sselrats 15.12.15, 18:27 Nalezy zaczac od zupelnie nieudokomentowanych stosunkow pracy jak praca na czarno czy placenie czesci wynagrodzenia "pod stolem". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mniejwiecej Re: "Śmieciówki" na celowniku PIP w 2016 r. 15.12.15, 23:11 co z tego, że inspektorzy stwierdzą nieprawidłowości? kary dla nielegalnie zatrudniających w zasadzie nie występują. mandat 500zł? śmiechu warte. W tym kraju można nie przestrzegać prawa nie tylko jak jest się prezydentem i premierem... Odpowiedz Link Zgłoś
tomtg123 Re: "Śmieciówki" na celowniku PIP w 2016 r. 16.12.15, 11:50 Krótko mówiąc "dla dobra pracownika" pracownik zapłaci następny podatek, bo de facto tym jest ozusowanie umowy. I w ten sposób pracownik zostania na najśmieciowszej umowie z możliwych - bo zostanie przez ZUS okradziony. Z zamian za to pracownik dostanie obiecankę, że za X (nie wiadomo ile - to się zmienia) lat ZUS będzie mu wypłacał kwotę Y (nie wiadomo jaką, to się zmienia) , jeśli ten system emerytalny do tego czasu nie pie...ie ostatecznie na ryj. W tej sytuacji szczęśliwi będą ludzie tacy jak Kaczyński (będzie doraźny dochód do budzetu państwa/ZUS, który ledwie zipie) i tacy jak Zandberg (przeżyją ideologiczny orgazm) , ale "uszcześliwionemu" przez nich pracownikowi będzie się chciało rzygać na to ich "szczęście". Odpowiedz Link Zgłoś
aktyntasza Re: "Śmieciówki" na celowniku PIP w 2016 r. 16.12.15, 20:44 U nas w firmie gdzie ja pracuję była kontrola PIP i nie znaleźli nieprawidłowości. Kontrolerzy nie zorientowali się że firma wygrywa wielkie przetargi na co najmniej 100 pracowników a tylko 12 jest legalnie zatrudnionych w firmie. Obroty firmy są liczone w dziesiątkach milionów i 10 pracowników wypracowuje ten zysk. Takie kontrole PIP są bez sensu. Naprawdę przykre jest to że jak przychodzą święta to premie i kartki świąteczne, bony, paczki dla dzieci są tylko dla legalnie pracujących a pracownicy na umowach śmieciowych i na czarno nie dostają nic i są traktowani jak prawdziwe śmieci. Nie dobrze się w tym kraju dzieje i może nowy rząd to zmieni ... Odpowiedz Link Zgłoś
mjunhy Re: "Śmieciówki" na celowniku PIP w 2016 18.12.15, 17:15 czy szlachta dawała niewolnikom bony świąteczne i paczki dla dzieci - nie za komuny było tak że wszystkim po równo ale teraz jest demokracja jak chodzi o emerytury to będą bardzo niskie bo zwykły szary polak za długo żyje Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi bajki... 20.12.15, 14:29 wprowadzili restrykcyjne przepisy podatkowe i okołopodatkowe i ...gro polskich sklepów padło... (w tym jak oceniam 40-60% kiosków) teraz będą podobnymi metodami walczyć z "śmieciówkami" w efekcie wzrośnie bezrobocie zwłaszcza na tych najprostszych stanowiskach, częściej będą proponować samozatrudnienie lub prace na czarno... ale jest masa głupców którzy wierzą ze problemy które stworzyła biurokracja da się rozwiązać biurokratycznymi metodami... więc w tym kraju od lat nic się nie zmienia Odpowiedz Link Zgłoś
aktyntasza Re: bajki... 21.12.15, 22:05 Też mam dość tego kraju i przyznaję Ci rację że bezrobocie wzrośnie i więcej będzie pracy na czarno. Praca na czarno jest korzystniejsza bo mam darmową żywność dla mojej rodziny, zasiłek i kasę na dzieci a na śmieciówce już mi się nic nie należy to też dlatego ja nie uznaje "śmieciówek" i albo pracodawca zatrudnia mnie na umowie o pracę i będzie płacił mi wszystkie składki albo na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś