Gość: zizi IP: 195.94.222.* 22.05.01, 16:47 Chetnie porozmawiam z logistykami na temat szans pracy i zarobkow z logistykami w kraju!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zizi Re: Logistycy odezwijcie sie!!!!!! IP: 195.94.222.* 25.05.01, 11:20 I co? Nikogo nie ma z branzy??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Logistycy odezwijcie sie!!!!!! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.01, 12:30 Niecierpliwość jest bardzo zła cechą szanowny (szanowna?) Logistyku. Dlaczego szukasz takiego kontaktu. Czy masz jakieś problemy. Jeżeli jesteś logistykiem to powinieneś sobie z nimi poradzić bo masz umysł ścisły. I potrafisz sobie dać radę w najtrudniejszych sytuacjach. Mam nadzieję że jesteś profesjonalnym logistykiem. Po jakiej jesteś edukacji i jakie masz doswiadczenie. Chętnie wrócę do tej rozmowy bo sam reprezentuję tą profesję. Ale chcę mieć pewność że jestes tym za kogo się podajesz i nie rozpoczołeś tej rozmowy dla jaj. Życzę sukcesów. Prezes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizi Re: Logistycy odezwijcie sie!!!!!!/Czesc Prezes IP: 195.94.222.* 25.05.01, 13:46 Gość portalu: Prezes napisał(a): > Niecierpliwość jest bardzo zła cechą szanowny (szanowna?) Logistyku. > Dlaczego szukasz takiego kontaktu. Czy masz jakieś problemy. > Jeżeli jesteś logistykiem to powinieneś sobie z nimi poradzić bo masz umysł > ścisły. I potrafisz sobie dać radę w najtrudniejszych sytuacjach. > Mam nadzieję że jesteś profesjonalnym logistykiem. Po jakiej jesteś > edukacji i jakie masz doswiadczenie. Chętnie wrócę do tej rozmowy bo sam > reprezentuję tą profesję. Ale chcę mieć pewność że jestes tym za kogo > się podajesz i nie rozpoczołeś tej rozmowy dla jaj. Życzę sukcesów. Prezes. Prezes, Twoj post mnie zastanowil. Ja jestem logistykiem. Ale nie wiem czy Ty jestes logistykiem. Ale nic zagram z Toba/pogadajmy sobie! Niecierpliwosc - tak jestem niecierpliwy. Chce sobie pogadac po prostu. Jestem ciekaw co tam Panie w logistyce slychac. Umysl scisly mowisz - a moze systemowe podejscie do procesow Tobie cos mowi? Ja mam doswiadczenie biznesowe z branz maszynowa/opakowania/handel zagraniczny/hurtownie i konsulting z roznymi systemami. Bardzo ciekawa dzialka - ale chyba jedna z najciezszych - bo cokolwiek sie dzieje zle - to zawsze idzie na glownego logistyka. Kiedys bylem na ciekawym szkoleniu gdzie gosc powiedzial, ze logistyk jest druga osoba w firmie po generalnym dyrciu, ktora ma najwieksze szanse (majac na wzgledzie szerokie spojrzenie) na to stanowisko! Osobiscie nie targetuje generalnego, ale cos w tym jest. Czy jestem profesjonalista? Mysle, ze nie ma profesjonalistow w Polsce (korekta - wielu profesjonalistow) - nie ma tradycji/swiadomosci w firmach. Moze profesjonalista nie jestem, ale nie klamie piszac system-oriented w CV. A dlaczego pisze na forum? Bo chce zadac i uslyszec odpowiedzi na ponizsze pytania: 1. Definicja logistyki w ich srodowisku? 2. Czy jest swiadomosc w firmach? 3. Jaka jest rola logistykow? Koordynator bez narzedzi czy Dyrektor z uprawnieniami? 4. Uczelnie - studia podyplomowe/szkolenia? 5. Rynek pracy - doswiadczenia? A Ty z jakiej branzy? Transport/Uslugi logistyczne/Wdrazanie systemow/przedsiebiorstwo produkcyjne/handlowe??? Edukacja pytasz sie - AE w Poznaniu - logistyka, no i okolo 30 szkolen zwiazanych z IT/logistyka/produkcja. Nie szkolenia sie licza - pewnie - ale to czuje, umiem i lubie. Z pokora jednak twierdze, ze zeby byc dobrym logistykiem trzeba duzo umiec i nie chce jeszcze probowac sie w niedojrzalych organizacjach, gdzie zatrudniaja logistyka dopiero w momencie gdy jest problem z serwisem, albo kosztami. Prezes, nagadalem sie troche. Odpoczne sobie i zaczekam na Ciebie na linii. Zycze sukcesow i pozdrawiam, zizi (naprawde logistyk) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Logistycy odezwijcie sie! Cześć Zizi IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.01, 14:28 Ponownie jestem na lini. Ta dyskusja zaczyna wciągac. Od niedawna buszuje po stronach forum dyskusyjnego bo myślałem że jest to coś dla młodzieży. Nie spodziewałem się spotkać takiego poziomu i takiej sobodnej wypowiedzi. Okazuje się że jesteśmy kolegami z tej samej uczelni. wprawdzie były to tylko Studia Podyplomowe ale poparte wczesniejszą edukacja na politechnice o kierunku mechanicznym a ściślej samochodowym wieć określ sam czy jestem profi ? Byłem Głównym Logistykiem w firmie produkcujnej. Ale magerowie generalnie nie rozumieli misji logistyki i korzyści płynących z profesjonalnego jej zastosowania. Posiłkowałi się głosem amatorów i nagle okazało sie się że firma ma kłopoty. Teraz zmieniam branżę. Jeszcze nie jestem zdecydowany czy to bedzie firma transportowa, czy handel. Nasza misja ( logistyków ) jest zupełnie inna a inaczej postrzegają to Managerowie. Bardzo chetnie przeczytam o twoich doswiadczeniach logistycznych. Ta odnoga którą reprezentujesz jest bardzo ciekawa. Opakowania? Bliższe mi są kody kreskowe. Chciałem kiedyś to wdrożyc w sysrem magazynowy aby ułatwić proces załadunków i ułatwić fakturowanie które by następowało automatycznie po zczytaniu towarów już załadowanych na pojazd. Niestety głuopota betonów spowodowała ze wszystko po staremu robi człowiek. Wdrożyłem małą mechanizację magazynów kompletacyjnych . Nic wielkiego wózki paletowe ręczne. pomosty przeładunkowe, oswietlenie rampy. typizacja wyrobów pod względem rotacji . Cześciej rotujące bliżęj rampy słabiej rotujące dalej, Wózki widłowe spalinowe zmożliwoscią pracy na magazynie (bezpieczeństwo p.poż). Po tym wdrożeniu zostałem systematycznie kablowany na naradach, że oto jest ten co przynosi firmie straty. Ciężkie jest życie logistyka. Do następnej korespondencji. Prezes Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizi Re: Logistycy odezwijcie sie! No wlasnie Prezes! IP: 195.94.222.* 25.05.01, 14:57 To jest ten bol. Zaczekam z 5 lat i potem znowu wroce na kier/dyrcia. Goscie sie z choinki wzieli i nic nie kumaja. To przez nich firmy padaja. Tyle mozna ulepszyc, ale sam na podstawie swoich dokonan widzisz jakim kosztem. Pytanie czy warto? Moze warto zaczekac, az na miejsce obecnych osilkow przyjda inni goscie, ktorzy bede kumali temat. Powiem Tobie, ze logistyki mozna sie czesciowo wyuczyc, ale to trzeba czuc. Wiec jesli czujesz blusa (a propos WBK Prezes czuje blues'a i ich haslo to WBK jako jedyny bank, ktory czuje blues'a), to jestes logistykiem. I tu ani moja magisterka, ani Twoje podyplomowe nie pomoga. Jestes z Wielkopolski? Poznan? Inne? Myslalem przez chwile czy nie przeniesc sie do Poznania. jak perspektywy znaleznienia pracy w obszarze logistyki w Twoim regionie? Doswiadczen troche mam, tych dobrych i zlych. Moze te dobre. Pracowalem kiedys w firmie produkcyjnej - amerykanskiej (bardzo dobrej "bo" zarzadzanej przez Amerykanca - zajebiscie lebskiego goscia) przez ponad 3 lata jako kier ds. zakupow - jako ze produkowalismy bardzo rozbudowane maszyny - ilosc typow 200, sprzedaz w miesiacu do 50 sztuk, ktore skladalay sie od 2000 do 5000 komponentow od wielu dostawcow ze swiata, zadanie polegalo na tym, aby zbudowac taki model planistyczny w ramach systemu, tak aby realizowac proces sprzedazy, rownomiernie obciazyc produkcje, umozliwic zakup tych komponentow, zminimalizowac zapasy itd. I powiem Tobie, ze udalo nam sie to perfekcyjnie. I nie byl to SAP bo firma byla mala/srednia. A ja bylem oprocz zakupu, specem od systemu. Dzieki temu mialem w wieku 22-25 latwe zycie z dziesiatkami obrazonych na zycie inzynierow zwiazanych z produkcja/dz. konstrukcyjnym/utrzymaniem zakladu itd, ktorzy probowali mi wmowic, ze sie nie nadaje. Tam nauczylem sie najwiecej!!! No i moj szef - Amerykaniec, w momencie jak chcialem odejsc, w czasie naszej dyskusji na moje pytanie - czy w dalszym ciagu moge na szkolenia liczyc odpowiedzial, ze jesli nie bede sie szkolil to mnie zwolnij!!! Takich szefow zycze!!!! Bardzo dobry czlowiek!!! Prezes, moze jakas mineralna bo sie odchudzam (garnitur i inne ciuchy w szafie czekaja) i piwa nie pije! zizi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prezes Re: Logistycy odezwijcie sie!!!!!! IP: *.zgora.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.01, 15:09 Na teraz koniec . Wieczorem lub jutro następny kontakt. Reprezentuję regin Zachodni. Zostały tu już tylko lasy ale w ramach restrukturyzacji chyba je wytną. I wtedy dopiero zacznie sie problem . Nara. Prezes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizi Re: Logistycy odezwijcie sie!!!!!! IP: 195.94.222.* 25.05.01, 15:12 Prezes, co 15 i do domku? nara, zizi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesolek Re: Logistycy odezwijcie sie!!!!!! IP: *.kcc.com 25.05.01, 15:24 Witam na linii! Tez jestem logistykiem i chyba jednym z nielicznych nie uskarzających się na los. Może dlatego, że w mojej firmie logistyka jest rozumiana bardzo globalnie, bo firma jest globalna. Wszystko, co firma wdraża na świecie , dzieje się również w Polsce, także jest bardzo ciekawie. Też jestem po studiach zaocznych z logistyki - może kończyliśmy te same: na SGH Studium zaoczne prof. Rutkowskiego? Dały mi pewne zrozumienie globalnych koncepcji, pewnie troszke usystematyzowały wiedzę, ale prócz tego uważam, że dobry logistyk to nie tylko człowiek z umysłem ścisłym ale również z bardzo otwarta głową na nowe pomysły, nowe wyzwania. Rynek się zmienia, więc logistyka musi podążać za wyzwaniami, nie istnieje przecież sama dla siebie! Pozdrawiam i życzę miłego weekendu wszystkich logistykom i nie tylko! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizi Re: Logistycy odezwijcie sie!!!!!! IP: 195.94.222.* 25.05.01, 15:33 Wesolek, gratuluje firmy! Zgadzam sie z Twoja wypowiedzia! SUM robilem w Poznaniu u prof. Ciesielksiego. SGH i Rutkowski (mam warzenie - popraw mnie jesli sie myle) koncentruje sie na logistyce marketingowej - hasla, zadnych konkretow. Mnie interesuje logistyka systemowa - a tu problem - nie ma dobrych podyplomowych w Polsce o systemowej. Ba nie ma MBA ze specjalizacja operacje/logistyka. Na zachodzie jest kilka zaocznych (sesje tygodniowe - kilka w roku), ale to kosztuje ponad 100 tysiecy PLN, wiec nikt w dobie recesji nie zaplaci za to (moze znasz takich szczesliwcow)??? W jakiej branzy dzialasz - powiedz chociaz to i jaki system macie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszal Re: Logistycy odezwijcie sie!!!!!! IP: 153.112.41.* 28.05.01, 08:18 Hejka! Odzywam się choc nie wiem czy zostanę zaliczony do logistyków. Ja akurat pracuje w zakupach choć często się zdarza, że to co robię wykracza poza to. Dla niektórych jest to część logistyki dla innych to logistyka jest częścią zakupów (łącznie z planowaniem)dla jeszcze innych logistyka i zakupy to dwie oddzielne bajki. I kto tu ma rację? Pytasz jaka jest rola logistyków w Polsce(przedsiębiorstwo produkcyjne). Z tego co widzę i słyszę to jest to po prostu czarna robota oraz poprawianie po wszystkich działach wcześniej. Ze względu na ciagłą niejasność w definicji tego stanowiska oraz obowiązków zauważyłem wiele ciekawych mutacji. - logistyk zajmujący się planowaniem produkcji, logistyk i księgowy w jednym, etc. Ludzie i gdzie tu miejsce na specjalizację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizi Re: Logistycy odezwijcie sie!!!!!! IP: 195.94.222.* 28.05.01, 11:27 Gość portalu: Miszal napisał(a): > Hejka! > > Odzywam się choc nie wiem czy zostanę zaliczony do logistyków. Ja akurat > pracuje w zakupach choć często się zdarza, że to co robię wykracza poza to. Dla > > niektórych jest to część logistyki dla innych to logistyka jest częścią zakupów > > (łącznie z planowaniem)dla jeszcze innych logistyka i zakupy to dwie oddzielne > bajki. I kto tu ma rację? > > Pytasz jaka jest rola logistyków w Polsce(przedsiębiorstwo produkcyjne). Z tego > > co widzę i słyszę to jest to po prostu czarna robota oraz poprawianie po > wszystkich działach wcześniej. Ze względu na ciagłą niejasność w definicji tego > > stanowiska oraz obowiązków zauważyłem wiele ciekawych mutacji. - logistyk > zajmujący się planowaniem produkcji, logistyk i księgowy w jednym, etc. Ludzie > i gdzie tu miejsce na specjalizację? Zgadzam sie, ze logistycy odwalaja czarna robote i jak jest dobrze sprzedaz i sama produkcja zbieraja laury, jesli nie idzie dobrze cala wina idzie na logistyke... niestety... I tu problem po czesci zwiazany jest ze swiadomoscia u gigusiow na gorze. Specjalizacja - na poziomie szefa calego pionu i kierownikow komorek wchodzacych w sklad logistyki (np,. zakup/magazyny/obsluga sprzedazy/planowanie pordukcji/transport) sek w tym, ze wymagane jest szerokie spojrzenie. I tak dobry logsityk to logistyk/ksiegowy/technolog i przede wszystkim psycholog bo codziennie musi z roznymi ludzmi wspolpracowac. Zakup w ujeciu procesowym to logistyka!!! Taki juz nas los! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszal Re: Logistycy odezwijcie sie!!!!!! IP: 153.112.41.* 28.05.01, 13:15 Dosyć specjalistycznie do tego podchodzisz. Jednakże procesowość z teorii w naszym szanownym kraju bardzo daleka od praktyki. Porównujac np. ze spojrzeniem z Niemiec - zakupy czy logistyka zajmują się dokladnie tym, czego wymaga od nich definicja stanowiska. Przy tak wąskiej specjalizacji jaka jest u nich zajmowanie sie np. sprawami księgowymi etc. to juz kompetencja kogoś innego. Spotkałem się również ze specjalizacją dotyczącą zakupów/logistyki branżowej a nawet dotyczącej specjalizacji w branży. U nas to oczywiście jeszcze przez długi czas będzie nie do pomyślenia ... no i jeszcze przez długi czas nie będzie wielu prawdziwych specjalistów od logistyki. Właśnie dzięki "górce" która nadal ma zdecydowanie zachwiane poczucie wymagan i oczekiwan w stosunku do realiów. I nadal będziemy żyli w rzeczywitości, w której na pytanie "Dlaczego nie mamy towaru" i odpowiedz "Bo ksiegowość nie placi na czas" otrzymamy odpowiedz : To wina logistyki - nie dopilnowali ..... To oczywiście fikcyjny przypadek, ale mam nadzieję iż dobitnie daje obraz tego co się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Feliks Re: Logistycy odezwijcie sie!!!!!! IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 29.05.01, 17:17 Nie łamcie sobie głów.Co to jest logistyka? Poprostu wszystko musi być na czas, po najmniejszych kosztach. Po co powtarzać brednie po profesorkach którzy nigdy nie pracowali w tym temacie. Zapieprz przez 15 godz/dobę, łącznie z niedzielami. To jest polska odmiana logistyki. Pozdrowienia dla ideowców. FELIKS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zizi Re: Logistycy odezwijcie sie!!!!!!/do Feliksa IP: 195.94.222.* 29.05.01, 17:42 dodam: zazwyczaj uzeranie sie z idiotkami ze sprzedazy i paniami z ksiegowosci, ktorym 2 grosze na fakturze sie niezgadzaja i dlatego nie chce mi sie wracac do pzremyslu i zyc w tej chorej rzeczywistosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszal Re: Logistycy odezwijcie sie!!!!!! IP: 153.112.41.* 30.05.01, 07:58 Panie w księgowości to pryszcz! Je czasami da się tak zakrećić, że zgodza się na platność usługi dostarczonej ciężarówką na FCA (location). (Oj chyba to przejaskrawiłem - pokłony przeprosinowe dla wszystkich ksiegowych). Prawdziwe wyzwanie to celnicy. Dla nich chyba wszystko jest uchybieniem i wymaga pisemnego wyjaśnienia. ... a wspomniane 2 grosze ..... lepiej nie mówić :) Odpowiedz Link Zgłoś