Gość: wodna IP: *.rybnik.net.pl 01.10.01, 14:34 może pomożecie mi w szukaniu pracy....ukoczyłam ochronę środowiska na uniwersytecie....już skonczyły mi się pomysły...?!?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: vibovit Re: co robić po biologii..........??? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.10.01, 17:44 znajoma po biotechnologii - account executive w sieciowej agencji reklamowej. trzeba byc dobrym i tyle:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bala Re: co robić po biologii..........??? IP: 194.180.104.* 01.10.01, 19:12 blablablablablablabla - i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleks Re: co robić po biologii..........??? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 14.10.01, 14:09 Gość portalu: vibovit napisał(a): > znajoma po biotechnologii - account executive w sieciowej agencji reklamowej. czytaj: jest akwizytorem, chodzi po domach i wciska ludziom kit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rf Re: co robić po biologii..........??? IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 01.10.01, 21:17 Gość portalu: wodna napisał(a): > może pomożecie mi w szukaniu pracy....ukoczyłam ochronę środowiska na > uniwersytecie....już skonczyły mi się pomysły...?!?! To świetny i bardzo rozwojowy kierunek. Masa moich znajomych po biologii pracuje częściowo w zawodzie, częsciowo nie. Ci w zawodzie, albo sa nauczycielami (wielkie znajmości), albo zostało na uczelni. Kilku to marketingowcy, kilku księgowych (po studiach podyplomowych), masa handlowców, kilku menedżerów, i ani jednego bezrobotnego. Więc kierunke może śmiesznawy, ale za to możliwości ho, ho... Trzeba tylko nisko zacząć (sprzedaż bezpośrednia itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biol Re: co robić po biologii..........??? IP: *.proxy.aol.com 02.10.01, 03:57 trzeba bylo sie zastanowic przed wybraniem biologii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msk Re: co robić po biologii..........??? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 02.10.01, 07:14 Moja koleżanka po dokładnie tymże kierunku pracuje w jakiejś firmie robiącej pomiary badania itp. Być może nawet w Sanepidzie czy coś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michu Re: co robić po biologii..........??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.02, 02:07 Ja również ukończyłem studia na tym kierunku i nie mogę znaleźć pracy a mieszkam w mieście wojewódzkim. Jedyny sposób to przekwalifikowanie (czyli dalsza nauka) albo wyjazd za granicę(oczywiście tą zachodnią lub północną) gdzie przynajmniej świadomość ekologiczna społeczeństwa jest wyższa,a co za tym idzie także dotacje państwowe. W Polsce bez dobrych znajomości pracy w swoim zawodzie prawdopodobnie nie znajdziesz. Ja kombinuję z tym pierwszym. P.S. Odp. dla gościa portalu - rf (01.10.2001) Nie wiem ile masz lat ale z twojego listu wnioskuje, że około 30 - 35 lat. Jak zaczynaliście karierę zawodową czyli na początku i w połowie lat 90 rynek mógł wchłonąć bardzo dużą liczbę młodych wykształconych ludzi i to obojętnie czy mieliście ukończoną biologię, filozofię czy geografię. Obecnie jak szacuje Ministerstwo Pracy nawet "marketingowców" jest spora nadwyżka a następni absolwenci tego kierunku w dużym stopniu zasilą szeregi bezrobotnych. A jeszcze niedawno w tym zawodzie praca była murowana. Jeden z gości portalu zarzuca, że trzeba było myśleć o przyszłości przed pójściem na biologię. Ja myślałem. Zanim rozpocząłem studia praca w tym zawodzie była. Teraz martwię się abym znalazł pracodawcę, jak skończę studia podyplomowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agulha Parę pomysłów, nie wiem, czy przydatnych... IP: 10.129.135.* / *.acn.pl 06.10.01, 01:39 Mam koleżankę po biologii, bardzo przebojową dziewczynę. Najpierw pracowała w jakiejś małej firmie sprzedającej bodajże materiały stomatologiczne (kaszana), potem jako redaktor merytoryczny w ambitnym czasopiśmie popularnonaukowym znanego wydawnictwa (niemedycznego), teraz jest repem, czyli przedstawicielem naukowym dużej firmy farmaceutycznej. Można też próbować ubiegać się o pracę monitora badań klinicznych, czyli Clinical Research Associate. Niestety napór kandydatów o lepszych, tzn. po prostu bliższych meritum kwalifikacjach na stanowiska i repa, i monitora, przekracza ostatnio granice zdrowego rozsądku. Ogłoszeń, jak wiadomo, szuka się w poniedziałkowej Wyborczej, osobliwie w tych dużych, ramkowych anonsach, ale warto przestudiować także dział ogłoszeń drobnych (dokładnie w ten sposób znalazłam pracę). Może w dziale leków weterynaryjnych czy innych produktów np. ochrony roślin w którymś z wielkich koncernów farmaceutycznych (one mają takie działy - np. chyba Novartis). Może w którymś z portali internetowych z dobrymi radami Cioci Kloci (zdrowie, uroda itp.) Może tłumaczenia specjalistyczne? Może można dostać jakąś biedną posadkę na przetrwanie w instytucjach typu Instytut Higieny, Instytut Leków, sanepid, stacja krwiodawstwa, laboratorium szpitalne, ogród zoologiczny, stacja nasiennicza. No i zawsze można ubiegać się o nauczanie biologii w szkole. Może niekoniecznie ogólnokształcącej, może np. w rolniczej czy pielęgniarskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybryda Re: co robić po biologii..........??? IP: *.bos.east.verizon.net 14.10.01, 23:30 A moze produkcja antybiotykow przeciw waglikowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dr.Aqla Re: co robić po biologii..........??? IP: *.pabianice.sdi.tpnet.pl 15.10.01, 10:21 Chętnie zatrudnię do konserwacji urządzeń płaskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TYP Re: co robić po biologii..........??? IP: *.we.mediaone.net 15.10.01, 12:59 Gość portalu: wodna napisał(a): > może pomożecie mi w szukaniu pracy....ukoczyłam ochronę środowiska na > uniwersytecie....już skonczyły mi się pomysły...?!?! Trzeba bylo pomyslec zanim poszlas na biologie albo myslec przez te lata jak sie uczylas. Picie piwka i zabawa na uniwerku sie skonczyla, teraz masz prawdziwe zycie i zapomogi od rzadu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: co robić po biologii..........??? IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 28.10.01, 15:59 Dobrze się, Typie, czujesz? jakieś kłopoty rodzinne? To juz kolejny Twój post pełen żółci na tym forum. A co do biologi - z pewnością warto ubiegac się o pracę tam, gdzie by się chciało pracować (niekoniecznie tam, gdzie szukają) warto samemu przejąć inicjatywe i przesłać swoje CV i list motywacyjny. A tak z ciekawości -na jakiej uczelni była ta ochrona srodowiska? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hybryda typek....:( IP: *.bos.east.verizon.net 28.10.01, 22:37 Tak TYP to bardzo paskudny typ paskudnego typa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślimak Re: co robić po biologii..........??? IP: 213.77.30.* 16.10.01, 11:40 Zbierać winniczki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybka Re: co robić po biologii...??? Do lasu.... IP: *.acn.pl / 10.131.129.* 30.04.02, 01:04 Gość portalu: ślimak napisał(a): > Zbierać winniczki! A może zadzić lasy... była chyba taka inicjatywa..... Odpowiedz Link Zgłoś
o__o Re: co robić po biologii..........??? 30.04.02, 12:35 Gość portalu: wodna napisał(a): > może pomożecie mi w szukaniu pracy....ukoczyłam ochronę środowiska na > uniwersytecie....już skonczyły mi się pomysły...?!?! Możesz robic wszystko na co masz ochotę.To że ukończyłąś taki a nie inny kierunek studiów o niczym nie świadczy.Ważne jest że ukończyłaś wyższe studia (a biologia jest jednym z trudniejszych i wymagających poświęcenia dużej ilości czasu kierunków)a tzn.że nabyłaś umiejętności logicznego myślenia,zdolności uczenia się , rozszerzyłaś horyzonty myślowe ... To wszystko powoduje że możesz się starać o każdą pracę nie wymagającą oczywiście określonej specjalistycznej wiedzy np informatycznej czy prawniczej.Najlepiej oczywiście znaleźć pracę w wyuczonym zawodzie ale jeśli myślisz o zmianie zawodu to śmiało nie ma się czego bać. Ludzie po biologii których znam pracują np jako marketingowcy, przedstawiciele handlowi, księgowi, kierownicy grup agentów ubezpieczeniowych, mają własne firmy, a jeden jest nauczycielem biologii i informatyki(sic!) Przemyśl co tak naprawde chciałabyś robić i ......do dzieła. Powodzenia o__o Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michu Re: co robić po biologii..........??? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.02, 02:10 Ja również ukończyłem studia na tym kierunku i nie mogę znaleźć pracy a mieszkam w mieście wojewódzkim. Jedyny sposób to przekwalifikowanie (czyli dalsza nauka) albo wyjazd za granicę(oczywiście tą zachodnią lub północną) gdzie przynajmniej świadomość ekologiczna społeczeństwa jest wyższa,a co za tym idzie także dotacje państwowe. W Polsce bez dobrych znajomości pracy w swoim zawodzie prawdopodobnie nie znajdziesz. Ja kombinuję z tym pierwszym. P.S. Odp. dla gościa portalu - rf (01.10.2001) Nie wiem ile masz lat ale z twojego listu wnioskuje, że około 30 - 35 lat. Jak zaczynaliście karierę zawodową czyli na początku i w połowie lat 90 rynek mógł wchłonąć bardzo dużą liczbę młodych wykształconych ludzi i to obojętnie czy mieliście ukończoną biologię, filozofię czy geografię. Obecnie jak szacuje Ministerstwo Pracy nawet "marketingowców" jest spora nadwyżka a następni absolwenci tego kierunku w dużym stopniu zasilą szeregi bezrobotnych. A jeszcze niedawno w tym zawodzie praca była murowana. Jeden z gości portalu zarzuca, że trzeba było myśleć o przyszłości przed pójściem na biologię. Ja myślałem. Zanim rozpocząłem studia praca w tym zawodzie była. Teraz martwię się abym znalazł pracodawcę, jak skończę studia podyplomowe. Odpowiedz Link Zgłoś