Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Prosze pomozcie :(

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 10:21
    Pracowałam w małej firmie na dziko a teraz pracodawca zwinol zagle i wyjechal
    do niemiec.wlascicielem firmy byl turek/Pracowalam tam nielegalnie,niektorym
    osobą wypłacil pieniadze a 3 osobąnie wyplacil/Odpowiedzcie prosze czy mam
    jakies szanse w odzyskaniu tych pieniedzy jest to nieduza suma ale jestem
    teraz bez grosza.Czy w tej sprawie powinnam dzwonic do inspektora pracy?co
    mam robic odpowiedzcie prosze.
    Obserwuj wątek
      • iberia29 Re: Prosze pomozcie :( 20.11.05, 11:00
        oprocz miśków z bejsbolami to nic nie poradzisz.Nie ma sensu zglaszac do PIP-u
        skoro pracowalas nielegalnie....
        • Gość: jacobs Re: Prosze pomozcie :( IP: *.brda.net 20.11.05, 11:30
          Na telefonowanie szkoda pieniedzy. W zaleznosci od tego, gdzie mieszkasz, wyslij
          list z dokladnym opisem sprawy oraz dokladnym opisem firmy i Turka oraz prosba o
          interwencje do konsulatu albo ambasady RFN. Oni powinni przekazac sprawe swojej
          policji (lub policji pracy), ktora tego pana ma juz prawdopodobnie w rejestrach.
          Trudno bedzie odzyskac pieniadze, ale Turka spotka kara.

Ambasada Republiki Federalnej Niemiec
          ul. Dąbrowiecka 30
          03-932 Warszawa
          Wydział Ekonomiczno - Handlowy
          Ponizej adres internetowy strony, na ktorej znajduja sie odnosniki do
          przedstawicielstw niemieckich w Polsce:
          ambasadaniemiec.pl/www/botschaft.php?pid=49&lg=pl
      • andrejwww Re: Prosze pomozcie :( 20.11.05, 11:34
        Takie są minusy pracy na dziko, brak prawa pracowniczego.Gdyby takie ekscesy
        działy się na umowie o prace, to Inspekcja Pracy i Sąd Pracy mogli by Pani pomóc
        odzyskać zaległe wynagrodzenie, wszczynając w ostateczności postępowanie
        egzekucyjne.Inspektor pracy nie wiele pomoże, bowiem do kontrolowania legalności
        zatrudnienia została specjalnie utworzona instytucja "Policji Pracy".Do nich
        może się Pani zgłosić o porade, lecz wg.mnie w takim przypadku odzyskanie
        pieniążków graniczy z cudem, żadnej dokumentacji, ewidencji czasu pracy, brak
        ZUS, US, równie dobrze mógł powiedzieć że Pani nigdy nie zatrudniał.
        • Gość: marzena Re: Prosze pomozcie :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 13:09
          Czesc ludzi w tym zakladzie byla zatrudniona i jak bym podala ich jako swiadkow
          czy bym w teej sprawie cos wskurala?Z zakladu ktorym pracowalam wywiozl
          wszystkie maszyny do szycia.Wiem ze na tel komorkowym jest nie osiagalny czy
          wystarczy tylko jego adres aby zglosic to do inspekcji pracy?
          • Gość: jacobs Re: Prosze pomozcie :( IP: *.brda.net 20.11.05, 14:41
            > Czesc ludzi w tym zakladzie byla zatrudniona i jak bym podala ich jako swiadkow
            > wystarczy tylko jego adres aby zglosic to do inspekcji pracy?
            Wystarczy, z tym, ze wez pod uwage, ze w naszym kraju PiP musi dzialac zgodnie z
            przepisami, z ktorych nieuczciwi pracodawcy po prostu sie smieja. Turek dostanie
            mandat 500,00 PLN. Piszac to sam siebie rozbawilem :). Dlatego lepiej
            dopracujcie list, podpiszcie i wyslijcie do urzednikow kraju, ktorego prawo
            chroni nie tylko ludzi o tzw. pozycji spolecznej, a ktorego Turek i jego
            wspolnik Polak sa, jak sadze, obywatelami.
        • andrejwww Re: Prosze pomozcie :( 20.11.05, 15:33
          Czy podczas wykonywania pracy na czarno była Pani zarejestrowana w urzędzie
          pracy i czy podpisywała Pani oświadczenie że nie pobiera Pani dochodów?
          • Gość: lolo Re: Prosze pomozcie :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 15:38
            Dobre pytanie. Jeżeli pobierała zasiłek to będzie musiała go oddać. Ale fajnie,
            głupota ludzka nie zna granic.
            • Gość: jacobs Re: Prosze pomozcie :( IP: *.brda.net 20.11.05, 16:22
              lolo, jeszcze nie znasz faktow, a juz piszesz o 'glupocie ludzkiej'? Poza tym w
              Polsce prawdopodobienstwo pobierania zasilku jest bardzo niewielkie.
              Jesli byla pani zarejestrowana w UP, to trzeba by oddac jedynie skladke na
              ubezpieczenie zdrowotne, tj. 8.50% minimalnego wynagrodzenia wynoszacege 849.00 PLN.
              • Gość: marzena Re: Prosze pomozcie :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 16:45
                Nie jestem w biurze pracy zarejstrowana jestem na urlopie wychowawczym bo mam
                male dziecko .wlasnie przez 2 miesiace nie pobieralam urlopu wychowawczego bo
                jak pobieralam urlop wychowawczy platny to w opiece podpisywalam oswiadczenie
                ze nie podejme zadnej pracy.w tym okresie jak pracowalam u turka bylam na
                urlopie bezplatnym nie dostawalam od panstwa rodzinnego ani wychowawczego.
                • andrejwww Re: Prosze pomozcie :( 20.11.05, 17:19
                  Skoro przebywa Pani na urlopie wychowawczym, to gdzie jest Pani zatrudniona?
                  • Gość: marzena Re: Prosze pomozcie :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 17:25
                    Jestem zatrudniona w innym zakladzie i przebywam na urlopie wychowawczym bo mam
                    male dziecko i podczas tego urlopu(nieplatnego)podjelam prace u turka(inny
                    zaklad)
                    • Gość: lolo Re: Prosze pomozcie :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 17:28
                      No to nic ci się nie należy i niczego nie zwojujesz.
                      • Gość: marzena Re: Prosze pomozcie :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 18:08
                        Wszyscy mowia ze polacy sa nie uczciwi a to turcy i niemcy psa warci.Mial ulgi
                        przezz caly rok a teraz zwinol caly zaklad.
                        • Gość: jacobs Re: Prosze pomozcie :( IP: *.brda.net 20.11.05, 18:26
                          No to sobie pani ulzyla: 'a to turcy i niemcy psa warci'. Trzeba bylo od razu
                          tak zaczac watek, to byloby z gory wiadomo, ze nie chce pani walczyc, tylko
                          sobie wraz z 'lolo' ponarzekac.
                          • Gość: lolo Re: Prosze pomozcie :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 18:33
                            jacobs czytaj ze zrozumieniem bo ja nie narzekam tylko stwierdziłem fakt że
                            dziewczyna dała się nabrać i nic jej się nie należy. Jeśli jeszcze czegoś nie
                            doczytałeś to napisz.
                            • Gość: jacobs Re: Prosze pomozcie :( IP: *.brda.net 20.11.05, 19:11
                              Juz doczytalem. A teraz zgadnij, kto w watku podal nastepujace "fakty"?
                              "Dobre pytanie. Jeżeli pobierała zasiłek to będzie musiała go oddać. Ale fajnie,
                              głupota ludzka nie zna granic."
      • andrejwww Re: Prosze pomozcie :( 20.11.05, 18:47
        Pani Marzeno, nie ma sensu kontynuować tematu, ponieważ nic tym Pani nie
        wywalczy.Pracodawca winny, ale winna też Pani, ponieważ to Pani zgodziła się
        pracować nielegalnie.Takie przypadki bardzo często się zdarzają przy pracy na
        czarno, ponieważ nie ma umowy, która by skutecznie rozwiązywała kwestie
        wynagrodzenia.Na urlopie wychowawczym też można pracować, nikt tego nie
        zabrania, także mogła Pani pobierać dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem i
        jednocześnie legalnie dorabiać sobie do dodatku.Jeśli chodzi o roszczenie
        zaległego wynagrodzenia, to odzyskanie jego graniczy z cudem, szczególnie że to
        była mała kwota i nie ma dowodów że Pani tam pracowała - każdy się wyprze aby
        utrzymać się przy pracy, brak dokumentacji, ewidencji.Więcej Panią będą wynosiły
        koszta w staraniu niż działaniu.Zatem proszę poprostu dać sobie spokój i
        wyciągnąć wnioski na przyszłość, legalna praca to prawo, a prawo chroni.
        • Gość: marzena Re: Prosze pomozcie :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 18:59
          Pracowalo nas tam nielegalnie 3 osoby dziekuje wam za wyczerpujaca odpowiedz
          widze ze nie ma o co walczyc ale bede miala nauczke nie ma co byc ucziwym
          dzieki wszystkim
        • kaaarolinkaa Re: Prosze pomozcie :( 20.11.05, 20:02
          A prosze mi powiedziec-jesli ta Pani mialaby umowe o prace na 3 mies ale
          pracodawca nie zglosilby jej do Zusu i nie wyplacilby jej wynagrodzenia to czy
          mialalby szanse na wyplate wynagrodznenia? i gdyby miala dowody w postaci maili
          z poleceniami sluzbowymi ze pracowala? Pytam, bo prawdopodobnie moja kolezanka
          bedzie miala taka sytuacje. Co ona powinna w takiej sytuacji zrobic? Gdzie sie
          udac? i jaka jest skutecznosc takich dzialan? czy pracodawca majac nakaz od
          inspekcji pracy musi wyplacic kase? czy moze ten nakaz zlekcewazyc?
          • andrejwww Re: Prosze pomozcie :( 20.11.05, 20:20
            Bardzo duże szanse - na mocy prawa zawarta umowa o prace.

Do inspekcji pracy, wnioski pokontrolne będą bardzo cennym dowodem w sprawie
            nierzetelności pracodawcy przed sądem pracy.Nie musze chyba przypominać, że
            złośliwe nie wypłacanie wynagrodzenia podlega już nie pod prawo pracy tylko pod
            prawo karne.Jeżeli sąd postanowi - musi wypłacić, jeżeli tego nie zrobi,
            wszczyna postępowanie egzekucyjne.
            • Gość: Kaaarolinkaa Re: Prosze pomozcie :( IP: *.chello.pl 20.11.05, 21:20
              A prosze mi powiedziec-jak mozna sprawdzic czy pracodawca zglosil do Zusu
              pracownika-umow ajest od 02/11 ale podpisana 15/02 ale nosi date 02/11-to data
              umowy i data podpisu(na prosbe pracodawcy). Czy musi to zrobic w macierzystym
              ZUSIE czy w kazdym innym? czy trzeba miec NIP pracodawcy tylko?
              • andrejwww Re: Prosze pomozcie :( 20.11.05, 21:34
                Odpowiedż znajduje się tutaj ==>
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=32044003&a=32044003
                Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka