Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie na temat urlopu.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 07:33
    Hej. Mam nadzieje, że ktoś udzieli mi info na temat urlopu.
    Pracuję jako recepcjonistka w hotelu w systemie 12-godzinnym. Ostatnio
    usłyszałam, że pracując po 12h, nie przysługuje mi za pół roku 10 dni urlopu,
    lecz mniej, tzn.7. Chciałabym się dowiedzieć, czy to prawda. Szukałam takich
    informacji w dostępnych mi źródłach, ale jedyne odstępstwa w sprawie wyliczeń
    urlopu znalazłam, dla osób zatrudnionych na pół, ćwierć i jeszcze mniej etatu.
    Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Małgoś Re: Pytanie na temat urlopu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 10:40
        Jeśli pracujesz na pełny etat za 1/2 roku przysługuje Ci 10 dni (jeśli Twój
        wymiar za cały rok wynosi 20 dni oczywiście) a właściwie 80 godzin, gdyż urlop
        rozlicza sie godzinowo. Dlatego u Ciebie 1 dzień urlopu to będzie właśnie 12
        godzin. Dniówkowo wyjdzie to wtedy mniej 80 : 12h = 6,66 czyli około 7. Z tym,
        że urlop rozlicza się za te dni, które są dla Ciebie dniami pracy, a Ty tych
        dni masz mniej niż osoba pracująca w systemie 8-godzinnym więc nic nie tracisz.
        • badziunia Re: Pytanie na temat urlopu. 27.01.05, 12:02
          Przeliczenie 80 godzin urlopu na 12 godzin pracy jest niezrozumiałe i niezgodne
          z prawem. Jak ktoś ma 80 godzin urlopu to jak bierze urlop wybiera się po kolei
          te godziny, przy czym nie można udzielać urlopu na parę godzin dziennie.
          Dopiero jak już nie ma pokrycia w godzinach urlopowych na pełny dzień pracy to
          wtedy udziela się urlopu na część dnia pracy.
          Nie zaokrągla się (tak jak napisała Małgoś) godzin. Zaokrągla się jedynie dni,
          jeśli wylicza się urlop proporcjonalny. W przypadku pracy w równoważnych
          normach (12 godzin) - to w zalezności na to na kiedy chce się urlop - tyle
          wyjdzie tzw. dniówek. Może to być 6 dni i parę godzin urlopu z kolejnego dnia
          pracy, a może być 7 pełnych dniówek.
          Obecnie , zgodnie z kodeksem pracy urlopu udziela się w godzinach, a nie w
          dniach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka