Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

BANDA oszustów i oszołomów

IP: *.pchelp.2-0.pl 27.04.06, 22:53
    Pensja w firmie w kórej pracuje składa się z dwóch części:
    1. przelew na konto
    2. koperta do ręki
    Składka ZUS jest odprowadzana tylko od części która zostaje przelewana na
    konto. Czy u Was jest podobnie bo niestety spotykam się z tym nie pierwszy
    raz.
    Ciekawe jak to można udowodnić w sądzie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: jacobs Re: BANDA oszustów i oszołomów IP: *.chello.pl 27.04.06, 23:22
        Oszołomem jestes ty, a nie człowiek co tnie koszty i nie pasie urzędasów,
        jołopo.
        Ja zawsze pytam ,czy ktos chce do ręki więcej , czy ozusowane mniej , dla mnie
        wszytsko jedno.
        JAKOS DZIWNIE NIE SPOTKAŁEM SIĘ Z PRZYPADKIEM ŻE KTOS CHCE MNIEJ ?!?!!
        ale ozusowane,
        • Gość: Głowa do góry Re: BANDA oszustów i oszołomów IP: *.pchelp.2-0.pl 27.04.06, 23:42
          No i mamy następnego złodzieja i oszołoma w jednym. A czym ty sie roznisz od
          kieszonkowcow i zlodzieji sklepowych. Niczym, ale coz takie elementy tez
          niestety sa. Po co zakladasz firme jezeli nie potrafisz uczciwie placic
          ludziom. Na czym jeszcze oszczedzasz? Placisz im pewnie 1000 zl za 12 godzin. A
          skladka od najnizszej krajowej. I pewnie sie nazywasz jeszcze biznesmenem.
          Szkoda gadac.
          • Gość: jacobs Re: BANDA oszustów i oszołomów IP: *.brda.net 28.04.06, 09:58
            > No i mamy następnego złodzieja i oszołoma w jednym. A czym ty sie roznisz od
            > kieszonkowcow i zlodzieji sklepowych.
            On się tym od nich różni, że jest od nich bardziej prymitywny.
      • Gość: Pracuś Re: BANDA oszustów i oszołomów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 08:24
        Zamiast się użalać pomyśl trochę. Ja mam tak samo - 2000 netto na papierze
        przelew, a 1000 w kopercie i wcale nie jest mi z tym źle. Bo zamiast
        odprowadzać od tego tysiąca składki, podatki itp. (ile by z niego zostało - 600
        zł do ręki???) założyłem sobie i zonie indywidualne konto emerytalne z
        ubezpieczeniem na życie i to co przejadłby leniwy państwowy urzędnik teraz
        pracuje na moją i żony emeryturę - olewam zus, bo to co z niego dostanę po 30
        latach starczy chyba tylko na waciki ;-)
        • Gość: jacobs Re: BANDA oszustów i oszołomów IP: *.brda.net 28.04.06, 10:02
          Te składki z prywatnego ubezpieczenia znikną. W skrócie dlatego, że nie będzie
          młodych ludzi i nie będzie potrzeb, a skoro ich nie będzie to wartość pieniędzy
          w funduszach będzie znikoma, bo fundusze nazywają się inwestycyjne. Przekonasz
          się, gdy pójdziesz na emeryturę, że lepiej było inwestować w nieruchomości,
          precjoza itp.
          • Gość: Pracuś Re: BANDA oszustów i oszołomów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 12:59
            "Ciekawa" teoria - sam ją wymyśliłeś?
            • Gość: jacobs Re: BANDA oszustów i oszołomów IP: *.brda.net 28.04.06, 13:51
              Nie sam. Przekonały mnie argumenty. Około 23.00 w poniedziałki w TVP2 (chyba)
              jest taki program publicystyczny. Kiedyś oglądałem dyskusję na temat dzietności
              w Polsce. Podczas tej dyskusji doktor z PANu albo UW przedstawił krok po kroku,
              bardzo konsekwentnie sprawę, którą tak powyżej spłyciłem. Wnioski były takie, że
              system bez popytu generowanego przez odpowiednią ilość ludzi padnie i ludzie,
              którzy obecnie odkładają pieniądze w 2 i 3 filarze srodze się zawiodą. Sięgnij
              do archiwum iTVP (telewizja interaktywna), bo ta sprawa naprawdę została
              logicznie i ekonomicznie uzasadniona.
      • Gość: Krzysiek Re: BANDA oszustów i oszołomów IP: 62.233.144.* 28.04.06, 08:44
        Gdzie Ty byłeś dotychczas? Bo chyba nie w Polsce. Tak robi połowa firm. Na
        papierze płaca minimalna, reszta płatna poza obiegiem w różnego rodzaju
        delegacjach itp. rzeczach. Mało kto decyduje się na wariant "oficjalny" z
        drakońskim zmniejszeniem poborów na rzecz państwowych haraczy. Inna rzecz, że
        jeżeli ktoś nie inwestuje tak powstałej nadwyżki w późniejszą emeryturę jest
        krótkowzroczny.
        • jap_1 Re: BANDA oszustów i oszołomów 28.04.06, 10:08
          Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Inna rzecz, że jeżeli ktoś nie inwestuje tak powstałej nadwyżki w późniejszą
          > emeryturę jest krótkowzroczny.

Święte słowa, ja bym w ogóle ZUS zlikwidował, ale wtedy prawie nikt nie będzie
          odkładał.
          Tylko weźcie pod uwagę jedno. Piszecie, że to normalne, że oszczędza się koszty
          pracy. Pracodawca wypłaca 50% w kopercie, ZUS płaci tylko od pozostałej części.
          Ale czy na pewno pracownik dostaje tę "nadwyżkę"? Czy zatrzymuje ją pracodawca,
          a pracownik swoje netto ma dokładnie takie samo. Na ogół i tak na rękę dostanie
          swoje np. 1200, niezależnie od tego, ile pracodawca odprowadzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka