Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

NA EMERYTURĘ ?

IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 27.01.05, 10:34
    Po czteroletnich studiach magisterskich na wydziale historii UMCS podjęłam
    przcę jako nauczycielka. Było to 21 sierpnia 1978 r.
    Czy bardziej opłaca się przejść na emerytyrę w tym roku ? Czy też należy
    poczekać ?
    pzdr
    Obserwuj wątek
      • Gość: NOE52 Re: NA EMERYTURĘ ? IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 27.01.05, 13:31
        Im szybciej tym lepiej.
        Co roku gorsze przeliczniki.
      • Gość: ewa Re: NA EMERYTURĘ ? IP: *.lodz.msk.pl / *.devs.futuro.pl 28.01.05, 10:12
        To zalezy takze od tego jak wyglada kwestia zatrudnienia Ciebie i Twojego etatu
        przez najblizsze lata, kiedy nie bedziesz na emeryturze. Wiadomo ze jest coraz
        mniej dzieci do uczenia i redukuja etaty - mam mame nauczycielke, tez na
        lubelszczyznie :-) Nie wiem ja wyglada to w Twojej szkole, ale moja mam na
        wczesniejsza emeryture isc nie chce, ale musi - bo nie ma etatow :-) Cieszy sie
        ze chociaz ma taki wybor.
        Gdyby nie to, to chetnie by jeszcze pracowala (zaczela mniej wiecej w tym samym
        czasie co Ty) bo boi sie bezczynnosci.
        • Gość: Tekla Re: NA EMERYTURĘ ? IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 29.01.05, 10:24
          O etat się nie martwię (na razie).
          Za dwa lata tóżnie być może.
          Mnie chodzi bardziej o malejące przeliczniki
          PZDR
          • Gość: TEKLAco Re: NA EMERYTURĘ ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.05, 21:36
            co mówią aktualne przepisy na ten temat? pozdrowienia wszystkim
            • Gość: Braził Re: NA EMERYTURĘ ? IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 02.02.05, 11:35
              Oj! bo wątek spada.
              pzdr
              • Gość: Braził Re: NA EMERYTURĘ ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.05, 00:14
                up
      • Gość: ... Re: NA EMERYTURĘ ? IP: *.compass.net.nz 30.01.05, 14:00
        Na emeryture? Kobieto, ile ty masz lat? Bo skoro podjelas prace zaraz po
        studiach w 1978 roku pewnie cos ok 50-ki? Chyba troche za wczesnie by myslec o
        emeryturze?
        • Gość: TEKLA Re: NA EMERYTURĘ ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.05, 19:12
          Mnie też się nie podoba ze młodzi odchodzą na emeryturę. Policja,wojsko,klawisze.
          Ja nie mam innego wyjscia. W tym roku mam jeszcze pracę w przyszłym pewnie też.
          Jednak przeliczniki podobnie jak szanse na dalszą pracę kurczą się bardzo.
          Niż demograficzny jest faktem.
          pzdr
          • zaq28 Re: NA EMERYTURĘ ? 31.01.05, 09:32
            Art.88 Karty Nauczyciela, ustęp 2a " Nauczyciele urodzeni po dniu 31 grudnia
            1948 a przed 1 stycznia 1969 zachowuja prawo do emerytury, o której mowa w
            ustepie 1. bez wzgledu na wiek, w ciagu 8 lat od dnia wejścia w życie ustawy z
            dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z FUS. Dz. U. Nr 162, poz.1118.
            jeżeli nie przystąpili do otwartego funduszu emerytalnego.
            A więc, według tego zapisu, aby skorzystać z wcześniejszej emerytury trzeba
            odejść, a jeżeli nie, trzeba pracować do określonego w Karcie Nauczyciela wieku.
            • Gość: TEKLA Re: NA EMERYTURĘ ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.05, 16:52
              To sporo wyjaśnia.
              Jednak ciągle nie wiem czy odejść z końcem sierpnia 2005 czy z końcem sierpnia
              2006 czy też z końcem grudnia 2006.
              Chodzi mi o odprawę o korzystny przelicznik do ustalenia wysokości emerytury.
              pzdr
              • andre_234 Re: NA EMERYTURĘ ? 01.02.05, 13:46
                Odchodząc w sierpniu dajesz możliwość zatrudnienia od września młodszemu
                nauczycielowi. Ale nie przypuszczam że z tego powodu coś i się należy.
                pzdr
            • Gość: Aliszia Re: NA EMERYTURĘ ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 08:44
              Podobno ten 8 letni okres ma zostać przedłóżony.
              Wstrzymaj się nieco. Jest jeszcze chwilka.
              pzdr
              • Gość: TEKLA Re: NA EMERYTURĘ ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 19:08
                Czy masz bliższe informacje na ten temat?
                pozdr
                • Gość: NOE52 Re: NA EMERYTURĘ ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.05, 20:17
                  Up
      • Gość: NOE52 Re: NA EMERYTURĘ ? IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 05.02.05, 10:38
        Podobno ten rok jest ostatnim w którym możesz sobie wybrać najlepsze 10 lat, po
        tym terminie jesteś na łasce biurw z ZUS. Już oni Ci naliczą. ;-)))))
        Powtarzam raz jeszcze: IM SZYBCIEJ TYM LEPIEJ !!!!
        pzdr.
      • Gość: JĄDRUŚ Re: NA EMERYTURĘ ? IP: *.chelm.sdi.tpnet.pl 12.02.05, 14:22
        Cześć Lisia.
      • Gość: NOE52 Re: NA EMERYTURĘ ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 20:57
        eduseek.interklasa.pl/forum/read.php?f=9&i=22864&t=22864
        Może tu ?
        Kiedyś .
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka