Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

CHOCIAŻ TO PRZECZYTAJ - NIE MUSISZ ODPOWIADAĆ

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 09.04.01, 00:25
    Szukam pracy - nie etatu - już 4 m-ce. I nic. Wiecie
    co? Mam powoli dość - niechce się żyć. Ja bez pracy
    nie potrafię żyć, a własnego interesu i tak nie
    rozkręcę z dwóch powodów - braku pieniędzy (bo nie
    pracuję) i braku pomysłu. Mieszkam w Poznaniu -
    prawda, że to duże miasto? I niestety dla
    wykwalifikowanej księgowej pracy nie ma. Dobrze, że
    jest to forum, bo mam się komu wygadać o północy, gdy
    obok śpi dziecko i mąż.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jan Re: CHOCIAŻ TO PRZECZYTAJ - NIE MUSISZ ODPOWIADAĆ IP: 154.5.157.* 09.04.01, 01:36
        Renatko
        Zaskoczylas mnie. Przeciez ksiegowego potrzebuje kazda firma. Na zalozenie firmy prowadzacej
        ksiegowosc nie potrzeba duzych funduszy. Komputer, jak widze, masz. Podstawowe
        oprogramowanie do ksiegowosci nie jest drogie, i mozna go zdobyc. Do tego kat w domu , biurko i
        pare polek. Zamiast tracic czas na szukanie etatu, zapytaj sie w firmach, czy nie moglabys im pomoc.
        Masz doswiadczenie i wiesz jak prowadzic ksiegowosc, aby firma mogla zaoszczedzic. Tego lubi
        sluchac kazdy szef. Nie trac wiecej czasu na szukaniu pracy, a stworz ja dla siebie. Poczatek jest
        zwykle trudnawy, ale nie poddawaj sie.
        Zycze powodzenia - Jan
        • Gość: Lechu Re: CHOCIAŻ TO PRZECZYTAJ - NIE MUSISZ ODPOWIADAĆ IP: 192.168.111.219, 217.6.108.* 09.04.01, 15:07
          Nie dawaj za wygrana.

Mojej pierwszej pracy szukalem pol roku.
          Najlepsze metody:

1. Samemu chodzic po firmach. Wielki stress, ale osobisty kontakt dziala
          najsilniej

2. Pisac samemu do firm. Wada: Profesjonalnie sporzadzone podanie z
          zalacznikami kosztuje, tak jak i przesylka. W zlych czasach mialem 10 szt.
          jednoczesnie w drodze. Potem (5 dni) dzwonilem do kadr.

3. Czemu nie pojdziesz na jakis kurs doksztalcajacy w miedzyczasie. Wiem, wiem,
          to nie przynosi wiele, ale sprawia dobre wrazenie u pracodawcow.

4. Najwazniejsze: Nie dac sie. Trzeba padac i wstawac, padac i wstawac....

• Gość: Renata Re: CHOCIAŻ TO PRZECZYTAJ - NIE MUSISZ ODPOWIADAĆ IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 10.04.01, 22:50
          Jasiu, piękne dzięki, że odpowiedziałeś. W Poznaniu w tej chwili złapać klienta
          jest bardzo trudno. Aby otworzyć Biuro Racunkowe potrzebne są uprawnienia MF.
          BR jest w tej chwili około 70-ciu i ledwie dychają - a tak naprawdę to Szefowie
          firm nie lubią księgowych, bo się za bardzo czepiają - a my naprawdę nie możemy
          inaczej postępować niż wg Ustawy o Rachunkowowści czy pdof lub podp.
          • Gość: Jan Re: CHOCIAŻ TO PRZECZYTAJ - NIE MUSISZ ODPOWIADAĆ IP: 154.5.158.* 11.04.01, 05:05
            Miedzy rzecza trudna a niemozliwa jest roznica.W tym co piszesz mam troche doswiadczenia, gdyz
            sam szukalem pracy nie przez cztery miesiace, a przez blisko rok. Zalozylem tez wlasna firme, i
            dlatego do tego cie namawiam . Wez pod uwage pare faktow:
            1. Niezaleznie od tego, na jakich warunkach pracujesz, musisz przyniesc firmie albo klientowi zysk,
            ktorym sie dzielicie. Jezeli pracujesz na etacie dostaniesz zawsze mniej za taka sama dzialalnosc.
            Wybor zalezy tylko od ciebie.
            2.Majac wlasna firme, masz mozliwosc pracy z wieloma firmami w tym samym czasie. Daje to
            znacznie wyzsza pewnosc zatrudnienia. Tylko raz zarobisz wiecej, a raz mniej. Znalezienie kilku cze
            kilkunastu klientow moze wymagac lat.
            3. Rozumiem, dlaczego szefowie firm wola ksiegowego "na etacie". Jest nim latwiej manipulowac
            pod grozba zwolnienia.
            4. W miescie takim jak Poznan jest zawsze jakas plynnosc kadr. Ktos sie zwolnil, kogos zwolnili, ktos
            umarl, powstala nowa firma, firma sie rozrosla itp. Przy szukaniu etatu, albo potencjalnego klienta
            trzeba wziac to pod uwage. Ty poszukujesz pracy, a gdzies praca szuka ciebie. Trzeba wiec byc
            upartym i szukac.
            5. Waznym elementem jest zdobycie kontaktu personalnego, jak zreszta slusznie sugeruje
            poprzednia wypowiedz. Jednym ze sposobow jest wyslanie resume do wybranych firm z listem
            przewodnim. W liscie nalezy krotko sie zaprezentowac i przedstawic co proponujesz wniesc do firmy
            jezeli zostaniesz zatrudniona, a co najwazniejsze, ze w ciagu tygodnia skontaktujesz sie osobiscie.
            Daje to podatawe do wizyty lub telefonu.
            6. W czasie rozmowy (jezeli do niej dojdzie, traktuj to jako duze osiagniecie) musisz byc elastyczna.
            Nie wiesz czy szukaja kogos na etat, czy na zlecenie. Jezeli widzisz, ze rozmowa konczy sie raczej
            negatywnie, zawsze zapytaj czy twoj rozmowca nie moglby ci zasugerowac firm, z ktorymi powinnas
            sie skontaktowac. Staraj sie dostac nazwiska wlasciwych osob. Daje to mozliwosc do napisania
            nastepnego listu(w). " Pisze do Pana(Pani) z polecenia ......"
            7 Jezeli dojdzie do rozmowy o pieniadze, misisz byc rozsadna, ale nie wolno dac im do zrozumienia,
            ze szukasz pracy za kazda cene. To robi generalnie zle wrazenie.
            Nie trac nadziei. Ze swojej strony zycze sukcesow.

,
            • Gość: iwona Re: CHOCIAŻ TO PRZECZYTAJ - NIE MUSISZ ODPOWIADAĆ IP: *.morpol.lublin.pl 12.04.01, 09:31
              Doskonale rozumiem Renatę. Sama szukam pracy, tez jestem księgową. Mieszkam w
              Lublinie. Ale nie wolno się załamywać, przecież można załapać się do pracy
              niekoniecznie w swoim zawodzie i w międzyczasie szukać czegoś co by nas
              satysfakcjonowało. Najgorsze jest siedzenie w domu i rozmyślanie. Nie można się
              poddawać!
      • Gość: Olek Re: CHOCIAŻ TO PRZECZYTAJ - NIE MUSISZ ODPOWIADAĆ IP: *.mtp.com.pl 18.04.01, 09:20
        Podaj mi kontakt do siebie, spróbujemy zaradzić tej sytuacji.
        • Gość: renata Re: CHOCIAŻ TO PRZECZYTAJ - NIE MUSISZ ODPOWIADAĆ IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.01, 09:36
          Cześć Olku! Piękne dzięki zaz zainteresowanie się moją sytuacją. Podaję swój
          adres e-mail:wierzowiecka.renata@interia.pl
          • Gość: pablo Re: CHOCIAŻ TO PRZECZYTAJ - NIE MUSISZ ODPOWIADAĆ IP: *.goclaw.sdi.tpnet.pl 20.04.01, 11:22
            Take it easy (wiem ze tak sie tylko mowi) - ale tez szukam pracy, wiec sie
            podziele moimi pomylami: napewno (nawet pozowany usmiech i umiarkowana pewnosc
            siebie pomoga:). Naprawde nie mozna sie zalamywac!!!. Moim zdaniem: -
            warto "postrzelac" do firm z Twojej okolicy, pomyslec jakich cech moga
            najbardziej oczekiwac (moze nie tylko ksiegowsc/dodatkowe zadania?) - ja
            probuje mailem - warto odszukac konkretne namiary (nie koniecznie w odziale -
            warto w centrali (even abroad) z prosba o transfer Twoich dokumentow do
            Poznania). Zalezy jak "znosisz" rozmowy kwalifikacyjne na roznych szczeblach -
            jesli ok to nie jest grzechem celowanie do Glownych Ksiegowych/czlonkow zarzadu/
            (ale tylko na konkretne maile) dyr ds. personalnych (chyba najmniej efektywne) -
            raczej omijajac zrecznie dzialy HR - jest to o tyle sensowne ze zwykle z kims
            takim (gl. ksiegowy) chyba bys pracowala bezposrednio (i to wlasnie ona/on wie
            czy chce zwiekszyc obroty / z kim chce pracowac..i jesc obiad:). Z mojej strony
            moge sluzyc pomoca (w korekcie ang. wersji cv i listu mot.) wiec jaky co to nie
            ma sprawy mail it to me: postro@hotmail.com /pozdrawiam i zycze Tobie i sobie i
            wszystkim innym co zajecia szukaja duzo powodzenia:)

p.s. a zle nie bedzie - Poznan to jeden z najbardziej preznych osrodkow w kraju

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka