Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Polacy w Irlandii

IP: 83.70.203.* 07.10.05, 17:18
    Witam. Pracuje w agencji rekrutacyjnej w Dublinie i dzis postanowilem napisac
    cos ku przestrodze Polakom wybierajacym sie w poszukiwaniu pracy do Irlandii.
    Wlasnie bylo u mnie w firmie kilka osob z Polski z pytanie czy mozemy im
    pomoc w znalezeniu jakiejs pracy. Ludzie bez wyksztalcenia, znajomosci
    angielskiego, ktorych jedynym doswiadczeniem zawodowym jest pomoc cukiernika
    w cukierni. Ludzie, co wy myslicie przyjezdzajac tutaj z takimi
    kwalifikacjami?! Irlandia to nie jest kraina mlekiem i miodem plynaca, gdzie
    praca czeka kazdego! Slyszalem o ludziach, ktorzy przyjezdzaja tu 'w ciemno'
    majac w kieszeni tylko €600, bez biletu w ciemno. Slyszalem o ludziach,
    ktorzy po zderzeniu twarda rzeczywistoscia wstydza sie wrocic do Polski i
    popelniaja samobojstwo! Dlatego prosze, zebyscie przed wyjazdem do Irlandii
    zorientowali sie jakie macie realne szanse na znalezienie pracy i nie
    stawiajcie wszystkiego na jedna karte! Mam juz dosc widoku Polakow, ktorzy z
    wymalowana desperacja na twarzy chodza po ulicach z pakietem CV pod pacha
    rozdajac je w kazde mozliwe miejsce!
    Obserwuj wątek
      • Gość: Robii Re: Polacy w Irlandii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.05, 17:46
        Kolego wyluzju.... Twoj to posta wyglada tak jak to ty mialbys za chwile
        popelnic samobojstwo :) Napewno takim mailem nic nie zminisz w swiadomosci
        wyjezdzajacych. Obawiam sie nawet, ze wiekszosc osob o ktorych piszesz nie wiem
        nawet jak poruszac sie po necie, nie mowiac o tym, ze nie wiedza o istnieniu
        tej strony........
      • Gość: chętna do pracy Re: Polacy w Irlandii IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.10.05, 18:24
        Witam,
        przymierzam się do wyjazdu do Irlandii lub Szkocji i robię rozeznanie.
        Jaka jest szansa na pracę biurową (na stronach różnych agencji widziałam ich
        sporo, spełniam wymagania). Słyszałam, że lepiej być na miejscu,ze względu na
        rozmowę kwalifikacyjną, czyli wysyłanie cv z Polski nie ma sensu.
        Czy lepiej z Polski "załatwić" sobie jakąkolwiek pracę poniżej kwalifikacji i
        potem ją zmienić (ale to nie byłoby chyba w porządku w stosunku do pracodawcy?)
        Słyszałam też, że nie ma dyskryminacji wiekowej w w/w krajach, jak to jest?
        Znam rynek pracy angielski (pracowałam kilka lat w różnych zawodach), czy różni
        się od irlandzkiego i szkockiego?
        • Gość: Kasia Re: Polacy w Irlandii IP: *.p-s-inter.net 07.10.05, 18:27
          No właśnie, ja jestem ciekawa jakie są wymagania wobec pracowników biurowych w
          Irlandii? Język znam na poziomie zaawansowanym, niedługo robie
          certyfikat...komputera tez się nie boję ;-) I co jeszcze??
        • Gość: Collani_Dublin Re: Polacy w Irlandii IP: 83.70.203.* 07.10.05, 19:02
          Proponuje wyslac swoja aplikacje do roznych agencji rekrutacyjnych, ktore
          zajmuja sie rekrutacja osob do Administracji. Oczywiscie dostepnosc na
          interview bylaby mile widziana, ale jesli Twoje kwalifikacje odpowiadaja
          wymaganiom, to rozmowe wstepna mozna przeprowadzic przez telefon. Jesli jednak
          uwazasz, ze potrzebujesz czasu na przystosowanie sie do nowego otoczenia, to
          praca ponize kwalifikacji (np. jako kelnerka) jest do tego idealna. Wszystko
          zalezy od Twoich kwalifikacji - dobrych kandydatow sciaga sie nawet z drugiego
          konca swiata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka