Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

umowa na stażu

IP: *.N4U.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 26.05.06, 10:27
    Witam,
    dałam ten watke na forum praca, ale oni tam chyba są zbyt zajęci, żeby mi odpowiedziec... ;-)) Może tutaj?
    jako studentka ostatniego roku dostałam się na staż w pewnej międzynarodowej korporacji. Zaczynam od poniedziałku.
    Zastanawiam się jaką umowę ze mną podpiszą. Czy są jakieś specjalne umowy dla stazystów? Czy będzie to po prostu umowa o
    dzieło/zlecenie?
    I tu moje pytanie: jak to powinno "legalnie" wyglądac? Na co uważac?
    Nie chce sie naciąc :)
    Z góry dziękuję.
    jo
    Obserwuj wątek
      • avionetka82 Re: umowa na stażu 27.05.06, 23:54
        Będąc na stażu z urzędu pracy pozostaniesz nadal osobą bezrobotną, a umowe firma
        podpisze własnie w urzedem, a ni z Tobą... Wiesz sorry,a le skoro kończysz
        studia, to takie rzeczy powinnaś chyba wiedziec, bo mówi się o tym naokoło...
        Popytaj w Urzędzie pRacy lub poszukaj w google.
        • Gość: jota Re: umowa na stażu IP: *.N4U.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 28.05.06, 09:05
          Wiesz, sorry, ale kończąc studia takie rzeczy akurat wiem. Tyle że to nie jest staż z urzędu pracy! Zreszta skoro studiuję, to nie mogłabym się nawet o taki ubiega, no i nie jestem bezrobotna dopóki mam status studenta!
          Zresztą o staż z UP nawet nie sni mi się ubiegac.
          Chodzi o staz, ktory firma organizuje sama. Wiem, ile bede zarabiac, chodzi mi o rodzaj umowy i ewentualne "kruczki".
          • Gość: tatjana Re: umowa na stażu IP: *.e-wro.net.pl 28.05.06, 11:11
            jeśli jeszcze studiujesz to nie muszą za Ciebie płacić składek-tylko podatek od
            kwoty brutto, najlepszy byłby staż w ramach umowy o pracę- przysługuje Ci
            wówczas urlop, ewentualnie l4 i inne sprawy wynikające z kodeksu pracy np.
            okres wypowiedzenia gdyby Cię chcieli zwolnić, ale mogą Ci też dać umowę
            zlecenie-to umowa cywilnoprawna-wówczas dopilnuj aby ujęte tam było np. że
            pracujesz 40 godzin w tygodniu, umowa zlecenie nie podlega kodeksowi pracy, nie
            masz urlopu itd, poczytaj o niej ,były wątki na forum i ciekawe linki!
      • jo_miekka Re: umowa na stażu 28.05.06, 11:34
        dzieki wielkie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka