Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Niemcy - podatki

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 08:49
    Witam,

jestem programista. Otrzymalem propozycje pracy w Niemczech region Bawaria.
    Mam podac sensowna kwote brutto (uwzgledniajac wszystkie oplaty, mieszkanie
    itd..) czy moze wiecie jakie sa podatki w Niemczech, jak nalezy obliczyc
    sobie codzienne zycie. Moze ktos zna strone www na której jest jakis
    kalkulator. Znalazlem kilka takich stron o Wielkiej Brytanii ale nic o
    naszych sasiadach..

Dzieki za pomoc

Mariusz
    Obserwuj wątek
      • Gość: ronin Re: Niemcy - podatki IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 03.01.06, 09:32
        Zo zalezy od tego czy jestes zonaty i masz dzieci.Podaj wiecej szczegolow.
        • Gość: ampg Re: Niemcy - podatki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 10:05
          Jade na poczatek sam. Potem dojezdza do mnie dziewczyna. Dzieci nie mamy.
          Sam place za wssytko. Takze kaska musi to obejmowac...
          Firma pomaga mi jedynie znalexc mieszkankko.

• Gość: Thea Re: Niemcy - podatki IP: *.pools.arcor-ip.net 03.01.06, 11:13
            Skoro jestes nie zonaty i bez dzieci obiety jestes tak zwana grupa podatkowa "1"
            to znaczy najwyzszym podatkiem. Co do mieszkania, na poludniu Niemiec sa
            najdrozsze mieszkania, zycie zalezy od ciebie to znaczy jak sobie pozwolisz to i
            pensji ci zabraknie.
            Lohnsteuertabelle znajdziesz w Google pod haslem "Lohnstuertabelle 2006"
            Oprocz podatku mamy wiele innych potracen z poborow, tego nie zapomnij. Nie chce
            mi sie tu obliczac ale musisz sie z tym liczyc ze 40-48% to same potracenia z
            poborow przy tej Lohnsteuergruppe 1 (samotne osoby bez dzieci).
            • annajustyna Re: Niemcy - podatki 21.01.06, 12:53
              Dzieki Bogu, ze nie jest zonaty (chyba, ze przemeldowalby zone oficjalnie do
              Niemiec), bo podlegalby polskim podatkom... Swego czasu "Gazeta Prawna"
              rozpisywala sie o tym...
      • Gość: ronin Re: Niemcy - podatki IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 03.01.06, 12:15
        Nic dodac nic ujac,Thea ma racje .Jak jestes niezonaty to 50 % z brutto zarobku
        jest potracane na rozne rzeczy np:podatek koscielny,skladka na
        bezrobotnych,skladka dla kasy chorych,podatek od zarobkow i inne.Lacznie to
        moze wyniesc kolo 50 %,im wiecej zarabiasz tym wiecej placisz:)
        • annajustyna Re: Niemcy - podatki 21.01.06, 12:45
          Dobra rada: nie podawac wyznania przy meldunku, to zaoszczedzi sie ok. 100 EUR
          miesiecznie na podatku koscielnym...
          • dunia77 Re: Niemcy - podatki 21.01.06, 21:04
            Na ten temat to juz krazy w Niemczech 100 anegdotek zreszta...
            Polacy w Niemczech to w 90% bezwyznaniowcy, a do Polski jezdza dzieci chrzcic,
            LOL ;-)
            • annajustyna Re: Niemcy - podatki 23.01.06, 13:10
              A najlepsze jest, ze polscy ksieza sami doradzaja nie placic tego podatku, bo:
              1). Kosciol niemiecki te pieniadze marnotrawi (stad koniecznosc wyprzedazy
              kosciolow na restauracje), 2). Polacy pracujacy w Niemczech maja z reguly
              jeszcze do utrzymania rodzicow w Polsce, a czasem nawet dziadkow, 3). podatek
              koscielny jest niezgodny z prawem konstytucyjnym, europejskim i
              miedzynarodowym, 4). podatek ten jako przymusowa jalmuzna jest niezgodny z
              nauczaniem Jezusa (wdowi grosz moze byc ofiarowywany tylko dobrowolnie!). Ja
              np. wydaje rocznie prawie 2 razy tyle ile wynioslby moj podatek, ale czynie to
              DOBROWOLNIE! Co nie zmienia faktu, iz decydujac sie na staly pobyt w Niemczech,
              nawet nie przyjmujac niemieckiego obywatelstwa, wypada respektowac jego
              przepisy, nawet jesli sa absurdalne... A jesli bede miala dziecko i wychowywala
              je w Niemczech, to przynajmniej bede wiedziala, ze oplacam jego edukacje
              religijna...
              • annajustyna Re: Niemcy - podatki 23.01.06, 13:13
                A ponadto jesli nie podasz wyznania, to otrzymujesz uwage "vd", czyli inne (dla
                mnie oznacza to po prostu "nie dotyczy").
      • Gość: ronin Re: Niemcy - podatki IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 03.01.06, 12:17
        Za kawalerke zaplacisz okolo 400 € a zycie to na jedna osobe okolo 170 € jak
        bedziesz zyl oszczednie:)
        • Gość: Thea Re: Niemcy - podatki IP: *.pools.arcor-ip.net 03.01.06, 14:08
          Ronin, tu chodzi na pewno o Monachium, tam sa bardzo drogie, jeszcze jak do tego
          dojdzie umeblowanie to nie wiem czy wystarczy te 400 Euro miesiecznie?
          • Gość: Thea Re:Nawet dziekuje za INFO sie nie uslyszy!!!! IP: *.pools.arcor-ip.net 04.01.06, 21:45
            • Gość: ampg Re:Nawet dziekuje za INFO sie nie uslyszy!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 08:27
              Sorki wielkie, bylem troszke poza rzeczywistoscia... Dzieki wielkie za info.

• aczap Niemcy - podatki placic w Niemczech czy w Polsce? 06.01.06, 17:15
            Witam, prosze serdecznie o pomoc osob doswiadczonych w ponizszej sprawie:
            Pracowalam w Niemczech legalnie od 1 marca do 5 wrzesnia
            2005, moj pracodawca oczywiscie odprowadzal podatki. W chwili mieszkam i
            pracuje w Republice Czeskiej (wymeldowalam sie z pobytu tymczasowego w
            Niemczech w odpowiednim urzedzie). Czy mam obowiazek skladania deklaracji
            podatkowej w Niemczech?
            Z gory dziekuje za Panstwa odpowiedz.
            Anna
            • dunia77 Re: Niemcy - podatki placic w Niemczech czy w Pol 20.01.06, 01:11
              Nie. Musisz tylko odeslac karte podatkowa.
              • Gość: Thea Re: Niemcy - podatki placic w Niemczech czy w Pol IP: *.pools.arcor-ip.net 21.01.06, 01:17
                Skoro pracowalas legalnie na karte podatkowa tak zwana Lohnsteuerkarte, masz
                prawo o ubieganie sie rozliczenia podatku.
                • dunia77 Re: Niemcy - podatki placic w Niemczech czy w Pol 21.01.06, 20:59
                  Ma prawo, ale nie obowiazek.
            • annajustyna Re: Niemcy - podatki placic w Niemczech czy w Pol 21.01.06, 12:49
              Jesli jestes mezatka, a maz caly czas mieszkal w POlsce, to i tak podlegasz
              polskim podatkom (nieszczesne Doppelbesteuruingsabkommen m.W.v. 01.07. 2004)...
          • annajustyna Re: Niemcy - podatki 21.01.06, 12:48
            My bedziemy mieli kawalerke pod Monachium prawie od zaraz 400 EUR miesiecznie
            do oddania (do Marienplatz 20 minut drogi S-Bahnem). jesli ktos reflektuje, to
            prosze o kontakt na gazetowego... Jesli pytajacy dostal robote np. w MTU (jako
            programista, tzw. Software-Entwickeler), to do pracy mialby okolo 3 km...
      • Gość: alice Re: Niemcy - podatki IP: *.adsl.alicedsl.de 12.01.06, 09:24
        hej moj chlopak jest it konsultantem w niemczech, mieszkamy w berlinie wiec
        mieszkania sa duzo tansze niz w monachium (to miasto znam bo tam sama
        pracowalam jako studentka w wakacje) wiec zarabia 3500 brutto i dostaje ponizej
        2000 na reke, fakt ze nie ma doswiadczenia i firma w niego max inwestuje itd
        ale powiem ci ze nawet w berlinie taka suma na normalne zycie we dwoje (plus
        ze sie oszczedza na mieszkanie w pl) to jest taka akurat bez szalenstw (a w
        sumie to jedna z najlepszych profesji wiec sie wydawac by moglo ze kokosy sie
        zarabia)w monachium 2000 na reke to ja zarabialam jako studentka-sprzataczka
        ale fakt prawie nie placilam podatkow:)))a moj chlopak jako w papierach
        niezonaty itd placi te najwyzsze podatki i stad tak na tym finansowo wychodzi,
        to nie jest dobry kraj na dluzszy pobyt, podatki zjadaja za duzo kasy, takie
        jest nasze wspolne zadanie na ten temat, ale za to praca jest spoko i
        traktowanie pracownika (mowie o tej konkretnej branzy) wiec.... a monachium
        twoja freundlin bedzie miala wieksze szanse na znalezienie job niz ja w tym
        super berlinie:)))pozdrowka
        • Gość: alice freimitarbeiter IP: *.adsl.alicedsl.de 12.01.06, 11:00
          aaa i zapytaj nowego pracodawce o taka opcje zatrudnienia, jest duzo
          korzystniejsza finansowo dla pracownika, niestety nie znam szczegolow
          • Gość: Thea Re: freimitarbeiter IP: *.pools.arcor-ip.net 13.01.06, 01:11
            Ta obcja jest bardzo niekorzystna dla pracownika.
            Gdyby byla korzystna dla pracownika, pracowalo by na tej obcji duzo ludzi.
            • r0tt3n666 Re: freimitarbeiter 16.01.06, 20:09
              W przypadku pracownika kreatywnego o wysokich kwalifikacjach i sile przebicia
              jest to opcja najbardziej korzystna. Wszystko zalezy od jakosci i ilosci projektow.
              Poza tym pracuje sie tylko wtedy, jesli sie ma ochote lub koncza sie pieniadze ;))
        • annajustyna Re: Niemcy - podatki 21.01.06, 12:51
          Zalezy jaka prace... Ja szukam juz od ponad roku i nic... Ale szukam pracy
          umyslowej i stad te problemy... Zycze w kazdym razie powodzenia, aha, Freundin
          nie bedac Twohja zona, nie dostanie pozwolenia na prace...
      • k-town Do Thea 16.01.06, 13:01
        Witam, jest to post nie na ten temat, ale juz dluzszy czas czytam twoje posty
        m.in. na tematy polsko-niemieckie, zdrowotne (dzieki) i inne ( w tym kontekscie
        swietne sa zwlaszcza dociekania niektorych, czy jestes kobieta czy mezczyzna -
        super)i chce powiedziec, ze bardzo sie ciesze, ze ze jestes na forum, ze
        znajdujesz czas na pomoc innym. Poza tym, mamy zblizone poglady w wielu
        sprawach, tylko ja nie mam zbyt duzo czasu na korespondencje po roznych
        forach. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: Thea Re: Do Thea IP: *.pools.arcor-ip.net 16.01.06, 23:39
          Dziekuje za komplimenty.
          Jestem kobieta, ktora nie ma ochoty czegos zachwalac, co nie jest prwada.
          Od poczatku przedstawiam rzeczy tak jakie one sa, zeby niektorym w kraju
          otworzyc oczy na swiat i przedstawic go takim jakim jest. Jestem tego zdania ze
          lepiej jest nastawiac sie na wiecej trudu i przezywac mile zaskoczenie. Nie
          jestem ta 16'stka mam wiele lat praktyki zawodowej na roznych szczeblach. Oprocz
          tego mieszkam od dlugich lat na zachodzie, gdzie musialam sie z wlasnych sil
          przebijac do pewnej pozycji. Do kazdej rzeczy podchodze krytycznie bez jej
          odrzucania, to znaczy jestem otwarta na wszelkiego rodzaju nowosci. Interesuje
          sie duzo technika i jej inowacja, oprocz tego interesuje mnie otaczajacy swiat i
          jego wydarzenia.
          Dlatego pisze tak jak jest, nie owijam nic w ta przyslowiowa bawelne. Po prostu
          po co?
          Pozdrawiam
          • Gość: alice sprostowanie IP: *.adsl.alicedsl.de 18.01.06, 08:39
            jako frei mitarbeiter pracuja wszyscy mlodzi (czyt niezonaci) niemieccy
            informatycy w firmie consultingowej w ktorej jest tez moj chlopak, dlatego tak
            napisalam, sama nie wiem na czym polega taki rodzaj zatrudnienia, to mogloby
            wyjasnic sprawe ktos wie???bardzo chetnie sie dowiem
            • r0tt3n666 Re: sprostowanie 18.01.06, 18:39
              Tak zwani "Freiberufler" w branzy informatycznej w Niemczech
              to "Arbeitnehmerähnliche Selbstständige", czyli pracownicy bez stalej umowy o
              prace, ktorzy ze swojego honorarium sami musza oplacic wszystkie ubezpieczenia
              (Rentenversicherung, Krankenversicherung)i podatek. Przy niskich zarobkach
              brutto jest to opcja bardzo niekorzystna ( jesli sie np. przez dwa miesiace w
              roku nie pracuje, czyli nie zarabia zadnych pieniedzy, placi sie pomimo tego za
              ubezpieczenia; w przypadku kobiet nie jest placony urlop macierzynski itd.).
              Oplacalna jest ta opcja wiec jedynie wtedy, jesli ma sie wysokie zarobki.
              • Gość: alice dzieki IP: *.adsl.alicedsl.de 19.01.06, 09:04
                dzieki za info, teraz juz wiem czemu kumple mojego chlopaka- mlodzi niemcy
                jezdza drogiami autami i kupuja nowe zestawy garniturow choc niby robia te
                prostsze, techiczne rzeczy:)no tak ale sa niemcami nie zapominajmy o
                tej "malej" roznicy pozdrowka
                • Gość: olek Re: dzieki IP: *.dip.t-dialin.net 21.01.06, 12:15
                  Zyja na raty(oczywiscie bankowe).
                  • r0tt3n666 Re: dzieki 21.01.06, 16:11
                    Tez tak bywa. Nie nalezy jedank zapominac, jaka sytuacje majatkowa maja mlodzi
                    Niemcy, ktorzy moga korzystac z dorobku rodzicow czy dziadkow. Wystarczy, ze
                    babcia sprzeda pare hektarow ziemi pod dzialki budowlane i juz sie jest
                    milionerem.
                    • Gość: ronin Re: dzieki IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 21.01.06, 16:51
                      Stuknij sie w glowe.
                      • r0tt3n666 Re: dzieki 21.01.06, 17:08
                        nie mam czym.
                        baaardzo konstruktywna uwaga, brawo.
                    • Gość: Thea Re: dzieki IP: *.pools.arcor-ip.net 22.01.06, 21:31
                      Odpowiadasz na :
                      r0tt3n666 napisał:
                      > Tez tak bywa. Nie nalezy jedank zapominac, jaka sytuacje majatkowa maja mlodzi
                      > Niemcy, ktorzy moga korzystac z dorobku rodzicow czy dziadkow. Wystarczy, ze
                      > babcia sprzeda pare hektarow ziemi pod dzialki budowlane i juz sie jest
                      > milionerem.
                      Wyobrazenia Polaka o Niemcach, majsz bujna fantazje tylko nierealna!
                      • Gość: r0tt3n666 Re: dzieki IP: *.pools.arcor-ip.net 23.01.06, 18:46
                        Przyznaje, ze pojedyncze przypadki nie maja zadnej wartosci
                        statystycznej i z tego powodu nie powinny byc uogolniane.
                        Moja wypowiedz dotyczyla poludniwych niemiec w obrebie wiekszych miast
                        przy odpowiednich relacjach majatkowo-finansowych.

@Thea:

Deine aus einer krankhaften Frustration abgeleitete Aggression,
                        mit der Du anderen Forum-Usern entgegen trittst, ist erschreckend.
                        Deine Ratschläge sollten nicht nur destruktiv, sondern
                        konstruktiv für die hilfesuchenden Benutzer des Forums sein,
                        sonst sind diese völlig unbrauchbar.

Objektivität ist keine Hexerei.
                        • Gość: aga przychylam sie do opinii IP: *.adsl.alicedsl.de 23.01.06, 22:46
                          hej
                          no sa rozni niemcy wiadomo, ale grupa tych bogatych na pewno nie dorabia sie
                          jako pierwsze pokolenie, wystarczy ze ich dziadkowie zadbali o ich przyszlosc i
                          nakupili nieruchomosci kiedy ich ceny byly powiedzmy normalne (teraz ceny
                          mieszkan w berlinie zdcydowanie takie nie sa), wlasciciel mieszkania ktore
                          wynajmujemy zdecydowanie nalezy do takiej kateogorii - mlody z kupa kasy z
                          wynajmu wieluuuuu mieszkan("bardzo ciezka praca"), zyc nie umierac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka