Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

SAMOCHÓD SŁUŻBOWY

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 12:03
    witajcie, mam propozycję pracy w międzynarodowej firmie, która zapewnia
    narzędzia pracy takie jak laptop, komórka i samochód służbowy (czyli
    standarcik). Mam pytanie dotyczace samochodu. NIgdy wczesniej nie pracowalem
    ze sluzbowa fura i nie chcialbym wyjsc na totalengo nicniewiedzacego.
    Czy mozna i w jakim zakresie wykorzystywac samochod do celow prywatnych, jak
    sie ma sprawa z serwisowaniem auta, np. zmiana opon, oleju (czy martwie sie o
    to ja, czy jakis czlowiek w firmie od przegladow). Pytam, bo kazdy z
    pracownikow robi przeciez rozna ilosc kilometrow. Opiszcie swoje doswiadczenia
    Obserwuj wątek
      • Gość: XXL Re: SAMOCHÓD SŁUŻBOWY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 15:00
        1.Zapytaj kolegów o dłuższym stażu, na tym samym stanowisku.
        2.Zapytaj szefa, nie ma zasady ogólnej.
      • lilithh Re: SAMOCHÓD SŁUŻBOWY 30.10.05, 19:28
        Porządna firma powinna mieć procedurkę jasno opisującą co wolno a co nie wolno.
        Jednej "ogólnopolskiej" reguły nie ma - znam firmę gdzie nawet na urlop jedzie
        się służbowym samochodem na służbowej benzynie, znam też takie, w których
        samochód po pracy odstawia nię na słuzbowy parking...
        Jeśli procedurki niet, to zapytaj najpierw szefa o firmowe zwyczaje w tej
        kwestii, a później jeszcze podpytaj kolegów ;-)
      • Gość: www Re: SAMOCHÓD SŁUŻBOWY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 19:59
        "standarcik" - dobre sobie....
      • Gość: absolwentka Re: SAMOCHÓD SŁUŻBOWY IP: *.pozman.pl / *.nat.pozman.pl 31.10.05, 11:36
        Dla PH to rzeczywiście "standarcik"
        • Gość: PPP Re: SAMOCHÓD SŁUŻBOWY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 12:15
          Cóż to za pogardliwe tony?
          Kazimiera Szczuka? Mądra, bo na karteczce ma napisaną odpowiedź...

Wielu z "tych" PH, przynajmniej w mojej branży ma za sobą kilka, często
          kilkanaście szkoleń (marketingowe, serwisowe) w D, F, CH... Do tego angielski
          (CAE) i przeważnie jakiś drugi język, a również i studia podyplomowe. I taki
          właśnie jest standard.

I zaręczam, że są duuuużo lepsi od niektórych absolwentów, zwłaszcza
          powiatowych "uczelni", absolwentko...
          • Gość: absolwentka Re: SAMOCHÓD SŁUŻBOWY IP: *.pozman.pl / *.nat.pozman.pl 31.10.05, 12:38
            Z czego wnosisz ,ze moj ton był pogardliwy ????? Ja tylko stwierdziłam fakty,ze
            podstawowymi narzędziami pracy PH są samochod, komorka i laptop.Masz jakieś
            kompleksy????
      • Gość: joanna Re: SAMOCHÓD SŁUŻBOWY IP: *.devs.futuro.pl 31.10.05, 16:05
        u mnie korzystanie z samochodu i odpowiedzialność za niego była opisana w
        procedurze. Tankować można było od poniedziałku do piątku (służbowo)i na tej
        benzynie wszędzie jeździć, a jak zabrakło "służbowej" benzyny w weekend to
        trzeba było dokupić za swoje. Na obowiązkowe przeglądy i jak coś się stało
        jeździłam do wyznaczonych serwisów, sama tylko dolewałam benzynę, płyn do
        spryskiwacza i jeździłam na myjnię. O wymianie opon trzeba było tylko pamiętać
        kiedy podjechać na wymiankę. szybko do takich wygód można się przyzwyczaić. No
        i zapytaj się o gps, czy bedziesz śledzony (chyba tak się pisze).
      • trojanski Re: SAMOCHÓD SŁUŻBOWY 31.10.05, 17:35
        co firma to obyczaj. moje doswiadczenia
        1.firma - firma placi wszystko: ubezpieczenie(krajowe zagraniczne - przed EU),
        przeglady, naprawy, wymiane opon, mycie, paliwo sluzbowe (delegacje bez limitu
        km ale podpisane przez szefa) + 700 km prywatnie na miesiac wgt przelicznika
        zuzycia paliwa : 9litrow / 100 km. Kilometry sluzbowe tez przeliczane wg tego
        przelicznika
        (czyli 700 km delegacji = 63 litry) Samochod w rzeczywistosci palil 7 litrow na
        100 km. Kwartalna oplata za uzytkowanie samochodu : 350 PLN
        Prywatnie zatankowane km i zatankowane paliwo nikogo nie interesowaly - moglem
        jezdzic ile chcialem mino ze mialo to wplyw na zuzycie samochodu czestosc
        przegladow itd. Wymiana samochodu po 5 latach plus prawo pierwokupu po dobrej
        cenie (np Avensis za 16 TPLN, Corolla za 9-11 TPLN)

2. Firma - jak w pkt 1 tyle ze firma placi rowniez moje paliwo prywatne
        (tylko w kraju) - oplata miesieczna : 350 PLN

Uwaga : samochod w obu firmach nie byl traktowany jak narzedzie pracy tylko
        czesc uposazenia - byc moze sa inne regulacje w przypadku gdy samochod jest
        narzedziem pracy.

Poza tym a byc moze przede wszystkim kazda porzadna firma reguluje bardzo
        szczegolowo zasady uzytkowania samochodu w odpowiedniej procedurze.

• Gość: Bankier Re: SAMOCHÓD SŁUŻBOWY IP: *.net.pl / *.net.pl 31.10.05, 21:13
        Limit paliwa - 350 litrów miesięcznie - powyżej dopłata z własnej kieszeni,
        można jeździć prywatnie (w ramach limitu) - za to firma pobiera z pensji stały
        ryczałt 122 zł miesięcznie. Do tego 3 razy w miesiącu mycie auta na stacjach BP
        lub Statoil (karta Routex). Trzeba pilnować terminów przeglądów (płaci firma).
        • Gość: absolwent Re: SAMOCHÓD SŁUŻBOWY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 21:38
          serdeczne dzieki za te wszystkie wskazowki. Wiem juz duzo wiecej niz wczesniej.
          JESZCZE RAZ DZIEKI.
      • Gość: łukasz Re: SAMOCHÓD SŁUŻBOWY IP: 80.53.157.* 31.10.05, 22:24
        moi pracownicy maja samochody slużbowe, nie maja wysokich stanowisk bo najwyzsze mam ja ;) taka firma ;) korzystaja tylko w celach sluzbowych bo na prywatne nie bardzo maja czas ;) oczywiscie do domu moga sobie zabierac to chyba jasne, przeglady , remonty, amortyzacje itd wliczam w koszty wiec nie musza placic za to jesli by rozbili auto z wlasnej winy wylatuja z roboty i placa odszkodowanie za utracone zyski - w mojej branzy bez samochodu nie ma kasy :) ale jesl dostanesz jakies wyzsze stanowisko to sądze ze nie bedziesz mial limitu kilometrow ani limitu rozmów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka