnego pip!? wyśmieją ją tylko!
          choćby nawet przyszli do pracodawcy to ten posiada dowody!? i to wtedy pracodawca może ją podać do sądu za oczernianie po urzędach! jakby nie podpisała tych dokumentów to ok , sprawę można załatwić w pip jak i sądzie! ale w tym przypadku to sprawa jest już załatwiona!
          radzę nie doradzać nie mając pojęcia i nie wprowadzaj innych w gorsze problemy!!!!
          pozdrawiam!
          • Gość: gośćówa W PIP doradzą i to za darmo. IP: *.204.8.182.dsl.dynamic.t-mobile.pl 11.01.13, 19:19
            Bzdury to wypisujesz Ty. PIP ma z tym baaardzo dużo wspólnego.

Radze wpierw udać się właśnie do PIP. Tam doradzą i to za darmo.
      • Gość: logika! Re: Pismo przedsądowe do pracodawcy IP: *.play-internet.pl 11.01.13, 09:22
        dziwny przypadek! Podpisałaś dokumenty na to że wykorzystałaś urlop???!!! to teraz nikt ci nie uwierzy że nie wykorzystałaś tego urlopu lub że nie otrzymałaś pieniędzy!
        w tym przypadku żaden sąd ci nie pomoże , ponieważ pracodawca posiada dokumenty dowodowe że wykorzystałaś ten urlop...!Sama jesteś sobie winna....jedno co jest możliwe to takie sprawy załatwia się polubownie z pracodawcą....a ty zaczęłaś walkę którą z powodu dowodów masz przegraną!
        to jest twoje słowo przeciwko pracodawcy ! on się nie boi bo ma dowody , a ty z czym pójdziesz do sądu?! sama postąpiłaś naiwnie!
        następnie niewiadomo czy piszesz prawdę na tym forum i czy przypadkowo nie jest to chęć zemsty za zwolnienie ciebie z pracy!
        rada.! to powinno ciebie nauczyć abyś na przyszłość nie podpisywała dokumentów na swoją niekorzyść! zawsze trzeba przemyśleć za i przeciw zanim cokolwiek zrobisz !
        pozdrawiam!
        • Gość: gośćówa Re: Pismo przedsądowe do pracodawcy IP: *.204.8.182.dsl.dynamic.t-mobile.pl 11.01.13, 19:20
          "Gość portalu: logika",
          Ty to chyba jesteś tym pracodawcą :D
        • Gość: mw Re: Pismo przedsądowe do pracodawcy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.13, 19:36
          a poza tym na ogół podpisuje się WNIOSEK o urlop a nie poświadcza się fakt, że w tym a tym terminie urlop się odbywa; owszem wnioskowałam o urlop ale nie został on udzielony bo we wnioskowanym okresie pracowałam - no dowód czego przestawiam ............................
          • Gość: Anna Re: Pismo przedsądowe do pracodawcy IP: *.204.79.236.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.01.13, 11:30
            W PIP tylko się dowiadywałam czyli rozmawiałam z prawnikiem który powiedział ze jeśli będe miała świadków to mam szanse wygrać w sądzie a najpierw wysłac pismo przedsądowe do pracodawcy i domagac sie oddania pieniędzy,a dowody?? no np lista obecności,a podpisywałam pod groźbą zwolnienia z pracy.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka