Gość: funia Najpierw wymyśl na czym możesz zarobić a potem IP: *.TKK.net.pl / *.tkk.net.pl 17.05.04, 22:20 zakładaj działalność gospodarcza.Według kolejności przedstawionej w artykule spotkać moze niemiła niespodzianka - konieczność zapłaty obowiązkowych składek na ZUS, bez względu czy zarobiłeś jakieś pieniądze czy tez nie a to wynosi ok.700 zł/m-nie.Nie ma litości w naszym państwie nawet dla poczatkujących przedsiębiorców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Realista 760 + 200 ( ksiegowość ) + 35 ( konto w banku ) IP: 194.146.248.* 25.05.04, 09:15 760 + 200 + 35 = 995 zł.To jest faktyczny minimalny koszt prowadzenia dzaiłalności. Doliczyć Trzeba znaczki na listy polecone - do US i ZUS - 6 zł ) lub koszty dojazdu do tych instytucji. Następnie koszty przelewu bankowego ( np. w Banku Sląsim na ZUS - trzy przelewy po 4 zł tj 12 zł). Razem 1013 zł. To jest faktyczny minimalny koszt prowadzenia dzaiłalności gospodarczej. Nie majac dochodów przez kilka miesięcy jesteśmy traktowani i scigani jako przestępcy przez ZUS. Tak wygląda w praktyce realizacja programu zachecania do przedsiębiorczosci przez L. Millera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista ZUS nie płaci chorobowego. IP: 194.146.248.* 25.05.04, 09:26 Spóznisz sie jeden dzień z płatnosciami dla ZUS i przez 6 miesięcy w przypadku choroby nie przysługuje Ci zasiłek chorobowy. Mimo że składki płacisz co miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi Re: ZUS nie płaci chorobowego. i nie tylko ... 15.07.04, 18:22 nie masz prawa do urlopu wychowawczego, opieki nad dzieckiem lub innym członkiem rodziny, darmowe leczenie zależy od tego czy masz aktualny świstek wpłaty składek. należy jeszcze pamiętać o tym że jak prowadzisz jakąkolwiek sprzedaż dla osób fizycznyc to bardzoszybko będziesz musiał posiadać kasę fiskalną - 1200 do 3500 zł dosyć częso będziesz wzywany doróżnych użędów w godzinach twojej pracy czyli będziesz musiał zamykać firmę na kilka dni w roku co trochę zniechęca klientów, (czy usługobiorców). Możesz być kontrolowany przez kilkanaście użędów i w trakcie tych kontroli nawet za drobne lub wymyślone niedociągnięcia możesz być ukarany mandatami lub grzywnami. Jeśli twój klient cię przekręci na kasę to jet tylko twój problem, jemu faktura liczy się do kosztów, a ty musisz zapłacić podatek i US gówno ineresuje skąd weźmiesz pieniądze (oczywiście duże firmy i z układami mogą przy problemach płatniczych otrzymywać odroczenia i umożenia ale Ty na to nie licz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dilby Re: ZUS nie płaci chorobowego. IP: *.chello.pl 13.05.05, 23:22 Ajajaj ! I kto to mówi ??? Przecież to wredni kapitalisci ! Oni srają forsą ! Odpowiedz Link Zgłoś
strach_na_wroble Re: 760 + 200 ( ksiegowość ) + 35 ( konto w ba 22.03.05, 08:51 nie wspominając o panu Hausner, który chciał te opłaty 2-3 krotnie podnieść - to ci dopiero dobrze pomyslana matematyka! Odpowiedz Link Zgłoś
whurt Re: 760 + 200 ( ksiegowość ) + 35 ( konto w ba 04.05.05, 13:43 nie daj boże pomylić się w VAT-7 to jest koszt 300 złotych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biznesmen -:( Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: *.goc.pl / 193.27.83.* 08.06.04, 10:18 Samozatrudnienie bzdura,właśnie trzy miesiące temu otworzyłem własną działalność gospodarczą pod naciskiem firmy farmaceutycznej P.....M.Jeżeli bym jej nie otworzył koniec czerwca byłby ostatnim dniem pracy na etacie i dowidzenia,zdecydowałem sie na otwarcie,jeździłem po Polsce po 20 do 22 godzin dziennie aby rozwieść towar za noclegi płaciłem sam za siebie albo spanie w samochodzie,zadłużyłem sie na poczet firmy żeby wystartować,i po dwóch miesiącach nie przyszedłem z wolnego dnia do pracy, i dziś jestem bez pracy zadłużony po uszy.I wynika to że lepiej mi było pracować na etacie do końca Czerwca a tak koniec maja był moim dniem ostatnim w ponoć moim Biznesie.Może Nasze państwo weźmie sie za takie firmy które oszukują nas ,bo łatwiej i bez zobowiązań rozwiązać umowe o współpracy niż dawać odprawy jak sami zwolnią.Firmy czują sie bezkarne a my sie nie liczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antybiurokrata Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: *.acn.waw.pl 02.08.04, 23:15 Niech uproszczą trochę procedurę zakładania własnej firmy, bo inaczej każdy 2 razy się zastanowi, czy chce mu się uganiać po jakichś idiotycznych urzędach. Gdyby mniej było różnych formalności, zapewne więcej ludzi zdecydowałoby się na otwarcie własnej działalności, a tak to będą woleli - mówiąc delikatnie - kombinować i państwo na nich nie zarobi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka Samozatrudnienie w Niemczech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 11:27 Każdy Polak może zarejestrować własną działalność gospodarczą w Niemczech. Tam samozatrudnienie jest znacznie łatwiejsze. Nie trzeba płaćić ZUSu, ponieważ w nie jest to obowiazkowe. Otwierając własną działalność gospodarczą w Niemczech można działać również na terenie Polski. Sczegóły na stronie www.polandconsulting.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sacha Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: 81.210.113.* 20.09.04, 11:27 Takie rzeczy jak tu piszecie to każda pani w urzędzie nam powie. Pytanie: jak zminimalizować opłaty na ZUS (podobno jest to możliwe gdy ma się choćby minimalną umowę o pracę z jakąś firmą) i co można wpisywać w koszty.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 10:37 To samozatrudnienie jest bezsensowne bo jako sprzątaczka w firmie musiałam zgodzić się na samozatrudnienie inaczej szef powiedział żebym pakowała walizki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 08:56 Jakie są obecnie minimalne koszty ,które co miesiąc musi ponieść osoba prowadząca działalność i pracująca na zlecenie? A jak w "martwych miesiącach" nie ma zleceń? Jaki jest najlepszy sposób rozliczania ,jeżeli działa się w bardzo chimerycznej branży, która okresowo przynosi zyski a w innym czasie nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Sz. Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 14:09 Powiedzcie mi jakie są zasady prowadzenia komisu z odzieżą?Gdzie mogę się dowiedzieć o zasadach wyceniania rzeczy?Czy jest na to jakiś przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Kiepsko sie Pani Redaktor przygotowala... IP: *.acn.waw.pl 24.01.05, 11:03 Sciagawka jest, a jakze, i to obowiazkowa. Polska Klasyfikacja dzialalnosci. A dzialalnosc rejestruje sie w miejscu zamieszkania, jesli tak jest wygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doradca Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 14:29 Ludzie. Za 50 PLN macie L-4 na 25 dni i placicie tylko skladke zdrowotna i za 5dni ubezpieczenia. Jeszcze dostakecie kase za chorobowe (180 dni trzeba na poczatku jednak placic pelna skladke na chorobowe zeby nabyc uprawnienia, ale sie zwroci) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malgotka Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 15.03.05, 11:26 to chyba nie jest najlepsze rozwiazanie, ale moze w niektorych przypadkach...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doris Re: Samozatrudnienie, czyli ucieczka przed bezrob IP: 62.233.181.* 04.05.05, 12:16 Widze, ze chetnych do "obejscia" w platnosciach do ZUS-u jest wielu, moze Jola dolączy do swojej dzialalnosci porady na ten temat i dodatkowo zarobi :-))) W jednym sie zgadzam, ZUS to naprawde banda zlodzieji, ktorzy na nasze pieniadze buduja coraz to drozsze siedziby i nic wiecej nie robia. Przy tym łaska przy obslugiwaniu klienta jest tak wielka, ze zastanawiam sie, czy te "milsze" panie nie powinny dostawac napiwkow, zamiast stalej pensji; moze wtedy wszystkie przylozyłyby sie do pracy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Indja Baranek o ścianę albo samobój IP: *.lubin.dialog.net.pl 06.05.05, 15:27 Przeczytałam nie tylko artykuł, ale również opinie internautów i szczerze Wam powiem, że można się załamać tylko. Jestem po studiach, skończyłam dwa kierunki- etykietką młoda- zdolna i wiecie co? wielkie nic. Bo jeśli gdzieś byłam na stażu to stare-biurwy bały się o własne stołki bo byłam dla nich zagrożeniem. Owszem mogę zarobić na czarno pisząc np. prace magisterskie na zamówienie, ale co to za życie. Chciałam założyć własną firmę, ale chce jeszcze troche pożyć. Może zostanę politykiem, bo to chyba najlepsze rozwiązanie naucze się obłudy, chamstwa i tego jak się nachapać ile wlezie- to lepsze niż moje studia na Politechnice. Pozdrawiam wszystkich i życze dużo pieniedzy i nadziei na lepsze jutro. Odpowiedz Link Zgłoś