Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zus orzecznik

26.08.05, 21:32
    Jesli orzecznik zakwestionuje zwolnienie, na którym jestem od 4 miesięcy i od
    nastepnego dnia po kontroli zmuszona bedę do powrotu do pracy, do której
    wrócić nie mogę, a jednak chcę zachowac ciagłośc zatrudnienia - co mogłabym
    zrobić? zwolnienie na dziecko? wychowawczy? urlop? kiedy składać? Pierwszego
    dnia po badaniu? Czy od razu bedę wiedziała jaki werdykt? ile trwa czekanie
    na decyzję? Czy pracodawca może mnie zwolnić w tym czasie?
    I jak wygląda taka wizyta chorego w Zus na kontroli?
    Obserwuj wątek
      • Gość: magda Re: zus orzecznik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 22:32
        słuchaj koleżanko najlepiej gdy masz obawy i to sa jednak duze abys czegos dziś
        nie przegapic zwuci sie z tym do racy prawnego lub do ispekcj pracy co by bylo
        najlepsze w tym kierunku zebys nie przegapiła czegos i mozesz załwoc ja bym
        poszla do ispekci pracy sa mile ludzie to cie pokieruja życze ci udanego
        wyjasnienia i powodzenia
        • Gość: bassPL Re: zus orzecznik IP: *.aster.pl 26.08.05, 22:40
          Inspekcji pracy ???
      • monikaz80 Re: zus orzecznik 26.08.05, 22:43
        Orzecznik od razu ci powie czy przerywa ci zwolnienie lekarskie czy nie, jesli
        ci przerwie to wreczy ci specjalny papierek z ktorego wynika ze z dniem
        jutrzejszym jestes zdolna do pracy.
        Jesli tak bardzo nie chcesz, nie mozesz isc do pracy to mozesz dostarczyc
        opieke czyli zwolnienie lekarskie na dziecko-do 60 dni w roku lub na inna osobe
        ktora sie opiekujesz podczas jej choroby-do 14 dni w roku.
        O urlop wypoczynkowy mozesz wnioskowac ale pracodawca nie musi na to wyrazic
        zgody.
        O urlop wychowawczy tez mozesz napisac wniosek o ile oczywiscie spelniasz
        warunki do urlopu wychowawczego, pracodawca musi sie zgodzic na urlop
        wychowawczy, ale chyba jest taki przepis ze o ile wniosek wplynie przynajmniej
        14 dni wczesniej.

Pracodawca moze cie zwolnic jak swiadczysz prace, czyli jesli napiszesz wniosek
        o wychowawczy i miedzyczasie bedziesz chodzila do pracy to moze ci
        wypowiedziec umowe jesli masz podpisana na czas okreslony z klauzula o 14
        dniowym okresie wypowiedzenia.
        • Gość: Małgoś Re: zus orzecznik IP: *.kv.net.pl / *.kv.net.pl 27.08.05, 16:35
          monikaz80 napisała:

> czyli jesli napiszesz wniosek o wychowawczy i miedzyczasie bedziesz chodzila
          do pracy to moze ci
          > wypowiedziec umowe jesli masz podpisana na czas okreslony z klauzula o 14
          > dniowym okresie wypowiedzenia.

W okresie od dnia złożenia wniosku do momentu zakończenia urlopu wychowawczego
          kobieta jest chroniona.
          Art. 186(1) § 1 mówi że "Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o
          pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu
          wychowawczego do dnia zakończenia tego urlopu. Rozwiązanie przez pracodawcę
          umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub
          likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie
          umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika."
          i dalej:
          "W przypadku złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu
          wychowawczego po dokonaniu czynności zmierzającej do rozwiązania umowy o pracę,
          umowa rozwiązuje się w terminie wynikającym z tej czynności."

• Gość: bassPL Re: zus orzecznik IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.08.05, 17:22
        kombinująć w ten sposób dasz powód pracodawcy do zwolnienia.
        Idź powiedz jak jest i poproś o bezpłatny, inaczej to dostaniesz wypowiedzenie
        pierwszego dnia kiedy się pojawisz po zwolnieniu na dziecko czy innym.
      • Gość: Małgoś Re: zus orzecznik IP: *.kv.net.pl / *.kv.net.pl 27.08.05, 19:10
        Osobiście radzę złożyć wniosek o urlop wychowawczy (jeśli oczywiście masz do
        niego prawo). Jak już wspomniałam od dnia złożenia wniosku jesteś chroniona,
        jesteś też ubezpieczona. Z urlopem bezpłatnym sprawa ubezpieczenia wygląda
        inaczej. Po 30 dniach urlopu bezpłatnego nie masz prawa do świadczeń z opieki
        zdrowotnej (musiałabyś zostać zgłoszona do ubezpieczenia w zakładzie pracy
        małżonka jako członek rodziny). Poza tym na urlop bezpłatny pracodawca może nie
        wyrazić zgody.
        Ostatnio miałam w firmie podobną sytuację, pracownik był na zwolnieniu
        lekarskim ("na pracę za granicą") potem złożył wniosek o bezpłatny (po szczerej
        rozmowie z pracodawca) skończyło się na dyscyplinarce.
        Nie kombinowałabym też z opieką itp. to denerwuje pracodawców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka