Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Absolwent - program "Pierwsza praca" czyli staż

IP: *.48.udn.pl 03.08.05, 16:55
    Witam, mam do Was pytanie na temat:
    Absolwent - program "Pierwsza praca" czyli staż

jak wiadomo absolwent moze "isc" na staz do firmy.. warunek : zarejestrowac
    sie w RUP i skonczyc szkole, zeby miec dyplom... wszytskook itd, ale..
    pytanie mam takie:

jestem absolwentem, dyplom obrobilem 29 zcerwca, wiec od tej daty jestem
    absolwentem i moge isc na staz, ale czy przeszkadza ( bo mylaca jest
    nazwa: "pierwsza praca" ), ze do 27 czerwca prowadzilem działalność
    gospodarcza?

Chyba nie, prawda ?
    poniewaz od 29 zcerwca jerstem absolwentem....

Prosze o pomoc :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: magda Re: Absolwent - program "Pierwsza praca" czyli s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 17:17
        Z tego co się orientuję, to program ten jest przeznaczony jest dla osób, które
        pierwszy raz podejmują zatrudnienie, ty miałeś działalność więc dawałeś sobie
        sam zatrudnienie. Staż skierowany jest do osób do 25 roku życia, które nie
        pracowały i ukończyły szkołę. Tak mi się wydaje bo sama byłam na takim stażu.
      • Gość: hmm Re: Absolwent - program "Pierwsza praca" czyli s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 17:18
        Nie mój drogi, to nie tak jak myślisz. Żeby iść na staż, to wg inteligentnych przepisów UP, musiałbys przez całe studia siedzieć na tyłku i nic nie robic, bowiem na staż może iść osoba, która przepracowała mniej niż 3 mce. Przy tym dowolna jest tutaj forma zatrudnienia, liczą się wszystkie umowy zlecenia, o dzieło itd. Jeśli nazbierało się tego więcej niż 3 mce-żegnaj stażu. Skoro więc prowadziłeś działalność, to o stażu możesz zapomnieć. Chyba że skłamiesz , tak jak ja to zrobiłam rejestrując się. Mimo że całe studia gdzieś pracowałam, bo mało który student może pozwolić sobie na 5 lat nieróbstwa, w rubryczkach o zatrudnieniu nic nie wpisałam. I pies mi to sprawdzi. Za 2 tyg ide na staż. Nie nakłaniam tu nikogo do kłamstwa, ale w przypadku naszych durnych rzepisów niestety często trzeba to robić. Pozdrawiam i życzę powodzenia
        • Gość: magda do hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 17:21
          Hej- gdzie odbywać będziesz staż- jeśli można wiedzieć.
          • Gość: hmm Re: do hmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 17:55
            Staż załatwiłam sobie sama w prywatnej firmie. Jeśli zaś chodzi o sprawdzenie...Szefowa naszego UP jest dobrą znajomą mojej mamy i powiedziała sama, że nie ma innego wyjścia jak ukryć to i owo;)
        • Gość: no Re: Absolwent - program "Pierwsza praca" czyli s IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.05, 18:21
          > Nie mój drogi, to nie tak jak myślisz. Żeby iść na staż, to wg inteligentnych p
          > rzepisów UP, musiałbys przez całe studia siedzieć na tyłku i nic nie robic, bow
          > iem na staż może iść osoba, która przepracowała mniej niż 3 mce.

To nie przepisy UP, tylko ustawowe. Nie myl pojęć. A poza tym, jeśli ktoś pracował powyżej 3 miesięcy, to może iść na przygotowanie zawodowe - te same pieniądze, ale inna nazwa.
      • Gość: Pit Re: Absolwent - program "Pierwsza praca" czyli s IP: *.48.udn.pl 03.08.05, 17:30
        hmmm

skłamie :)
        bo procz działalności oczywiście pracowałem z 2 lata na umowe zlecenie :)

wiec to jest wiecej niz 3 m-c,

ale...

To nie jest do sprawdzenia ?
        prowadzac działalność placilem tylko zdrowotne, bo mialem obejscie umowa
        zlecenie... ( Ci co wiedza o co chodzi to wiedza, zeby nie placic ZUSu ).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka