Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie do HR - czy wypada.....

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.05, 11:21
    Czy w Liście motywacyjnym wypada pisać: obecnie pracuję tam i tam, do mocih
    obowiązków należy to i to.
    Chodzi oczywiście o osobę, która chce zmienić pracę.

Czy to nie wygląda na nielojalnego pracownika? Który pracuje u jednego
    pracodawcy i szuka u innego? Z drugiej strony pracodawcy szukaja osób
    doświadczonych, no ale tu mnie nachodzą właśnie takie wątpliwości.... .

A jeśli już to napiszę, to koniecznie trzeba napisać dlaczego sie chce
    zmienić pracę (poza oczywistym przypadkiem, że ktoś się chce przeprowadzić)?

Tak poza tym to zauważyłam, że gdy nie miałam pracy to odzywali się do mnie
    pracodawcy z zaproszeniami na rozmowy, a odkąd pracuję to prawie nikt do mnie
    nie dzwoni. W kilku rzadkich przypadkach, gdy oddzwoniono, pracodawca był b.
    niezadowolony, że nie mogę przyjść o 11 (wymagane doświadczenie). Nie
    rozumiem tego naprawde, mam zdobywać doświadczenie siedząc w domu???
    Obserwuj wątek
      • Gość: Gosia Re: Pytanie do HR - czy wypada..... IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 05.10.05, 12:47
        Masz rację. Ja szukam pracy, jestem w 100 % dyspozycyjna, ale pracodawcom nie
        odpowiada to, że nie mam doświadczenia:(
        Ja na Twoim miejscu nie pisałabym o tym, że pracujesz. Możesz to potem wyjaśnić
        w czasie rozmowy.
        Powodzenia!
      • Gość: maja101 Re: Pytanie do HR - czy wypada..... IP: *.acn.waw.pl 05.10.05, 12:49
        moim zdaniem wcale nie musisz pisać czemu chcesz zmienić pracę. To że szukasz
        nowego zajęcia pracując nie jest nielojalnością. gdyby tak patrzeć to zawsze
        musilibyśmy czekac aż nas zwolnią :) Jeśli potencjalnego pracodawcę będzą
        interesowac powody zmainy pracy to mu je podasz. I też się nie obawiaj
        powiedzieć że nie satysfakcjonowała cię na przykład płaca.
      • Gość: marcin_r Re: Pytanie do HR - czy wypada..... IP: 213.199.204.* 05.10.05, 13:04
        Gość portalu: eLea napisał(a):

> Czy w Liście motywacyjnym wypada pisać: obecnie pracuję tam i tam, do mocih
        > obowiązków należy to i to. Chodzi oczywiście o osobę, która chce zmienić
        > pracę.

Jeśli to jest w jakiś sposób związane ze stanowiskiem o jakie się ubiegasz to
        jak najbardziej. Przygotuj sobie tylko odpowiedź na pytanie dlaczego chcesz
        zmienić pracę na rozmowie rekrutacyjnej.

> Czy to nie wygląda na nielojalnego pracownika? Który pracuje u jednego
        > pracodawcy i szuka u innego?

Imho nie, jeśli tylko potrafisz ładnie to uzasadnić. Na nielojalnego możesz
        wyjść, jeśli będziesz plotkować i oczerniać pracodawcę.

> A jeśli już to napiszę, to koniecznie trzeba napisać dlaczego sie chce
        > zmienić pracę

Ja bym nie pisał, a dopiero tak jak pisałem przygotował się na to pytanie na
        rozmowie o pracę.

> Tak poza tym to zauważyłam, że gdy nie miałam pracy to odzywali się do mnie
        > pracodawcy z zaproszeniami na rozmowy, a odkąd pracuję to prawie nikt do mnie
        > nie dzwoni.

Mnie się wydaje, że jest odwrotnie (sprawdzone!). Gdy jesteś już zatrudniona to
        Twoja sytuacja jest dużo bardziej komfortowa (nie musisz za wszelką cenę szukać
        pracy i możesz "luźniej" i z dystansem podchodzić do rozmów z pracodawcą).

> W kilku rzadkich przypadkach, gdy oddzwoniono, pracodawca był b.
        > niezadowolony, że nie mogę przyjść o 11 (wymagane doświadczenie).

Jeśli ktoś nie rozumie, że pracujesz i możesz nie mieć czasu w godzinach pracy
        to ja bym podziękował takiej firmie.
        • Gość: eLea Re: Pytanie do HR - czy wypada..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.05, 14:26
          Dobrze, że masz pozytywne doświadczenia.
          Bo ja wręcz przeciwnie, odkąd pracuję ( a co tu dużo mówić płaca jest żałosna
          więc szukam), mam wiekszy problem, aby iść na rozmowę.
          Termin wypowiedzenia mam tylko 2 tygodnie, ale nikt nie chce słyszeć, że ni
          mogę przyjść dosłownie natychmiast.
          Tak samo w sprawie rozmowy, gdy proszę o przesunięcie na popłudnie, to już jest
          kecenie nosem i nieuprzejmy odmowny ton (???).
          Nic tylko się zwolnić i czekać :)
          • sloooneczko Re: Pytanie do HR - czy wypada..... 05.10.05, 15:06
            To mów dlaczego prosisz o przełożenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka