Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

co robić po biologii..........???

IP: *.rybnik.net.pl 01.10.01, 14:34
    może pomożecie mi w szukaniu pracy....ukoczyłam ochronę środowiska na
    uniwersytecie....już skonczyły mi się pomysły...?!?!
    Obserwuj wątek
      • Gość: vibovit Re: co robić po biologii..........??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.01, 17:44
        znajoma po biotechnologii - account executive w sieciowej agencji reklamowej.
        trzeba byc dobrym i tyle:))
        • Gość: bala Re: co robić po biologii..........??? IP: 194.180.104.* 01.10.01, 19:12
          blablablablablablabla - i tyle.
        • Gość: aleks Re: co robić po biologii..........??? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.10.01, 14:09
          Gość portalu: vibovit napisał(a):

> znajoma po biotechnologii - account executive w sieciowej agencji reklamowej.

czytaj: jest akwizytorem, chodzi po domach i wciska ludziom kit.
      • Gość: rf Re: co robić po biologii..........??? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 01.10.01, 21:17
        Gość portalu: wodna napisał(a):

> może pomożecie mi w szukaniu pracy....ukoczyłam ochronę środowiska na
        > uniwersytecie....już skonczyły mi się pomysły...?!?!

To świetny i bardzo rozwojowy kierunek. Masa moich znajomych po biologii pracuje
        częściowo w zawodzie, częsciowo nie. Ci w zawodzie, albo sa nauczycielami
        (wielkie znajmości), albo zostało na uczelni. Kilku to marketingowcy, kilku
        księgowych (po studiach podyplomowych), masa handlowców, kilku menedżerów, i ani
        jednego bezrobotnego. Więc kierunke może śmiesznawy, ale za to możliwości ho,
        ho... Trzeba tylko nisko zacząć (sprzedaż bezpośrednia itp.)
        • Gość: biol Re: co robić po biologii..........??? IP: *.proxy.aol.com 02.10.01, 03:57
          trzeba bylo sie zastanowic przed wybraniem biologii
          • Gość: msk Re: co robić po biologii..........??? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 02.10.01, 07:14
            Moja koleżanka po dokładnie tymże kierunku pracuje w jakiejś firmie robiącej
            pomiary badania itp. Być może nawet w Sanepidzie czy coś takiego.
        • Gość: Michu Re: co robić po biologii..........??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.02, 02:07
          Ja również ukończyłem studia na tym kierunku i nie mogę znaleźć pracy a
          mieszkam w mieście wojewódzkim. Jedyny sposób to przekwalifikowanie (czyli
          dalsza nauka) albo wyjazd za granicę(oczywiście tą zachodnią lub północną)
          gdzie przynajmniej świadomość ekologiczna społeczeństwa jest wyższa,a co za tym
          idzie także dotacje państwowe. W Polsce bez dobrych znajomości pracy w swoim
          zawodzie prawdopodobnie nie znajdziesz. Ja kombinuję z tym pierwszym.
          P.S. Odp. dla gościa portalu - rf (01.10.2001) Nie wiem ile masz lat ale z
          twojego listu wnioskuje, że około 30 - 35 lat. Jak zaczynaliście karierę
          zawodową czyli na początku i w połowie lat 90 rynek mógł wchłonąć bardzo dużą
          liczbę młodych wykształconych ludzi i to obojętnie czy mieliście ukończoną
          biologię, filozofię czy geografię. Obecnie jak szacuje Ministerstwo Pracy
          nawet "marketingowców" jest spora nadwyżka a następni absolwenci tego kierunku
          w dużym stopniu zasilą szeregi bezrobotnych. A jeszcze niedawno w tym zawodzie
          praca była murowana.
          Jeden z gości portalu zarzuca, że trzeba było myśleć o przyszłości przed
          pójściem na biologię. Ja myślałem. Zanim rozpocząłem studia praca w tym
          zawodzie była. Teraz martwię się abym znalazł pracodawcę, jak skończę studia
          podyplomowe.
      • Gość: agulha Parę pomysłów, nie wiem, czy przydatnych... IP: 10.129.135.* / *.acn.pl 06.10.01, 01:39
        Mam koleżankę po biologii, bardzo przebojową dziewczynę. Najpierw pracowała w
        jakiejś małej firmie sprzedającej bodajże materiały stomatologiczne (kaszana),
        potem jako redaktor merytoryczny w ambitnym czasopiśmie popularnonaukowym
        znanego wydawnictwa (niemedycznego), teraz jest repem, czyli przedstawicielem
        naukowym dużej firmy farmaceutycznej.
        Można też próbować ubiegać się o pracę monitora badań klinicznych, czyli
        Clinical Research Associate.
        Niestety napór kandydatów o lepszych, tzn. po prostu bliższych meritum
        kwalifikacjach na stanowiska i repa, i monitora, przekracza ostatnio granice
        zdrowego rozsądku.
        Ogłoszeń, jak wiadomo, szuka się w poniedziałkowej Wyborczej, osobliwie w tych
        dużych, ramkowych anonsach, ale warto przestudiować także dział ogłoszeń
        drobnych (dokładnie w ten sposób znalazłam pracę).
        Może w dziale leków weterynaryjnych czy innych produktów np. ochrony roślin w
        którymś z wielkich koncernów farmaceutycznych (one mają takie działy - np.
        chyba Novartis).
        Może w którymś z portali internetowych z dobrymi radami Cioci Kloci (zdrowie,
        uroda itp.)
        Może tłumaczenia specjalistyczne?
        Może można dostać jakąś biedną posadkę na przetrwanie w instytucjach typu
        Instytut Higieny, Instytut Leków, sanepid, stacja krwiodawstwa, laboratorium
        szpitalne, ogród zoologiczny, stacja nasiennicza.
        No i zawsze można ubiegać się o nauczanie biologii w szkole. Może niekoniecznie
        ogólnokształcącej, może np. w rolniczej czy pielęgniarskiej?
      • Gość: hybryda Re: co robić po biologii..........??? IP: *.bos.east.verizon.net 14.10.01, 23:30
        A moze produkcja antybiotykow przeciw waglikowi?
      • Gość: Dr.Aqla Re: co robić po biologii..........??? IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 15.10.01, 10:21
        Chętnie zatrudnię do konserwacji urządzeń płaskich.
      • Gość: TYP Re: co robić po biologii..........??? IP: *.we.mediaone.net 15.10.01, 12:59

Trzeba bylo pomyslec zanim poszlas na biologie albo myslec przez te lata jak sie
        uczylas. Picie piwka i zabawa na uniwerku sie skonczyla, teraz masz prawdziwe
        zycie i zapomogi od rzadu.

• Gość: Agata Re: co robić po biologii..........??? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 28.10.01, 15:59
          Dobrze się, Typie, czujesz? jakieś kłopoty rodzinne? To juz kolejny Twój post
          pełen żółci na tym forum.

A co do biologi - z pewnością warto ubiegac się o pracę tam, gdzie by się
          chciało pracować (niekoniecznie tam, gdzie szukają) warto samemu przejąć
          inicjatywe i przesłać swoje CV i list motywacyjny.

A tak z ciekawości -na jakiej uczelni była ta ochrona srodowiska?
          • Gość: hybryda typek....:( IP: *.bos.east.verizon.net 28.10.01, 22:37
            Tak TYP to bardzo paskudny typ paskudnego typa.
      • Gość: ślimak Re: co robić po biologii..........??? IP: 213.77.30.* 16.10.01, 11:40
        Zbierać winniczki!
        • Gość: Rybka Re: co robić po biologii...??? Do lasu.... IP: *.acn.pl / 10.131.129.* 30.04.02, 01:04
          Gość portalu: ślimak napisał(a):

> Zbierać winniczki!

A może zadzić lasy... była chyba taka inicjatywa.....
      • o__o Re: co robić po biologii..........??? 30.04.02, 12:35

Możesz robic wszystko na co masz ochotę.To że ukończyłąś taki a nie inny kierunek
        studiów o niczym nie świadczy.Ważne jest że ukończyłaś wyższe studia (a biologia
        jest jednym z trudniejszych i wymagających poświęcenia dużej ilości czasu
        kierunków)a tzn.że nabyłaś umiejętności logicznego myślenia,zdolności uczenia
        się , rozszerzyłaś horyzonty myślowe ... To wszystko powoduje że możesz się
        starać o każdą pracę nie wymagającą oczywiście określonej specjalistycznej wiedzy
        np informatycznej czy prawniczej.Najlepiej oczywiście znaleźć pracę w wyuczonym
        zawodzie ale jeśli myślisz o zmianie zawodu to śmiało nie ma się czego bać.
        Ludzie po biologii których znam pracują np jako marketingowcy, przedstawiciele
        handlowi, księgowi, kierownicy grup agentów ubezpieczeniowych, mają własne firmy,
        a jeden jest nauczycielem biologii i informatyki(sic!)
        Przemyśl co tak naprawde chciałabyś robić i ......do dzieła.
        Powodzenia
        o__o
      • Gość: Michu Re: co robić po biologii..........??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.02, 02:10
        Ja również ukończyłem studia na tym kierunku i nie mogę znaleźć pracy a
        mieszkam w mieście wojewódzkim. Jedyny sposób to przekwalifikowanie (czyli
        dalsza nauka) albo wyjazd za granicę(oczywiście tą zachodnią lub północną)
        gdzie przynajmniej świadomość ekologiczna społeczeństwa jest wyższa,a co za tym
        idzie także dotacje państwowe. W Polsce bez dobrych znajomości pracy w swoim
        zawodzie prawdopodobnie nie znajdziesz. Ja kombinuję z tym pierwszym.
        P.S. Odp. dla gościa portalu - rf (01.10.2001) Nie wiem ile masz lat ale z
        twojego listu wnioskuje, że około 30 - 35 lat. Jak zaczynaliście karierę
        zawodową czyli na początku i w połowie lat 90 rynek mógł wchłonąć bardzo dużą
        liczbę młodych wykształconych ludzi i to obojętnie czy mieliście ukończoną
        biologię, filozofię czy geografię. Obecnie jak szacuje Ministerstwo Pracy
        nawet "marketingowców" jest spora nadwyżka a następni absolwenci tego kierunku
        w dużym stopniu zasilą szeregi bezrobotnych. A jeszcze niedawno w tym zawodzie
        praca była murowana.
        Jeden z gości portalu zarzuca, że trzeba było myśleć o przyszłości przed
        pójściem na biologię. Ja myślałem. Zanim rozpocząłem studia praca w tym
        zawodzie była. Teraz martwię się abym znalazł pracodawcę, jak skończę studia
        podyplomowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka