Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Student a wlasna firma

27.03.06, 10:31
    Witam wszystkich. Moze wy jestescie w stanie mi cos podpowiedziec. Jestem
    studentka i od jakiegos czasu planuje zalozenie wlasnej firmy. Niestety z
    doswiadczenia wiem ( moj przyszly maz ma juz firme i mielismy bardzo duzo
    perypetii w urzedach) ze to wcale nie jest takie latwe jakby sie wydawalo.
    Stad moje pytanie : orientuje sie ktos moze czy sa jakies ulgi dla studentow
    przy zakladaniu wlasnej dzialanosci?? Czy ktos byl moze w takiej sytuacji jak
    ja i moze mi cos podpowiedziec??
    Obserwuj wątek
      • Gość: Kozakq Re: Student a wlasna firma IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.03.06, 17:06
        Sa napewno jakies przyuczelniane inkubatory przedsiebiorczosci
      • Gość: ad Re: Student a wlasna firma IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 17:32
        chyba to jest jedyna ulga:

"Osoby prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą na podstawie przepisów o działalności gospodarczej lub innych przepisów szczególnych, które:
        rozpoczęły wykonywanie działalności gospodarczej nie wcześniej niż 25 sierpnia 2005 r.,
        nie prowadzą lub w okresie ostatnich 60 miesięcy kalendarzowych przed dniem rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej nie prowadziły pozarolniczej działalności,
        nie wykonują działalności gospodarczej na rzecz byłego pracodawcy, na rzecz którego przed dniem rozpoczęcia działalności gospodarczej w bieżącym lub poprzednim roku kalendarzowym wykonywały w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy czynności wchodzące w zakres wykonywanej działalności gospodarczej.

Podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne dla tych osób w marcu, kwietniu i maju 2006 r. stanowi zadeklarowana kwota, nie niższa niż 269,73 zł (30% kwoty minimalnego wynagrodzenia w 2006 r.).

Za marzec, kwiecień i maj 2006 r. składka na ubezpieczenia społeczne wyżej wymienionych osób nie może być niższa niż:
        52,65 zł
        (tj. 19,52%) na ubezpieczenie emerytalne
        35,06 zł
        (tj. 13%) na ubezpieczenia rentowe
        6,61 zł
        (tj. 2,45%) na ubezpieczenie chorobowe"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka