Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wczesna ciąża

22.12.14, 13:52
    Witam,
    Mam umowę na czas określony do 2016 r, okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie.
    Jestem we wczesnej ciąży, nie mam jeszcze zaświadczenia od lekarza, nikomu w pracy jeszcze nie mówiłam.
    Wizytę u lekarza mam za 2 tygodnie, wtedy pewnie dostanę zaświadczenie, ale chciałam zapytać czy do tego czasu mogę zostać zwolniona z powodu redukcji etatów? czy jestem chroniona?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: wczesna ciąża 22.12.14, 14:21
        marta0812 napisała:

> Witam,
        > Mam umowę na czas określony do 2016 r, okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie.
        > Jestem we wczesnej ciąży, nie mam jeszcze zaświadczenia od lekarza, nikomu w pr
        > acy jeszcze nie mówiłam.
        > Wizytę u lekarza mam za 2 tygodnie, wtedy pewnie dostanę zaświadczenie, ale chc
        > iałam zapytać czy do tego czasu mogę zostać zwolniona z powodu redukcji etatów?
        > czy jestem chroniona?

Nie jest ważne zaświadczenie, ważne jest, że jesteś w ciąży. Kodeks Pracy mówi jasno:

Art. 177. §1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy.

S.
        • ewa.kawecka Re: wczesna ciąża 30.12.14, 21:40
          Tak, jest Pani chroniona KP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka