Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie o ZUS, własna działalność

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 14.11.05, 15:13
    Musze pierwszy raz zapłacić za siebie ZUS i ale nie wiem, jak wygląda to w
    praktyce.
    Dlaczego trzeba płacić trzema przelewami i jak?
    Co jest dla ZUSu dowodem wpłaty w przypadku reklamacji: czy jest nim
    comiesięczny wydruk z wyciągu z konta (mam konto internerowe?
    Z góry dzięki za odpowiedź.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Małgoś Re: Pytanie o ZUS, własna działalność IP: *.sentel.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 16:49
        Trzema bo są trzy konta do trzech typów ubezpieczeń: społecznych, zdrowotnych
        oraz FP i FGŚP.

Dowodem jest wydruk z transakcji, on nie wymaga stempla.

Do wypełniania przelewów polecam poradnik "Zasady wypełniania dokumentu
        polecenie przelewu / wpłaty gotówkowej należności ZUS z tytułu składek" ze
        strony ZUS www.zus.pl/ref_99/reforma.htm
      • Gość: działaczka Re: Pytanie o ZUS, własna działalność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 16:56
        Po raz pierwszy musisz w ZUSie złożyć deklarację DRA za tę część miesiąca,
        którą przepracowałeś. Więc jeśli np. masz działalność od 15 października, to do
        10 listopada należało złożyć deklarację DRA za dwa tygodnie października.
        Kolejną deklarację, pełną za listopad - dla pewności - należałoby złożyć do 10
        grudnia. Upewnij się, czy musisz składać kolejne deklaracje. Mnie kobieta w
        ZUSie powiedziała, że jeśli nic się nie zmienia w moich danych, a mam w tym
        roku złożoną choć jedną deklarację za cały miesiąc, to mogę sobie odpuścić
        składanie do konca roku, a tylko płacić składki.

Mam nadzieję, że w ciągu 7 dni od rozpoczęcia działalnosci złożyłes druk
        zgłoszenia do ubezpieczenia (chyba ZUA, to na pewno powiedzą Ci w ZUSie).

Płacimy trzema przelewami, bo trzeba wpłacać na trzy różne konta. Pierwsze,
        tz. "pięćdziesiąt jeden" (ma "51" w numerze konta) to ubezpieczenie społeczne,
        drugie konto, "52" to ubezpieczenie zdrowotne, trzecie konto, "53" to konto
        składek na Fundusz Pracy. Lepiej nie wpłacaj wszystkich składek na jedno konto,
        bo dopiero narobisz sobie sajgonu...

Jeśli masz konto stricte internetowe (np. w mBanku), to masz możliwość
        wydrukowania potwierdzenia przelewu, które nie wymaga podpisu banku i jest tak
        samo ważne, jakbyś wziął takowe od pani z okienka w banku nieinternetowym. A to
        dlatego, że potwierdzenie przelewu można wydrukować dopiero, gdy przelew
        wyjdzie faktycznie z konta. Nie masz więc możliwości matactwa. I to jest dla
        Ciebie podstawą składania wszelkich reklamacji i załatwiania zaświadczeń o
        niezaleganiu itp.

Mnie panie w ZUSie bez mruginęcia okiem przyjeły takie potwierdzenia, gdy było
        mi potrzebne takowe zaświadczenie.

Pytasz, jak płacić przelewami - przy okazji wizyty w ZUSie poproś o karteczkę z
        aktualnymi stawkami - gwarantuję Ci, że na karteczce znajdziesz też konta, na
        które trzeba wpłacać poszczególne kwoty. Możesz też wejść na stronę internetową
        ZUSu, ale uprzedzam, że połapać się jest wyjątkowo trudno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka