Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

wypłata z ZUS'u i bezrobocie

IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 05.11.05, 21:22
    Nie pracuję od 3 tygodni (skończyła mi się umowa na czas określony), ale
    równocześnie od tego czasu jestem na zwolnieniu lekarskim, więc zapłaci mi
    ZUS, prawda?
    Mam możliwość przedłużania tego zwolnienia, żeby ZUS płacił mi nadal, tylko
    niebawem kończy mi się ważność ksiązeczki ubezpieczeniowej. I tu pojawia się
    problem, powinnam iść do U.P. i zarejestrować się, żeby mieć ubezpieczenie,
    ale przecież ZUS będzie mi płacił 80% mojej byłej pensji, więc mam dochód,
    więc nie kwalifikuję się na bezrobotną.
    Muszę mieć ubezpieczenie, bo przecież jakby nagle coś się stało, lekarz,
    szpital itp...
    Czy ktoś był w takiej sytuacji, i wie jak powinnam postąpić?????
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jolka Re: wypłata z ZUS'u i bezrobocie IP: *.net.wlnet.com.pl / 80.72.34.* 06.11.05, 14:56
        Czy nikt z was nie miał podobnego problemu???
      • krzysztofsf Re: wypłata z ZUS'u i bezrobocie 06.11.05, 16:37
        zus ci przedluzy ksiazeczke
      • andrejwww Odpowiedż 06.11.05, 16:55
        Nie może się Pani zarejestrować w Urzędzie Pracy, ponieważ posiada Pani
        zwolnienie lekarskie, które nie pozwala Pani pracować - nie zdolność do
        wykonywania pracy.Zatem ubezpieczenie z Urzędu pracy Pani nie przysługuje.

Prawo do zasiłku chorobowego przysługuje nie tylko ubezpieczonemu, który stał
        się niezdolny do pracy w czasie trwania ubezpieczenia, ale także po spełnieniu
        określonych warunków po ustaniu tytułu ubezpieczenia, czyli np. po rozwiązaniu
        umowy o pracę - od 1 lipca pojawiły się nowe przepisy.

Zasiłek chorobowy przysługuje także po ustaniu tytułu ubezpieczenia (np.
        rozwiązaniu umowy o pracę), w przypadku gdy:

a) niezdolność do pracy powstała w czasie trwania ubezpieczenia i trwa
        nieprzerwanie również po ustaniu tytułu ubezpieczenia,

b) niezdolność do pracy powstała nie później niż w ciągu 14 dni od ustania
        tytułu ubezpieczenia chorobowego i trwa bez przerwy co najmniej 30 dni,

c) niezdolność do pracy powstała nie później niż w ciągu 3 miesięcy od ustania
        tytułu ubezpieczenia chorobowego, trwa nieprzerwanie przez co najmniej 30 dni,

Tak, zapłaci Pani Zus, ponieważ dzień rozwiązania umowy to jeszcze okres
        świadczenia pracy ( obowiązek bycia w pracy podczas rozwiązania umowy ), zatem
        otrzyma Pani zasiłek chorobowy od Zakładu Ubezpieczeń Społecznych nie dłużej
        niż jednak 6 miesięcy ( jest Pani objęta świadczeniami ).

Jeżeli po upływie okresu w którym będzie Pani pobierała zasiłek , będzie Pani
        nadal niezdolna do pracy z powodu choroby, a dalsze leczenie rokuje odzyskanie
        zdolności do pracy, okres zasiłkowy ulega przedłużeniu - do 3 miesięcy.Okres
        zasiłku nie ulega przedłużeniu osobie uprawnionej do renty z tytułu
        niezdolności do pracy.

ZUS będzie płacił pani "80%", jeżeli chorowała Pani w szpitalu, będzie to 70%,
        ale może Pani otrzymać 100%! jeżeli choroba powstała wskutek wypadku w drodze
        do pracy lub z pracy lub trwa nieprzerwanie ponad 90 dni, począwszy od 91 dnia
        tej niezdolności.

Proponuje udać się Pani do najbliższego Inspektoratu Ubezpieczeń Społecznych.

Szybkiego powrotu do zdrowia.
        • Gość: Jola Re: Odpowiedż IP: *.devs.futuro.pl 06.11.05, 22:09
          Dziękuję Ci bardzo za wyczepującą odpowiedź. Nie wiem kim jesteś, ale śledzę
          twoje wypowiedzi na forum, są w pełni profesjonalne. To dobrze, że jest tu ktś
          taki jak Ty.
      • Gość: joanna Re: wypłata z ZUS'u i bezrobocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 14:33
        Ja mam też pytanie...
        Pracuję ostatni rok na umowę-zlecenie /były odprowadzane składki/, czy w tej
        sytuacji mogę się o coś z ZUS ubiegać, jeśli w tym czasie zachoruję?
        Czy po rozwiązaniu umowy w grudniu - mogę się starać o zasiłek dla
        bezrobotnych ?
        Pozdrawiam
        • andrejwww Re: wypłata z ZUS'u i bezrobocie 07.11.05, 15:03
          "Pracuję ostatni rok na umowę-zlecenie /były odprowadzane składki/, czy w tej
          sytuacji mogę się o coś z ZUS ubiegać, jeśli w tym czasie zachoruję?"

Przy umowie-zlecenia pracodawca nie ma obowiązku odprowadzania składek
          chorobowych do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.Natomiast przy umowie o prace
          pracodawca musi odprowadzać składki chorobowe za zatrudnionego pracownika.

Zgłoszenie pracownika umowa-zlecenie do ubezpieczenia, obejmuje ubzpieczenia
          emerytalne, rentowne, wypadkowe i zdrowotne ( pracodawca ma na to 7 dni od
          podjęcia pracy przez pracownika ).Jednak nie obejmuje ubezpieczenia
          chorobowego - w przypadku umowy o prace tak.

Jeżeli podpisała pani umowa-zlecenia i pracodawca zgłosił panią do ubzpieczenia
          emerytalnego, rentownego, wypadkowego i zdrowotnego to w pzypadku choroby nic
          Pani od Zus nie uzyska ( chyba że została opłacana składka chorobowa ).

Z powyższego wynika, że o nic Pani się może ubiegać od ZUSu.

Natomiast składki chorobowe mogą być odprowadzane dobrowolnie i nic nie stoi na
          przeszkodzie aby pracownik poinformował płatnika składek ( pracodawcy ), o tym
          że chce dodatkowo płacić składki na ubezpieczenie chorobowe.

Proszę porozmawiać w tej kwestii ze swoim pracodawcą.

"Czy po rozwiązaniu umowy w grudniu - mogę się starać o zasiłek dla
          bezrobotnych ?Pozdrawiam"

Podstawowym warunkiem otrzymania zasiłku jest uzyskiwanie dochodu w wysokości
          849 zł brutto., czyli minimalnego wynagrodzenia krajowego.Jeżeli Pani dochody
          są niższe, nie ma Pani prawa do zasiłku dla bezrobotnych.

Na umowie o prace pracodawca ma obowiązkowo opłacać "dodatkowo" składki na
          fundusz pracy, co uprawnia do zasiłku dla osoby bezrobotnej.Na umowie-zlecenia
          pracodawca ma obowiązek odprowadzania składek na fundusz pracy jeżeli został
          przepracowany pełny miesiąc, jeżeli nie zostaje przepracowany cały miesiąc, to
          pracodawca nie ma takiego obowiązku.Taka składka to mała kwota, około 25 zł,
          dlatego właśnie pracodawcy na umowa-zlecenia często tego nie uwzględniają.

Proszę zapytać pracodawcy czy odprowadza składki na fundusz pracy ( uprawnia do
          zasiłku ), jeżeli nie i jeżeli będzie Pani tego chciała - proszę poprosić o
          dodatkowe składki na fundusz pracy - co będzie panią uprawniało do zasiłku dla
          bezrobotnych.

Sama Pani widzi, że dodatkowe świadczenia kosztują pracownika, ale zasiłek
          podczas choroby, czy zasiłek dla bezrobotnych, to dziś luksus, który niestety
          kosztuje.Pozatym, proszę prosić pracodawca aby dał umowe o prace, dzięki temu
          zyska Pani wiele świadczeń ( nawet w przypadku choroby i rozwiązania umowy ).
          • Gość: joanna Re: wypłata z ZUS'u i bezrobocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.05, 16:56
            Bardzo dziękuję za wyjaśnienia.
            Miałam płaconą składkę chorobową, natomiast nie była płacona ta na fundusz
            pracy, bo zlecenie było tylko na kilkanaście godzin w miesiącu. Czy - jeżeli
            zatrudniłby mnie np. na część etatu, lub by była płacona ta składka w całości -
            mam szansę na taki zasiłek, dopóki nie znajdę innej pracy?
            Być może będzie to umowa o chałupnictwo, ale nie mam zadnej pewności...
            Pozdrawiam
            • andrejwww Re: wypłata z ZUS'u i bezrobocie 07.11.05, 18:41
              "Miałam płaconą składkę chorobową, natomiast nie była płacona ta na fundusz
              pracy, bo zlecenie było tylko na kilkanaście godzin w miesiącu."

Jeżeli Pani pracodawca odprowadzał dodatkowo do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych
              składke chorobową, to w przypadku choroby, będzie Pani otrzymywała zasiłek
              chorobowy.

Jeżeli pracodawca nie płacił dodatkowo składki na fundusz pracy, to w przypadku
              rozwiązania umowy, nie otrzyma Pani zasiłku dla bzrobotnych.

"Czy - jeżeli zatrudniłby mnie np. na część etatu, lub by była płacona ta
              składka w całości - mam szansę na taki zasiłek, dopóki nie znajdę innej pracy?"

Pracownik pracujący na umowe o prace, musi obowiązkowo płacić składki na
              fundusz pracy, nie zależnie od wymiaru etatu.

Jeżeli pracodawca będzie płacił składki na fundusz pracy przy umowie-zlecenia,
              również będzie Pani uprawniona do starania się o zasiłek dla bezrobotnych.Musi
              Pani jednak pamiętać że składki na fundusz odprowadza się po przepracowaniu
              całego miesiąca.

Jednak powinna pani pamiętać, że nie ma Pani prawa do zasiłku w przypadku :

1)Gdy Pani pobierane wynagrodzenie jest niższe niż minimalne wynagrodzenie
              brutto 849 zł,

2)Gdy pracodawca nie odprowadza składek na fundusz pracy,

3) Zasiłek zależy również od sposobu rozwiązania umowy o prace ( mowa tutaj
              nawet o karencji 180 dni jeżeli chodzi o rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia ).
              • andrejwww Re: wypłata z ZUS'u i bezrobocie 07.11.05, 18:51
                Składka na Fundusz Pracy we wrześniu, październiku i listopadzie 2005 r. nie
                może być niższa niż 34,08 zł (tj. 2,45%).
      • canbera Re: wypłata z ZUS'u i bezrobocie 08.11.05, 18:32
        8 lutego br. zmienily sie przepisy i teraz przez caly okres zasilkowy zasilek
        chorobowy wyplacany jest w wys. 80% (nie ma 100% od 91. dnia nieprzerwanej
        niezdolnosci do pracy), chyba, ze:
        1. jestes w ciazy
        2. uleglas wypadkowi w pracy lub masz tzw. chorobe zawodowa
        3. uleglas wypadkowi w drodze do lub z pracy
        4. jestes dawca organow
        W kazdym innym przypadku przysluguje Ci 80% zasilku chorobowego.

Po 182-dniowym okresie zasilkowym, jezeli w dalszym ciagu bedziesz chora, mozesz
        ubiegac sie o swiadczenie rehabilitacyne (moze byc przyznane przez lekarza
        orzecznika na max 12 m-cy) lub o rente z tytulu niezdolnosci do pracy. Wniosek
        skladasz w ZUS-ie wlasciwym ze wzgledu na miejsce zamieszkania.

Jezeli chodzi o ubezpieczenie zdrowotne, to tak dlugo, jak pobierasz zasilek
        chorobowy z ZUS-u mozesz korzystac z bezplatnej sluzby zdrowia. Niektore
        przychodnie lub szpitale wymagaja jedynie zaswiadczenia z ZUS-u, ze pobierasz
        swiadczenie. ZUS nie stempluje legitymacji ubezpieczeniowej.

Powodzenia w szukaniu pracy!!!
        • vailet Re: pytanie do andrejwww-pilne!!! 16.11.05, 13:43
          Witam Pana,
          zwracam się do Pana z pytaniem, ponieważ widzę, że jest Pan na bieżąco z
          przepisami i odpowiada Pan szczerze i wyczerpująco.
          Pracowałam w jednej firmie 1,5 roku (umowa o pracę na czas nieokreślony) -
          rozwiązałam z tą firmą umowę bez wypowiedzenia, ponieważ pracodawca przestał mi
          plłacić pensję i składki (złożyłam pozew w Sądzie), następnego dnia rozpoczęłam
          pracę w innej fimie (czyli mam ciągłość), ale niestety pracowałam tylko 4
          miesiące, ponieważ z powodu reorganizacji i cięcia kosztów pracodawca mnie
          zwolnił.
          Od trzech tygodni jestem na zwolnieniu lekarskim (zwolnienie było jeszcze w
          trakcie zatrudnienia). Po zwolnieniu chciałbym się zarejestrować w Urzędzie
          Pracy.
          Czy w takiej sytuacji będzie mi przysługiwał zasiłek po 7 dniach od dnia
          rejestracji, czy dopiero po 90 dniach.
          Czy to prawda, że w Urzędzie Pracy należy się zarejestrować w ciągu 7 dni od
          ukończenia zatrudnienia, bądź pobierania zasiłku chorobowego???, bo nie ma tego
          określonego w przepisach UP.
          W UP wymagają zaświadczenia z ZUS, że był pobierany zasiłek chorobowy, ale
          dostanę go dopiero na koniec listopada, a zwolnienie mam do 22.11, więc martwię
          się, czy będę mogła się zarejestrować i przecież od tego dnia przez ponad
          tydzień będę bez żadnego ubezpieczenia.
          Pozdrawiam i proszę o radę
          • vailet Re: pytanie do andrejwww-pilne!!! 16.11.05, 18:35
            podciągam wątek
          • andrejwww Re: pytanie do andrejwww-pilne!!! 16.11.05, 23:52
            Art. 25. K.p. Zawarcie kolejnej umowy o pracę na czas określony jest
            równoznaczne w skutkach prawnych z zawarciem umowy o pracę na czas nie
            określony, jeżeli poprzednio strony dwukrotnie zawarły umowę o pracę na czas
            określony na następujące po sobie okresy, o ile przerwa między rozwiązaniem
            poprzedniej a nawiązaniem kolejnej umowy o pracę nie przekroczyła jednego
            miesiąca.

Tak w tym przypadku ciągłość Pani pracy została zachowana, ale wydaje mi się że
            to nie będzie miało większego znaczenia jeśli chodzi o przyznanie zasiłku dla
            bezrobotnych, bowiem zasiłek dla bezrobotnych otrzymuje osoba, która w okresie
            18 miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania się w urzędzie pracy,
            świadczyła prace w łącznym okresie 365 dni otrzymując z tego tytułu minimalne
            wynagrodzenie za prace w wysokości 849 zł - do którego istniał obowiązek
            odprowadzania składki na fundusz pracy.Zobaczmy zatem co mówią przepisy :

1.Bezrobotnemu przysługuje prawo do zasiłku dla bezrobotnych za każdy dzień
            kalendarzowy po upływie 7 dni od dnia zarejestrowania się we właściwym
            powiatowym urzędzie pracy, jeżeli w okresie 18 miesięcy poprzedzających dzień
            zarejestrowania, łącznie przez okres co najmniej 365 dni:

a) był zatrudniony i osiągał wynagrodzenie w kwocie co najmniej minimalnego
            wynagrodzenia za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na
            Fundusz Pracy, z wyjątkiem obowiązku opłacania składek za niepełnosprawnych, w
            okresie tym nie uwzględnia się okresów urlopów bezpłatnych trwających łącznie
            dłużej niż 30 dni,

b) wykonywał pracę na podstawie umowy o pracę nakładczą i osiągał z tego tytułu
            dochód w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę,

c) świadczył usługi na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej
            umowy o świadczenie usług, do których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 23
            kwietnia 1964r. – Kodeks cywilny stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, albo
            współpracował przy wykonywaniu tych umów, przy czym podstawę wymiaru składek
            na ubezpieczenia i Fundusz Pracy stanowiła kwota co najmniej minimalnego
            wynagrodzenia za pracę,

d) opłacał składki na ubezpieczenie społeczne z tytułu prowadzenia
            pozarolniczej działalności lub współpracy, przy czym podstawę wymiaru składki
            na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy stanowiła kwota wynosząca co
            najmniej minimalne wynagrodzenie za pracę,

e) wykonywał pracę w okresie tymczasowego aresztowania lub odbywania kary
            pozbawienia wolności, przy czym podstawę wymiaru składki na ubezpieczenia
            społeczne i Fundusz Pracy stanowiła kwota co najmniej połowy minimalnego
            wynagrodzenia za pracę,

f) wykonywał pracę w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, w spółdzielni kółek
            rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych będąc członkiem tej spółdzielni,
            przy czym podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy
            stanowiła kwota co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę,

g) opłacał składkę na Fundusz Pracy w związku z zatrudnieniem lub wykonywaniem
            innej pracy zarobkowej za granicą u pracodawcy zagranicznego w państwie
            niewymienionym w art.1 ust.3 pkt 2 lit.a i b ustawy z dnia 20.04.2004r. o
            promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz.U. Nr 99, poz.1001),

f) był zatrudniony za granicą przez okres co najmniej 365 dni, w okresie 18
            miesięcy przed zarejestrowaniem się w powiatowym urzędzie pracy i przybył do
            Rzeczypospolitej Polskiej jako repatriant,

g) był zatrudniony lub wykonywał inną pracę zarobkową i osiągał wynagrodzenie
            lub dochód, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy.
            odbywał zasadniczą służbę wojskową, nadterminowa zasadniczą służbę wojskową,
            zawodowej służby wojskowej pełnionej na podstawie kontraktu na pełnienie służby
            terminowej, przeszkolenia wojskowego absolwentów szkół wyższych, służy
            wojskowej pełnionej w charakterze kandydata na żołnierza zawodowego, ćwiczeń
            wojskowych, okresowej służby wojskowej oraz zasadniczej służby w obronie
            cywilnej i służby zastępczej,

h) przebywał na urlopie wychowawczym, udzielonym na podstawie odrębnych
            przepisów,

i) pobierał rentę z tytułu niezdolności do pracy, rentę szkoleniową oraz po
            ustaniu zatrudnienia, wykonywania innej pracy zarobkowej albo zaprzestania
            prowadzenia pozarolniczej działalności pobierał zasiłek chorobowy, macierzyński
            lub świadczenie rehabilitacyjne jeżeli podstawę wymiaru tych zasiłków i
            świadczenia stanowiła kwota w wysokości co najmniej minimalne wynagrodzenie za
            pracę, po odliczeniu kwoty składek na ubezpieczenia społeczne należne od
            pracownika,

j)opłacał składki na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy, jeżeli podstawę
            wymiaru składek stanowiła kwota wynosząca co najmniej minimalne wynagrodzenie
            za pracę,

k)otrzymał odszkodowanie z tytułu niezgodnego z przepisami rozwiązania przez
            pracodawcę stosunku pracy (stosunku służbowego) lub otrzymał odszkodowanie z
            tytułu skrócenia okresu wypowiedzenia umowy o pracę.

Proszę nie zapominać że zgodnie z Zgodnie z art. 2 Ustawy o zatrudnieniu i
            przeciwdziałaniu bezrobociu za bezrobotnego uważa się osobę nie zatrudnioną,

a) nie wykonującą innej pracy zarobkowej, zdolną i gotową do podjęcia pracy w
            pełnym wymiarze czasu pracy obowiązującego

b) w danym zawodzie, nie uczącą się w systemie dziennym, która rejestruje się
            we właściwym dla miejsca zamieszkania Urzędzie Pracy.

Za bezrobotnego uznaje się osobę, która nie nabyła prawa do renty, emerytury,
            nie pobiera świadczenie rehabilitacyjnego, zasiłku chorobowego, macierzyńskiego
            lub wychowawczego;.

Proszę już samemu sprecyzować sobie podane informacje - jeżeli w okresie 18
            miesięcy poprzedzających dzień zarejestrowania w urzędzie pracy, świadczyła
            Pani prace przez łączny okres 365 dni przy pobieranym wynagrodzeniu miesięcznym
            nie mniej niż 849 zł i odprowadzanej składce na Fundusz Pracy, wówczas
            przysługuje Pani zasiłek dla bezrobotnych po 7 dniach, pod warunkiem, że urząd
            pracy nie będzie miał propozycji odpowiedniego zatrudnienia lub szkolenia.Osoba
            bezrobotna to osoba zdolna i gotowa do wykonywania pracy i nie pobierająca
            zasiłku chorobowego - jeżeli takie kryteria Pani spełni wówczas w przypadku
            braku odpowiedniego szkolenia bądż zatrudnienia, będzie przysługiwał Pani
            zasiłek dla bezrobotnych w wymiarze czasu i kwocie ustalonej przez urząd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka