Dodaj do ulubionych

Student programista

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 00:03
Witam,
Studiuję na III roku EiT na poznańskiej polibudzie. Od przyszłego semestru
chciałbym pójść do pracy. Szczególnie chodzi mi po głowie praca jako
programista. Na razie w miarę przyzwoicie znam C++ (materiał zawarty w
Symfonii i Pasji), jednak uczę się bardzo szybko i przez wakacje mógłbym
nadrobić zaległości i poznać czy to C# w połączeniu z jakimś SQL, czy też
JAVE. Angielski znam w takim stopniu, że czytanie angielskojęzycznej
dokumentacji nie jest dla mnie specjalnie kłopotliwe, choć mimo wszystko wolę
polski;) Z tego co czytam w internecie, to jest zapotrzebowanie na bardzo
różnych programistów - i mistrzów, jak i tych mniej doświadczonych, do
wykonywania mniej ambitnych zadań.
Czy możecie mi poradzić, jak powinienem do tego podejść? Czego się nauczyć na
szybko, aby zwiększyć swoje szanse na znalezienie zatrudnienia? Czy może ktoś
zna jakieś poznańskie firmy, pozwalające się wykazać studentom w tej dziedzinie?
Dodam, że oczywiście moje wymagania finansowe są praktycznie żadne;) Przede
wszystkim chodzi mi o to, aby zdobyć możliwie największe doświadczenie
komercyjne, choć jeżeli uda się coś dorobić do studenckiego budżetu, to już
będzie doskonale;)
Pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • Gość: jss Re: Student programista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 15:36
      Proponuje pouczyc sie troche inzynierii oprogramowania.

      Pomaga przy czytaniu/sporzadzaniu/poprawianiu dokumentacji projektowych. Przyda sie tez jak bedziesz robil cos z bazami danych. Jak juz jestesmy przy bazach danych, to je tez warto znac. Nawet nie tyle konkretna skladnie SQLowa co ogolnie metodologie.
    • Gość: Lol Re: Student programista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 15:37
      Proponuję poszukać informacji o firmach zajmujących się tworzeniem
      oprogramowania w Poznaniu, następnie poczytać coś o tych firmach co robią, czy
      szukają pracowników (ogólnie, niekoniecznie studentów), jakie technologie
      stosują, itd. Następnie po znalezieniu w miarę pasującej firmy wysłać CV.
      Większość pewnie nawet nie odpowie, ale przy odrobinie szczęścia może coś się
      znajdzie, więc nie ma co się zniechęcać.

      Nauczenie się "na szybko" wydaje mi się trochę abstrakcyjne - jesteś na III
      roku, więc już pewną wiedzę powinieneś posiadać, możesz jedynie przygotować się
      pod kątem rozmowy kwalifikacyjnej. Poznanie nowej technologii na wystarczającym
      poziomie jest mało możliwe.

      W trakcie studiów robiłeś pewnie jakieś projekty na uczelnię, dla siebie itd.,
      wspomnij o tych najbardziej ambitnych w liście motywacyjnym.

      Jeśli Ci się nie uda znaleźć żadnej firmy spróbuj dołączyć do jakiegoś projektu
      open source.

    • abuk88 Re: Student programista 22.05.09, 08:50
      Moja historia jest podoba, z tym że kończę pierwszy rok studiów i na śląskiej
      polibudzie. W tym semestrze skończyliśmy C a teraz w trzecim będzie wzmianka o
      C++ i niestety na tym koniec. Jako programista będę już przez uczelnię
      "wykształcony".

      Moje pytanie jest inne: czy jest sens szukać jakiejś pracy na wakacje w branży
      czy lepiej szukać roboty przy łopacie a wieczorami uczestniczyć w jakiś
      projektach open source bądź też samemu dalej się kształcić? C już umiem (tyle co
      w książkach plus swoja praktyka), C++ aktualnie wchłaniam :-)
      • Gość: Lol Re: Student programista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 12:31
        W Katowicach są naprawdę bardzo dobre firmy, w których piszę się w C++, jednak dostanie się tam po pierwszym roku może okazać się dosyć trudne .. chyba, że jesteś naprawdę dobry :)

        Mimo to, myślę że nie zaszkodzi poszukać, może coś się trafi. Jeśli nie to jesteś dopiero na pierwszym roku więc masz jeszcze dużo czasu. Oczywiście, samodzielna nauka oraz projekty open source są jak najbardziej wskazane.
        • abuk88 Re: Student programista 22.05.09, 14:55
          Super, nie wiedziałem że w okolicy jest nie gorzej niż we Wrocławiu [jak
          wskazują ogłoszenia].

          A myślisz udałoby się tam załatwić jakieś praktyki na wakacje? Coś zarobić na
          nadchodzący rok i zdobyć doświadczenie, byłoby super.
    • ekspert.powermedia Re: Student programista 27.05.09, 10:05
      Witam,
      Dziękujemy za poruszenie interesującego tematu - obecnie współpracujemy z wieloma młodymi ludźmi, którzy dopiero rozpoczynają swoją karierę zawodową.
      Pisze Pan o posiadanej umiejętności programowania w C++. Jest to dobra baza, na której podstawie można poznawać inne języki obiektowe, jak Java, czy C#.
      Praca na część etatu przy jednoczesnej kontynuacji nauki jest dobrym rozwiązaniem. Proszę jednak przemyśleć korzyści z tego płynące. Co ważne - podejmowane aktywności należałoby skomponować tak, by nie zaniedbać żadnej ze stref. Jeśli więc będzie Pan w stanie poświęcić się pracy i jednocześnie będzie Pan dysponował czasem i energią na poszerzanie swojej wiedzy teoretycznej na uczelni, jest to dobre rozwiązanie.
      Alternatywną są oczywiście praktyki letnie, które zwykle polegają na uczestnictwie w projekcie prowadzonym przez doświadczone osoby. Jest to doskonała szansa na zdobycie umiejętności praktycznych pod okiem mentora.
      Radziłabym również doskonalić swoją znajomość języka angielskiego - Klienci, z którymi współpracujemy bezwzględnie wymagają znajomości tego języka na poziomie co najmniej komunikatywnym. Zatem czytanie dokumentacji technicznej jest niewystarczające.
      Zachęcam do zapoznania się z informacjami zamieszczonymi na naszej stronie internetowej:
      www.power.com.pl/pl/praca/kariera_w_it
      Być może wskazówki tam zawarte pomogą Panu w zaplanowaniu dalszego rozwoju.

      Pozdrawiam,
      Ewelina Bocheńska
      Specjalista ds Rekrutacji
      Power Media SA
        • Gość: Mate Re: Student programista IP: *.icpnet.pl 29.05.09, 07:34
          Tym się nie przejmuj.

          Są firmy, które w ogłoszeniach piszą konkretnie czego chcą. Inne muszą jakoś
          wypełnić treść ogłoszenia i wrzucają różne fajne frazesy.

          Po studiach inż/mgr (mając wyższe wykształcenie) będziesz posiadał już jakiś
          (głównie) teoretyczny zasób wiadomości.
          Na twoim miejscu próbowałbym jednak aplikować do różnych firm. Być może
          stwierdzą, że twoje obecnie umiejętności wystarczą i możesz dalej spokojnie u
          nich pracować i rozwijać się...

          Jestem 4 latach po studiach (IT, programowanie). Byłem w 2 firmach, potem w 4 na
          zasadzie samozatrudnienia, obecnie zacząłem dziergać jako freelancer - niejedno
          już widziałem.
          Niektóre firmy mają kosmiczne wymagania, inne na siłę szukają kogoś
          doświadczonego. Jeszcze inne gdy mogą zatrudnić doświadczoną osobę za niezbyt
          wygórowane pieniądze, wolą kogś tańszego, bez doświadczenia.

          Czasami miałem wrażenie, że te firmy postępują lekko chaotycznie :D (ale to jest
          też jednym ze sposobów abyś mógł się gdzieś wkręcić i nabrać doświadczenia).

          Pozdrawiam
          • abuk88 Re: Student programista 29.05.09, 08:08
            Ok, znowu brzmi optymistycznie. Czyli proponujesz wysyłać w ciemno maile z CV do
            firm w okolicy? Do tego dołączać listy motywacyjny, w którym przyznaję się, że
            jestem jeszcze studentem i chcę tylko przyuczyć się zawodu programisty,
            zaznaczając, że poza "byciem samoukiem" nie mam doświadczenia zawodowego?
            • Gość: Mate Re: Student programista IP: *.icpnet.pl 29.05.09, 08:41
              Tak, ale nie mam na myśli tego, żeby walić mailami do każdej napotkanej firmy.

              Kto nie próbuje, ten nie wygrywa. Wyślij trochę CV i zobacz jak będzie, nawet
              jeśli nie spełniasz wszystkich wymagań.

              Po studiach wysyłając CV też się zdziwisz, że w połowie ogłoszeń są jakieś inne
              technologie czy frameworki. Wymagania wymaganiami. Niektóre można nadrobić w
              samej pracy. Może też się okazać, że wymagane prawo jazdy, komunikatywny język
              angielski czy framework X nie będzie w ogóle przez Ciebie używany.

              W CV napisz coś o swoich umiejętnościach.
              Jeżeli nie masz doświadczenia, a chcesz połechtać potencjalnego pracodawcę,
              umieść chociaż jakieś info o eksperyentach prowadzonych na uczelni (takie małe,
              niekomercyjne doświadczenie), dotychczasowych praktykach albo o
              technologiach/projektach w jakich poruszasz się na zajęciach.

              Jeżeli skrobiesz coś w domu (nawet we własnym zakresie), zrób nawet prostego PDF
              z krótką listą twoich projektów (nazwa projektu, krótki opis, screenshot,
              dodatkowe uwagi o użytych technologiach, narzędziach, itd.).
              (taki dokument wysyłałem kiedyś razem z LM i CV).

              Nie ukryjesz faktu, że masz małe doświadczenie i dopiero zaczynasz zabawę z IT,
              ale pokażesz w ten sposób, że wiesz co robisz, masz jaja, jesteś kreatywny i
              zamierzasz się rozwijać w jakimś kierunku.

              Pozdrawiam
              • allerune Re: Student programista 29.05.09, 12:46
                > Tak, ale nie mam na myśli tego, żeby walić mailami do każdej napotkanej firmy.
                >
                > Kto nie próbuje, ten nie wygrywa. Wyślij trochę CV i zobacz jak będzie, nawet
                > jeśli nie spełniasz wszystkich wymagań.

                ja bym wysyłał jednak najpierw CV do firm w których najbardziej chcesz pracować,
                potem dopiero do tych co chcesz mniej...

                ...najgorzej jest gdy pierwsza zgłosi się do Ciebie słabiutka firma, której
                ofertę zbyt szybko przyjmiesz, potem będziesz musiał odmawiać korporacjom
                • abuk88 Re: Student programista 29.05.09, 16:57
                  Spoko i tak wątpię, że mnie gdzieś przyjmą. No ale zrobię CV i porozsyłam.
                  Widzę, ze Vattenfall ma przyjęcia na stanowiska programistyczne, może akurat
                  gdzieś ktoś coś odpowie.
                • abuk88 Re: Student programista 06.07.09, 22:26
                  Jak na razie szukanie pracy idzie mi totalnie bezowocnie (ani jednej odpowiedzi
                  na maila) więc jestem już zniechęcony na te wakacje.

                  Zastanawiam się co zrobić, by za rok mi się udało. Kumpel podsunął mi pomysł,
                  czy nie dałoby się podczas studiów (w semestrze mieszkam w Gliwicach) znaleźć
                  sobie jakąś robotę na 1/2, nawet 1/4 etatu, ale w temacie, tzn jakieś
                  programowanie.

                  Jednoczesna praca i studia byłyby dla mnie możliwe, ale 4, 5 godzin pracy na
                  miejscu to dla mnie max bo kierunek studiów mam ciężki i nie chcę opuszczać
                  nawet wykładów.

                  Przede wszystkim jestem ciekawy czy takie coś mogłoby się udać, tzn czy są firmy
                  które mogłyby zatrudnić "taniego studenta do przyuczenia". Sam staram się z
                  książek i tutoriali uczyć C++ ale to chyba nic w porównaniu z etatem...
    • Gość: alan Re: Student programista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 14:05
      Jest jakiś mały sukces, zostałem zaproszony na rozmowę kwalifikacyjną w pracy, w
      której miałbym się zajmować programowaniem w C++ pod linux.

      Zważywszy na moje nieimponujące umiejętności i brak doświadczenia zbytnio się
      nie podpalam;) Jednak pewnie na takiej rozmowie padnie pytanie, jakiego
      wynagrodzenia oczekuję. Szczerze mówiąc, to zależy mi przede wszystkim na
      zdobyciu doświadczenia i zdaję obie sprawę, że na początku będę się przede
      wszystkim uczył nie generując dla firmy milionowych dochodów;) I jestem gotowy
      pracować właściwie za każde pieniądze:) Ale z tego co czytałem, takie podejście
      również może zniechęcić pracodawcę, więc prosiłbym o w miarę konkretną kwotę,
      którą mogłbym podać.
      • Gość: gkk Re: Student programista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 14:23
        zycze powodzenia w takim razie :)
        Jesli chodzi o podawanie wysokosci wynagrodzenia, to rzeczywiscie
        jest to malo wdzieczna chwila, szczegolnie podczas pierwszej rozmowy.
        Jesli ta firma, do ktorej sie wybierasz jest korporacja, to na pewno
        maja widelki placowe. Jest to o tyle dobre, ze bez znaczenia jest
        prawie to co powiesz, bo i tak dostaniesz tyle co inni na tym
        stanowisku. Jesli nie jest to firma z ustalona drabinka plac, to
        bedzie problem w zorientowaniu sie ile mozesz tam dostac. Jesli
        zalezy Ci przede wszystkim na doswiadczeniu, to nie rzucaj
        wygorowanych stawek, ale tez nie pokazuj, ze jest to aspekt bez
        znaczenia. Moze popytaj znajomych ile zarabiaja na podobnych
        stanowiskach, w podobnych co do wielkosci firmach? To powinno Ci dac
        pewien poglad.
          • Gość: gkk Re: Student programista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 16:09
            Uuuu to rzeczywiscie klops. Nie znam rynku IT w Poznaniu (zakladam, ze tam
            wlasnie znajduje sie firma), wiec trudno mi podac kwoty jakie bylyby sensowne.
            Jezeli patrzec przez pryzmat calego etatu, to wydaje mi sie, ze nie powinienes
            podawac kwot ponizej 3000 brutto. Oczywiscie jesli bedziesz pracowal np. na 1/2
            etatu to odpowiednio mniej. Ale tak jak podkreslam, nie wiem jak placa mniejsze
            firmy w innym miescie. Wiec lepiej zeby wypowiedzial sie moze ktos kto zna
            realia poznanskie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka