Gość: Wera IP: *.drama.pl 28.10.05, 10:08 Czy można iść do szefowej i poprosić, żeby mnie zwolniła? Dostanę kota w tej firmie, codziennie rano rzygam przed pójściem do pracy, pomocy.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agmaa Re: Czy można? IP: 212.244.39.* 28.10.05, 10:30 Złóż wypowiedzenie raczej na piśmie, tak sądzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wera Re: Czy można? IP: *.drama.pl 28.10.05, 10:32 kiedy ja bym chciała, aby to mnie dano wypowiedzenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Czy można? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.10.05, 10:44 wyrzygaj sie na szefową. Wtedy dostaniesz wypowiedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Czy można? IP: 194.146.216.* 28.10.05, 11:27 Oczywiście że można, ale ja bym nie radziła. źle to później wygląda jak bedziesz szukać pracy. Już lepiej za porozumieniem stron. Domyślam się że chodzi ci o zasiłek dla bezrobotnych i dlatego nie chcesz sie sama zwalniać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wera Re: Czy można? IP: *.drama.pl 28.10.05, 11:35 uhm, o zasiłek chodzi, ale właśnie to jest niekorzystne, że na świadectwie pracy jest zaznaczone, że to pracownikowi wypowiedziano umowę, za to taki miesiąc czy dwa bez pracy też za dobrze nie wygląda, i klops, męcz się człowieku w takiej robocie do emerytury :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wera Re: Czy można? IP: *.drama.pl 28.10.05, 11:37 Ale najbardziej drażni mnie to, że mam mało czasu na szukanie gdy muszę TAM łazić, potem niektóre rozmowy mnie omijają bo sa np. o 10, 12, 14 a ja wtedy jestem TAM wrrrr.. Odpowiedz Link Zgłoś
andrejwww Re: Czy można? 28.10.05, 13:44 Zapewne sama cię nie zwolni - nie ma do tego żadnych podstaw. Może ci np.nie przedłużyć umowy, co będzie nie korzystne dla ciebie, może cię zwolnić dyscyplinarnie, co również będzie dla ciebie nie korzystne, możesz np. porzucić prace, co będzie bardzo nie korzystne dla ciebie, bo bardzo kiepsko będzie wyglądało twoje świadectwo pracy. Jeżeli chcesz się zwolnić, możesz złożyć wypowiedzenie na piśmie, ale wtedy obowiązuje cię ustalony okres wypowiedzenia ( zależy jaką masz umowe ).Możesz zerwać umowe za porozumieniem stron (pracownik-pracodawca), wszystko można załatwić w jeden dzień, zakładając że pracodawca nie straci na tym porozumieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Czy można? IP: 194.146.216.* 28.10.05, 14:24 Mialam podobną sytuacje i jakos doszlo do porozumienia. Ponieważ pracodawca nie może zwolnić bez powodu to ja dostałam nowy zakres obowiązków na który się nie zgodziłam i na tej podstawie zostałam zwolniona. Odpowiedz Link Zgłoś
andrejwww Re: Czy można? 28.10.05, 15:50 To nie jest metoda, a życie trzeba planować prespektywicznie.W świadectwie pracy zostanie to zaznaczone "pracownik nie zgodził się na nowy zakres obowiązków", a przyszły pracodawca napewno poprosi o przedłożenie świadectwa pracy z poprzedniego zakładu i tam sobie to przeczyta.Co pomyśli? - wybredny pracownik, za słaby, nie chce takiego. Nie kombinować i rozwiązywać umowe za porozumieniem stron. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Czy można? IP: 194.146.216.* 28.10.05, 16:53 Nic takiego nie mam zapisane w swiadectwie pracy. Jest tylko ze umowa rozwiązana na podstawie art. ... wypowiedzenie przez zaklad pracy. I nie zaluje tego co zrobiłam. Odpowiedz Link Zgłoś