Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Wypowiedzenie natychmiastowe.Proszę o pomoc.Proszę

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 08:52
    Witam Was.Obecnie pracuję na czas określony od 2004roku do 2008r.W umowie zawarto klauzulę o
    możliwości wcześniejszego rozwiązania umowy za 2-tyg.
    Chcę odejść z obecnej pracy już dziś.
    Dogadanie się z obecnym szefem nie wchodzi w grę,nie dogadam się-taki typ.
    Co mam robic?
    Składam dziś wymówienie i ostatni dzień przychodzę do pracy kiedy?czy 14-tego pażdziernika?
    Składam wymówienie i idę na zwolnienie lekarskie?
    Prosze o pomoc.
    Obserwuj wątek
      • agata_s2 Re: Wypowiedzenie natychmiastowe.Proszę o pomoc.P 03.10.05, 09:18
        Więc, jeżeli złożysz wypowiedzenie dziś, to zgodnie z KP będzie się ono liczyło
        od soboty, czyli okres wypowiedzenia upłynie 22.X.2005r., ale możesz złożyć to
        wypowiedzenie i wziąść np. urlop. Tylko nie porzucaj pracy, pracodawcy później
        źle na to patrzą (bo skoro odszedł z tamtej firmy bez uprzedzenia, jaką mam
        gwarrancję, że z mojej nie odejdzie?).
        Pozdrawiam
        • Gość: mła Re: Wypowiedzenie natychmiastowe.Proszę o pomoc.P IP: *.crowley.pl 03.10.05, 10:36
          właśnie- urlop możesz wykorzystać? - jeśli tak nie masz problemu
          jeśli nie hm......., porozumienie stron z dniem wypowiedzenia też nie.
          wytrzymaj - 2 tygodnie nie jest tak strasznie ......
          a porzucenie tez nie straszne - tylko,że papiery nie bardzo ...
          • Gość: xyz Re: Wypowiedzenie natychmiastowe.Proszę o pomoc.P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 11:35
            Urlopu mam 3dni.Porzucenie nie wchodzi w grę,gdyż pracodawca podobno może zażadać ode mnie odszkodowania.A jak jest w przypadku zwolnienia lekarskiego?
            Załóżmy,że będe na zwolnieniu od czwartku-piątku,i wypowiedzenie złożę w piątek,czy mogą wyniknąć z tego problemy?Nie będę w miejscu zamieszkania,wyjeżdzam.
            • ka-ja ad.WYPOWIEDZENIE OD ZARAZ 03.10.05, 11:56
              Jestem w podobnej sytuacji.

Wypowiedzenie 14dniowe konczy mi się 8.10.2005

Na tym wypowiedzeniu wziąłam do tej pory już 3dni urlopu na żądanie,zamierzam
              wziąść jeszcze jeden UŻ i 2dni opieki na dziecko.
              6 dni z głowy.

Możesz iśc też na L4.Tylko pamiętaj by na druku od lekarza nie było zaznaczone
              ,że masz leżeć!

Jeśli na l4będziesz mogła chodzić to jedziesz gdzie chcesz.

Powodzenia! ;-)

p.s.

polecam stronkę o nieuczciwych pracodawcach

czarnalistapracodawcow.w.interia.pl

i forum na ten temat

34all.org/forum_main.php?board=8485
      • ka-ja Re: Wypowiedzenie natychmiastowe.Proszę o pomoc.P 03.10.05, 11:57
        34all.org/forum_main.php?board=8485

czarnalistapracodawcow.w.interia.pl
        • Gość: xyz Re: Wypowiedzenie natychmiastowe.Proszę o pomoc.P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 12:51
          Dzięki.Jeszcze mam pytanie odnośnie świadectwa pracy.Czy muszę zgłosić się po nie osobiście?Czy pracodawca wyśle mi je pocztą?
        • Gość: beblak Re: Wypowiedzenie natychmiastowe.Proszę o pomoc.P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.05, 18:43
          a ja dorzucam -jako nieuczciwego szzególnie Essilor Polonia i Essilor Laboratory-uwaga tam preferowany jest mobbing
      • Gość: erek Re: Wypowiedzenie natychmiastowe.Proszę o pomoc.P IP: *.adsl.inetia.pl 03.10.05, 18:20
        Jeżeli nie odbierzesz osobiście to pracodawca wyśle pocztą. Nie masz obwowiązku
        odbioru osobiście swiadectwa pracy.

Czy ktoś wie do kiedy pracodawca powinien wydać PIT byłemu pracownikowi?
        • Gość: avalon Re: Wypowiedzenie natychmiastowe.Proszę o pomoc.P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.05, 18:48
          do 15 dnia miesiaca, nastepujacego po miesiacu w ktorym bylo wyplacone ostatnie
          wynagrodzenie
      • pietnacha40 Drodzy,uczciwi pracownicy 03.10.05, 22:01
        Szef nie chce się zgodzić na natychmiastowe odejście,bez zachowania okresu
        wypowiedzenia-wredna szuja.Bo szef swojego prawa nie ma?Pracownik chce-
        pracodawca musi?A gdyby tak on chciał kogoś zwolnić tak z dnia na dzień.Wielki
        raban,sąd pracy,lista nieuczciwych pracodawców.Nie wiem dlaczego chcesz tak
        nagle odejść i jaki na codzień jest ten ktoś-piszę ogólnie,bo wszyscy to
        pochwalają,doradzają lewe L4 i uważają,że to jest ok.,bo pracodawcą może być
        tylko świnia,a nie normalny człowiek,a pracownik,to taka
        biedna,wykorzystywana,święta krowa.
        • Gość: Maniek Gdyby jego pracodawca był uczciwym i porządnym IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.05, 06:57
          człowiekiem nie rozstawałby xyz się w ten sposób.
          • pietnacha40 Re: Gdyby jego pracodawca był uczciwym i porządny 04.10.05, 20:40
            I tak i nie.Konflikty są różne,są różne powody zwalniania się.Mówię tylko,że
            czasami pracownik jest byle jaki,konfliktowy,kradnie,oszukuje,itd.,itp.A
            zwolnić go z dnia na dzień nie można.Pracodawcę obowiązuje kodeks pracy,bo może
            trafić do sądu pracy i na forum.A biedak pracownik poprosi o radę i pełno
            pomysłów,większość bezkarnych.A może to jest mała firma i gościowi jest
            potrzebne te dwa tygodnie,żeby znależć zastępstwo?I żeby było jasne-ja nie
            staję po niczyjej stronie.Ja tylko pytam,dlaczego z góry wszyscy zakładają,że
            to pracodawca jest ten zły?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka