Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Motywacja do pracy

IP: *.xdsl.centertel.pl 04.02.13, 15:34
    Zadzwoniła do mnie dzisiaj laska z HR, bo wysłałem CV. Pyta się mnie jaką mam motywację aby zatrudnić się w ich firmie - odpowiedziałem: kasa - zgodnie z prawdą, bo stanowisko niemal identyczne z tym które mam obecnie. A ta niemal oburzonym tonem do mnie, że skoro tylko kasa to ona nie wie czy dalej kontynuować rekrutację i skonsultuje się z managerem, a jak by co to da znać.

To jest żenujące do czego już doszło. Jak idziesz na rozmowę to cię przeważnie pytają ile chcesz zarabiać - na zasadzie castingu kto weźnie mniej, ale jak odpalisz im tym samym to wielkie oburzenie.

Ludzie, do pracy idzie się aby zarabiać. Czasem żeby zdobyć doświadczenie, ale to akurat już mam. Do tego doszło, że ten kraj to rezerwuar prawie darmowej siły roboczej i tak też jego mieszkańcy są traktowani przez obcy kapitał.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kate Re: Motywacja do pracy IP: *.rfc.pl 04.02.13, 16:11
        Zgadzam się, że nie ma nic złego w motywacji finansowej. Sama zadaję pytanie o motywację na rozmowach kwalifikacyjnych, ale w określonym celu. Jeśli ktoś mówi, że dla rozwoju zawodowego, to jest to dla mnie przyczynek do dyskusji na temat owego rozwoju - czy taka osoba podejmuje jakiekolwiek działania, świadczące o tym, że stara się zawodowo rozwijać, czy tylko ściemnia. Jeśli rzeczywiście stara sie rozwijać, to jest to niewątpliwie plus. Natomiast jeśli ktoś mówi, że zmienia pracę dla kasy, to OK, przechodzę nad tym do porządku dziennego. Ma prawo :-)
        Z tym, że powiem szczerze - ja sama nie przyznałabym się na rozmowie kwalifikacyjnej, że zależy mi na danej pracy tylko dla kasy. Inna sprawa, że ja dbam o swój rozwój zawodowy, więc nie muszę być nieszczera w tym względzie. Jednak, gdyby nawet było inaczej, to odrobina inteligencji podpowiada mi, że nie warto być aż tak bardzo szczerym :)
        Dobry pracownik (nie mówię tu o zwykłym robotniku, ale o kimś, kto podejmuje w firmie jakieś decyzje, reprezentuje firmę na zewnątrz etc.) powinien jednak umieć zachować się "politycznie". A to oznacza, że w pewnych sytuacjach, nie wali sie prosto z mostu tego, co sie myśli ;-)
        • Gość: JanKran Re: Motywacja do pracy IP: *.opole.hypnet.pl 04.02.13, 16:24
          back office to nie tylko robotnicy, paniusiu
          • Gość: heartz Re: Motywacja do pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.13, 16:57
            JakKran - czyżbyś kandydował do zaszczytnej pozycji forumowego trolla?
            • snajper55 Re: Motywacja do pracy 04.02.13, 18:23
              Gość portalu: heartz napisał(a):

> JakKran - czyżbyś kandydował do zaszczytnej pozycji forumowego trolla?

Kandydował??? ;)

S.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka