Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ochrona danych osobowych ??

IP: *.provider.pl / *.provider.pl 12.06.05, 16:00
    Czy ktoś spotkał sie z nastepującą sytuacją:
    Pewnego pięknego dnia znalazłem ogłoszenie o pracę. Brzmiało ciekawie.
    Wysłalem swoją ofertę i zostałem zaproszony na rozmowe kwalifikacyjną przez
    HR. O fakcie nie mówiłem dosłownie nikomu i raczej mało prawdopodobne zeby
    mnie ktos znajomy widział. Pewnego pieknego dnia przyszedłem do pracy i
    zostałem wezwany przez swojego szefa który poinformował mnie, że wie ze chce
    zmienic prace, ze byłem na rozmowach w firmie takiej a takiej itp itd. W
    potencjalnej firmie nie dostałem pracy z obecnej nie zostalem na szczescie
    zwolniony, cofnieto mi tylko szkolenia. Jak sie później dowiedziałem ( w
    wielkiej tajemnicy) pomiedzy moja firma a tamtą i jeszcze kilkoma innymi
    istniał cichy układ o informowaniu sie o osobach chcących zmienic pracę.
    Co wy na to ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: realista Re: Ochrona danych osobowych ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.05, 18:21
        Podaj nazwę obu firm na forum. Nie krępuj się. Będziemy wiedzieć na które uważać. I podrążyć temat przekazania informacji o rekrutacji przez firmę w zakresie niewłaściwego korzystania z danych osobowych. Ewidentnie doszło do złamania prawa.
      • Gość: silver Re: Ochrona danych osobowych ?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.05, 18:32
        Widac ktos z tej firmy zadzwonil po referencje. Odebrala dziewczyna na recepcji
        i przekazala szefowi. Ten ostatni odczul to na swoim ego i zareagowal srednio.
        Nie musi to byc zlamanie prawa.
        • Gość: Karin Niestety to jest łamianie prawa. IP: *.cable.satra.pl 12.06.05, 18:49
          Kandydat powinien zostać zapytany, czy firma do której aplikuje może zadzwonić
          do jego pracodawcy lub do wcześniejszych.
          Zresztą nawet to nie było etyczne, bo porządna firma nie dzwoni do pracodawcy, u
          którego jest zatrudniony kandydat. Każdy powinien zdawać sobie sprawę, że może w
          ten sposób kandydat utracić swoją obecną pracę.
        • Gość: Tomek Re: Ochrona danych osobowych ?? IP: *.provider.pl / *.provider.pl 13.06.05, 20:42
          Co do sprawdzania referencji to coś takiego tez mnie dotkneło ... Na szczęscie
          było to sprawdzenie u goscia na równoległej pozycji, który mi o tym powiedział.
          A ze mam z nim dobre kontakty ... obyło się bez komplikacji. w sumie jego tez u
          mnie kiedys sprawdzali.
          Ale to nie fair .. kontaktowac sie przez trzeciorzędne kanały. Nigdy nie
          wiadomo na kogo sie trafi. ;/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka