Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrobociem

• Gość: funia Najpierw wymyśl na czym możesz zarobić a potem IP: *.TKK.net.pl / *.tkk.net.pl 17.05.04, 22:20
        zakładaj działalność gospodarcza.Według kolejności przedstawionej w artykule spotkać moze niemiła niespodzianka - konieczność zapłaty obowiązkowych składek na ZUS, bez względu czy zarobiłeś jakieś pieniądze czy tez nie a to wynosi ok.700 zł/m-nie.Nie ma litości w naszym państwie nawet dla poczatkujących przedsiębiorców.
        • Gość: Realista 760 + 200 ( ksiegowość ) + 35 ( konto w banku ) IP: 194.146.248.* 25.05.04, 09:15
          760 + 200 + 35 = 995 zł.To jest faktyczny minimalny koszt prowadzenia
          dzaiłalności. Doliczyć Trzeba znaczki na listy polecone - do US i ZUS - 6
          zł ) lub koszty dojazdu do tych instytucji. Następnie koszty przelewu
          bankowego ( np. w Banku Sląsim na ZUS - trzy przelewy po 4 zł tj 12
          zł). Razem 1013 zł. To jest faktyczny minimalny koszt prowadzenia
          dzaiłalności gospodarczej. Nie majac dochodów przez kilka miesięcy
          jesteśmy traktowani i scigani jako przestępcy przez ZUS. Tak wygląda w
          praktyce realizacja programu zachecania do przedsiębiorczosci przez L.
          Millera.
          • Gość: realista ZUS nie płaci chorobowego. IP: 194.146.248.* 25.05.04, 09:26
            Spóznisz sie jeden dzień z płatnosciami dla ZUS i przez 6 miesięcy
            w przypadku choroby nie przysługuje Ci zasiłek chorobowy. Mimo że
            składki płacisz co miesiąc.
            • truten.zenobi Re: ZUS nie płaci chorobowego. i nie tylko ... 15.07.04, 18:22
              nie masz prawa do urlopu wychowawczego, opieki nad dzieckiem lub innym
              członkiem rodziny, darmowe leczenie zależy od tego czy masz aktualny świstek
              wpłaty składek.

należy jeszcze pamiętać o tym że jak prowadzisz jakąkolwiek sprzedaż dla osób
              fizycznyc to bardzoszybko będziesz musiał posiadać kasę fiskalną - 1200 do 3500

dosyć częso będziesz wzywany doróżnych użędów w godzinach twojej pracy czyli
              będziesz musiał zamykać firmę na kilka dni w roku co trochę zniechęca klientów,
              (czy usługobiorców).
              Możesz być kontrolowany przez kilkanaście użędów i w trakcie tych kontroli
              nawet za drobne lub wymyślone niedociągnięcia możesz być ukarany mandatami lub
              grzywnami.
              Jeśli twój klient cię przekręci na kasę to jet tylko twój problem, jemu faktura
              liczy się do kosztów, a ty musisz zapłacić podatek i US gówno ineresuje skąd
              weźmiesz pieniądze (oczywiście duże firmy i z układami mogą przy problemach
              płatniczych otrzymywać odroczenia i umożenia ale Ty na to nie licz)
            • Gość: Dilby Re: ZUS nie płaci chorobowego. IP: *.chello.pl 13.05.05, 23:22
              Ajajaj ! I kto to mówi ???

Przecież to wredni kapitalisci ! Oni srają forsą !
          • strach_na_wroble Re: 760 + 200 ( ksiegowość ) + 35 ( konto w ba 22.03.05, 08:51
            nie wspominając o panu Hausner, który chciał te opłaty 2-3 krotnie podnieść -
            to ci dopiero dobrze pomyslana matematyka!
          • whurt Re: 760 + 200 ( ksiegowość ) + 35 ( konto w ba 04.05.05, 13:43
            nie daj boże pomylić się w VAT-7 to jest koszt 300 złotych
      • Gość: Biznesmen -:( Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: *.goc.pl / 193.27.83.* 08.06.04, 10:18
        Samozatrudnienie bzdura,właśnie trzy miesiące temu otworzyłem własną
        działalność gospodarczą pod naciskiem firmy farmaceutycznej P.....M.Jeżeli bym
        jej nie otworzył koniec czerwca byłby ostatnim dniem pracy na etacie i
        dowidzenia,zdecydowałem sie na otwarcie,jeździłem po Polsce po 20 do 22 godzin
        dziennie aby rozwieść towar za noclegi płaciłem sam za siebie albo spanie w
        samochodzie,zadłużyłem sie na poczet firmy żeby wystartować,i po dwóch
        miesiącach nie przyszedłem z wolnego dnia do pracy, i dziś jestem bez pracy
        zadłużony po uszy.I wynika to że lepiej mi było pracować na etacie do końca
        Czerwca a tak koniec maja był moim dniem ostatnim w ponoć moim Biznesie.Może
        Nasze państwo weźmie sie za takie firmy które oszukują nas ,bo łatwiej i bez
        zobowiązań rozwiązać umowe o współpracy niż dawać odprawy jak sami
        zwolnią.Firmy czują sie bezkarne a my sie nie liczymy.
      • Gość: antybiurokrata Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: *.acn.waw.pl 02.08.04, 23:15
        Niech uproszczą trochę procedurę zakładania własnej firmy, bo inaczej każdy 2
        razy się zastanowi, czy chce mu się uganiać po jakichś idiotycznych urzędach.
        Gdyby mniej było różnych formalności, zapewne więcej ludzi zdecydowałoby się na
        otwarcie własnej działalności, a tak to będą woleli - mówiąc delikatnie -
        kombinować i państwo na nich nie zarobi.
      • Gość: agatka Samozatrudnienie w Niemczech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 11:27
        Każdy Polak może zarejestrować własną działalność gospodarczą w Niemczech. Tam
        samozatrudnienie jest znacznie łatwiejsze. Nie trzeba płaćić ZUSu, ponieważ w
        nie jest to obowiazkowe. Otwierając własną działalność gospodarczą w Niemczech
        można działać również na terenie Polski. Sczegóły na stronie
        www.polandconsulting.pl
      • Gość: sacha Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: 81.210.113.* 20.09.04, 11:27
        Takie rzeczy jak tu piszecie to każda pani w urzędzie nam powie. Pytanie: jak
        zminimalizować opłaty na ZUS (podobno jest to możliwe gdy ma się choćby
        minimalną umowę o pracę z jakąś firmą) i co można wpisywać w koszty..
      • Gość: ala Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 10:37
        To samozatrudnienie jest bezsensowne bo jako sprzątaczka w firmie musiałam
        zgodzić się na samozatrudnienie inaczej szef powiedział żebym pakowała walizki
        • Gość: ewa Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 08:56
          Jakie są obecnie minimalne koszty ,które co miesiąc musi ponieść osoba
          prowadząca działalność i pracująca na zlecenie? A jak w "martwych miesiącach"
          nie ma zleceń? Jaki jest najlepszy sposób rozliczania ,jeżeli działa się w
          bardzo chimerycznej branży, która okresowo przynosi zyski a w innym czasie nie?
          • Gość: Ania Sz. Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 14:09
            Powiedzcie mi jakie są zasady prowadzenia komisu z odzieżą?Gdzie mogę się
            dowiedzieć o zasadach wyceniania rzeczy?Czy jest na to jakiś przepis?
      • Gość: a Kiepsko sie Pani Redaktor przygotowala... IP: *.acn.waw.pl 24.01.05, 11:03
        Sciagawka jest, a jakze, i to obowiazkowa. Polska Klasyfikacja dzialalnosci. A
        dzialalnosc rejestruje sie w miejscu zamieszkania, jesli tak jest wygodniej.
      • Gość: doradca Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 14:29
        Ludzie. Za 50 PLN macie L-4 na 25 dni i placicie tylko skladke zdrowotna i za
        5dni ubezpieczenia. Jeszcze dostakecie kase za chorobowe (180 dni trzeba na
        poczatku jednak placic pelna skladke na chorobowe zeby nabyc uprawnienia, ale
        sie zwroci)
      • Gość: Malgotka Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 15.03.05, 11:26
        to chyba nie jest najlepsze rozwiazanie, ale moze w niektorych przypadkach...?
      • Gość: Doris Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: 62.233.181.* 04.05.05, 12:16
        Widze, ze chetnych do "obejscia" w platnosciach do ZUS-u jest wielu, moze Jola
        dolączy do swojej dzialalnosci porady na ten temat i dodatkowo zarobi :-)))
        W jednym sie zgadzam, ZUS to naprawde banda zlodzieji, ktorzy na nasze
        pieniadze buduja coraz to drozsze siedziby i nic wiecej nie robia. Przy tym
        łaska przy obslugiwaniu klienta jest tak wielka, ze zastanawiam sie, czy
        te "milsze" panie nie powinny dostawac napiwkow, zamiast stalej pensji; moze
        wtedy wszystkie przylozyłyby sie do pracy!!!!
      • Gość: Indja Baranek o ścianę albo samobój IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.05.05, 15:27
        Przeczytałam nie tylko artykuł, ale również opinie internautów i szczerze Wam
        powiem, że można się załamać tylko. Jestem po studiach, skończyłam dwa kierunki-
        etykietką młoda- zdolna i wiecie co? wielkie nic. Bo jeśli gdzieś byłam na
        stażu to stare-biurwy bały się o własne stołki bo byłam dla nich zagrożeniem.
        Owszem mogę zarobić na czarno pisząc np. prace magisterskie na zamówienie, ale
        co to za życie. Chciałam założyć własną firmę, ale chce jeszcze troche pożyć.
        Może zostanę politykiem, bo to chyba najlepsze rozwiązanie naucze się obłudy,
        chamstwa i tego jak się nachapać ile wlezie- to lepsze niż moje studia na
        Politechnice. Pozdrawiam wszystkich i życze dużo pieniedzy i nadziei na lepsze
        jutro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka