Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

PROSZĘ O POMOC

06.06.17, 17:14
    Witam mam pytanie.
    z dniem 31 maja rozwiązała mi się 3 letnia umowa z pracodawca. Szefowa powiedziała w piątek ze wie ze umowa się kończy i że porozmawiamy w przyszlym tygodiu. Wiec normalnie pracowałam do dziś.
    Natoamist dzis wezwały na rozmowę i powiedziały że nie podpiszą umowy bo musiałyby na czas nieokreślony a tego nie chca i że proponują przejść na działalność gospodarczą.
    czy mogą w ten sposób zagrać ? nie informując jakie mają zamairy ?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: PROSZĘ O POMOC 06.06.17, 20:39
        gosiak0802 napisał(a):

> Witam mam pytanie.
        > z dniem 31 maja rozwiązała mi się 3 letnia umowa z pracodawca. Szefowa powiedzi
        > ała w piątek ze wie ze umowa się kończy i że porozmawiamy w przyszlym tygodiu.
        > Wiec normalnie pracowałam do dziś.
        > Natoamist dzis wezwały na rozmowę i powiedziały że nie podpiszą umowy bo musiał
        > yby na czas nieokreślony a tego nie chca i że proponują przejść na działalność
        > gospodarczą.
        > czy mogą w ten sposób zagrać ? nie informując jakie mają zamairy ?

Pracodawca dopuścił Cię do pracy 1 czerwca i w dniach następnych. Ponieważ nie miałaś podpisanej umowy znaczy to, że zawarto z Tobą umowę na czas nieokreśłony.

"W sposób dorozumiany można nawiązać zarówno nowy stosunek pracy, jak i kolejną umową o pracę. Dotyczy to np. osoby, która była już uprzednio zaangażowana i której zatrudnienie skończyło się wskutek upływu terminu lub z powodu wypowiedzenia, a w dalszym ciągu jest dopuszczona przez szefa do wykonywania obowiązków. W praktyce chodzi zwykle o dopuszczenie do pracy po zakończeniu umowy zawartej na okres próbny lub na czas określony. Powszechnie się uznaje, że wówczas powoduje to zawarcie ponownej umowy o pracę. Potwierdzał to także SN w uzasadnieniu wyroku z 4 listopada 2009 r. (I PK 105/09).
        (...)
        O czym pamiętać
        - (...)
        - jeśli pracownika dopuszczono do pracy bez ustalenia terminu jego zatrudnienia, przyjmuje się, że był zaangażowany na czas nieokreślony"

www.rp.pl/artykul/1203737-Zawarcie-umowy-o-prace-przez-dopuszczenie-do-pracy.html#ap-2

Tak więc jesteś teraz zatrudniona na czas nieokreślony.

S.
        • tomeczek_44 Zabezpieczyć dowody swej pracy w czerwcu 09.06.17, 11:01
          snajper55 napisał:

> Tak więc jesteś teraz zatrudniona na czas nieokreślony.

Będzie trudno przekonać o tym pracodawcę, sądząc po tym cytacie:
          "dzis wezwały na rozmowę i powiedziały że nie podpiszą umowy bo musiałyby na czas nieokreślony a tego nie chca"

Jeżeli autorka chce z nimi wojować, to przede wszystkim niech zabezpieczy dowody swojej pracy przez pierwszy tydzień czerwca: podpisane listy obecności, podpisane dokumenty itp. Bo może się okazać, że "wg wiedzy szefów" w ogóle nie było jej w czerwcu w pracy. A dopiero potem biegiem do PIP.
          • snajper55 Re: Zabezpieczyć dowody swej pracy w czerwcu 09.06.17, 17:25
            tomeczek_44 napisał:

> snajper55 napisał:
            >
            > > Tak więc jesteś teraz zatrudniona na czas nieokreślony.
            >
            > Będzie trudno przekonać o tym pracodawcę, sądząc po tym cytacie:
            > "dzis wezwały na rozmowę i powiedziały że nie podpiszą umowy bo musiałyby na
            > czas nieokreślony a tego nie chca
            "
            >
            > Jeżeli autorka chce z nimi wojować, to przede wszystkim niech zabezpieczy dowod
            > y swojej pracy przez pierwszy tydzień czerwca: podpisane listy obecności, podpi
            > sane dokumenty itp. Bo może się okazać, że "wg wiedzy szefów" w ogóle nie było
            > jej w czerwcu w pracy. A dopiero potem biegiem do PIP.

Mnie chodziło o aspekt prawny. Co do aspektu życiowego to masz pełną rację. ;)

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka