Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ludzie co to za bzdury!!!!!

IP: *.dip.t-dialin.net 06.12.02, 08:50
    Wlasnie przeczytalam arkykul na temat szans polskich pracownikow na terenie
    Unii Europejskiej. Juz ja wam na ten temat cos moge powiedziec. Pisze z
    Niemiec gdzie mieszkam od dlugiego okresu czasu. Tutaj tez skonczylam
    Informatyke jako drugi zawod, pierwszy zdobylam w polsce(Liceum Ekonomiczne z
    Matura. I co, i nic pomimo bardzo dobrych wynikow w nauce, obrony pracy na 2
    nic z tego. Mam obywatelstwo niemieckie ale akcent polski a to oznacza ze
    nie umiem pisac i czytac po niemiecku!! Jak Boga kocham tak jest naprawdze!!!
    nikt mi tego nie powie prosto w oczy ale jak czlowiek troche dluzej tu
    pobedzie to ich zna jak wlasna kieszen. Odpowiedz jest zawsze ta sama ze nie
    zdecydowali sie na moja kandytature bo inny byl lepszy. Niby wszystko w
    porzadku ale w koncu czlowiek dojdzie do prawdy sam. Troche wedlog motta swoj
    to jest swoj a ty jestes obcy.
    Czasami potrzebni sa pracownicy ze znajomosca jezyka polskiego i wtedy sa
    zmuszeni do zatrudnienia takiego obcokrajowca bo sami sobie nie poradza. Nie
    ma co liczyc ze dla nas Polakow bedzie praca w Unii. A jak juz to jedynie
    mycie garow i sprzatanie toalet, do tego jestesmy dobrzy wystarczajaco. To by
    bylo na tyle, jak juz zauwazyliscie pisze wprawdzie po polsku ale z powodu
    innej tastatury brakuje mi troche polskich literek. Pozdrawiam was wszystkich
    i napiszcie co na ten temat myslicie i czy macie lepsze doswiadczenia jak ja
    Joana.
    Obserwuj wątek
      • jotembi Re: Ludzie co to za bzdury!!!!! 06.12.02, 09:33
        spox, praca jest i będzie... dla specjalistów, wysokiej klasy fachowców
        a także oczywiście dla taniej siły roboczej
        i tyle
        • h.goetz Jotembi-Prosba 06.12.02, 15:06
          jotembi napisała:

> spox, praca jest i będzie... dla specjalistów, wysokiej klasy fachowców
          > a także oczywiście dla taniej siły roboczej
          > i tyle

Jotembi,
          my wiemy, co to jest tania sila robocza.
          moze chcialabys nam zas wyjasnic, kto to sa "specjalisci wysokiej klasy"?
          Bo twe okreslenie jest troche ogolne. Podaj wiec jakis przyklad specjalisty
          wysokiej klasy:

Przykladowa specjalnosc/ dziedzina:_____
          Wyksztalcenie:_______
          Ilu takisz specjalistow jest w przyblizeniu w Polsce:________
          Ilu takich specjalistow wyjedzie z Polski:__________
          Czy to bedzie z korzyscia dla Polski czy nie gdy oni wyjada?

Dziekuje i pozdrawiam
          • jotembi Re: Jotembi-Prosba 06.12.02, 20:05
            sorki, nie jestem rocznikiem statystycznym
            wiem, gdzie (i nawet: kiedy hehe) ja osobiście podejmę pracę w unii
            nie wiem, ile osób takich jak ja jest w pl, boleśnie jestem świadoma faktu, że
            przynajmniej w wawie jest ich mało (bo zdarza mi się poprawiać po tych
            gorszych)
            a jestem takim sobie zwyczajnym tłumaczem języka angielskiego, tyle że z
            nieźle opanowaną dość rzadką specjalnością - prawo, m.in. unijne
            ale nie uczyłam się tego ani w liceum, ani na kursach organizowanych przez
            jakikolwiek arbeitsamt. pracuję w zawodzie od z górą 30 lat...
            • Gość: LALA Re: Jotembi-Prosba IP: *.35.11.vie.surfer.at 06.12.02, 20:10
              jotembi napisała:

> sorki, nie jestem rocznikiem statystycznym
              > wiem, gdzie (i nawet: kiedy hehe) ja osobiście podejmę pracę w unii
              > nie wiem, ile osób takich jak ja jest w pl, boleśnie jestem świadoma faktu,
              że
              > przynajmniej w wawie jest ich mało (bo zdarza mi się poprawiać po tych
              > gorszych)
              > a jestem takim sobie zwyczajnym tłumaczem języka angielskiego, tyle że z
              > nieźle opanowaną dość rzadką specjalnością - prawo, m.in. unijne
              > ale nie uczyłam się tego ani w liceum, ani na kursach organizowanych przez
              > jakikolwiek arbeitsamt. pracuję w zawodzie od z górą 30 lat...

wlasnie o tym we wszystkich swoich listach-komentarzach pisze, jak sie COS
              soba prezentuje nie to nie musi sie za brak pracy zwalac winy na caly
              europejski swiat - uparta LALA
          • jotembi skleroza 06.12.02, 20:08
            hehe, mam nadzieję że chwilowa, bo akurat w tym zawodzie to raczej przeszkadza
            pytasz czy wyjazd ludzi takich jak ja będzie z korzyścią dla pl
            ależ oczywiście
            naprawdę warto wiedzieć, jakie wydaje się przepisy unijne
            a żeby to wiedzieć nie znając angielskiego języka prawniczego (w dodatku
            unijnego, specyficzny - podobnie zresztą jak brytyjski prawniczy, amerykański
            prawniczy, onz-owski prawniczy, każdy trochę inny no i instytucje też inne,
            niż w pl i niż w innych krajach anglosaskich) - więc żeby wiedzieć, co nowego
            wymyślono, trzeba mieć przed sobą tekst przetłumaczony przez fachowca
            ja widzę w tym ewidentną korzyść dla pl
          • Gość: dziura w desce Re: Jotembi-Prosba IP: *.jedlina.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 20:32
            dla Polski to by była z korzyścią chyba jakas mała
            okupacja. jak się sami nie umiemy rządzić to najwyższy
            czas pozwolić komuś by nami rządził, myślę sobie.
      • Gość: LALA Re: Ludzie co to za bzdury!!!!! IP: *.35.11.vie.surfer.at 06.12.02, 15:26
        Gość portalu: Joana napisał(a):

> Wlasnie przeczytalam arkykul na temat szans polskich pracownikow na terenie
        > Unii Europejskiej. Juz ja wam na ten temat cos moge powiedziec. Pisze z
        > Niemiec gdzie mieszkam od dlugiego okresu czasu. Tutaj tez skonczylam
        > Informatyke jako drugi zawod, pierwszy zdobylam w polsce(Liceum Ekonomiczne
        z
        > Matura. I co, i nic pomimo bardzo dobrych wynikow w nauce, obrony pracy na 2
        > nic z tego.

ALE FARMAZON. NIE MUSIALAS JECHAC DO NIEMIEC ZEBY SIE PRZEKONAC ZE TY NIE
        MASZ POJECIA O PRACY. CO TO ZNACZY MASZ ZAWOD Z POLSKI; MASZ SKONCZONA SZKOLE
        ALE ZAWOD TO JESZCZE DO TEGO PRAKTYKA; DOSWIADCZENIE.DAJE GLOWE ZE W POLSCE
        PRZY SZUKANIU PRACY JAKO EKONOMISTKA SPOTKALA BYS SIE Z USMIESZKAMI Z SERII Z
        CZYM DO LUDZI....
        Informatyka, piszesz ze to Twoj drugi zawod!!! a powiedz skonczyny na kursie z
        urzedu pracy? Nie wierze w garbate aniolki i w Twoje opowiesci rowniez...

Mam obywatelstwo niemieckie ale akcent polski a to oznacza ze
        > nie umiem pisac i czytac po niemiecku!! Jak Boga kocham tak jest naprawdze!!!
        > nikt mi tego nie powie prosto w oczy ale jak czlowiek troche dluzej tu
        > pobedzie to ich zna jak wlasna kieszen. Odpowiedz jest zawsze ta sama ze nie
        > zdecydowali sie na moja kandytature bo inny byl lepszy. Niby wszystko w
        > porzadku ale w koncu czlowiek dojdzie do prawdy sam. Troche wedlog motta
        swoj
        > to jest swoj a ty jestes obcy.

KOLEJNA BZDURA. CO MA PIERNIK DO WIATRAKA.JAK SIE COS POTRAFI (a nie tylko ma
        mniemanie ze sie potrafi) TO NIGDZIE AKCENT NIE PRZESZKADZA. JA Z RACJI ZE
        DOROSLAM W POLSCE TEZ MAM AKCENT A PRACUJE NA STANOWISKU KIEROWNICZYM; MOJ MAZ
        TEZ MA AKCENT iTEZ MU TO W KARIERZE ZAWODOWEJ ANI W NICZYM INNYM NIE
        PRZESZAKDZA I MOGLABYM TU WIELE INNYCH PRZYKLADOW WYMIENIC.
        POOLSKIE WYKSZTALCENIE ZAWSZE DO TEJ PORY BYLO DOCENIANE NA ZACHODZIE.pOLSKIE
        PIELEGNIARKI SA NA ZACHODZIE NA SZCZEGOLNYCH PRAWACH; JAKO PRZYKLAD TYLKO;
        MAJA WIEKSZY ZAKRES UPRAWNIEN NIZ "TUBYLKI"

> Czasami potrzebni sa pracownicy ze znajomosca jezyka polskiego i wtedy sa
        > zmuszeni do zatrudnienia takiego obcokrajowca bo sami sobie nie poradza. Nie
        > ma co liczyc ze dla nas Polakow bedzie praca w Unii. A jak juz to jedynie
        > mycie garow i sprzatanie toalet, do tego jestesmy dobrzy wystarczajaco. To
        by
        > bylo na tyle, jak juz zauwazyliscie pisze wprawdzie po polsku ale z powodu
        > innej tastatury brakuje mi troche polskich literek. Pozdrawiam was
        wszystkich
        > i napiszcie co na ten temat myslicie i czy macie lepsze doswiadczenia jak ja
        > Joana.

MYSLE ZE WIEM ZE DYSKUSJA Z TOBA NIE MA SENSU BO NIC A NIC NIE ZMIENI ALE MIMO
        TO POSWIECAM PARE MINUT MOJEGO CENNEGO ZACHODNIEGO CZASU MPOZBAWIONEGO
        KOMPLEKSOW POLAKA NA ZACHODZIE PO NASTU LATACH POBYTU
        • munde Re: Ludzie co to za bzdury!!!!! 06.12.02, 15:49
          LALA,
          Generalnie zgadzam sie z Toba we wszystkim.
          Z tym ze Ty mieszkasz w Austrii, Joana w Niemczech a ja w USA .
          Czy nie wydaje sie Tobie ze w Niemczech moze byc z tym troche inaczej niz w
          Austrii lub USA?
          • Gość: lala Re: Ludzie co to za bzdury!!!!! IP: *.35.11.vie.surfer.at 06.12.02, 19:34
            munde napisała:

> LALA,
            > Generalnie zgadzam sie z Toba we wszystkim.
            > Z tym ze Ty mieszkasz w Austrii, Joana w Niemczech a ja w USA .
            > Czy nie wydaje sie Tobie ze w Niemczech moze byc z tym troche inaczej niz w
            > Austrii lub USA?

NIE, nie wydaje mi sie bo jak wiesz swiat jest maly i wielu krajach mam
            znajomych, ten kto jest dobry, wszedzie jest dobry a ten kto sie zaslania
            pokrywka wszystkich nieszczesc swiata zawsze bedzie mial problemy.
            stanowczo jeszcze raz nie zgadzam sie z Toba,
            przykladow jak juz pisalam moglabym na kopy...
            znam tutaj w Austrii polskich inzynierow zawistnych, bojacych sie swojego
            wlasnego cienia, i klepiacych zdrowazke "zaraz przyjdzie policja i mnie
            spaluje ja jestem tylko biedy ausländer".... ale tylka nie ruszyli zeby np.
            nostryfikowac dyplom, po co, za duzo czasu kosztuje, za duzy strach ,w Polsce
            sie udalo ta politechnike skonczyc za raczke prowadzony przez uczelnie a tutaj
            troche bardziej zdani na wlasne sily chowaja sie w skrupki strachu, zawisci,
            mniemania i pretensji do calego swiata
        • usenetgazeta Re: Ludzie co to za bzdury!!!!! 06.12.02, 15:51
          > ALE FARMAZON. NIE MUSIALAS JECHAC DO NIEMIEC ZEBY SIE PRZEKONAC ZE TY NIE
          > MASZ POJECIA O PRACY. CO TO ZNACZY MASZ ZAWOD Z POLSKI; MASZ SKONCZONA SZKOLE
          > ALE ZAWOD TO JESZCZE DO TEGO PRAKTYKA; DOSWIADCZENIE.DAJE GLOWE ZE W POLSCE
          > PRZY SZUKANIU PRACY JAKO EKONOMISTKA SPOTKALA BYS SIE Z USMIESZKAMI Z SERII Z
          > CZYM DO LUDZI....
          ...

caps Ci sie wlaczyl...

A co do tematu to wg mnie kazda z Was przegina w odwrotna strone - dla Polaka
          jest trudniej niz dla krajowca, co wcale nie oznacza ze jest mozliwe pracowanie
          na rowni z lokalnymi. Trzeba tylko byc lepszym od nich.

I druga rzecz pewne instytucje/firmy moga nie przymowac obcokrajowcow
          (nacjonalisci sa w kazdym kraju), ale to jest niewielki procent ktory
          zwyczajnie mozna i nalezy zignorowac.

> MYSLE ZE WIEM ZE DYSKUSJA Z TOBA NIE MA SENSU BO NIC A NIC NIE ZMIENI ALE
          MIMO
          > TO POSWIECAM PARE MINUT MOJEGO CENNEGO ZACHODNIEGO CZASU MPOZBAWIONEGO
          > KOMPLEKSOW POLAKA NA ZACHODZIE PO NASTU LATACH POBYTU

heh, chyba otaczasz sie specyficznymi ludzmi... moze zmienic towarzystwo?
          jestes pewna ze nie masz kompleksow?

autorko watku, nie zalamuj sie tak szybko, rodacy w kraju wcale nie maja
          latwiej. Nie narzekaj i nie miej pretensji do calego swiata, pretensjonalnych
          marudziarzy nikt nie lubi, nie szanuje i nie chce miec we wlasnym towarzystwie.
          Chyba masz co jesc i gdzie spac, bedzie lepiej.
          • Gość: LALA Re: Ludzie co to za bzdury!!!!! IP: *.35.11.vie.surfer.at 06.12.02, 19:44
            usenetgazeta napisała:

> > ALE FARMAZON. NIE MUSIALAS JECHAC DO NIEMIEC ZEBY SIE PRZEKONAC ZE TY NIE
            >
            > > MASZ POJECIA O PRACY. CO TO ZNACZY MASZ ZAWOD Z POLSKI; MASZ SKONCZONA SZK
            > OLE
            > > ALE ZAWOD TO JESZCZE DO TEGO PRAKTYKA; DOSWIADCZENIE.DAJE GLOWE ZE W POLSC
            > E
            > > PRZY SZUKANIU PRACY JAKO EKONOMISTKA SPOTKALA BYS SIE Z USMIESZKAMI Z SERI
            > I Z
            > > CZYM DO LUDZI....
            > ...
            >
            >
            > caps Ci sie wlaczyl...
            >
            > A co do tematu to wg mnie kazda z Was przegina w odwrotna strone - dla
            Polaka
            > jest trudniej niz dla krajowca, co wcale nie oznacza ze jest mozliwe
            pracowanie
            >
            > na rowni z lokalnymi. Trzeba tylko byc lepszym od nich.
            >
            > I druga rzecz pewne instytucje/firmy moga nie przymowac obcokrajowcow
            > (nacjonalisci sa w kazdym kraju), ale to jest niewielki procent ktory
            > zwyczajnie mozna i nalezy zignorowac.
            >
            > > MYSLE ZE WIEM ZE DYSKUSJA Z TOBA NIE MA SENSU BO NIC A NIC NIE ZMIENI ALE
            > MIMO
            > > TO POSWIECAM PARE MINUT MOJEGO CENNEGO ZACHODNIEGO CZASU MPOZBAWIONEGO
            > > KOMPLEKSOW POLAKA NA ZACHODZIE PO NASTU LATACH POBYTU
            >
            > heh, chyba otaczasz sie specyficznymi ludzmi... moze zmienic towarzystwo?
            > jestes pewna ze nie masz kompleksow?
            >
            > autorko watku, nie zalamuj sie tak szybko, rodacy w kraju wcale nie maja
            > latwiej. Nie narzekaj i nie miej pretensji do calego swiata,
            pretensjonalnych
            > marudziarzy nikt nie lubi, nie szanuje i nie chce miec we wlasnym
            towarzystwie.
            >
            > Chyba masz co jesc i gdzie spac, bedzie lepiej.

Nie nie wlaczyl mi sie caps, cholera mnie tylko wziela i musialam sobie
            pokrzyczec na jawna glupote i niedopieszczenie...
            Dzisiaj w przerwie obiadowej bylam na obiedzie z Ukrainka, pracuje tutaj,
            jezyka niemieckiego uczyla sie dniami i nocami, chyle glowe, mowi perfekt!!!
            nauczyla sie w ciagu paru miesiecy ale ma akcent, oprocz niemieckiego plynnie
            angielski, rosyjski i ukrainski to oczywiste i francuski. Pracuje w
            miedzynarodowej firmie, Jest inzynierem
            NIGDY, jeszcze raz NIGDY szukajac pracy nie spotkala sie z sytuacja ze nie
            dostala miejsca dlatego ze jest obcokrajowcem!!!!Pracowala w Niemczech rowniez
            Obracam sie w dobrym i MOIM towarzystwie. Przekroj jest duzy od ludzi dobrze i
            bardzo dobrze wyksztalconych i majetnych do prostych ludzi i dlatego z takimi
            FARMAZONAMI sie nie zgadzam
            Nie mam kompleksow nie mam powodow ich miec, pisze tylko o tym co widze na
            codzien na plaszczyznie zawodowej
      • Gość: dziura w desce Re: Ludzie co to za bzdury!!!!! IP: *.jedlina.sdi.tpnet.pl 06.12.02, 20:30
        a gdzie mieszkasz w tych Niemczech, bo jak gdzieś, gdzie
        mówia dialektem, mogłabyś zaatakować. Twierdzić, że
        lepiej z akcentem ale w Chochdeutschu niz dialektem, bo
        tak gadaja garkotłuki, wiem, ze może czasem zadzialać, bo
        sama to przeszłam. Pozdrawiam. Powodzenia-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka