Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czy można?

IP: *.drama.pl 28.10.05, 10:08
    Czy można iść do szefowej i poprosić, żeby mnie zwolniła?
    Dostanę kota w tej firmie, codziennie rano rzygam przed pójściem do pracy,
    pomocy....
    Obserwuj wątek
      • Gość: agmaa Re: Czy można? IP: 212.244.39.* 28.10.05, 10:30
        Złóż wypowiedzenie raczej na piśmie, tak sądzę...
        • Gość: Wera Re: Czy można? IP: *.drama.pl 28.10.05, 10:32
          kiedy ja bym chciała, aby to mnie dano wypowiedzenie :)
          • Gość: znawca Re: Czy można? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.10.05, 10:44
            wyrzygaj sie na szefową.
            Wtedy dostaniesz wypowiedzenie.
            • Gość: Magda Re: Czy można? IP: 194.146.216.* 28.10.05, 11:27
              Oczywiście że można, ale ja bym nie radziła. źle to później wygląda jak bedziesz
              szukać pracy. Już lepiej za porozumieniem stron. Domyślam się że chodzi ci o
              zasiłek dla bezrobotnych i dlatego nie chcesz sie sama zwalniać.
              • Gość: Wera Re: Czy można? IP: *.drama.pl 28.10.05, 11:35
                uhm, o zasiłek chodzi, ale właśnie to jest niekorzystne, że na świadectwie
                pracy jest zaznaczone, że to pracownikowi wypowiedziano umowę, za to taki
                miesiąc czy dwa bez pracy też za dobrze nie wygląda, i klops, męcz się
                człowieku w takiej robocie do emerytury :(
                • Gość: Wera Re: Czy można? IP: *.drama.pl 28.10.05, 11:37
                  Ale najbardziej drażni mnie to, że mam mało czasu na szukanie gdy muszę TAM
                  łazić, potem niektóre rozmowy mnie omijają bo sa np. o 10, 12, 14 a ja wtedy
                  jestem TAM wrrrr..
      • andrejwww Re: Czy można? 28.10.05, 13:44
        Zapewne sama cię nie zwolni - nie ma do tego żadnych podstaw.

Może ci np.nie przedłużyć umowy, co będzie nie korzystne dla ciebie, może cię
        zwolnić dyscyplinarnie, co również będzie dla ciebie nie korzystne, możesz np.
        porzucić prace, co będzie bardzo nie korzystne dla ciebie, bo bardzo kiepsko
        będzie wyglądało twoje świadectwo pracy.

Jeżeli chcesz się zwolnić, możesz złożyć wypowiedzenie na piśmie, ale wtedy
        obowiązuje cię ustalony okres wypowiedzenia ( zależy jaką masz umowe ).Możesz
        zerwać umowe za porozumieniem stron (pracownik-pracodawca), wszystko można
        załatwić w jeden dzień, zakładając że pracodawca nie straci na tym porozumieniu.
        • Gość: Magda Re: Czy można? IP: 194.146.216.* 28.10.05, 14:24
          Mialam podobną sytuacje i jakos doszlo do porozumienia. Ponieważ pracodawca nie
          może zwolnić bez powodu to ja dostałam nowy zakres obowiązków na który się nie
          zgodziłam i na tej podstawie zostałam zwolniona.
          • andrejwww Re: Czy można? 28.10.05, 15:50
            To nie jest metoda, a życie trzeba planować prespektywicznie.W świadectwie
            pracy zostanie to zaznaczone "pracownik nie zgodził się na nowy zakres
            obowiązków", a przyszły pracodawca napewno poprosi o przedłożenie świadectwa
            pracy z poprzedniego zakładu i tam sobie to przeczyta.Co pomyśli? - wybredny
            pracownik, za słaby, nie chce takiego.

Nie kombinować i rozwiązywać umowe za porozumieniem stron.
            • Gość: Magda Re: Czy można? IP: 194.146.216.* 28.10.05, 16:53
              Nic takiego nie mam zapisane w swiadectwie pracy. Jest tylko ze umowa rozwiązana
              na podstawie art. ... wypowiedzenie przez zaklad pracy. I nie zaluje tego co
              zrobiłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka