Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

recepcja hotelowa

IP: *.icpnet.pl 10.11.05, 19:50
    witam! poszukuję pracy w branży turystycznej. najbardziej interesuje mnie coś
    z zakresu hotelarstwa, a jak wiadomo najczęściej zaczyna sie na recepcji. No
    i właśnie chodzi o to, że zostałam zaproszona na "dyżur próbny". zależy mi na
    tej pracy, dlatego proszę o jakieś cenne rady osób z branży... jak myślicie
    jakie będę miała zadania tego próbnego dnia? a co z komputerowymi systemami
    rezerwacji, czy to jakoś szczególnie trudne? no i przede wszystkim jak wypaść
    naprawdę dobrze? autorom najciekawszych rad obiecuję ich empiryczne
    sprawdzenie :) pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • dreszczu Re: recepcja hotelowa 10.11.05, 23:28
        Jesli nigdy wczesniej nie mialas stycznosci z recepcja hotelowa to bedzie ciezko
        sie wykazac w ciagu jednego dyzuru niestety. Wbrew pozorom jest sporo do
        nauczenia, ludzie mysla sobie ze ktos siedzi klucze wydaje ot i tyle. Nic
        bardziej blednego. Ciezko mi cos doradzic, sporo zalezy tez od tego jaki to
        hotel, w jakim miescie. Rozne hotele, rozne procedury, rozne systemy rezerwacji,
        itp. Wszystkiego da sie nauczyc ale na pewno nie w jeden dzien :-)Napisz cos
        wiecej, ilu gwiazdkowy hotel, w jakim miescie. Usmiech, zdecydowanie, uczynnosc
        jak wszedzie w uslugach to podstawa.
        • vinci_78 Re: recepcja hotelowa 12.11.05, 15:46
          A co to znaczy "obsługa hotelowa"?
        • Gość: jeszcze bezrobotna Re: recepcja hotelowa IP: *.icpnet.pl 12.11.05, 19:17
          hej dreszczu! dziękuje za odzew :) jeśli chodzi o hotel: 4 gwiazdki, okolice
          jednego z większych miast. Fakt, nigdy nie pracowalama na recepcji, ale mam
          jako takie pojecie teoretyczne na ten temat. co z tymi systemami?wiem, że każdy
          hotel może mieć inny, ale proszę o choć ogólny zarys obowiązków. a z tym
          usmiechem to myślę, że nie będzie problemu :) a jeśli mogę spytać, "Twój hotel"
          to gdzie i jak Ci tam? pozdrawiam
          • dreszczu Re: recepcja hotelowa 14.11.05, 02:23
            Jeszcze bezrobotna: nie ma za co. To troche dziwne ze 4* i przyjmuja osoby bez
            wczesniejszego doswiadczenia na recepcji, sadzac po tym co piszesz czyzby to byl
            hotel w Ozarowie Maz? ;-) Na pewno troszeczke czasu minie nim samodzielnie
            bedziesz pracowac, jak ze znajomoscia jezykow u Ciebie? Przynajmniej dobry
            angielski jest konieczny w hotelu 4* i tak na prawde wystarczy, kazdy kolejny
            jezyk to + dla Ciebie. Zakres obowiazkow zalezy tez od hotelu, niektore maja
            osobne dzialy rezerwacji, w innych zajmuje sie tym recepcja. Programy hotelowe
            rozne, najbardziej popularne w duzych hotelach sieciowych - Fidelio i coraz
            popularniejszy polski program ProHott i kilka mniej popularnych. Ten drugi mocno
            intuicyjny i szybko przyswajalny, jesli obsluga komputera nie jest Ci obca a
            zakladam ze tak nie jest to nie bedzie to specjalnym problemem. Co do godzin
            pracy to tez zalezy od hotelu z reguly hotele 1-3* pracuja w systemie 12h -
            7-19-7, w tych lepszych raczej system trzyzmianowy po 8h. Przyzwyczaj sie ze
            swieta, noce, sylwestry bedzie trzeba czasami spedzic w pracy niestety i to
            jeden z wiekszych minusow tej pracy. Zarobki niestety slabe, niewspolmierne do
            wymaganych kwalifikacji. Pensje w ogole sa strasznie rozstrzelone, mozna w
            hotelu 2* zarabiac wiecej niz w hotelu 5* z kosmicznymi wymaganiami. Jest jeden
            z 5* hoteli w wawie, ktory proponuje na poczatek pensje sporo nizsza niz 1700
            brutto przez kogos wspomniana i niestety nie jest to odosobniony przypadek.
            Niektore maja jeszcze jakies systemy premiowania, w 5* mozna dorobic troche na
            up sellingu - proponowanie gosciom drozszych pokoi niz poczatkowo zamawial.
            Kolejna rzecz, na recepcji hotelowej nie pracuje sie przez cale zycie, albo po
            kilku latach awansujesz albo Ci podziekuja i zatrudnia mlodsza, a ze z awansem
            czasami ciezko...
      • Gość: też bezrobotna Re: recepcja hotelowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 22:56
        W jakich godzinach pracujecie? I ile wam płacą w tej recepcji hotelowej, jeśli
        można spytać????
      • Gość: panna nikt Re: recepcja hotelowa IP: *.icpnet.pl 13.11.05, 18:37
        w jednym ogloszeniu widniala kwota 1700 brutto, pelen etat. czy to duzo?
        • dreszczu Re: recepcja hotelowa 14.11.05, 02:25
          aaa i jeszcze jedno
          ehotelarz.com/
          portal dla hotelarzy, mnostwo przydatnych informacji, polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka