Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

jak porzucic prace

09.04.02, 15:08
    moze moj problem wyda sie dziwny ale....
    jestem zywym przykladem na to ze "ignorantia iuris nocet"
    wkopolam sie jak glupia
    zalazlam sobie nowa praca i zlozylam wypowiedzenie (miesieczne) nie wiedzialam
    sierotka ze to sie liczy od nastepnego miesiaca
    co mam teraz zrobic - nowy pracodawca czeka na mnie
    mam porzucic pracy - czy za to jest jakas kara czy tylko dostane w swiadectwie
    pracy "porzucenie"
    Obserwuj wątek
      • ^rafik^ Re: jak porzucic prace 09.04.02, 15:20
        Nie warto palic za soba mostow. Powiedz nowemu przcodawcy ze przygotowujesz
        nowego pracownika na stanowisko z ktorego rezygnujesz i ze wzgledu na
        kompleksowosc wykonywanych obowiazkow potrwa to dluzej niz wczesniej
        przewidywane. Zyskasz w oczach nowego pracodawcy ze potrafisz dbac o interes
        firmy
        Rafik
        • basza Re: jak porzucic prace 09.04.02, 18:58
          Rafik ma racje, nie warto palic za soba mostów.
          Istnieje forma rozwiązania umowy o prace na podstawie porozumienia stron. tj.
          między Tobą a obecnym pracodawcą, które to rozwiazanie może nastapić każdego
          uzgodnionego dnia bez okresu wypowiedzenia. Wystąp o to formalnie oraz
          porozmawiaj z obecnym pracodawcą, przedstawiając swoja sytuację i argumenty.
          Jeżeli jest to normalny człowiek to nie będzie Ci utrudniał choćby wychodząc z
          założenia, że z niewolnika nie będzie pracownika oraz o ile nowa praca ma
          uroki, których praca u niego nie stwarza powinien na to przystać.
          Jeżeli nie wyrazi zgody, to są inne sposoby. Daj znać.
          Pytanie, czy nowa praca jest gwarantowana? Czy nowy pracodawca jest skłonny
          zawrzeć z Toba umowę przed przed rozwiązaniem obecnej z terminem po jej
          rozwiązaniu?
          Czy też możliwa jest umowa -zlecenie np. u nowego a praca na umowę o pracę
          w pełnym okresie Twojego wypowiedzenia?
          • fionna Re: jak porzucic prace 10.04.02, 08:32
            z nowym pracodawca mam juz podpisana umowa o prace
            wlasciwie bylam pewna, ze kiedy powiem do jakiej firmy przechodze (firma
            konkurencyjna) to kaza mi sie spakowac w ciagu godziny i wiecej nie pokazywac
            a tu zaskoczenie - moj bezposredni szef nie bardzo chce mnie puscic, ale bede
            musiala pogadac z prezzim - moze on lepiej rozumie sytuacje i moja i firmy
            tez nie chcialabym palic mostow i miec "porzucenie" w swiadectwie pracy
            a jakie sa jeszcze inne sposoby?
            a jesli sobie po prostu nie przyjde - podobno moga mnie podac do sadu o
            odszkodowanie (ale nie wiecej niz 1-mies. pensja)

• zlotyrybek Re: jak porzucic prace 10.04.02, 11:07
              Jeśli wyjdziesz i nie wrócisz będziesz miała porzucenie pracy. I na pewno wpis
              na świadectwie pracy, że poleciałaś z paragrafu. Kiedyś ktoś może Cie spytać o
              to świadectwo....
              Hej
            • ^rafik^ Re: jak porzucic prace 10.04.02, 13:25
              Hmm. Jak ich tak nie lubisz to trzeba bylo napisac na koncu listu
              rezygnacyjnego: "So long suckers". Teraz juz pozostalu tylko negocjacje, albo
              zwolnienie lekarskie.

Rafik
              • _ryba2002 Re: jak porzucic prace 10.04.02, 23:38
                nie szczyp sie. trzasnij drzwiami i pa! a jak ci coś nabazgrają w papierach, to
                daj znać - pojedziemy do nich, urwiemy im łby i nasramy do środka!
              • basza Re: jak porzucic prace 11.04.02, 01:33
                Rafik ma rację, a jeżeli firma konkurencyjna to tak czy siak kiedyś wejdziecie
                sobie w drogę więc negocjuj.
                Jesli nic z tego, to zwolnienie lekarskie w starej pracy, natomiast w nowej w
                tym czasie pracę możesz świadczyć faktycznie, ale tez to jest cicha umowa z
                nowym pracodawcą, bo formalnie w tym czasie nie możesz pracować a nowy nie może
                wykazać twojej pracy, a na ile możesz sobie pozwolic w nowym miejscu na
                nieformalne układy na sam początek to sama wiesz? Tak czy siak najlepsze
                negocjacje. Ewentualnie urlop wypoczynkowy lub bezpłatny na okres
                wypowiedzenia, to może się udac jeżeli masz kilku przełożonych nad sobą.
                Zwolnienie nastepuje w trybie ustawowym a w tym czasie masz urlop, który
                spędzasz gdzie chcesz.
                Istnieje też natychmiastowe wypowiedzenie umowy o pracę przez pracownika z winy
                zakładu, ale to śliska sprawa bardzo......zagrożenie życia itp. bhp, trzeba
                wykazać, ojej nie polecam, pracodawca może tego nie uznać, pip itp.
                • fionna ide dzisiaj ponegocjowac 11.04.02, 07:32
                  ide dzisiaj ponegocjowac z wyzszym bossem, mam nadzieje, ze mi sie uda
                  dam wam znac
                  ostatecznie posune sie do malego szantazyku - czy sa pewni, ze bardziej im nie
                  zaszkodze zostajac jeszcze miesiac
                  macie racje wariant z urlopem+czas na szukanie pracy jest tez dobry (biorac pod
                  uwage, ze mam jeszcze zalegly urlop za zeszly rok), to zostanie mi 5 dni pracy.
                  dzieki za wszystkie rady, trzymajcie za mnie dzis kciuki
              • Gość: kapsch Re: jak porzucic prace IP: *.polkomtel.com.pl 12.04.02, 12:34
                w czasie zwolnienia lekarskiego nie mozna rozpoczac stosunku o prace z nowym
                pracodawca, z tego co napisałaś juz masz podpisaną nawą umowę. Sproboj wziac
                urlop.
                powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka